Consumul de ceai în sarcină

©

Autor:

Consumul de ceai în sarcină

Multe femei gravide preferă să consume ceaiuri din plăcere sau pentru ameliorarea simptomelor apărute în sarcină. Ceaiurile pot aduce un aport suplimentar de nutrienți, spre exemplu calciu, magneziu și fier. Totuși, din cauza absenței studiilor în ceea ce privește majoritatea tipurilor de ceai, Administrația Alimentelor și Medicamentelor recomandă precauție la utilizarea acestora. (1, 2)

Există 2 tipuri diferite de ceai, unele din plante iar altele care nu sunt produse din plante. (2)

Ceaiurile din plante sunt făcute din rădăcina, fructele, florile, semințele și frunzele unor varietăți de plante, nu din frunzele plantei de ceai. Ele nu conțin cafeină și pot fi folosite ca și leacuri medicinale. Din păcate, nu există suficiente studii științifice care să fi analizat profilul de siguranță al ceaiurilor de plante la femeile gravide. Totuși, se consideră că majoritatea ceaiurilor de acest tip sunt sigure în sarcină atât timp cât sunt consumate cu moderație, în cantitate de 1-2 cești pe zi. Nu se recomandă consumul aceluiași ceai de plante pe toată durata sarcinii, ci diversificarea aromelor în fiecare zi. Acest lucru limitează expunerea copilului la aceeași substanță. Totuși, opțiunea de a consua ceaiuri de plante trebuie consultată în primul rând cu medicul curant. (1, 2)

Ceaiurile care nu sunt din plante sunt ceaiul negru, verde și oolong. Variantele de ceai negru sunt English Breakfast, Earl Grey și Orange Pekoe. Ceaiul oolong este o combinație de ceai verde cu ceai negru. Aceste tipuri de ceai conțin cafeină în cantități variabile și antioxidanți, fiind produse din frunzele plantelor de ceai. Conținutul de cafeină este influențat de durata procesului de oxidare a frunzei, de dimensiunile si tipul frunzei. Ceaiul oolong conține 38-58 mg cafeină per ceașcă (240 ml), ceaiul negru 47-53 mg, iar ceaiul verde 29-49 mg. Cafeina poate să treacă cu ușurință prin placentă, ajungând la făt. Din cauza imaturității ficatului, acesta nu poate metaboliza substanța, existând riscul unor efecte adverse. Potrivit cercetărilor, nou-născuții care au fost expuși la cantități prea mari de cafeină pe timpul sarcinii ar putea avea un risc mai crescut de prematuritate, defecte congenitale și greutate mică la naștere. Totuși, aceste riscuri scad dacă aportul de cafea este de sub 300 mg pe zi. (2, 3)

Printre ceaiurile de plante care sunt probabil sau posibil sigure în sarcină se numără: ceaiul de mentă, ceaiul de ghimbir, ceaiul de mușețel, ceaiul de zmeur. (1)

Ceaiul de mentă este unul dintre cele mai utilizate ceaiuri de plante în sarcină. Potrivit studiilor, nu dăunează mamei sau fătului. Poate ajuta la ameliorarea stării de greață și flatulență. Totuși, se recomandă consumul cu moderație și evitarea lui în primul trimestru întrucât poate favoriza menstruația. (1, 2)

Ceaiul de ghimbir, în cantități moderate, este considerat sigur. El poate fi util împotriva stărilor de greață și a vărsăturilor (1, 2).

Ceaiul de mușețel este bogat în calciu și magneziu, putând fi de ajutor împotriva tulburărilor de somn și inflamației articulațiilor. Ca și alte ceaiuri, se recomandă consumul cu moderație. Unele păreri sugerează că ar putea determina contracții uterine și tulburări de circulație la făt. (1, 2)

Ceaiul de zmeur este bogat în fier, ajutând la creșterea tonusului uterin, scăderea greții, ameliorarea travaliului și creșterea producției de lapte. Din acest motiv, unele femei îl consumă în ultimul trimestru. Administrarea lui ar trebui să fie sigură în sarcină. Totuși, unele studii sugerează evitarea lui în primul trimestru, întrucât stimulează contracțiile uterine. (1, 2)

Nu există suficiente informații în legătură cu profilul de siguranță al următoarelor ceaiuri: ceaiul de măceș, ceaiul de păpădie, ceaiul cu balsam de lămâie. Ceaiul de păpădie este bogat în vitamina A, calciu și fier, ajutând la sănătatea ficatului și la remiterea edemelor ușoare. Ceaiul cu balsam de lămâie ar putea fi utilizat în siguranță împotriva anxietății, iritabilității și insomniei. (1)

Ceaiul de salvie și ceaiul de pătrunjel ar trebui evitate pe parcursul sarcinii. Salvia poate fi utilizată în siguranță la gătit de către femeile gravide, dar ar trebui evitată sub forma concentrată de ceai, corelându-se cu avort și hipertensiune arterială. De asemenea, ceaiul de pătrunjel în cantități mari poate crește riscul de avort și defecte la făt. (1)


Data actualizare: 12-12-2023 | creare: 07-11-2022 | Vizite: 440
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!