Fitoestrogeni
Autor: Vasiliu Alina
Fitoestrogenii sunt compuși alimentari derivați din plante. Au o structură chimică similară cu estrogenul care se regăsește în organismul uman (unul dintre principalii hormoni feminini) și sunt capabili să se lege de aceiași receptori produși de estrogenul uman. Cu toate acestea, se comportă diferit față de estrogenul feminin.
Surse alimentare de fitoestrogeni:
- produse din soia
- semințe și nuci
- cereale
- legume
Beneficiile fitoestrogenilor
S-au făcut multe speculații cu privire la riscul de cancer de sân cauzat de fitoestrogenii din produsele de soia. Acest lucru se bazează în principal pe concepția greșită potrivit căreia aceste alimente conțin compuși asemănătoare cu estrogenii, motiv pentru care ar putea stimula țesutul mamar în mod similar.
O revizuire din 2006 a cercetărilor privind legătura dintre fitoestrogeni și cancerul de sân a arătat că:
- există o reducere a riscului de cancer de sân asociat cu consumul de fitoestrogen;
- riscul de cancer de sân a fost redus mai ales la femeile aflate la premenopauză care au consumat soia;
- o dietă bogată în fitoestrogen, care începe înainte de pubertate, poate fi importantă pentru a putea beneficia de efectele anticancer ale fitoestrogenilor. (1)
Există date contradictorii cu privire la riscul de cancer de sân în cazul izoflavonelor, daidzeinului și genisteinei, care se găsesc în soia. Din acest motiv, trebuie evitate suplimentele care conțin izoflavone de soia și suplimente de soia care au cantități standardizate ale acestor constituenți.
O revizuire din 2013 evidențiază că studiile care arată că aportul de soia scade riscul de dezvoltare a cancerului de sân, se fac mai degrabă în culturile asiatice și, nu în cele occidentale. Acest lucru este probabil atribuit cantității mai mari de soia consumată în dietele asiatice în comparație cu dietele occidentale. În cadrul unei diete tipice asiatice, aportul zilnic mediu de izoflavone este de 25-50 mg/zi, în timp ce în dietele occidentale, cantitatea de izoflavone de soia este mai mică de 1 mg/zi. (2)
Prevenirea osteoporozei
Deficitul de estrogen după menopauză poate afecta sănătatea oaselor și poate provoca afecțiuni precum osteoporoza.
Terapia de înlocuire hormonală poate ajuta la remedierea acestei probleme și poate promova rezistența osoasă, însă prezintă efecte secundare. În schimb, fitoestrogenii pot fi o alternativă naturală.
Un studiu din 2011 a descoperit că fitoestrogenii au ajutat la combaterea osteoporozei postmenopauză. (3)
Tratarea acneei
Când femeile capătă acnee, cauza poate fi o creștere a hormonilor masculini (androgeni) din corpul lor. Fitoestrogenii pot ajuta la combaterea acneei prin reechilibrarea nivelului hormonal.
Un studiu din 2017 susține parțial această teorie, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra dacă fitoestrogenii sunt un tratament eficient pentru acnee. (4)
Promovarea sănătății cardiovasculare
Fitoestrogenii pot sprijini sănătatea inimii. Un studiu din 2016 a descoperit că fitoestrogenii au ajutat la tratarea unei afecțiuni care afectează arterele și la îmbunătățirea sănătății inimii în cazul femeilor aflate în postmenopauză. (5)
Obezitate, sindrom metabolic și diabet de tip 2
S-a sugerat ideea că fitoestrogenii dietetici joacă un rol benefic în obezitate, sindrom metabolic și diabetul de tip 2. (6) O metaanaliza din anul 2016 a raportat o îmbunătățire a metabolismului glucozei și o reducere semnificativă a nivelului de insulină și a rezistenței la insulină la femeile aflate la menopauză. (7) De asemenea, cercetările au concluzionat că suplimentele cu izoflavonă de soia ar putea îmbunătăți metabolismul glucozei și controlul insulinei la femeile care nu sunt la postmenopauză.
Cancer
Studii epidemiologice au raportat că aportul de izoflavonă ar putea fi asociat cu un risc scăzut de cancer pulmonar (8). Această observație rezultă și dintr-o metaanaliză care indică că aportul de alimente din soia este asociat cu un risc mai mic de cancer pulmonar. (9) În plus, mai multe studii raportează o corelație negativă între incidența cancerului de prostată și o dietă bogată în fitoestrogen care conține lignani și/sau izoflavone.
Riscuri și reacții adverse
Studiile au arătat că fitoestrogenii pot oferi beneficii similare cu estrogenul sintetic utilizat în terapia de înlocuire a hormonilor.
Totuși, acest lucru nu înseamnă că sunt mai siguri decât estrogenii sintetici. Aceștia acționează într-un mod similar și pot prezenta aceleași riscuri de:
- obezitate
- cancer
- probleme cu reproducerea
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin cum funcționează fitoestrogenii, deoarece nu este clar dacă consumul lor la niveluri ridicate prezintă riscuri pentru sănătate. Cu excepția cazului în care o persoană ia suplimente de fitoestrogen, este puțin probabil să consume o cantitate care să afecteze starea de sănătate.
Dozarea fitoestrogenilor
Este recomandat că consumi 20-80 mg de izoflavone pe zi.
Câteva surse alimentare de 50 mg izoflavone inlcud:
- 200 g de tofu
100-150 g de tempeh
trei căni de lapte de soia integral
100 g de soia fiartă/conservă
2. Hilakivi-Clarke, L. Andrade, JE. Helferich, W. (2010). 'Is Soy Consumption Good or Bad for the Breast?' J Nutr 140(12):2326S-2334S
3. Preventive effects of phytoestrogens against postmenopausal osteoporosis as compared to the available therapeutic choices: An overview. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3276006/
4. Edible Plants and Their Influence on the Gut Microbiome and Acne. Url: https://www.mdpi.com/1422-0067/18/5/1070/htm
5. Phytoestrogen-Rich Dietary Supplements in Anti-Atherosclerotic Therapy in Postmenopausal Women.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26561070
6. Bennetts HW, Underwood EJ, Shier FL (1946). A specific breeding problem of sheep on subterranean clover pastures in Western Australia. Aust Vet J 22: 2–12.
7. Fang K, Dong H, Wang H, Gong J, Huang W, Lu F (2016). Soy isoflavones and glucose metabolism in menopausal women: A systematic review and meta‐analysis of randomized controlled trials. Mol Nutr Food res 60: 1602–1614.
8. Shimazu T, Inoue M, Sasazuki S, Iwasaki M, Sawada N, Yamaji T et al. (2011). Plasma isoflavones and the risk of lung cancer in women: a nested case–control study in Japan. Canc Epidemiol Biomarkers Prev 20: 419–427.
9. Yang WS, Va P, Wong MY, Zhang HL, Xiang YB (2011). Soy intake is associated with lower lung cancer risk: results from a meta‐analysis of epidemiologic studies. Am J Clin Nutr 94: 1575–1583.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni
- Pastile pentru slabit
- Lindaxa are efecte negative?
- Vreau sa slabesc 30 kg - macar atat!
- Poftiti la slabit !!!
- Capsula de slabit
- Vreau sa slabesc aici
- Super slim chinezesc si slabirea
- Pastile de slabit - ce recomandati?
- Sanatate, greutate normala, fara boli cronice: Postul Intermitent