Psilium (Psyllium) - beneficii și recomandări [meta-analize]

©

Autor:

Psilium (Psyllium) - beneficii și recomandări [meta-analize]

Există o mulțime de studii și lucrări științifice despre psyllium, iar concluziile lor sunt pozitive. Analizând aceste informații am ajuns la concluzia că psyllium este un superaliment excelent în: obezitate, diabet, hipercolesterolemie sau tulburări de tranzit intestinal, dar ar trebui integrat în dieta noastră zilnică chiar și dacă nu avem aceste patologii.

Denumirea de Psyllium(sau ispaghula) înglobează mai multe plante din familia Plantago ale căror semințe sunt utilizate comercial pentru producția de mucilagiu. Psyllium este în general utilizat ca un supliment de fibre alimentare solubile pentru a ajuta la menținerea sănătății digestive și pentru a reduce nivelul de colesterol, trigliceride, glicemia și tensiunea arterială.

Acest articol oferă o prezentare a numeroaselor beneficii ale suplimentării cu psyllium susținută de meta-analize.Administrarea psyllium

 • În general,cantitatea de psilium recomandată zilnic: 10-20g/zi
 • Psyllium se găsește în comerț în mai multe forme de administrare: capsule, pulbere de psyllium, târâte de psyllium, semințe de psyllium, mixuri (amestecuri de fibre alimentare, cereale îmbogățite cu psylium, iaurt cu psyllium etc) - acestea implică administrare și doze diferite conform recomandărilor producătorului.
 • Pulberile și tărâțele de psyllium pot fi amestecate cu apă sau alte lichide, dar și adăugate în smoothie sau mâncare crescând astfel cantitatea de fibre.
 • O recomandare frecventă este să adăugați 2 lingurițe de pulbere sau târâțe de psyllium într-un pahar de apă, amestecați bine și consumați-l înainte de masă
 • Dacă nu ați mai luat psyllium înainte începeți cu o dozămai mică (jumatate de linguriță într-un pahar de apă, odată pe zi) [12]
 • Hidratați-vă bine - consumați suficientă apă pe tot parcursul zilei atunci când luați psyllium, deoarece fibrele solubile pot absorbi multă apă în intestine și vă pot deshidrata

Valori nutriționale

O cantitate de 10g de psyllium (doza zilnică) conține:
 • Valoare energetică: 36 calorii
 • 8.9g carbohidrați reprezentați aproape în întregime de fibre (7.8g)
 • 0.7g proteine
 • 0 g grăsimi
 • 33mg Ca si 0.2mg Fe
Ca urmare psyllium este aproape în totalitate o sursă de fibre alimentare.

Efectele adverse / secundare ale psyllium-ului:

În general psyllium-ul este considerat sigur și tolerat bine de majoritatea oamenilor, cu efecte secundare minore chiar la un consum pe termen lung.
Reacții alergice (alergii cutanate, dureri gastrice, amețeală, greață, vărsături) - foarte rar
Dezhidratare prin menținerea apei în tubul digestiv și scăderea absorbției acesteia
Ocluzie intestinală -  în absența hidratării, foarte rar

 

Scăderea absorbției medicamentelor

Există mențiuni în diferite studii că suplimentele de psyllium ar putea scădea sau întârzia absorbția medicamentelor însă studiile respective nu au dovedit efectiv acest lucru ci doar au menționat ca posibil efect.
Pentru siguranță, în ideea că ar putea exista un astfel de efect, separați administrarea medicamentelor de cea a psyllium: luați medicamentele cu cel puțin o oră înainte și două ore după psillium.
De asemenea verificați prospectele medicamentelor și spuneți medicului că luați psilium.

 

Scăderea absorbției vitaminelor și mineralelor

Există unele suspiciuni că psyllium ar putea lega anumite minerale în intenstin scăzând absorbția acestora. Una din administrările frecvente ale Psyllium e în smoothie-uri de fructe încât nu am dori să scadă absorbția vitaminelor și mineralelor din acestea. Din păcate am găsit puține studii specifice pe acest subiect.
Un (mic) studiu a verificat efectul psyllium asupra absorbției calciului (la femei în postmenopauză ce luau concomitent psyllium și suc de portocale îmbogătit cu calciu) și NU a găsit modificări semnificative. [19]

Alt studiu pe un grup de doar 12 persoane învârstă arată că NU au existat modificări semnificative ale fierului seric, capacității totale de legare a fierului, fibrinogenului sau parametrilor hematologici (VSH, hemoglobină, număr de leucocite) atribuiți fibrei în schimb a existat o reducere semnificativă a calciului seric după retragerea suplimentului de psyllium. [20]

Un studiu axat pe efectele psyllium la pacienții diabetici a concluzionat că nu există efecte negative asupra absorbției de minerale, vitamina A sau E (cu excepția creșterii sodiului). [23]

 

Are Psyllium efecte nedorite de balonare și flatulență?
Răspuns: NU sau mai puțin decât alte fribre.

Există concepția că fibrele fermentează în colon și dau flatulență însă afirmația nu este valabilă pentru toate tipurile de fibre.

The American College of Gastroenterology 2013: "Datele clinice susțin că Psyllium nu este fermentat în intestin". [22]

Într-un studiu ipoteza fermentabilității a fost contestată în ceea ce privește psyllium, deoarece acesta nu este fermentat la fel de rapid ca alte fibre solubile care scad colesterolul. [21]

6 studii clinice randomizate controlate cu placebo care evaluează fermentabilitatea (producția de gaz) a psylliumului în tractul gastrointestinal au concluzionat că psyllium nu crește flatulența sau cantitatea de dioxid de carbon în materiile fecale. [22]

Există însă și studii ce au raportat (mai multă) flatulență la administrarea psyllium vs placebo. [10]

 

Contraindicații psyllium

Nu exista contraindicații absolute ale psyllium, acesta fiind considerat bine tolarat. ADministrarea nu este recomandată persoanelor ce au avut anterior reactii alergice la psyllium și persoanelor cu ocluzii/stenoze intestinale în antecedente (ar putea agrava ocluzia) sau dificultăți la înghițire (stenoza esofagiană).


 

Beneficiile psyllium


Pe scurt:

 • Psilium are efect hipolipemiant și hipocolesterolemiant la toate persoanele (nu doar în hipercolesterolemie): scade colesterolul total, LDL-colesterolul, apoB, trigliceridele. Este un bun adjuvant la tratamentul cu statine, permițând doze mai mici ale acestora.
 • Psylliumul are efecte benefice în constipație însă sunt necesare doze mari și perioadă lungă de tratament (>4saptămâni)
 • Suplimentele de psyllium, conform meta-analizelor, NU sunt eficiente în scăderea greutății, în ciuda faptului că mecanismul de reducere a apetitului prin creșterea senzației de sațietate și scăderea evacuării gastrice pare să aibă sens.
 • Administrarea de Psyllium aduce beneficii importante în sindromul metabolic și in reducerea riscului cardio-vascular.
 • Psylium scade glicemia bazală/a jeun, efect cu atât mai puternic cu cât hiperglicemia este mai mare.
  Suplimentarea cu psilium scade ușor tensiunea arterială sistolică încât este recomandat ca asociere cu antihipertensivele
 • Concluziile studiilor privind efectele administrării de psyllium în cancerul de colon sunt contradictorii


Meta-analize privind efectele suplimentării cu psyllium

Efectele psilium pe metabolismul lipidic -> pozitiv pe toate planurile

Psylliumul poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol probabil prin absorbția acizilor biliari din intestine, care sunt implicați în producerea de colesterol.

Psyllium + dieta low-fat = efecte benefice pe colesterolul seric

O meta-analiză [1] din 2000 a 8 studii și 272 de persoane ce urmau o dietă scăzută în grăsimi a evaluat efectul administrării de psilium versus celuloză ca placebo și a concluzionat că un consum de 10.2g de psilium pe zi s-a asociat cu o scădere cu 4% a colesterolului total, a LDL colesterolului cu 7% și a raportului apo B/apo A-I cu 6%. Psilium a fost bine tolerat și fără efecte adverse la aceste persoane (cu dietă hipolipemiantă).

Efectele administrării a diferite doze de psyllium în hipercolesterolemie
O meta-analiză [2] din 2009 a 21 de studii pe un număr total de 687 de pacienți cu hipercolesterolemie urmând orice tip de dietă a analizat efectul administrării de psilium în diferite doze (3-20.4g/zi) vs placebo pe o perioadă de minim 2 saptamâni. Psilium a scăzut colesterolul total în medie cu 0.375 mmol/l, iar LDL colesterolul cu 0.278 mmol/l. De asemenea s-a observat o relație directă între doză și efect.

Efectele psyllium la persoane cu sau fără hipercolesterolemie ->efecte la toți
O analiză [3] din 2018 a 28 de trialuri Medline, EMBASE, CINAHL și Cochrane a studiat efectele administrării de psilium pentru o perioadă de minim 3 săptămâni la un total de 1924 de persoane cu sau fără hipercolesterolemie. Concluzia: fibrele de psilium (aprox. 10.2g/zi) scad LDL colesterolul în medie cu -0.33 mmol/L, non-HDL colesterolul cu -0.39 mmol/L și apoB cu -0.05 g/L. Ca urmare psilium îmbunătățește profilul lipidic și are astfel potențialul de a întârzia ateroscleroza și riscul CV.

Cerealele îmbogățite cu fibre de psyllium scad colesterolul
O meta-analiză [4] din 1997 a mai multe studii cu un total de 404 adulți cu hipercolesterolemie ușoară-moderată și dietă hipolipidică a evaluat efectul administrării de cereale îmbogățite cu fibre de psilium. Concluziile au fost în acord cu meta-analizele de mai sus: adiția de psilium la dietă scade colesterolul total cu 0.31 mmol/L (5%) și LDL-col cu 0.35 mmol/L (9%).

Psyllium + statine vs statine singure
O meta-analiză [8] din 2018 a găsit 3 studii eligibile privind asocierea psilium și statine în tratamentul hipercolesterolemiei. Pacienții din aceste studii au suplimentat cu psilium înainte de masă timp de 4-12 săptămâni. Concluzia a fost ca adăugarea de fibre de psilium la tratamentul cu statine duce la o reducere suplimentară a LDL-colesterolului echivalent cu o dublare a dozei de statine. Analiza subliniază ușurința de implementare a acestor măsuri dietetice în special la pacienții ce nu tolerează doze mari de statine.

Psyllium la diabetici -> efect hipoglicemic și hipolipemiant, nu și pe greutate

O meta-analiză [5] publicată în 2020 pe o serie de studii eligibile din PubMed/MEDLINE, Web of Sciences, Cochrane și Scopus și realizată independent de către 2 cercetători a concluzionat că administrarea de fibre de psilium la diabetici:
- Reduce semnificativ trigliceridele, LDL-col și VLDL-col, glicemia în perioada de post și hemoglobina A1c
- NU reduce HDL-col, greutatea și BMI-ul.
O analiză [7] din 2015 asupra a 35 studii controlate și randomizate cuprinse în 8 meta-analize a concluzionat că administrarea de psilium înainte de masă, pentru mai multe săptămâni are efect hipoglicemiant proporțional cu hiperglicemia:
- fară efect semnificativ  la persoanele euglicemice
- efect modest la prediabetici
- efect crescut la persoanele cu diabet de tip 2

Psyllium nu te ajută să slăbești

O meta-analiză [6] din 2019 a evaluat 22 de studii (RCT) publicate în PubMed, SCOPUS, Cochrane Library și Google Scholar. Concluzia a fost că suplimentarea cu psilium nu scade semnificativ greutatea, BMI sau circumferința taliei.
Chiar și în situația în care psyllium nu tratează efectiv obezitatea el este util în tratarea comorbidităților pacientului obez, precum hipercolesterolemia, hipertrigliceridemia, hiperglicemia.

Psyllium la hipertensivi - > scade (ușor) tensiunea arterială

O meta-analiză [9] din 2020 a evaluat 11 trialuri publicate în Pubmed/Medline, Ovid, Cochrane Library, Google Scholar, Embase, and Scopus, cu un total de 592 de participanți eligibili. Rezultatele au arătat că suplimentarea cu psilium duce la o reducere semnificativă a valorii tensiunii arteriale sistolice cu o medie de -2.04 mmHg, efectul fiind mai puternic la valori tensionale mai mari. Nu s-au raportat efecte secundare ale administrării psilium la hipertensivi.

Suplimentarea cu psyllium și constipația

În tubul digestiv psyllium se dizolvă în apă și formează o substanță gelatinoasă care ajută la menținerea hidratării și lubrifierii colonului, îmbunătățind tranzitul și ajutând la reducerea constipației și a disconfortului abdominal asociat.
O meta-analiză [10] din 2022 a luat în calcul 16 studii (RCT) cu 1251 participanți cu constipație cronică. A fost testată eficiența suplimentării cu fibre de psilium și pectină. Concluzia a fost ca psilium, în doze mari (>10g/zi), administrat peste 4 săptămâni, este eficient în îmbunătățirea constipației, crescând numărul de scaune și reglând consistența acestora. Flatulența a fost mai mare în grupul cu fibre comparativ cu grupul de control.
Un studiu publicat în Nutrition Today în 2021 arată că psillium este un "normalizator al tranzitului" cu efecte benefice atât înconstipație cât și în diaree și colon iritabil. De asemenea îi oferă psyllium-ului statutul de golden standard al fribrelor în constipație, fiind de 3.4 ori mai eficient decât tărâțea de grâu. [17]

Psyllium scade inflamația în sindromul colonului iritabil

Fibrele alimentare și în mod special psyllium ameliorează (efecte usoare-moderate) simptomele și scad valorile proteinei C Reactive (CRP) în sdr. colonului iritabil. [11,14]
Psyllium este singura fibră recomandată în mod special pentru tratamentul colonului iritabil de către Colegiul American de Gastroenterologie. [18]

 

Psyllium și cancerul de colon

Rezultatele studiilor privind acest subiect sunt controversate. Cele mai multe studii ample au găsit doar o mică asociere între aportul de fibre și scăderea riscului de cancer colorectal. În plus, fibrele nu par să protejeze împotriva reapariției cancerului colorectal. [12]

Psylium și sindromul metabolic

Sindromul metabolic (SM) este o asociere de patologii: hiperglicemie/rezistență la insulină, dislipidemie, exces de greutate și hipertensiune arterială ce identifică pacienții care prezintă un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare aterosclerotice și diabet zaharat de tip 2. CONform meta-analizelor de mai sus psyllium are efecte benefice în majoritatea patologiilor de mai sus, fiind astfel un supliment foarte util în sindromul metabolic, diabetul zaharat de tip 2 și prevenția afecțiunilor cardio-vasculare. [13]

FDA a aprobat utilizarea unui aport zilnic de 3 g până la 12 g de psyllium pentru a reduce riscul de boli de inimă, atunci când sunt luate ca parte a unei diete cu conținut scăzut de grăsimi și colesterol. [15]

 

Psyllium scade acidul uric

Un studiu despre efectele psylium la pacienții diabetici a găsit, pe lângă cele de mai sus, și o scadere semnificativă a acidului uric seric (10%). [23]

 

Psyllium în boala de reflux gastro-esofagian

Conform unui studiu semințele de psyllium pot fi eficiente în tratamentul bolii de reflux gastroesofagian (GERD) la pacienții cu constipație funcțională. [24]


Data actualizare: 24-03-2024 | creare: 17-02-2023 | Vizite: 1368
Bibliografie
1 Cholesterol-lowering effects of psyllium intake adjunctive to diet therapy in men and women with hypercholesterolemia: meta-analysis of 8 controlled trials
https://academic.oup.com/ajcn/article/71/2/472/4729160?login=false

2 Time- and dose-dependent effect of psyllium on serum lipids in mild-to-moderate hypercholesterolemia: a meta-analysis of controlled clinical trials

3 Effect of psyllium (Plantago ovata) fiber on LDL cholesterol and alternative lipid targets, non-HDL cholesterol and apolipoprotein B: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials
https://academic.oup.com/ajcn/article/108/5/922/5098499?login=false

4 Psyllium-Enriched Cereals Lower Blood Total Cholesterol and LDL Cholesterol, but Not HDL Cholesterol, in Hypercholesterolemic Adults: Results of a Meta-Analysis
https://academic.oup.com/jn/article/127/10/1973/4722332?login=false

5 The effect of psyllium consumption on weight, body mass index, lipid profile, and glucose metabolism in diabetic patients: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.6609

6 The effects of psyllium supplementation on body weight, body mass index and waist circumference in adults: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2018.1553140

7 Psyllium fiber improves glycemic control proportional to loss of glycemic control: a meta-analysis of data in euglycemic subjects, patients at risk of type 2 diabetes mellitus, and patients being treated for type 2 diabetes mellitus
https://academic.oup.com/ajcn/article/102/6/1604/4555168?login=false

8 Meta-Analysis of Usefulness of Psyllium Fiber as Adjuvant Antilipid Therapy to Enhance Cholesterol Lowering Efficacy of Statins
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002914918313328

9 The effect of psyllium supplementation on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7652639/

10 The Effect of Fiber Supplementation on Chronic Constipation in Adults: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials
https://academic.oup.com/ajcn/article/116/4/953/6639855?login=false

11 Inflammation in Irritable Bowel Syndrome (IBS): Role of Psyllium Fiber Supplementation in Decreasing Inflammation and Physiological Management of IBS
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8975494/

12 Psyllium
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/psyllium

13 The Right Fiber for the Right Disease
An Update on the Psyllium Seed Husk and the Metabolic Syndrome
https://journals.lww.com/jcge/Abstract/2010/09001/The_Right_Fiber_for_the_Right_Disease__An_Update.15.aspx

14 The Effect of Fiber Supplementation on Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis
https://journals.lww.com/ajg/Abstract/2014/09000/The_Effect_of_Fiber_Supplementation_on_Irritable.12.aspx

15 Meet Psyllium: A Fiber Product with Potential Cardioprotective Effects
https://escholarship.org/uc/item/6pr0g8dj

16 Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apt.13662

17 Psyllium - The Gel-Forming Nonfermented Isolated Fiber That Delivers Multiple Fiber-Related Health Benefits
https://journals.lww.com/ajg/Abstract/2014/09000/The_Effect_of_Fiber_Supplementation_on_Irritable.12.aspx

18 American College of Gastroenterology Monograph on Management of Irritable Bowel Syndrome
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29950604/

19 Effect of Psyllium on Absorption of Co-ingested Calcium
https://agsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1532-5415.1995.tb07333.x

20 Influence of a Psyllium-based Fibre Preparation on Faecal and Serum Parameters
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.0954-6820.1982.tb08528.x

21 Psyllium: Food Applications, Efficacy, and Safety
https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.1201/9780203904220-29/psyllium-food-applications-efficacy-safety-susan-sungsoo-cho-celeste-clark

22 Clinical Data Support that Psyllium Is Not Fermented in the Gut
https://journals.lww.com/ajg/Citation/2013/09000/Clinical_Data_Support_that_Psyllium_Is_Not.35.aspx

23 Therapeutic effects of psyllium in type 2 diabetic patients
https://www.nature.com/articles/1601398

24 Psyllium seed may be effective in the treatment of gastroesophageal reflux disease (GERD) in patients with functional constipation
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S225172941500021X
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Orzul ajută la reducerea apetitului și la îmbunătățirea profilului metabolic
 • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
 • O dietă bogată în fibre ar putea oferi protecție împotriva alergiilor alimentare
 •