Impactul oxidazei polifenolice asupra biodisponibilității flavan-3-olilor în smoothie-urile cu fructe

©

Autor:

Impactul oxidazei polifenolice asupra biodisponibilității flavan-3-olilor în smoothie-urile cu fructe

Flavan-3-olii (un subgrup din familia flavonoidelor) sunt compuși bioactivi găsiți într-o varietate de fructe și legume, care au fost asociați cu beneficii pozitive pentru sănătate. Cu toate acestea, biodisponibilitatea acestor compuși poate fi influențată de prezența oxidazei polifenolice (PPO) în fructele folosite pentru prepararea smoothie-urilor. Un studiul publicat în Food & Function explorează această relație.

Despre studiu

Studiul a fost unul controlat, cu simplu-orb și cu design cross-over, efectuat pe bărbați sănătoși.
Subiecții au consumat:

  • un smoothie pe bază de banane cu un conținut ridicat de PPO,
  • un smoothie cu fructe de pădure cu un conținut scăzut de PPO și
  • flavan-3-oli în format de capsulă (supliment).

Rezultatele arată o biodisponibilitate diferită

Concentrația maximă plasmatică (Cmax) a metabolitilor flavan-3-olilor după ingestia capsulei a fost similară cu nivelurile detectate după consumul băuturii cu PPO scăzut. În contrast, ingestia băuturii cu PPO ridicat a dus la o scădere semnificativă a Cmax, cu 84% mai mică decât cea obținută după ingestia capsulei.

 

Biodisponibilitatea lavanolilor

Implicații ale Activității PPO

Oxidaza polifenolică este o enzimă implicată în oxidarea fructelor și legumelor tăiate, oferind tenta brună a acestora.

Studiul a arătat că există o variație semnificativă în activitatea PPO detectată în 18 fructe, legume și produse alimentare derivate din plante diferite. Acest lucru sugerează că alegerea fructelor cu activitate PPO scăzută ar putea fi o strategie eficientă pentru maximizarea biodisponibilității flavan-3-olilor.

Implicații pentru Sfaturile Dietetice și Prepararea Alimentelor

Rezultatele studiului sunt de importanță semnificativă pentru sfaturile dietetice și pentru prepararea alimentelor, atât la nivel casnic, cât și industrial. Biodisponibilitatea flavan-3-olilor și, cel mai probabil, a altor polifenoli dietetici bioactivi, poate fi redusă semnificativ prin co-ingestia de produse cu conținut ridicat de PPO.

 

Conținutul în PPO și flavan-3-oli în ddifferite fructe și legume

 

ProdusePPO*flavan-3-oli**
     
Banană 3258 ± 71 0.2 (0–0.07)
Frunze de sfeclă 1594 ± 24 n/a
Măr (red delicious) 570 ± 27 9.83 (0.8–15.92)
Pară 147 ± 4 3.76 (0.1–17.74)
Sfeclă 94 ± 5 0 (0–0)
Piersică 41 ± 2 2.34 (0–6.92)
Avocado 24 ± 5 0.37 (0–1.11)
Căpșună 18 ± 1 1.56 (1.11–2.89)
Grâu 15 ± 1 n/a
Afine (highbush) 12 ± 1 0.62 (0–3.29)
Castravete 10 ± 1 0 (0–0)
Pătrunjel 6 ± 1 n/a
Mango 6 ± 1 0 (0–0)
Pudră de cacao, nendulcită b.l.d. 196 (45–158)
Portocală b.l.d. 0 (0–0)
Ananas b.l.d. 0 (0–0)
Kale b.l.d. n/a
Spirulină (pudră) b.l.d. n/a

 

  • *Activitatea PPO (KU/100 g din porția comestibilă)
  • **(−)-Epicatechină (mg per 100 g din porția comestibilă)
  • b.l.d. = sub nivelul de detectare
  • n/a = nu este disponibil

 

De reținut

Conform acestui studiu și tabelului de mai sus putem trage câteva concluzii privind aportul de flavonoli/flavonoizi:
  • bananele nu sunt o sursă bună de flavonoizi (dar au multe alte beneficii)
  • asocierea bananelor cu alte fructe duce la o scădere importantă a flavonoizilor din mix (-84%)
  • cacaua este o sursă excelentă de flavonoizi

Data actualizare: 16-03-2024 | creare: 28-08-2023 | Vizite: 313
Bibliografie
Impact of polyphenol oxidase on the bioavailability of flavan-3-ols in fruit smoothies: a controlled, single blinded, cross-over study
https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2023/FO/D3FO01599H
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Flavanolii, moleculele care dau culoarea fructelor și legumelor, ar putea proteja oamenii de bolile cardiovasculare induse de stres
  • Flavonoidele, găsite în fructele de pădure sau vin, pot reduce riscul de deces al persoanelor cu boala Alzheimer
  • Suplimentele cu flavanoli de cacao ar putea ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare
  •