Taurina
Autor: Vasiliu Alina
Taurina este un aminoacid care apare în mod natural în organism și poate fi găsită mai ales la nivelul creierului, ochilor, inimii și mușchilor.
Surse de taurină
Principalele surse de taurină sunt alimentele de origine animală, cum ar fi carnea, peștele și lactatele.
Deși unele alimente vegetariene procesate conțin adaos de taurină, este puțin probabil ca acestea să ofere cantități suficiente pentru a-ți optimiza necesarul zilnic. Taurina este adesea adăugată în sucuri și în băuturi energizante,
O dietă medie furnizează 40-400 mg de taurină pe zi, dar studiile care au testat beneficiile acesteia au folosit 400–6.000 mg pe zi.
Beneficiile taurinei
Sănătatea cardiovasculară
Taurina poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Cercetările arată o legătură între nivelurile mai mari de taurină și ratele semnificativ mai mici de deces din cauza bolilor de inimă, precum și reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale (1).
Taurina poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale ridicate și, de asemenea, poate reduce impulsurile nervoase din creier, care duc la creșterea tensiunii arteriale.
Într-un studiu de două săptămâni la care au luat parte persoanele diagnosticate cu diabet zaharat, suplimentele de taurină au redus în mod semnificativ rigiditatea arterială. (2).
Într-un alt studiu la care au luat parte persoane supraponderale, trei grame de taurină pe zi timp de șapte săptămâni a dus la reducerea greutății corporale și au îmbunătățit mai mulți factori de risc pentru bolile de inimă (3).
În plus, s-a demonstrat că suplimentele cu taurină pot reduce inflamația și îngroșarea arterei.
Diabetul
Taurina poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge și poate combate diabetul.
Unele cercetări efectuate pe animale sugerează că un aport crescut de taurină ar putea ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 prin reducerea nivelului de zahăr din sânge și a rezistenței la insulină (4). Administrarea de taurină pe termen lung a scăzut nivelul de zahăr din sânge la șobolanii diabetici - fără modificări în alimentație sau exerciții fizice (5).
Interesant este că persoanele cu diabet tind să aibă niveluri mai scăzute de taurină - un alt indicator că poate juca un rol în această boală.
Îmbunătățește performanța sportivă
În studiile efectuate pe animale, taurina a crescut capacitatea mușchilor de a se contracta și de a produce forță. La șoareci, a redus oboseala și leziunile musculare în timpul antrenamentului fizic (6).
În studiile umane, s-a demonstrat că taurina elimină produsele reziduale care duc la oboseală și provoacă arsuri musculare. De asemenea, protejează mușchii de deteriorarea celulelor și de stresul oxidativ.
Studiile umane indică că sportivii care îți suplimentează dieta cu taurină și-au îmbunătățit performanța sportivă. Cicliștii și alergătorii au reușit să parcurgă distanțe mai lungi (7).
În plus față de aceste beneficii, taurina poate ajuta la pierderea în greutate prin creșterea consumului de grăsime folosit drept combustibil. La bicicliști, suplimentarea cu 1, 66 grame de taurină a crescut arderea de grăsimi cu 16% (8).
Epilepsie
Un grup de cercetători a efectuat un studiu asupra efectelor taurinei asupra creierului la adolescenți. Ei sugerează că, deoarece taurina afectează eliberarea de calciu din celule, poate avea un impact asupra funcției creierului. Cercetătorii tind să fie de acord că taurina are activitate antiepileptică, deoarece au observat eficacitatea acesteia în epilepsia naturală și indusă de medicamente la pisici, câini, șoareci și șobolani. (9)
Depresie
Taurina pare să fie implicată în depresie, deoarece concentrațiile de taurină din creierul de șobolan par a fi modificate (creștere de 13%) ca răspuns la stresul indus experimental. Atunci când a fost administrată la șobolani timp de patru săptămâni, taurina a prezentat efecte antidepresive la un test de înot forțat. La adulți, aportul dietetic de taurină nu pare să fie asociat cu simptome asemănătoare depresiei, iar, în timp ce un studiu a remarcat o asociere între aportul dietetic de taurină și stres în cazul studenților, două studii ulterioare nu au reușit să găsească nicio asociere.
Ficat
Taurina poate proteja ficatul de toxicitatea indusă de acetominofen. De asemenea, poate exercita un rol de protecție împotriva altor toxine în general.
Efecte secundare
Conform celor mai multe dovezi științifice, taurina nu are efecte secundare negative atunci când este utilizată în cantitățile recomandate.
Deși nu au existat riscuri directe asociate cu suplimentele de taurină, băuturile energizante care conțin taurină și cofeină au dus la creșterea ratei de deces în rândul sportivilor. (10).
La fel ca în cazul majorității suplimentelor pe bază de aminoacizi, probleme pot fi cauzate, de asemenea, de unele probleme renale.
Dozare
Cele mai frecvente doze de taurină sunt 500-2.000 mg pe zi.
Cu toate acestea, limita superioară a toxicității este mult mai mare - chiar și doze peste 2.000 mg par a fi bine tolerate.
Cercetările privind siguranța taurinei sugerează că până la 3.000 mg pe zi pot fi administrate, fără apariția de efecte secundare.
În timp ce poți obține taurină în mod natural din carne, lactate și pește, majoritatea oamenilor nu vor consuma suficient pentru a satisface dozele utilizate în studiile discutate mai sus.
2.Two weeks taurine supplementation reverses endothelial dysfunction in young male type 1 diabetics. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20667936
3.Beneficial effects of taurine on serum lipids in overweight or obese non-diabetic subjects.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15221507
4.Taurine supplementation and diabetes mellitus. url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16444816
5.Taurine ameliorates hyperglycemia and dyslipidemia by reducing insulin resistance and leptin level in Otsuka Long-Evans Tokushima fatty (OLETF) rats with long-term diabetes. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509183/
6.Taurine supplementation increases skeletal muscle force production and protects muscle function during and after high-frequency in vitro stimulation.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19423840
7. Role of taurine supplementation to prevent exercise-induced oxidative stress in healthy young men. Url. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15042451
8.The effect of acute taurine ingestion on endurance performance and metabolism in well-trained cyclists. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20739720
9.Taurine, Caffeine, and Energy Drinks: Reviewing the Risks to the Adolescent Brain. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5737830/pdf/nihms924217.pdf
10. Safety issues associated with commercially available energy drinks. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18595815
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni
- Pastile pentru slabit
- Lindaxa are efecte negative?
- Vreau sa slabesc 30 kg - macar atat!
- Poftiti la slabit !!!
- Capsula de slabit
- Vreau sa slabesc aici
- Super slim chinezesc si slabirea
- Pastile de slabit - ce recomandati?
- Sanatate, greutate normala, fara boli cronice: Postul Intermitent