Diete vegetariene

©

Autor: Redacția ROmedic

Diete vegetariene

Deși se vorbește generic despre dieta vegetariană, în realitate, există mai multe tipuri de diete, foarte diferite atât din punct de vedere nutriv cât și din cel al comportamentelor alimentare:

Dieta strict vegetariană

În dieta vegetariană de bază sunt excluse toate alimentele de origine animală: carnea de pui, pește, vită, porc, lactatele, ouăle și brânza.
Cei mai mulți evită de asemenea și mierea de albine.

Dieta strict vegetariană este foarte dificil de respectat, căci, dacă este urmată strict, ar trebui să excludă toate produsele derivate din animale utilizate în preparatele din comerț (biscuiții sau prăjiturile care conțin lapte sau ouă, toți aditivii alimentari provenind din diferite părți din animale etc.). Singura soluție este prepararea tuturor alimentelor la domiciliu, pentru a verifica proveniența ingredientelor.

Dieta strict vegetariană se bazează pe fasole, linte, nuci, semințe și soia (pentru proteine), cereale și legume bogate în amidon (pentru carbohidrați), semințe și uleiuri pentru grăsimi. Acest tip de dietă prezintă un risc crescut de carențe de calciu, fier, vitamina B2 și B12.

Dieta vegană

Veganii (adepții dietei vegane) sunt o categorie de vegetarieni care aplică aceste principii la toate aspectele vieții de zi cu zi.

Ei refuză să cumpere produse (alimentare, cosmetice) care conțin ingrediente derivate din animale (gelatină, de exemplu) sau testate pe animale. Același lucru este valabil și pentru articolele vestimentare fabricate din lână, mătase, blană sau piele.

Singurele produse acceptate sunt cele care conțin doar fibre și materiale de origine vegetală. În practică, respectarea acestor principii este foarte dificilă, deoarece ar implica renunțarea la cea mai mare parte a produselor din comerț.

Dieta lacto-vegetariană

În această dietă vegetariană, alături de produse de origine vegetală, este permis și consumul de lapte și de produse lactate.

Dieta lacto-ovo-vegetariană

Dieta lacto-ovo-vegetariană este una din cele mai răspindite versiuni ale regimului vegtarian. Aceastaexclude carnea roșie, peștele și carnea de pui, dar permite consumul de ouă și lactate (brânză, iaurt) alături de produsele de origine vegetală. Acest tip de dietă este mult mai sănătos.

Dieta semi-vegetariană

Dieta semi-vegetarianăexclude carnea roșie, dar nu și carnea de pui sau peștel, care pot fi consumate ocazional. Dieta include și produsele lactate și ouăle. Semi-vegetarienii nu sunt în mod oficial incluși în rândul vegetarienilor. Adepții acestei diete mai sunt numiți și flexitarieni.

Dieta naturistă/ Dieta raw vegan

Dieta raw vegan este bazată numai pe alimente de origine vegetală crude sau preparate la o temperatură mai mică de 37°C. Naturiștii cred că prin preparare la o temperatura mai mare, valoarea nutritivă a alimentelor s-ar pierde, iar acestea ar deveni toxice pentru organism.

Dieta fructiferă

Fructarieniiau o dietă foarte strictă. Ei consumă numai fructe, sau alte produse vegetale clasificate de fapt drept fructe: roșii, castraveți, vinete, ocazional nuci și semințe. Această dietă este considerată a fi periculoasă, prin excesul de fructoză pe care îl implică.

Dieta pesco-vegetariană

Pesco-vegetarienii sunt persoane care pe lângă alimente vegetale, nu consumă decât carne de pește. Deși acest termen nu este utilizat foarte des, tot mai multe persoane adoptă acest tip de dietă, fie datorită beneficiilor sale, fie ca o etapă intermediară spre un regim mai strict.

 

Dieta lacto-vegetariană

Dieta lacto-vegetariană este o versiune a dietei vegetariene, în care este permis consumul de lapte și produse lactate, alături de produsele de origine vegetală....

Dieta semi-vegetariană

Dieta semi-vegetariană exclude carnea roșie, dar nu și carnea de pui sau pește. Dieta include și produsele lactate și ouăle. Semi-vegetarienii nu sunt în mod oficial incluși în rândul vegetarienilor....

Dieta strict vegetariană

Dieta strict vegetariană exclude toate alimentele de origine animală: carnea de pui, pește, vită, porc, laptele, ouăle și brânza. Acest tip de dietă prezintă un risc crescut de carențe de calciu, fier, vitamina B2 și B12, fiind cel mai restrictiv....

Dieta lacto-ovo-vegetariană

Dieta lacto-ovo-vegetariană exclude carnea roșie, peștele și carnea de pui dar permite consumul de ouă și lactate (brânză, iaurt) alături de produsele de origine vegetală. Acest tip de dietă este mult mai răspândit, dar și mai sănătos....

Dieta raw vegan

Dieta raw vegană este o variantă a dietei vegane (strict vegetariană), în care o persoană alege nu numai să elimine din alimentație orice aliment de origine animală (carne, pește, fructe de mare, ouă, lactate), ci și orice modalitate de procesare ter...


Data actualizare: 03-12-2013 | creare: 26-02-2011 | Vizite: 9353
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie și avantajoasă pentru buzunar
  • Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum