Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Sushi

Vizite: 5022
Timp preparare: N/A
Dificultate: N/A

Ingrediente/compozitie:

- peste: somon crud (felioare); ton crud (asemenea); somon afumat
- conserve de peste: ton, macrou
- fructe de mare: arici de mare (crud, scos din carapace); icre de somon; picioare de crab (fiert; scos din carapace); creveti (cruzi sau fierti, scosi din carapace); caracatita (cruda sau fiarta, felioare); sepie (cruda, felioare)
- carne: pui (preparat "teriyaki"), porc (ham)
- legume: castraveti; avocado; porumb (boabe, din conserva)
- facultativ: ceapa (felii subtiri), maioneza, lamaie (felii), nori (un fel de hartie din alge)

Orezul pentru sushi:
- 2 cesti (180 ml) orez
- 2 cesti apa
Oligatoriu (desi pot lipsi la unele retete):
- sos de soia (shoyu);
-pasta de wasabi (horse radish paste, de culoare verde si cu gust asemanator hreanului);
- felioare de ghimbir (ginger) marinat (in otet si zahar, cred)

Preparare:

Orezul de sushi:

Se pune la rice-cooker ori se fierbe in oala, pe aragaz, dupa urmatorul algoritm:
- se acopera oala cu un capac greu; se lasa la foc mediu pana incepe sa fiarba
- se da la foc mare 1 minut
- se da la foc mic 4-5 minute
- se da la foc foarte-foarte mic 10 minute
- se ia de pe foc si se lasa la "odihna" inca 10 minute, fara a ridica capacul.

Se amesteca intr-un bol mic otet (de orez, de preferinta), zahar si sare, in urmatoarea proportie:
- 5 cesti orez fiert , 3+1/2 linguri otet, 1 lingura zahar, 1+1/2 lingurite sare.

Se pune orezul fiert (fierbinte) intr-u caston, se adauga "sosul" de otet, zahar, sare si se amesteca cu o spatula de lemn, fara a strivi boabele (se fac miscari "de taiere"); daca e prea apos, i se face orezului vant cu evantaiul, pentru a se evapora excesul de lichid.

Pana la folosire, orezul de sushi astfel preparat se lasa in castron, acoperit cu un prosop umed.

Combinatii:
1. Somon afumat (orez de sushi, somon afumat, ceapa, maioneza; ingredientele "obligatorii" pot lipsi),
- se tapeteaza un castron putin adanc cu felii de somon afumat
- se pune in castronul tapetat orez de sushi si se preseaza
- se rastoarna castronul pe un platou
- se "orneaza" cu maioneza si se presara cu felii de ceapa, ori se pun doar felioare de lamaie
- se taie ca un tort si se haleste cu mana sau cu betisoarele

2. Somon, ton, fructe de mare (peste crud, felii, ingredientele "obligatorii")
- se ia, cu mana uda, din castron, cantitati mici de orez si se formeaza gramajoare aidoma mititeilor romanesti
- se ung "mititeii" cu un strop (cat un bob de mazare) de pasta de wasabi
- se aseaza pe fiecare "mititel" o felie de peste ori un crevete ori o felie de caracatita, etc.
- se aseaza "mititeii" frumos pe un platou
- cand se mananca, fiecare inmoaie "mititelul" ales in sos de soia (care e picurat intr-o farfuriuta in fata fiecarui mesean); dupa fiecare imbucatura se ciuguleste o felioara de ghimbir marinat, care "spala" papilele in vederea degustarii imbucaturii urmatoare

3. Carne, legume (vezi mai sus).


Analiza ingredientelor rețetei Sushi:

Avocado
Avantaje: Acest aliment este sărac în sodiu și este o sursă bună de fibre alimentare și vitamina C, vitamina K și acid folic. Compuşii din avocado ne protejează vederea, pielea, scad colesterolul rău ...
Dezavantaje: Consumat în cantităţi moderate, avocado este considerat un aliment sigur. Uneori, însă poate da reacţii alergice....
Caracatiță
Avantaje: Caracatița conține proteine, vitamina B12, fier, seleniu, niacină, vitamina B6, fosfor, potasiu și zinc. ...
Dezavantaje: Caracatița conține mult colesterol și sodiu....
Carne de porc
Avantaje: Carnea de porc conține proteine, niacină și fosfor....
Dezavantaje: Carnea de porc este bogată în colesterol....
Castravete
Avantaje: Castravetele este o sursă bună de vitamina C, vitamina K, potasiu, vitamina A, magneziu și fosfor. Favorizează hidratarea organismului, conținând 95% apă. Castraveții prezintă efecte benefi...
Dezavantaje: Pot prezenta o concentrație crescută de cucurbitacine, ce conferă gustul amar intens și pot cauza efecte adverse....
Ceapă
Avantaje: Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge. Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături....
Creveți
Avantaje: Creveții conțin niacină, fier, fosfor, zinc, vitamina B12 și seleniu....
Dezavantaje: Creveții conțin mult colesterol. Pot cauza alergii....
Lămâie
Avantaje: Lămâia este o sursă excelentă de vitamina C și fibre alimentare, conținând și acid citric, fier și potasiu. În plus, lămâia are un conținut foarte scăzut de grăsimi saturate, colesterol...
Dezavantaje: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de lămâi provine din zaharuri....
Macrou
Avantaje: Macroul este o sursă ideală de proteine, vitamina B12, seleniu, niacină și fosfor....
Dezavantaje: Bolnavii de gută și femeile însărcinate trebuie să evite macroul....
Maioneză
Avantaje: Fiind prezenta in diverse tipuri si de brand-uri, precum cu ulei de rapita, light sau fara grasimi, maioneza contine si o varietate de calorii. Cu toate acestea, o lingura obisnuita de maioneaza conti...
Dezavantaje: Maioneza conține grăsimi trans....
Orez alb, fiert
Avantaje: Orezul alb conține acid folic, magneziu, fosfor și potasiu, iar conținutul său de grăsimi saturate și sodiu este redus. Sursă rapidă de energie....
Dezavantaje: Indice glicemic ridicat....
Pește spadă
Avantaje: Peștele spadă conține proteine, niacină, vitamina B12, fosfor, seleniu și vitamina B6....
Dezavantaje: Peștele spadă este bogat în colesterol. Nu consumați mai mult de 340 g pe săptămâna de pește oceanic mare. Din cauza faptului că se hrănesc cu alți pești, aceștia pot acumula mercur î...
Porumb (boabe)
Avantaje: Porumbul este o cereală recomandată persoanelor care suferă de boala celiacă, deoarece nu conține gluten. Conținutul de fibre ajută la ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi constipația...
Dezavantaje: Porumbul provoca sindromul de colon iritabil sau intoleranță FODMAP. Porumbul este o sursă bogată de calorii....
Pui - carne și piele (fiert, in tocană)
Avantaje: Carnea de pui este o sursă bună de proteine, niacină, vitamina B6, fosfor și seleniu....
Dezavantaje: Carnea de pui este bogată în colesterol....
Sepie
Avantaje: Carnea de sepie conține proteine, riboflavină, vitamina B12, fier, fosfor, calciu, potasiu și zinc....
Dezavantaje: Carnea de sepie conține mult colesterol și sodiu....
Somon
Avantaje: Somonul conține proteine, niacină, vitamina B6, vitamina B12, riboflavină și seleniu. Toți peștii grași conțin acizi omega-3, dar somonul din Oceanul Atlantic se numără printre varietățil...
Dezavantaje: Somonul este bogat în colesterol. Bolnavii de gută trebuie să evite somonul....
Somon afumat
Avantaje: Somonul este o bună sursă de acizi grași omega-3....
Dezavantaje: Consumul de cantitati mari de carne afumata este o cauza a aparitiei cancerului, deci pestele afumat trebuie sa fie un deliciu ocazional. Poate conține niveluri moderate de mercur și poluanți....
Sos de soia
Avantaje: Are foarte puține calorii. Conține aminoacizi esențiali....
Dezavantaje: Conținut ridicat de sodiu. Poate conține substanțe care cauzează cancer. Conținut crescut de MSG (monoglutamat de sodiu)....
Ton - conservă în ulei
Avantaje: Conserva de ton conține proteine, vitamina D, vitamina K, niacină, seleniu, vitamina B12 și fosfor....
Dezavantaje: Nu consumați mai mult de 340 g pe săptămâna de pește oceanic mare. Din cauza faptului că se hrănesc cu alți pești, aceștia pot acumula mercur în cantități ridicate....

Căutați rețete culinare după denumire