Carnitina
Autor: Vasiliu Alina
Carnitina este cunoscută chimic drept levocarnitină sau L-carnitină. Această substanță este sintetizată în mod natural în plante, bacterii, ciuperci și animale, inclusiv în celulele corpului uman.
Surse alimentare de carnitină:
- Friptură de vită
- Carne tocată de vită
- Lapte integral
- Cod
- Piept de pui
- Brânză
- Pâine integrală de grâu
- Sparanghel
Tipuri de carnitină
L-carnitina este forma standard de carnitină, care se găsește în corpul tău, în alimente și în majoritatea suplimentelor.
Iată câteva alte tipuri de carnitină:
D-carnitină
Această formă inactivă poate provoca o deficiență de carnitină, prin inhibarea absorbției altor forme mai utile.
Acetil-L-carnitină
Aceasta este cea mai eficientă formă pentru creierul tău. Studiile sugerează că ar putea fi benefică pentru persoanele cu boli neurodegenerative.
Propionil-L-carnitină
Această formă este potrivită pentru problemele circulatorii, cum ar fi bolile vasculare periferice și tensiunea arterială ridicată. Poate stimula producția de oxid nitric, ceea ce îmbunătățește fluxul de sânge.
L-carnitină L-tartrat
Aceasta este adesea adăugată la suplimentele sportive datorită ratei sale de absorbție rapidă. Poate ajuta la durerile musculare și la recuperarea în urma exercițiilor fizice.
Beneficii
Menținerea unei greutăți sănătoase
Carnitină poate ajuta la gestionarea greutății, deoarece are capacitatea de a arde grăsimile și de a îmbunătăți masa musculară. (1) Carnitina are potențialul de a se lega cu acizii grași cu lanț lung și de a ajuta la trecerea lor în mitocondrii pentru descompunerea sau arderea grăsimilor. (2)
Cercetările recente au arătat că suplimentele cu carnitină pot preveni acumularea de grăsime abdominală, prin modularea metabolismului energetic. (3) Cu toate acestea, la persoanele obeze, carnitina nu mai are aceleași efecte și nu mai ajută la pierderea în greutate, în absența depunerii de efort fizic.
Prevenirea diabetului de tip 2
Rezistența la insulină este un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2. Se presupune că reacția oxidativă defectuoasă a acidului gras din mușchi, cauzată de disfuncția mitocondrială joacă un rol important în această tulburare metabolică. Mai multe dovezi științifice susțin că aportul de carnitină poate îmbunătăți rezistența la insulină. (4) S-a propus, de asemenea, ideea că suplimentele cu carnitină pot fi de ajutor în cazul pacienților care suferă de diabet zaharat. (5) Mai mult, carnitina oferă protecție împotriva complicațiilor de neuropatie legate de diabet, cum ar fi durerea și bolile degenerative nervoase. (6)
Creșterea masei musculare
Carnitina ajută la reducerea leziunilor musculare în timpul exercițiilor de intensitate ridicată și previne durerile musculare. Cu toate acestea, un studiu a raportat că poate îmbunătăți masa musculară prin creșterea densității receptorului de androgeni în mușchii scheletici. (7) Carnitina poate contribui la îmbunătățirea performanței fizice și a rezistenței, deoarece promovează oxidarea musculară și previne deficiența de oxigen în țesutul muscular.
Îmbunătățirea funcției creierului
Un studiu efectuat pe animale arată că tratamentul cu carnitină poate facilita atenția, învățarea și funcția memoriei. (8) Aceste efecte apar, deoarece carnitina poate reduce producția de lactat în țesutul creierului și, astfel, îmbunătățește nivelul de energie și modifică activitatea neurotransmițătorului care promovează funcționarea activă a creierului. În prezent, cercetătorii investighează efectelor suplimentelor cu carnitină poate în prevenirea și tratarea demenței de tip Alzheimer.
Îmbunătățirea fertilității
Un studiu clinic a arătat că terapia cu L-carnitină a fost eficientă pentru a îmbunătăți calitatea materialului seminal la pacienții de sex masculin. (9) Un alt studiu realizat cu terapia cu L-carnitină și L-acetil-carnitină a arătat că aceasta poate crește numărul de spermatozoizi. (10) Prin urmare, aceste rezultate științifice oferă dovezi care să sprijine utilizarea carnitinei drept un agent terapeutic sigur și eficient în cazurile de infertilitate.
Interacțiuni cu medicamente
S-a dovedit că tratamentul cu acid valproic anticonvulsivant, fenobarbital, fenitoină sau carbamazepină reduce semnificativ nivelul de carnitină din sânge. Administrarea de L-carnitină poate ajuta la tratarea toxicității acidului valproic la copii și adulți.
Dozare
Doza standard recomandată de carnitină ar trebui să fie cuprinsă între 500 mg -2000 mg. (11)
Deși doza diferă de la studiu la studiu, iată o prezentare generală a utilizării și a dozei pentru fiecare formă:
Acetil-L-carnitină
Această formă este recomandată pentru sănătatea și funcționarea creierului. Dozele variază între 600 și 500 mg pe zi.
L-carnitină L-tartrat
Această formă este recomandată pentru recuperarea după exercițiile fizice. Dozele variază de la 1.000–4.000 mg pe zi.
Propionil-L-carnitină
Această formă este recomandată pentru îmbunătățirea fluxului de sânge la persoanele cu tensiune arterială ridicată. Dozele variază de la 400-1.000 mg pe zi.
2. Bartlett K, Eaton S.; Mitochondrial beta-oxidation; Eur J Biochem. 2004 Feb;271(3):462-9; Retrieve from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14728673
3. Francis B Stephens, Benjamin T Wall, Kanagaraj Marimuthu, Chris E Shannon, Dumitru Constantin-Teodosiu, Ian A Macdonald, Paul L Greenhaff; Skeletal muscle carnitine loading increases energy expenditure, modulates fuel metabolism gene networks and prevents body fat accumulation in humans;
4. Mingrone G, Greco AV, Capristo E, Benedetti G, Giancaterini A, De Gaetano A, Gasbarrini G.; L-carnitine improves glucose disposal in type 2 diabetic patients. J Am Coll Nutr. 1999 Feb;18(1):77-82. Retrieve from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10067662
5. De Gaetano A, Mingrone G, Castagneto M, Calvani M.; Carnitine increases glucose disposal in humans. J Am Coll Nutr. 1999 Aug;18(4):289-95. Retrieve from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12038470
6. Sima AA, Calvani M, Mehra M, Amato A; Acetyl-L-Carnitine Study Group. Acetyl-L-carnitine improves pain, nerve regeneration, and vibratory perception in patients with chronic diabetic neuropathy: an analysis of two randomized placebo-controlled trials. Diabetes Care. 2005 Jan;28(1):89-94. Retrieve from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15616239
7. Studies related to Androgen Receptor Density and L-Carnitine; Retrieve from https://examine.com/rubric/effects/view/48/Androgen+Receptor+Density/all/
8. R. Freddi, P. Duca, M. Mariotti and I. Gritti, "Behaviour and Degenerative Changes in the Basal Forebrain Systems of Aged Rats (12 Months Old) after Levo-Acetyl-Carnitine Treatments," Journal of Behavioral and Brain Science, Vol. 2 No. 1, 2012, pp. 18-25. doi: 10.4236/jbbs.2012.21003. Retrieve from https://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=17717
9. Lenzi A, Lombardo F, Sgrò P, Salacone P, Caponecchia L, Dondero F, Gandini L.; Use of carnitine therapy in selected cases of male factor infertility: a double-blind crossover trial. Fertil Steril. 2003 Feb;79(2):292-300. Retrieve from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12568837
10. Balercia G, Regoli F, Armeni T, Koverech A, Mantero F, Boscaro M.; Placebo-controlled double-blind randomized trial on the use of L-carnitine, L-acetylcarnitine, or combined L-carnitine and L-acetylcarnitine in men with idiopathic asthenozoospermia. Fertil Steril. 2005 Sep;84(3):662-71. Retrieve from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16169400
11. L-carnitine; retrieve from https://examine.com/supplements/l-carnitine/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni
- Pastile pentru slabit
- Lindaxa are efecte negative?
- Vreau sa slabesc 30 kg - macar atat!
- Poftiti la slabit !!!
- Capsula de slabit
- Vreau sa slabesc aici
- Super slim chinezesc si slabirea
- Pastile de slabit - ce recomandati?
- Sanatate, greutate normala, fara boli cronice: Postul Intermitent