Beneficiile și riscurile dietei vegetariene

©

Autor:

Beneficiile și riscurile dietei vegetariene
Dieta vegetariană este o alegere alimentară care presupune, de fapt, schimbări ale stilului de viață în ansamblu. Există implicații care țin atât de opțiunile și obiceiurile dumneavoastră, de starea de sănătate, cât și de posibilitățile financiare și de timp pe care le aveți.

Avantajele regimului vegetarian

  • studiile au demonstrat ca incidența hipertensiunii arteriale, infarctului miocardic, diabetului și a problemelor cardiovasculare este mai scazută la adepții regimului vegetarian.  Aceste beneficii rezidă din faptul că în dieta vegetariană se regăsesc puține grăsimi saturate și în acest fel, nivelul colesterolului se menține scăzut.
  • se consideră că eliminarea din alimentație a cărnii, în special a celei roșii, diminuează riscul de cancer
  • alimentația vegetariană vine, de regulă, „la pachet” cu un stil de viață sănătos: vegetarienii sunt mai atenți la ce mănâncă, nu fumează și fac sport cu regularitate.
  • vegetarienii sunt mai feriți de riscul obezității, grație numărului mici de grăsimi saturate și a aportului caloric mai scăzut al alimentelor vegetalii; de asemenea, dacă dintr-un motiv sau altul, un vegetarian vrea să piardă câteva kilograme în plus, o poate face mai ușor decât o persoană cu o alimentație completă.
  • alimentele vegetale conțin mai multe fibre decât cele de origine animală, fapt pentru care se bucură de o digestie mai ușoară și suferă mai rar de constipație
  • vegetarienii au cantități mai mari de vitamina C și acid folic în organism, prin cantitatea mare de fructe pe care o consumă.
  • plantele verzi, care se regăsesc din belșug în dieta vegetariană conțin un număr mare de antioxidanți, fapt care încetinește distrugerea celulelor previne bolile cronice și încetinește procesul de îmbătrânire
  • eliminând carea, devine inexistent riscul unor boli și probleme precum: gripa aviară, boala vacii nebune, paraziți intestinali
  • statistic vorbind, vegetarienii trăiesc mai mult decât persoanele care consumă carne
  • planificând mesele atent, un vegetarian poate obține toți nutrienții necesari, la fel ca și un „carnivor”, cu avantajul de a fi mai sănătos decât cel din urmă
  • în general, vegetarienii acordă mai multă atenție alimentației lor, nu fumează și fac sport. Pe scurt, au un mod de viață mai sănătos. Dieta vegetariană poate fi echilibrată dacă se asigură toți nutrienții necesari și dacă nu sunt exluse prea multe alimente. În schimb, atunci când alimentele excluse sunt în numar mare, cum este cazul regimului strict vegetarian, respectarea dietei se face uneori cu dificultate.

Dezavantajele și riscurile regimului vegetarian

  • conform unor studii de specialitate care au verificat starea de nutriție a vegetarienilor, aportul alimentar de vitamine (vitamina D și B12) și minerale (fier, calciu, zinc) este mai mic decât cel recomandat, cu repercusiuni asupra sănătății.
  • adesea, vegetarienii consumă mult mai puține proteine decât ar fi indicat, din cauza lipsei cărnii, ouălor și lactatelor. Soluția este suplimentarea porțiilor de fasole, linte, mazăre, cereale, soia și interesul permanent pentru feluri de mâncare care să susțină necesarul proteic.
  • Simpla renunțare la carne, fără reconsiderarea meniului, nu este suficientă.
  • prin eliminarea lactatelor, principala sursă de calciu, există, în cazul veganilor, riscul unor deficiențe de calciu, ce pot conduce la deprecierea danturii și a sănătății osoase. Încercați, în acest sens, să consumați lapte de soia, broccoli, spanac, ardei gras, fasole, pentru a ajunge la doza zilnică recomandată de calciu pentru un adult (aproximativ 1000-1200 mg de calciu pe zi).
  • o dietă vegetariană este periculoasă dacă este asociată cu exerciții de forță, pentru că acestea solicită mult sistemul muscular, ce trebuie alimentat din belșug cu proteine de calitate
  • unii vegetarieni elimina total grasimile din alimentatie, fapt care are repercursiuni negative pentru sanatate; învățați să alegeți grăsimile benefice pentru organism.
  • dieta vegetariană poate fi monotonă, dacă nu este investit un anumit timp în planificarea meselor și descoperirea de noi rețete; de asemenea, gustul poate părea adesea fad, mai ales dacă se renunță și la lactate și ouă, îngustându-se astfel destul de mult opțiunile.
  • uneori, gătitul de preparate vegetariene poate fi chiar mai costisitor decât în cazul preparatelor ce conțin ingrediente de origine animală.
  • anumitor persoane dieta li se poate părea drastică și obositoare, ba chiar frustrantă; nu uitați că sunteți singurul care decide dacă țineți sau nu în continuare dieta, în funcție de motivele pe care le aveți.
  • ieșitul la restaurant poate deveni dificil, mai ales dacă aveți un grup de prieteni care iubesc carnea și preferă restaurantele cu specific tradițional românesc. Încercați, în aceste situații, să nu abuzați, din dorința de a ocoli carnea, de brânzeturi grase, de paste rafinate, de aluaturi și să evitați tocănițele și celelalte preparate prăjite. Mergeți la restaurante cu specific oriental și asiatic – au feluri de mâncare condimentate, aromate și multe sortimente fără carne din care puteți alege.
  • de asemenea, devin dificile situațiile în care trebuie să mergeți la o cină la altcineva acasă și nu vă sunt memorate preferințele alimentare; pot interveni situații delicate, în care să trebuiască să refuzați să gustați din ce a preparat gazda, pe motiv că toate felurile conțin carne. Tot din aceleași considerente, pot apărea disensiuni și situații delicate la sărbători sau legate de anumite tradiții de familie

Puneți în balanță plusurile și minusurile regimului vegetarian și decideți dacă acest stil alimentar este în concordanță cu posiblitățile dumneavoastre financiare,viziunea despre viață și sănătate, particularitățile organismului dumneavoastră și activitatea de zi cu zi.

Data actualizare: 06-12-2013 | creare: 30-12-2010 | Vizite: 10369
Bibliografie
1 - Advantages and Disadvantages of Being Vegetarian, link: https://www.buzzle.com/articles/advantages-and-disadvantages-of-being-vegetarian.html
2 - Disadvantages of Being a Vegetarian, link: https://vegetarian.lovetoknow.com/Disadvantages_of_Being_a_Vegetarian
3 - Advantages and disadvantages of being vegetarian, link:
https://ic.steadyhealth.com/advantages_and_disadvantages_of_being_vegetarian.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie și avantajoasă pentru buzunar
  • Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum