Resveratrol

©

Autor:

Resveratrol

Resveratrolul este un compus polifenol care se găsește, în mod natural, în vinul roșu, strugurii roșii sau negri, unele fructe de pădure și ciocolata neagră.

Conform celor mai recente cercetări științifice, resveratrolul este considerat un remediu pentru o serie de afecțiuni asociate cu înaintarea în vârstă, inclusiv boli de inimă, diabet, cancer și boala Alzheimer.

Majoritatea dovezilor științifice care au apărut până în prezent au fost confirmate în studii de laborator sau pe animale, motiv pentru care aceste concluzii științifice propun rezultate mixte și se impune nevoia de a fi confirmate în studii clinice umane.

Sănătatea cardiovasculară

Deși există diverse dovezi științifice care susțin beneficiile resveratrolului în studiile pe șoareci, acestea rezultate nu pot fi aplicate la oameni. În plus, un studiu din 2014 asupra adulților în vârstă care trăiesc în regiunea Chianti din Italia, ale căror diete erau în mod natural bogate în resveratrol, nu a găsit nicio legătură între nivelurile de resveratrol și riscul de boli de inimă, cancer sau deces. (1)

O altă recenzie, publicată în International Journal of Cardiology din 2015, a examinat eficacitatea resveratrolului asupra factorilor de risc cardiovascular. Cercetătorii au analizat 10 studii publicate anterior și au ajuns la concluzia că analiza nu a sugerat niciun beneficiu în ceea ce privește suplimentele cu resveratrol asupra factorilor de risc specifici bolilor de inimă, inclusiv nivelurile de colesterol total, colesterolul LDL, trigliceride, tensiune arterială și proteină C-reactivă. (2)

Longetivitate

Cercetătorii au descoperit că resveratrolul îmbunătățește sănătatea, chiar longevitatea animalelor, inclusiv a șoarecilor și a primatelor. Cu toate acestea, într-un studiu publicat în JAMA Internal Medicine, cercetătorii raportează că resveratrolul dietetic nu a furnizat astfel de efecte, atunci când a fost testat la oameni. (3)

Conform cercetărilor realizate la un grup de persoane din Toscana, care consumă o dietă bogată în resveratrol din surse alimentare, precum vinul roșu, rezultatele nu au arătat o asociere între aportul de resveratrol și prelungirea duratei de viață.

Un alt studiu publicat în JAMA Internal Medicine la care au luat parte 783 de persoane cu vârsta de 65 de ani a arătat că aportul zilnic de vin roșu nu a influențat riscul de deces, incidența dezvoltării bolilor de inimă, a cancerului sau a markerilor de inflamație din organism. (4)

Cancer

O serie de studii preliminare sugerează că resveratrolul poate avea efecte anticancer. Într-un studiu efectuat în anul 2016, de exemplu, resveratrolul a reprimat creșterea tumorii ovariene după chimioterapie. Publicat în jurnalul Cancer, studiul a descoperit că resveratrolul a inhibat absorbția glucozei de către celulele canceroase. (5)

În ciuda acestor constatări, datele obținute din studiile clinice umane limitate au arătat rezultate inconsistente și American Cancer Society avertizează că sunt necesare studii clinice randomizate pentru a confirma efectele de combatere a cancerului în cazul resveratrolului.

Proprietăți antioxidante

Resveratrol posedă multe proprietăți biologice, dar cea mai bine descrisă proprietate este capacitatea de a acționa ca un puternic antioxidant. Resveratrolul poate fi utilizat pentru reducerea sau prevenirea oxidării lipidelor din produsele farmaceutice, poate întârzia formarea proceselor de oxidare toxică și ajută la menținerea calității nutriționale și prelungirea duratei de valabilitate a produselor farmaceutice.

În plus, proprietățile antioxidante ale resveratrolului au fost folosite cu succes pentru a proteja celulele împotriva stresului oxidativ indus de peroxidul de hidrogen și a ajutat la supraviețuirea celulelor și protecția împotriva morții celulare induse de iradierea cu UV. (6)

Efecte neuroprotectoare

Resveratrol are mai multe efecte neuroprotectoare în diferite tulburări neurodegenerative, cum ar fi bolile Alzheimer, Huntington și Parkinson, scleroza laterală amiotrofică și tulburările neurodegenerative induse de alcool.

O metaanaliză a arătat că resveratrolul a scăzut în mod semnificativ profilul stărilor de spirit (POMS), inclusiv oboseala, dar nu a avut un efect semnificativ asupra memoriei și performanței cognitive. (7)

Resveratrol este, de asemenea, capabil să îmbunătățească abilitățile motorii la șobolani și să dezactiveze răspunsul neuroinflamatoriu în urma hemoragiei intracerebrale.

Efecte secundare posibile

Resveratrolul este foarte cunoscut pentru efectele biologice benefice, inclusiv proprietățile sale chimiopreventive și antioxidante. Cu toate acestea, unele studii au arătat că acesta se poate comporta ca un agent prooxidant și poate avea și implicații în patologia mai multor boli.

Pe baza asemănării sale structurale cu dietilstilbestrolul, un estrogen sintetic, resveratrolul poate acționa și ca fitoestrogen. Acesta este motivul pentru care unii experți medicali recomandă persoanelor cu forme de cancere sensibile la hormoni (inclusiv cancere ale sânului, ovarului sau uterului), femeilor însărcinate și copiilor să evite administrarea de resveratrol. (8)

În plus, resveratrolul poate interacționa cu diluanți ai sângelui, cum ar fi warfarina, aspirina și ibuprofenul, ceea ce poate crește riscul de sângerare.

Conform unui studiu, suplimentarea cu resveratrol în doze mari a fost asociată cu febră, reducerea celulelor sanguine și scăderea tensiunii arteriale. (9)

Dozare

Resveratrolul nu pare a avea reacții adverse atunci când sunt administrate doze pe termen scurt (1,0 g). În caz contrar, pot apărea reacții adverse, cum ar fi greață, vărsături, diaree și disfuncții hepatice la pacienții cu boală hepatică grasă non-alcoolică.

De fapt, resveratrolul s-a dovedit a fi sigur și bine tolerat până la 5 g/zi, fie ca o singură doză, fie ca parte dintr-un tratament prescris pe mai multe zile. Cu toate acestea, este important de menționat că aceste studii au fost realizate în populații sănătoase și pot varia la pacienții bolnavi. (10)

În cazul în care te întrebi dacă un pahar zilnic de vin roșu sau o bucată de ciocolată neagră îți va îmbunătăți sănătatea, unii cercetători observă că aceste obiceiuri alimentare pot scădea inflamația și au beneficii pentru inimă.

Este însă imposibil să beneficiezi de dozele utilizate în multe dintre studii; de 100 mg sau mai mult de resveratrol, în timp ce un pahar de vin roșu conține doar 1 mg de resveratrol.

Pentru a vă stimula aportul de resveratrol, încearcă să consumi alimente precum struguri, zmeură, prune, afine, struguri roșii și rodie.


Data actualizare: 16-04-2024 | creare: 29-10-2019 | Vizite: 1722
Bibliografie
1. Resveratrol Levels and All-Cause Mortality in Older Community-Dwelling Adults. Url: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1868537
2. Lack of efficacy of resveratrol on C-reactive protein and selected cardiovascular risk factors--Results from a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25885871
3. Resveratrol does not affect health, longevity in population study. Url: https://www.nia.nih.gov/news/resveratrol-does-not-affect-health-longevity-population-study
4. Resveratrol levels and all-cause mortality in older community-dwelling adults.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24819981
5. Resveratrol inhibits ovarian tumor growth in an in vivo mouse model.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26619367
6. Gülçin İ. Antioxidant properties of resveratrol: A structure–activity insight. Innov. Food Sci. Emerg. Technol. 2010;11:210–218. doi: 10.1016/j.ifset.2009.07.002.
7. Farzaei M.H., Rahimi R., Nikfar S., Abdollahi M. Effect of resveratrol on cognitive and memory performance and mood: A meta-analysis of 225 patients. Pharmacol. Res. 2018;128:338–344. doi: 10.1016/j.phrs.2017.08.009
8. Kalantari H., Das Dipak K. Physiological effects of resveratrol. BioFactors. 2010;36:401–406. doi: 10.1002/biof.100.
9. Placebo-controlled, randomised clinical trial: high-dose resveratrol treatment for non-alcoholic fatty liver disease. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26784973
20. Dose-Dependency of Resveratrol in Providing Health Benefits. Url: https://journals.sagepub.com/doi/10.2203/dose-response.09-015.Mukherjee
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Poate resveratrolul să reducă rigiditatea vasculară specifică diabetului zaharat tip 2?
  • Polifenolii din vin și beneficiile asupra sănătății orale
  • Efectele antiîmbătrânire ale resveratrolului și doza necesară (conform studiilor)
  •