Dieta semi-vegetariană

©

Autor:

Dieta semi-vegetariană

Dieta semi-vegetariană sau „flexitariană” este un tip aparte de dietă. Teoretic, nu poate fi încadrată în seria dietelor vegetariene, pentru că permite consumul de carne.

În dieta flexitariană sunt permise, pe lângă alimentele de origine vegetală, produsele lactate, ouăle și chiar peștele și carnea albă.

Practic, semi-vegetarienii mănâncă în mod obișnuit lacto-ovo-vegetarian și doar ocazional consumă pește și carne de pui. Singurul tip de alimente evitate cu desăvârșire este carnea roșie.

Avantajele dietei semi-vegetariene

Nutriționiștii admit că un astfel de stil alimentar, chiar și în absența unei denumiri care să-l definească, este recomandat. Consumul regulat de legume, fructe, cereale integrale, cel moderat de ouă și lactate și ocazional de carne albă este foarte avantajos pentru sănătate, pentru că furnizează, în principiu, toți nutriențiii necesari organismului.

Carnea roșie este cunoscută pentru conținutul ridicat de grăsimi saturate, care expune sănătatea la boli cronice, în timp ce cea albă, de pasăre, este o excelentă sursă de proteine, conține puține grăsimi și nu crește nivelul colesterolului dacă este consumată moderat.

Dieta flexitarienilor este, evident, mai flexibilă și mai ofertantă decât cea a lacto-ovo-vegetarienilor, lacto-vegetarienilor sau vegetarienilor stricți. Se pot prepara mai multe feluri de mâncare, frustrările alimentare apar mai rar, ieșirile în oraș, la restaurant, sunt mai simple.

Deși mulți dintre vegetarienii convinși se opun încadrării flexitarienilor în tagma vegetarienilor, majoritatea recunosc că un astfel de regim este un pas important pentru o viață mai sănătoasă. Aceștia apreciază că fie și înjumătățirea cantității de carne consumată de o persoană e semnificativă pentru sănătate și, etic vorbind, pentru numărul de animale sacrificate.

Recomandari pentru flexitarieni

Citind informațiile prezentate mai sus, probabil mulți dintre dumneavoastră se pot identifica drept flexitarieni. Trebuie însă să aveți în vedere faptul că simplul consum ocazional de carne, nu înseamnă automat o dietă sănătoasă.

Dieta semi-vegetariană promovează alegeri alimentare sănătoase, echilibru alimentar din punctul de vedere al sortimentelor servite și al nutrienților asimilați.

E bine, la fel ca și în cazul vegetarienilor „adevărați”, să vă planificați și monitorizați mesele, pentru a vă asigura toți nutrienți și să evitați excesele ce pot deriva din evitarea cărnii.

Astfel:

  • atenție la ce lactate consumați - sunt preferate cele cu conținut redus de grăsime
  • limitați consumul de ouă - nu mai mult de șase pe săptămână
  • fiți precauți cu gustările - supraveheați consumul de zahăr și grăsimi trans
  • consumați suficiente proteine, vitamine și minerale

Consultați principiile alimentare de bază și sfaturile privind dieta vegetariană pentru a identifica stilul alimentar care se potrivește așteptărilor dumneavoastră, corelate cu o viață sănătoasă!

Data actualizare: 04-12-2013 | creare: 29-07-2012 | Vizite: 7559
Bibliografie
1 - What is a "flexitarian"?, link: https://vegetarian.about.com/od/glossary/f/flexitarian.htm
2 - The Flexitarian Diet, link: https://www.webmd.com/diet/features/flexitarian-diet?page=2
3 - How to Get Proper Nutrition as a Semi-Vegetarian, link: https://healthyeating.sfgate.com/proper-nutrition-semivegetarian-3531.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie și avantajoasă pentru buzunar
  • Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum