Seleniul - efectele anti-ageing, anti-cancer și imunomodulator conform studiilor

©

Autor:

Seleniul - efectele anti-ageing, anti-cancer și imunomodulator conform studiilor

Ca element implicat în apărarea antioxidativă, homeostazia redox și funcțiile imune Seleniu a intrat în atenția oamenilor de știință: Are Seleniul rol anti-ageing și anti-cancerigen? Există o legătură între nivelurile de Seleniu și incidența afecțiunilor legate de vârstă? Literatura de specialitate și studiile medicale oferă informații controversate privind beneficiile seleniului pentru organismul uman. În acest articol doresc să analizăm cele mai importante dovezi privind efectele anti-aging, anti-tumorale și asupra sistemului de apărare antiinfectioasă ale acestui mineral.

Odată cu înaintarea în vârstă, la nivel celular, sistemele de apărare antioxidative încep să piardă bătălia împotriva radicalilor liberi de oxigen (ROL). Acest mecanism explică într-o oarecare măsură etiopatogenia bolilor legate de vârstă precum tulburările neurodegenerative, inflamația cronică, disfuncțiile imune și cancerul. [2]


În rezumat, avem următoarele concluzii ale unor studii despre seleniu:
  • concentrația de Se în plasmă este mai mare la adulții sănătoși decât la persoanele în vârstă [16]
  • creșterea aportului de Se poate crește longevitatea animalelor
  • mai multe studii au stabilit o corelație între nivelul de Seleniu seric și îmbătrânire și longevitate, dar există și o meta-analiză ce nu susține această concluzie
  • multe studii importante și meta-analize NU susțin efectul anti-cancerigen al seleniului

 

Biologia Seleniului

Principala formă de Se ingerată de oameni este selenometionină (SeMet). Selenometionina organică, principala sursă alimentară de Seleniu în cadrul unei diete echilibrate, este mai benefică și ar putea provoca toxicitate la concentrații mult mai mari decât seleniul anorganic [6,7].

Seleniul se găsește în organismul uman sub forma a 25 de selenoproteine, incluzând glutation peroxidaze, reductaze de tioredoxină și deiodinaze de iodotironină prin intermediul cărora participă la apărarea împotriva stresului oxidativ, menținerea echilibrului celular redox, semnalizarea redox și metabolismul hormonilor tiroidieni.
Astfel, intrând în compoziția selenoproteinelor umane Seleniu este implicat într-un grup de procese și funcții celulare, cum ar fi:

  • reacții imune și anti-inflamatorii,
  • proliferarea celulară și apoptoză (stabilizare ADN, potențial anti-cancer),
  • activarea și inactivarea hormonilor tiroidieni,
  • fertilitate și
  • detoxifierea substanțelor dăunătoare. [1]


Evaluarea nivelului de Seleniu

Nivelul seric de Seleniu, activitatea glutation peroxidazei și concentrația selenoproteinei P sunt cele mai frecvente analize pentru evaluarea statusului seleniului în organism.

Necesarul zilnic de seleniu

  • Necesarul de seleniu și valoarea la care suplimentarea devine nocivă este dificil de estimat întrucât fiecare persoană are particularitățile ei în ceea ce priveste absorbția si metabolismul seleniului. Ca și valori generale orientative sunt admise:
    - 55μg este considerat necesarul zilnic de seleniu.
  • - 600-800μg - reprezintă aportul zilnic maxim de seleniu fără a fi însoțit de reacții adverse
  • - 5g/zi - este considerat un aport la care apare intoxicația cu seleniu


Aduce alimentația suficient seleniu în organism?

În mod normal o alimentație echilibrată ar trebui să fie suficientă pentru necesarul de seleniu al organismului pentru că multe alimente, din toate grupele alimentare, sunt bogate în seleniu: usturoiul, ceapa, brocoli, banane, cereale integrale, nuci braziliene, ciuperci, oul, carnea roșie, ficatul, lactatele, tonul, somonul, fructele de mare.[3] Întrucât seleniul se leagă de proteine, ca și regulă generală, alimentele cu un conținut proteic mai mare au și conținut mai mare de seleniu.
Brocoli se remarcă ca o legumă cu conținut mare de seleniu, unele studii sugerând că tocmai conținutul crescut în seleniu ar face din brocoli un potențial aliment anti-cancer. [4]

Există însă persoane cu risc de absorbție scăzută sau deficit alimentar:

  • - Persoanele în vârstă
  • - Vegetarienii
  • - Bolnavii cronici
  • - Femeile însărcinate [3]
  • - Alimentația dezechilibrată, bazată pe alimente necalitative, hiperprocesate
  • - Zone geografice cu sol deficient în seleniu [4]
  • - Persoane cu fenilcetonurie
  • - Persoane cu cancer sub tratament chimioterapic sau radioterapie [4]


Când este necesar să luăm suplimente de seleniu?

Pentru a putea răspunde la această întrebare trebuie să va dozați seleniul seric. Un nivel de sub 50µg/l (sau mai bine un nivel scăzut conform laboratorului) ar putea fi o indicație de suplimentare cu seleniu.
Majoritatea suplimentelor de seleniu conțin aproximativ 200μg / capsulă, o doză sigură chiar și în cazul unui consum pe termen lung.
Totuși dacă luați suplimente cu seleniu a la long este important sa vă dozați nivelul de seleniu seric după câteva luni de suplimentare pentru a exclude riscul unor nivele prea mari în organism.

Efectele benefice ale suplimentării cu Seleniu

În teorie efectele protectoare la nivel celular ale seleniului par a fi uimitoare încât e justificat să ne întrebăm:
Are sens să luăm seleniu dacă nivelul seric este în limite normale?
Este bine să ținem seleniul spre limita superioară a normalului pentru a beneficia de efectele sale?

 

Pentru a putea răspunde la aceste întrebari în continuare voi prezenta o serie de studii importante și meta-analize pe principalele efecte și beneficii asociate suplimentării cu seleniu.

Efectul anti-ageing al Seleniului

Radicalii liberi de oxigen, procesul oxidativ, inflamația cronică și leziunile ADN cu scurtarea telomerelor sunt mecanisme implicate în procesul “normal” de îmbătrânire a organismului și afecțiunile bătrâneții. Seleniul, prin rolul selenoproteinelor ca enzime antioxidante importante în echilibrul redox, pare a avea efect anti-ageing compensând tocmai aceste mecanisme de îmbătrânire. Însă și pe acest efect există studii contradictorii.

Pro:

  • - Nivelul de seleniu din organism scade la persoanele în vârstă [16]
  • - Un studiu [17] pe musculițe Drosophila a observat că durata medie de viață și durata maximă de viață a muștelor din grupurile cu seleniu au fost crescute semnificativ în comparație cu grupul martor
  • - În acord cu cel de mai sus, alt studiu [18] arată că deficitul de seleniu alimentar scurtează viața musculițelor, în timp ce suplimentarea dietei cu seleniu normalizează durata de viață a Drosophila printr-un proces care poate implica selenoproteinele.
  • - Administrarea de seleniu de sodiu a crescut durata de viață a șoarecilor cu leucemie (prin inhibarea replicării, transcripției și translației ADN-ului) [19]
  • - Studii epidemiologice [20] au remarcat că o dieta săracă în Zinc și Seleniu poate cauza disfuncții cognitive la persoanele în vârstă, iar suplimentarea cu Seleniu îmbunătățește statusul cognitiv la aceștia.
  • - Asocierea dintre Se seric și puterea de strângere a mâinii în rândul 676 de femei cu dizabilități  [22]
  • - aportul insuficient de Se a fost descoperit la 30-50% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă [23]
  • - Un studiu din China arată că concentrațiile de Se plasmatic au fost ridicate la cei mai vârstnici din zonele de longevitate [24]
  • - Un alt studiu [25] în China a relevat o corelație pozitivă între aportul zilnic de Cu, Se și Zn din alimente și apă și indicii de îmbătrânire și longevitate.
  • - Alte două studii au corelat nivelul de seleniu din sol cu speranță de viață în diferite regiuni din China. [26]
  • - Un studiu longitudinal EVA pe 9 ani realizat în Franța e în acord cu concluziile de mai sus: “Se plasmatic inadecvat ar putea afecta negativ menținerea sănătății optime într-o populație în vârstă”.
  • - Un studiu [28] pe 3194 americani 45+ ani a descoperit că suplimentarea cu Seleniu a crescut lungimea telomerelor (fiecare creștere cu 20 μg a suplimentării s-a asociat cu o creștere cu 0.42% a lungimii telomerelor), asociere mai importantă la femei și persoane non-obeze.


Contra:

O analiză a mai multor studii pe efectul anti-ageing al seleniului [13] a concluzionat ca suplimentarea cu seleniu nu contribuie neaparat la prevenirea îmbătrânirii sau a bolilor asociate acesteia, că efectul anti-ageing al seleniului rămâne în continuare controversat și că, din contra, există convingerea că un nivel mai scăzut de seleniu ar fi mai benefic în organismul uman.
O meta-analiză [8] publicată în Nutrients în 2022 a concluzionat că suplimentarea cu Se la pacienții cu traume s-a soldat cu efecte pozitive asupra scăderii mortalității și a numărului de zile de internare în spital și unitățile de terapie intensivă.

Seleniul și cancerul

Efectul anticarcinogenic al seleniului a fost discutat în multe lucrări științifice și pe diverse tipuri de cancer. Posibilele efecte benefice au fost explicate prin numeroase mecanisme: stimularea sistemului imun împotriva cancerului, efectul selenoproteinei K, efectul anti-oxidant sau prin stabilizarea ADN-ului. Deși în teorie lucrurile arată bine și există studii cu rezultate consistente pe animale, studii mari realizate pe oameni nu au ajuns la aceleași concluzii.

Pro:

O meta-analiza [29] a 16 studii a găsit o asociere inversă între nivelul de seleniu seric (dar nu și seleniul din unghii) și cancerul de sân.

Contra:

Un studiu[11] randomizat și controlat placebo (trialul SELECT) pe 35.533 de bărbați sănatoși a concluzionat că seleniul singur sau în asociere cu vitamina E nu asigură protecție pentru cancerul de prostată.
O studiu ramdomizat [12] folosind UK Biobank pe un total de 59.647 cazuri de cancer și 307.914 controale a analizat efectul unui nivel crescut (genetic) al seleniului asupra a 22 de tipuri specifice de cancer și efectul anti-cancerigen per ansamblu. Concluzia a fost că un status crescut în seleniu nu previne dezvoltarea cancerului.
O meta-analiză [10] Cochrane din 2018 (al treilea update) a 83 studii nu a găsit dovezi privind beneficiile suplimentării cu Seleniu în cancer.

Efectele seleniului asupra stresului oxidativ, inflamației și imunității

Procesul natural de îmbătrânire poate cauza un dezechilibru între mecanismele de apărare antioxidativă și radicalii liberi de oxigen, precum și schimbări ireversibile în renovarea mitocondrială și epuizarea celulelor stem. Aceste tulburări sunt strâns asociate cu inflamația cronică care însoțește bolile legate de vârstă.
Seleniul prezintă efecte antioxidante, imunostimulatoare și anti-inflamatoare, iar selenoproteinele sunt implicate în reglarea acestor activități.
Se pare că Se stimulează creșterea producției de anticorpi în sistemul imun și poate ameliora procesele inflamatorii în diferite zone ale organismului.
Un grup de 16 centenari din Polonia a avut niveluri semnificativ mai ridicate ale activității glutation reductazei și catalazei în celulele roșii sangvine comparativ cu femeile tinere sănătoase. Această creștere a activității enzimelor în sângele centenarilor poate fi interpretată ca un răspuns favorabil la stresul oxidativ, care permite menținerea echilibrului între producția de ROS și eficacitatea mecanismelor de apărare antioxidantă în îmbătrânirea normală.
Impactul Se asupra sistemului imunitar este multifactorial, modulând activitățile neutrofilelor, macrofagelor, celulelor NK și a limfocitelor T și B. Studiile din ultimul deceniu au arătat că suplimentarea optimă cu Se poate fi utilizată cu efect eficient pentru a sprijini sistemul imunitar în cazul leucemiei infantile.
Un nivel suficient de Se a îmbunătățit funcțiile de fagocitoza în macrofage și activitatea celulelor T.
Selenoproteina K promovează fluxul de calciu în reticulul endoplasmatic al celulelor imunitare. Deci, deficitul de Se nu este legat numai de apărarea antioxidantă perturbată, ci și de fluxul de calciu și împachetarea proteinelor în celule.
Suplimentele Se ar putea spori imunitatea împotriva cancerului sau a altor boli, creând oportunități pentru o viață sănătoasă și longevivă.

Un studiu [34] pe 40 de pacienți cu sdr. de detresă respiratorie acută ce au primit seleniu de sodiu IV a concluzionat că seleniul a restabilit capacitatea antioxidantă a plămânilor, a moderat răspunsurile inflamatorii și a îmbunătățit semnificativ mecanica respiratorie, dar în  ciuda acestor modificări, nu a avut niciun efect asupra supraviețuirii generale, a duratei ventilației mecanice și a șederii la UTI.

O meta-analiză [35] din 2020 a concluzionat că nivelurile de seleniu au fost asociate cu mai multe boli ale pielii și cu severitatea bolii, iar nivelurile ridicate de seleniu au avut tendința de a fi un factor de protecție în anumite boli ale pielii (psoriazis, dermatita atopică, acneea vulgaris).

Seleniu - protecție în infecții

Radicalii liberi de oxigen sunt produși frecvent în organismul uman în timpul infecțiilor virale și excesul lor poate induce stres oxidativ, fiind una dintre semnele clinice ale multor boli. Printre micronutrienții esențiali implicați în progresia infecției virale, Se joacă un rol important în homeostazia redox și apărarea antioxidantă datorită incorporării sale în selenoproteinele esențiale.
Suplimentarea cu Se a avut un efect puternic asupra supresiei virale și a recuperării celulelor T la pacienții infectați cu HIV din Rwanda. Pacienții infectați cu tuberculoză și HIV au avut un status mai scăzut de Se comparativ cu oamenii sănătoși. [33]

O deficiență de Se a fost înregistrată în mai multe tulburări de sănătate cauzate de virusuri, inclusiv COVID-19. Studiile recente au revelat că pacienții cu COVID-19 au niveluri mai scăzute circulante de fier (Fe), zinc (Zn) și Se. Suplimentarea cu Se la pacienții cu COVID-19 a fost utilă în prevenirea progresiei bolii. [32]

Nanoparticule de Se au demonstrat activitate antibacteriană împotriva bacteriilor rezistente la medicamente, precum și în eliminarea biofilmului din placa dentară. [31]

Seleniul și protecția împotriva intoxicațiilor

Mai multe studii [2, 30] au arătat că seleniul din alimentație ar putea proteja împotriva expunerii la mercur.

Insuficiența/carența de Seleniu

Deficiența de seleniu poate rezulta din consumul insuficient de seleniu din alimentație și poate fi declanșată sau agravată de anumite tipuri de stres - nutrițional, chimic și infecțios. Multe boli provocate de deficiența de seleniu la animale sunt sasociate și de o deficiență concomitentă de vitamina E. [7]

Deficitul de seleniu produce modificări degenerative în multe organe şi ţesuturi ca rezultat al scăderii exprimării selenoproteinelor. [5]
Simptomele deficitului de seleniu sunt în principal tulburări legate de muşchiul inimii şi articulaţii.
- boala Keshan - o cardiomiopatie dilatativă juvenilă ce apare în principal la tinerele femei de vârstă reproductivă şi copii între 2 şi 10 ani)
- boala Kashin-Beck (osteoartropatie endemică) - apare în general atunci când deficitul de seleniu se asociază cu cel de iod și se manifestă prin artrita reumatoidă, degete mai scurte la mâini și picioare sau tulburări de creştere.
- Leziunile oxidative ale cartilajului duc la deformarea structurii osoase, cunoscută sub numele de necroza cartilajului hialin [1,7]. Această boală afectează în principal copiii între 5 şi 13 ani [1,7].
- Deficitele moderate se pot manifesta și prin creşterea riscului de infertilitate la bărbaţi, cancer de prostată, nefropatie sau riscul apariţiei bolilor neurologice [1,7].
- astmul - asociat cu o activitate alterată a glutation peroxidazei [6]


Data actualizare: 30-09-2024 | creare: 06-02-2023 | Vizite: 1117
Bibliografie
1. Selenium
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-03742-0_3

2. Selenium: An Antioxidant with a Critical Role in Anti-Aging
https://www.mdpi.com/1420-3049/27/19/6613

3. Selenium Speciation in Selenium-Enriched Plant Foods
https://link.springer.com/article/10.1007/s12161-021-02208-9

4. Current Knowledge on the Importance of Selenium in Food for Living Organisms: A Review
https://www.mdpi.com/1420-3049/21/5/609

5 Novel approaches for selenium speciation in foodstuffs and biological specimens: a review
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19185112/

6 Selenium, Selenoproteins, and Immunity
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30200430/

7 Selenium
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831322006664?via%3Dihub

8 The Impact of Selenium Supplementation on Trauma Patients-Systematic Review and Meta-Analysis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35057521/

9 Historical Roles of Selenium and Selenoproteins in Health and Development: The Good, the Bad and the Ugly
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35008430/

10 Selenium for preventing cancer
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29376219/

11 Effect of selenium and vitamin E on risk of prostate cancer and other cancers: the Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19066370/

12 Selenium and cancer risk: Wide-angled Mendelian randomization analysis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34910310/

13 Selenium, aging and aging-related diseases
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30511318/

14 Role of Resveratrol and Selenium on Oxidative Stress and Expression of Antioxidant and Anti-Aging Genes in Immortalized Lymphocytes from Alzheimer's Disease Patients
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31370365/

15 Prevention and complementary medicine in aging
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12214446/

16 Selenium Status in Elderly People: Longevity and Age-Related Diseases
http://www.eurekaselect.com/article/99325

17 Effects of sodium selenite on the activity of GSH-Px and the life-span of Drosophila
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12725065/

18 Selenium metabolism in Drosophila: selenoproteins, selenoprotein mRNA expression, fertility, and mortality
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11389138/

19 The anti-leukaemic effects and the mechanism of sodium selenite
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/014521269290136U?via%3Dihub

20 Selenium, Selenoproteins, and Age-Related Disorders
https://www.sciencedirect.com/sdfe/pdf/download/eid/3-s2.0-B9780123971555000192/first-page-pdf

21 Selenium and zinc: "antioxidants" for healthy aging?
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32468295/

22 Low serum selenium concentrations are associated with poor grip strength among older women living in the community
https://iubmb.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/biof.5520290104

23 Selenium, Selenoproteins, and Heart Failure: Current Knowledge and Future Perspective
https://link.springer.com/article/10.1007/s11897-021-00511-4

24 A study on chronic diseases and other related health indicators of centenarians in longevity areas in China
https://europepmc.org/article/med/20388328

25 Association between Longevity and Element Levels in Food and Drinking Water of Typical Chinese Longevity Area
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27791219/

26 Relationships among Environment, Climate, and Longevity in China
https://www.mdpi.com/1660-4601/14/10/1195

27 Selenium and mortality in the elderly: results from the EVA study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16123147/

28 Association of dietary selenium intake with telomere length in middle-aged and older adults
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261561420300376

29 The Relationship Between Selenium Levels and Breast Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis
https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-014-9998-3

30 Selenium as an antidote in the treatment of mercury intoxication
https://link.springer.com/article/10.1007/s10534-015-9857-5

31 Selenium Nanoparticles as Candidates for Antibacterial Substitutes and Supplements against Multidrug-Resistant Bacteria
https://www.mdpi.com/2218-273X/11/7/1028

32 COVID-19 and Selenium Deficiency: a Systematic Review
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34739678/

33 Effect of selenium supplementation on CD4+ T-cell recovery, viral suppression and morbidity of HIV-infected patients in Rwanda: a randomized controlled trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25870994/

34 The Effect of Intravenous Selenium on Oxidative Stress in Critically Ill Patients with Acute Respiratory Distress Syndrome
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30001171/

35 Selenium levels and skin diseases: systematic review and meta-analysis
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0946672X20301139?via%3Dihub
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Au fost identificate 6 substanțe naturale care ar putea încetini îmbătrânirea
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • S-a descoperit gena care inversează îmbătrânirea celulară
  •