Dieta strict vegetariană
Autor: Asiminii Georgiana
Dieta strict vegetariană este cea mai drastică formă de dietă vegetariană.
Cei care adopta această dietă exclud din alimentație toate alimentele de origine animală: carnea de pui, pește, vită, porc, laptele, ouăle și brânza.
Motivele pentru care unele persoane se decid să elimine orice ingredient animal din dietă sunt diverse:
- etice – unii vegetarieni, mai cu seamă cei vegani, care exclud orice formă de produs animal din viața lor (chiar și blănurile, pieile, gelatina din preparate, săpunurile, mierea de albine etc.), susțin că animalele nu ar trebui exploatate în niciun fel de către om.
Sacrificarea animalelor pentru carne este considerată crudă de către aceștia, iar laptele și ouăle sunt destinate strict reproducerii și alăptării puilor, și nu consumului uman.
Vegetarienii convinși luptă adesea pentru drepturile animalelor. - nutriționale – o mare parte a vegetarienilor consideră că proteinele animale sunt dăunătoare corpului și nu sunt destinate a fi procesate de sistemul digestiv uman. Aceștia cred că o dietă lipsită de grăsimile saturate și hormonii aflați în carne, brânză și ouă îi poate proteja de bolile cronice, le poate mări durata de viață, îi poate menține tineri pentru mai mult timp.
- intoleranțe – anumite persoane manifestă intoleranțe digestive la lactate, ouă sau carne, motiv pentru care decid să renunțe complet la aceste categorii de alimente.
Avantajele dietei strict vegetariene
Unul din avantajele dovedite statistic este acela că vegetarienii convinși sunt mai supli decât persoanele care consumă proteine animale. Aceștia sunt arareori supraponderali, pentru că alimentele pe care le consumă le furnizează, în principiu, un număr redus de calorii.
Se pare că vegetarienii, prin consumul ridicat de fibre coținute de cerealele integrale, fructe și legume, sunt mai protejați de probleme ale tractului digestiv, precum balonarea și constipația.
Pentru că alimentele vegetale nu conțin grăsimi saturate, riscul depunerilor de colesterol pe artere este foarte mic – astfel, se poate vorbi foarte rar de vegetarieni cu boli coronariene, hipertensiune.
Vegetarienii care nu consumă niciun fel de proteine animale susțin că se simt mai energici, obosesc mai rar și cad mai greu pradă depresiilor și stărilor afective negative. Cei care sunt mânați de rațiuni etice în dieta strict vegetariană declară că au un sentiment de satisfacție și împăcare cu sine pentru că protejază animalele.
Dezavantajele dietei strict vegetariene
Ca urmare a deficitului de proteine rezultat de privarea de alimente animale, poate să apară o scădere a masei musculare. Prevenirea acestei consecințe nedorite se poate face printr-un consum compensatoriu de fasole, mazăre, linte, năut, ciuperci, soia, tofu, alimente vegetale proteice și printr-un program regulat de exerciții fizice.
Nu sunt recomandate însă exercițiile de forță, pentru că sunt mari consumatoare de calorii.
Acest tip de dietă prezintă un risc crescut de carențe de proteine, calciu, fier, zinc, vitamina B2 și B12. Carențele apar când dieta vegetariană este prost gestionată. O astfel de alegere alimentară, care este până la urmă o alegere ce ține de stilul de viață, trebuie să acorde o atenție sporită planificării meselor. Nu este suficient să fie eliminate pur și simplu carnea, ouăle, lactatele și peștele.
Mesele trebuie alcătuite în așa fel în cât să asigure necesarul energetic și nutritiv. Astfel:
- carența de fier, element care se găsește în belșug în carne, gălbenuș de ou, ficat, poate fi evitată prin consumul regulat de fasole uscată, spanac, broccoli, fructe uscate.
- Zincul se poate găsi în cerealele integrale, nuci și legume.
- Calciul dobândit în general prin consumul de lactate, poate fi obținut și din soia sau plante verzi, precum spanacul sau broccoli.
- Vitamina B12 este și ea prezentă în soia sau cereale.
Regimul strict vegetarian aduce cu sine și o anume monotonie, pentru că opțiunile sunt relativ limitate, iar gustul poate părea fad în anumite circumstanțe. Pentru a elimina aceste neajunsuri, e ideal ca persoana vegetariană să folosească cu imaginație ingredientele, să experimenteze condimente, să facă combinații vizuale apetisante și să gătească mereu preparate noi.
O carte de bucate cu rețete vegetariene poate fi de mare ajutor.
Sfaturi pentru vegetarieni
- înainte de a începe un astfel de regim restrictiv, efectuați un set de analize, pentru a vă asigura că nu aveti probleme de sănătate ce pot fi accentuate prin dieta vegetariană
- repetați periotic analizele de sânge pentru a verifica nivelul de nutrienți necesari, evitând la timp dezechilibrele
- consultați-vă cu medicul de familie, pentru a vă indica suplimente nutritive care să vă păstreze sănătos și energic
- e indicat să adoptați treptat o dietă vegetariană: limitați în timp câte o grupă de alimente animale, până la excludere
- alternați felurile de mâncare pentru a nu vă plictisi – gătiți des și condimentat
- consumați zilnic fructe, legume, cereale integrale, nuci și semințe
- consumați frecvent fasole, soia și ciuperci
- fiți precauți în alegerea cerealelor – unele pot conține mult zahăr adăugat, care favorizează creșterea în greutate
- țineți aproape gustări rapide: boabe de struguri, semințe, nuci, alune, migdale, fructe uscate (nu exagerați, pentru că au un conținut mare de fructoză), unt de arahide (atenție la grăsimi)
- nu vă refugiați în biscuiți, chips-uri, bomboane care, conțin un număr mare de calorii, zahăr din belșug și grăsimi saturate și trans – veți fi mai nesănătos decât dacă ați consuma carne.
- beți multă apă, faceți mișcare, pentru a vă menține tonusul muscular și starea generală de sănătate
2 - 5 Risky Diet Mistakes Vegetarians Make - And How You Can Avoid Them, link: https://www.huffingtonpost.com/kristin-kirkpatrick-ms-rd-ld/vegetarian-diet-mistakes_b_3226388.html
3 - Vegetarian and Vegan Diet, link: https://www.webmd.com/food-recipes/guide/vegetarian-and-vegan-diet
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Piramida vegetariană
- Diete vegetariene
- Dieta lacto-vegetariană
- Dieta lacto-ovo-vegetariană
- Dieta semi-vegetariană
- Beneficiile și riscurile dietei vegetariene
- Trebuie să renunțăm la carne?
- Cereale în dieta vegetariană
- Dieta vegetariană - Fructe și legume
- Dieta vegetariană - Leguminoase, semințe și alte alimente bogate în proteine
- Vegetarian-Carnivor
- Stilul vegan sau raw food
- Dieta cu probleme
- Buna ziua
- Hepatita B si suplimentele
- Dieta vegetariana?