Alimentația ideală a femeii însărcinate - particularități în funcție de perioada sarcinii

©

Autor:

Alimentația ideală a femeii însărcinate - particularități în funcție de perioada sarcinii

Dezvoltarea copilului depinde într-o mare măsură de stilul de viață al mamei, îndeosebi de alimentația pe care aceasta o va avea pe tot parcursul sarcinii. Deşi pe perioada sarcinii nu trebuie abordate diete speciale şi nu este necesar să se consume cât pentru două persoane, este important să existe o variație şi un echilibru în ceea ce priveşte cantitatea de glucide, proteine şi lipide ingerate. (1) Anumite alimente sau băuturi trebuie consumate în cantități moderate, în timp ce viciile dăunătoare (precum fumatul sau consumul de substanțe halucinogene) ar trebui abandonate. (5)

În funcție de trimestrul de sarcină în care se află, gravida poate opta pentru anumite alimente sau suplimente alimentare pe care însă poate să nu le consume în aceleași cantități pe tot parcursul sarcinii. În acest mod, mama se poate asigura că alimentația este una ideală pentru etapa de dezvoltare în care fătul se află. Există o serie de alimente sau de grupe de alimente recomandate pe tot parcursul sarcinii, dar şi anumite alimente sau grupe de alimente pe care gravida trebuie să le consume cu precădere după luna a patra de sarcină, atunci când fătul va avea nevoie de cantități mai mari de proteine şi vitamine. (2) (3)

Care sunt nevoile calorice ale unei femei gravide?

În comparație cu o femeie sănătoasă şi care nu este însărcinată, gravida îşi va modifica rația alimentară după cea de a patra lună de sarcină. Până la acel moment, nevoile sale calorice sunt de 2.200 kilocalorii pe zi, identice cu cele ale oricărei alte femei, urmând ca din luna a patra să consume cu 300 de calorii în plus pe zi. (3)

Care sunt grupele de alimente recomandate pe perioada sarcinii?

Alimentele bogate în proteine - fie că este vorba de proteine de origine vegetală sau animală, alimentele cu conținut ridicat de proteine trebuie consumate pe tot parcursul sarcinii, deoarece doar prin asigurarea unei cantități optime de proteine va putea să se dezvolte corect copilul. Deşi aminoacizii necesari sunt conținuți îndeosebi în proteinele de origine animală, legumele şi fructele reprezintă alimente care nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică ale oricărui om, cu atât mai puțin din alimentația unei femei gravide. (3)

Vitaminele şi substanțele minerale, deosebit de importante pentru organismul femeii gravide, se găsesc în cantități mari în legume şi fructe. Legumele verzi sunt cele care pot preveni defecte ale tubului neural, deoarece acestea conțin acid folic, deosebit de important în primele luni de gestație. Femeia gravidă are nevoie de o cantitate de 45 g de proteine pe zi, în primele patru luni, urmând ca din luna a patra cantitatea de proteine necesare zilnic să crească la 75 g (o treime din totalul de proteine necesar după luna a patra va fi de origine animală).

Lactate - în timpul unei sarcini, nevoile cele mai crescute sunt pentru calciu, fosfor şi fier. Calciul este esențial pentru formarea sistemului osos şi al dinților fătului, cât şi pentru a-i asigura acestuia o coagulare sanguină normală şi o funcție neurologică şi musculară de asemenea normală. Produsele lactate conțin calciu în cantități mari, astfel că ar trebui consumate cu regularitate. (3) (4)

Alimente sărace în grăsimi - grăsimile în mod cert nu pot lipsi dintr-o alimentație, deoarece acestea asigură energia mamei. Cu toate acestea, este recomandat ca mai puțin de o treime din alimentație să se facă cu grăsimi, deoarece studiile arată că o dietă bogată în grăsimi poate influența copilul, care ar putea dezvolta diabet în viața de adult. (6)

În funcție de trimestru de sarcină, alimentația ideală trebuie să fie constituită din:

Trimestrul I (de la momentul concepției şi până în săptămâna a 13-a)

Încă din primele zile de la concepție, dieta trebuie să se păstreze echilibrată şi sănătoasă, nefiind necesare modificări drastice, aportul de calorii urmând să rămână același ca înainte. În primele 13 săptămâni de sarcină se dezvoltă sistemul nervos al copilului, acesta urmând a avea nevoie de un aport crescut de oxigen şi substanțe nutritive. Tocmai de aceea, nutrienți specifici (acid folic, zinc, iod, fier, carbohidrații şi fibrele) devin mai necesari decât înainte.

În aceeași perioadă mama se poate confrunta cu stări de greață şi vărsături. Anumite alimente sunt recomandate pentru ameliorarea acestor stări: ghimbirul, alimentele uscate (precum biscuiții), legumele, fructele sau lămâile sunt doar câteva dintre acestea. Pe de altă parte, multe gravide îşi agravează starea inițială prin consumul unor alimente cu conținut ridicat de grăsime sau a mâncărurilor picante. Cafeaua trebuie, de asemenea, să fie consumată cu moderație. (7)

Sunt recomandate:

 • fructele şi legumele, consumate în fiecare zi;
 • carbohidrați cu amidon;
 • produsele lactate cu un conținut scăzut de grăsimi;
 • carnea slabă, peştele, ouăle, fasolea;
 • peştele uleios, de 1-2 ori pe săptămână. (11)

Trimestrul 2 (din săptămâna a 14-a până în cea de a 26-a)

Aceasta este considerată cea mai uşoară dintre perioadele de sarcină, deoarece simptomele de greață şi vărsături de regulă dispar iar energia mamei revine la nivelul optim.

Aportul alimentar va fi crescut cu 300 de calorii pe zi, principiile de alimentare fiind în rest asemănătoare cu cele din trimestrul I. În trimestrul secund cantitatea de calciu, vitamina D şi fier consumate trebuie să crească, pentru a-i permite copilului să îşi dezvolte scheletul.

Urinările frecvente, arsurile gastrice sau constipația sunt unele dintre simptome asociate trimestrului secund de sarcină. Cantitatea de apă consumată nu trebuie să fie scăzută, chiar dacă este nevoie de prezența repetată la baie. Arsurile la stomac pot fi ameliorate sau prevenite prin evitarea alimentelor picante, a celor cu multe grăsimi ori prin consumul în cantități moderate a alimentelor recomandate. O dietă bogată în fibre vor contribui la evitarea episoadelor de constipație. (8) (10)

Sunt recomandate:

 • legumele cu frunze verzi, precum broccoli, spanac sau varză;
 • carbohidrați integrali (pâine, cereale fortificate cu vitamine şi minerale, cartofi, paste şi orez)
 • produsele lactate;
 • alimentele bogate în proteine animale şi fier;

Trimestrul 3 (din săptămâna 27-a de sarcină până la naștere)

În această perioadă va avea loc o creștere accelerată în greutate a mamei, deoarece în acest trimestru copilul va avea parte de cea mai mare creştere.

În trimestrul premergător nașterii este esențial ca dieta să fie una sănătoasă şi să includă toate substanțele nutritive, vitaminele şi mineralele necesare copilului. Nu pot lipsi alimentele bogate în proteine, calciu, zinc, magneziu, vitamina A, vitamina C, vitamina D, vitamina K sau grăsimile nesaturate. (9)

Sunt recomandate:

 • fructele și legumele;
 • carbohidrați (pâine, cereale, paste, orez, cartofi, cuscus, etc.);
 • alimentele bogate în proteine animale (carne, peşte, ouă sau produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi);
 • alimentele bogate în proteine vegetale (nuci, semințe, soia, tofu, fasole au lămâie)

 

Legumele crude, produsele nepasteurizate sau carnea insuficient gătită sunt câteva dintre alimentele contraindicate pe tot parcursul sarcinii. Alcoolul, anumite vrânzeturi, conservele, suplimentele de vitamina A sau alimentele bogate în zahăr ar trebui consumate cu moderație. (7) (8) (9)


Data actualizare: 21-11-2023 | creare: 17-12-2018 | Vizite: 2492
Bibliografie
(1) Your pregnancy and baby guide, link: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/healthy-pregnancy-diet
(2) Pregnancy meal planners: trimester by trimester, link: https://www.babycentre.co.uk/a1046500/pregnancy-meal-planners-trimester-by-trimester
(3) Mama şi copilul, Emil Căpraru
(4) Diet during pregnancy, link: https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/diet-during-pregnancy
(5) 8 dangers of smoking while pregnant, link: https://www.healthline.com/health/smoking-and-pregnancy
(6) Pregnancy diet: What to eat and what to avoid, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/246404.php
(7) Nutrition in the first trimester, link: https://www.pbcexpo.com.au/pregnancy/pregnancy-nutrition/nutrition-in-the-first-trimester
(8) Nutrition in the second trimester, link: https://www.pbcexpo.com.au/pregnancy/pregnancy-nutrition/nutrition-in-the-second-trimester
(9) Your guide to third trimester nutrition, link: https://www.dietinpregnancy.co.uk/pregnancy/third-trimester-nutrition
(10) Your guide to second trimester nutrition, link: https://www.dietinpregnancy.co.uk/pregnancy/second-trimester-nutrition
(11) Your guide to first trimester nutrition, link: https://www.dietinpregnancy.co.uk/pregnancy/first-trimester-nutrition
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Alimentația mamei în sarcină, posibile efecte pe termen lung pentru copil
 • Programarea preconcepțională: Părinți bine nutriți, copii mai sănătoși
 • Ce să nu mănânci în sarcină
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum