Lipidele în dieta vegetariană

©

Autor:

Lipidele în dieta vegetariană

Grăsimile fac parte din schema echilibrată de alimentație și în consecință, nu trebuie omise atunci când alcătuiți mesele. În privința acestora însă, „cheia” stă în alegerea tipului potrivit de grăsimi.

Marele avantaj al vegetarieniloreste că evitând alimentele de origine animală, sunt excluse din alimentație grăsimile saturate, care cresc riscul de boli cardiovasculare și contribuie la creșterea ponderală. În schimb, calea este deschisă spre grăsimile vegetale, mult mai sănătoase, care contribuie la asimilarea nutrienților și protejează inima.

 

Majoritatea lipidelor din dieta vegetariana trebuie sa provina din:

  • seminte
  • nuci
  • alune, arahide
  • migdale
  • susan
  • avocado
  • măsline
  • uleiuri


Deși grăsimile prezente în alimentele enumerate mai sus sunt extrem de sănătoase, mai ales în comparație cu cele solide, care se găsesc în alimentele animale, aportul energetic al acestora este semnificativ. Așadar, dacă scopul dumneavoastră este să slăbiți sau dacă vreți să aveți o greutate constantă, consumați-le cu moderație.

Alegeți mai ales sursele de acizi grasi Omega 3:

  • o lingura (5 ml) ulei de in
  • 3 linguri (15 ml) ulei de soia,
  • o lingura de semite de in macinate
  • un sfert de ceasca (60 mg) cu miez de nuca

 

Chiar dacă ați renunțat la alimentele de origine animală, asta nu înseamnă că sunteți total feriți de lipidele „rele”. Multe din alimentele vegetale din comerț conțin cantități semnificative de grăsimi trans, care cresc nivelul colesterolului și se abat de planul dumneavoastră de a avea o alimentație sănătoasă.

Evitați sau considerați cu precauție:

  • biscuiți, fursecuri, napolitane
  • prăjituri
  • produse de patiserie
  • margarină
  • maioneză (incluzând maioneza vegetală)
  • pate vegetal
  • produse semi-preparate
  • cartofi prăjiți
  • șnițele vegetale

Aflați mai multe despre grăsimile alimentare: care sunt alegerile sănătoase, care vă dăunează, care este aportul zilnic optim.

Data actualizare: 25-06-2024 | creare: 03-04-2007 | Vizite: 4554
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie și avantajoasă pentru buzunar
  • Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum