Berberina - beneficii, studii și meta-analize

©

Autor:

Când discutăm despre viață sănătoasă, risc de moarte, afecțiuni legate de îmbătrânire, boli cardiovasculare, sindrom metabolic - mereu apar în discuție câteva analize care ne arată „cum stăm”: glicemia și profilul lipidic. Acestea sunt, de departe, cele mai importante măsurători sangvine care ne estimează sănătatea.


Pe termen lung hiperglicemia și hiperlipidemia afectează global și iremediabil organismul nostru. Un stil de viață sănătos (alimentație și sport) este foarte important pentru a aduce acești parametri sanguini spre valorile lor normale, iar medicația devine necesară atunci când eforturile noastre asupra stilului de viață nu reușesc să normalizeze aceste valori. Medicamentele antidiabetice și hipolipemiante (statinele) trebuie să fie administrate cronic pentru restul vieții noastre, iar obiectivele de a scădea glicemia și a normaliza profilul lipidic sunt atât de importante încât efectele adverse ale acestor medicamente sunt acceptabile.

 

În acest context apare în atenția noastră berberina - un supliment alimentar derivat din plante ce se comercializează la noi în țară fară prescripție medicală. Conform a numeroase studii și meta-analize berberina reușește, aproape incredibil, să corecteze TOȚI parametrii de care am discutat anterior.

 

Beneficiile berberinei (conform studiilor prezentate mai jos):

Principalele efecte (susținute de numeroase studii):

  • Reduce trigliceridele (TG), colesterolul total (TC) și LDL, în timp ce crește HDL (meta-analiză 2021 prezentată mai jos)
  • Reduce glicemia, cu un efect hipoglicemiant la fel de potent ca metforminul (și cu exact aceeași acțiune)
    Eficiență în tratamentul obezității și tulburărilor metabolice fără riscurile asociate cu terapiile combinate [meta-analiza 3]

Efecte posibile (necesită studii suplimentare):

  • Reducerea inflamației bazale - un studiu a unei combinații nutraceutice cu berberină a semnalat o reducere semnificativă a hsCRP [8]
  • Creșterea testosteronului la bărbați (dar nu și la femei) [5]
  • Reducerea tensiunii arteriale sistolice - efect observat de un studiu [7] a unei combinații de berberină, policosanol și orez roșu fermentat versus placebo
  • Efect anticancer - riscul de recurență a adenomului colorectal a fost redus. Efect antitumoral în cancerul gastric și ovarian. [4,8,12]
  • În schizofrenie - potențial benefic în gestionarea unor aspecte metabolice asociate cu tratamentul antipsihotic [13]
  • Efect pe microbiomul intestinal - în bolile inflamatorii ale sistemului digestiv, berberina poate scădea prevalența bacteriilor dăunătoare și poate crește abundența totală relativă a Lactobacillilor și Bifidobacteriilor. [1]


Reacțiile adverse ale berberinei

Deși berberina este considerată sigură pentru majoritatea oamenilor, poate provoca efecte secundare cum ar fi diareea, constipația, gazele și crampele abdominale. Majoritatea studiilor urmărite declară însă că berberina nu determină reacții adverse notabile.


O meta-analiză [15] ce a comparat berberina cu simvastatina a constatat că creșterea transaminazelor și durerile musculare au fost mai scăzute în grupul tratat doar cu berberină și în cel berberină+ simvastatin față de cel de control. Constipația a apărut mai des în grupul cu berberină.
O altă meta-analiză ce a studiat efectele tratamentului unic cu berberină vs placebo a concluzionat că berberina ne permite să evităm riscurile terapiilor combinate în sindromul metabolic.
Berberina poate influența performanța sportivă mai degrabă printr-o „senzație de efort mai dificil” decât prin modificarea VO2max (la fel ca și metformin).


Adminsitrarea și dozajul berberinei

În cadrul administrării per os doza tipică de berberină variază între 500 și 1500 mg pe zi, împărțită de obicei în trei doze separate pentru a îmbunătăți tolerabilitatea și absorbția. În studiile clinice, dozele frecvent utilizate sunt de 500 mg de trei ori pe zi înainte de mese.

  • 300mg x 2/zi - a fost eficientă și sigură în studiul 12.
  • 500mg x 3/zi - în studiul care a comparat efectele cu metforminul în aceleași doze [16]


Îmbunătățirea absorbției / biodisponibilității berberinei

Biodisponibilitatea berberinei la administrarea orală este relativ scăzută, ceea ce înseamnă că o cantitate mică din doza administrată ajunge efectiv în circulația sistemică. Unele studii sugerează că biodisponibilitatea berberinei este de mai puțin de 1%, iar aproximativ jumătate din doză nu este absorbită de intestin.

Strategii ce ar putea crește biodisponibilitatea berberinei:

  • Administrarea cu piperină: Piperina, un alcaloid găsit în piperul negru, este cunoscută pentru capacitatea sa de a inhiba enzimele care metabolizează medicamentele și poate crește biodisponibilitatea berberinei. Piperina inhibă glucuronidarea în intestin, un proces care poate limita absorbția berberinei.
  • Formulări liposomale sau nanoparticule: Utilizarea tehnologiilor de livrare avansate, cum ar fi lipozomii sau nanoparticulele, poate îmbunătăți absorbția berberinei. Aceste formulări pot proteja berberina în timpul trecerii prin tractul gastrointestinal și pot facilita absorbția sa în celule.
  • Combinarea cu alți compuși: unele studii sugerează că combinarea berberinei cu quercetină sau silimarină poate îmbunătăți biodisponibilitatea.
  • Modificări chimice: Modificarea structurii chimice a berberinei pentru a crea derivați sau săruri ale berberinei cu o solubilitate mai bună poate ajuta la îmbunătățirea absorbției sale. Forma de sare a berberinei ar putea ajuta la îmbunătățirea biodisponibilității și la rezolvarea problemelor de toxicitate. O altă variantă este forma oxidată a berberinei, numită oxiberberină. Oxiberberina se poate forma din berberină printr-o reacție de oxidare de către microflora intestinală. În unele studii oxiberberina a arătat un efect antidiabetic superior metforminei. De asemenea, inhibă eficient răspunsul inflamator și prezintă mai multe proprietăți antiinflamatorii decât berberina. [2]
  • Administrarea cu alimente: Uneori, administrarea berberinei cu alimente poate îmbunătăți absorbția, deși acest lucru poate depinde de tipul de aliment și de specificul individului.
  • Divizarea dozelor: Administrarea berberinei în doze mai mici, dar mai frecvente, pe parcursul zilei, poate ajuta la menținerea unor niveluri mai constante în sânge, comparativ cu o singură doză mare.


Biodisponibilitatea berberinei

Berberina este slab absorbită de pereții intestinali și astfel este disponibilă la niveluri sanguine extrem de scăzute în investigațiile farmacocinetice pe animale (1%). Un studiu pe șoareci a observat că, după tratamentul oral, concentrația de berberină și a subprodușilor săi dinamici e mult mai mare în organe decât în circulație. Dupa administrare, berberina s-a răspândit rapid în ficat, rinichi, mușchi, plămâni, creier, inimă și pancreas, în ordine crescătoare. Nivelurile din ficat par să fie de aproape 10 ori mai mari decât cele din sânge, cu un vârf la 8 ore după administrarea orală. [4]

 

Interacțiuni medicamentoase

Nu s-au descoperit interacțiuni ale berberinei cu alte medicamente, însă trebuie să aveți în vedere că, dacă o asociați la alt tratament antidiabetic, este posibil ca efectul combinat să provoace stări de hipoglicemie. Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să consulte un medic înainte de a lua berberină.

Efectele berberinei asupra metabolismului grucidic

Berberina îmbunătățește metabolismul glucozei prin:

  • promovarea glicolizei datorită creșterii activității glucokinazei,
  • stimularea secreției de insulină și
  • suprimării gluconeogenezei hepatice și adipogenezei.

Aceste procese sunt mediate în principal de AMPK.

Stimularea căii AMPK

Principalul mecanism prin care berberina crește uptake-ul glucozei (utilizarea glucozei de către celule) și scade glicemia este prin stimularea căii AMPK.
Calea AMPK (Protein Kinaza activată de AMP) joacă un rol crucial în reglarea metabolismului energetic celular. AMPK este un complex enzimatic care funcționează ca un detector al stării energetice a celulei, activându-se atunci când nivelurile de energie sunt scăzute (ATP-ul scăzut și raportul AMP/ATP crescut).

Berberina activează în mod direct AMPK prin inducerea fosforilării Thr172 pe subunitatea α a AMPK.
Există însă și un mecanism indirect: berberina inhibă enzima monoamin oxidază (MAO) de pe membrana externă mitocondrială, producand o inhibitie asupra complexului I al lanțului transportor de electroni, responsabil de respirația mitocondrială, ceea ce duce la o inhibare a biosintezei ATP în mitocondrii. Scăderea ATP-ul și creșterea raportului AMP/ATP declanșează activarea AMPK. Acest mecanism este identic cu a altor antidiabetice orale populare precum metformin si rosiglitazon. De asemenea inhibarea respirației mitocondriale ar putea explica senzația de „efort dificil” percepută în timpul antrenamentelor intense sau susținute. Conform unui studiu (vezi articolul aici), aceste antidiabetice nu reduc VO2max, dar pot crea dificultăți atleților.

Activarea AMPK duce (via protein-kinaza B, PKB, cunoscută și ca Akt) la stimularea translocării transportorului pentru glucoza (GLUT4) la suprafața membranei celulare. Astfel celula este capabilă să lege glucoza din sânge și să o internalizeze pentru a o utiliza în generarea de energie (cu refacerea ATP-ului).
În starea de rezistență la insulină există o perturbare tocmai a acestei capacități a insulinei de translocare GLUT4. [2]

Stimularea secreției de insulină

În ceea ce privește secreția de insulină, berberina este cunoscută pentru capacitatea sa de a crește și activa hormonul incretin GLP-1 (peptidul-1 asemănător glucagonului), un component cheie în supraviețuirea celulelor pancreatice. GLP-1 activează adenilat ciclaza, convertind ATP-ul în monofosfat de adenosină ciclică (cAMP), care la rândul său activează proteina epac, determinând o creştere a concentraţiei intracelulare de Ca2+. Aceasta stimulează migrarea și exocitoza granulelor de insulină. În plus, se știe că AMPc influențează exocitoza granulelor de insulină prin semnalizarea PKA. [2,4]

Efectul berberinei asupra scăderii colesterolului

Inhibă absorbția intestinală a colesterolului, interferând cu micelizarea colesterolului în intestin și reducând absorbția și secreția de colesterol de către enterocite.
Stimulează acumularea de acizi biliari, reglează excreția colesterolului și stimulează eliminarea colesterolului LDL din sânge.
La nivel molecular, stimulează AMPK, responsabilă pentru sinteza acizilor grași.
Reglează biosinteza colesterolului hepatic prin fosforilarea crescută a 3-hidroxi-3-metilglutaril coenzima A reductază.
La pacienții cu boala hepatică non-alcoolică, berberina combinată cu schimbări de stil de viață a contribuit la o pierdere semnificativă de grăsime hepatică, greutate corporală și la îmbunătățirea profilului lipidic seric.
Amestecuri nutraceutice care conțin berberină au fost evaluate în studii clinice, arătând efecte promițătoare la pacienții cu profil lipidic anormal.
Combinații de berberină cu orez roșu fermentat și policosanol au redus colesterolul total și LDL după 4 săptămâni.
În pacienții cu inflamație sistemică de grad scăzut, administrarea orală a acestor combinații a îmbunătățit profilul lipidic și a atenuat gradul de inflamație sistemică și leziunea endotelială.
Efectul berberinei, atât singură, cât și în combinație cu nutraceutice, este benefic pentru pacienții cu profil lipidic perturbat.
Astfel, berberina devine interesantă din punct de vedere al prevenirii bolilor cardiovasculare, deoarece hipercolesterolemia este considerată unul dintre cei mai importanți factori de risc cardiovascular. [1]

Berberina ca agent anti-adipogenic și anti-hiperlipidemic

Adipogeneza este procesul prin care are loc creșterea și dezvoltarea țesutului adipos, incluzând proliferarea și diferențierea celulelor țesutului adipos. Acumularea excesivă de grăsime poate duce la rezistența la insulină, deoarece aceasta provoacă o stare de exces de acizi grași liberi și crește transferul acestor acizi grași către ficat. Aceasta, la rândul său, poate declanșa secreția de citokine pro-inflamatorii precum TNF-α, IL-6, IL-1, IFNγ și MCP-1 prin vena portă, din țesutul adipos visceral, conducând astfel la rezistența la insulină.


Un exemplu de citokină pro-inflamatoare este sinteza inductibilă de oxid nitric (iNOS), care poate duce la producția crescută de oxid nitric (·NO) și derivați de peroxinitrit (ONOO−), cauzând nitrarea IRS-1/PI3K/Akt și perturbând astfel căile de semnalizare în translocarea GLUT4 la membrana celulară. Se poate observa astfel cum acumularea de grăsime poate induce o stare de rezistență la insulină.
Berberina este cunoscută pentru scăderea expresiei enzimelor de adipogeneză, suprimând astfel calea biosintezei acizilor grași, una dintre cauzele rezistenței la insulină.


De asemenea, berberina acționează ca un compus anti-adipogenic, suprimând reglarea mai multor factori de transcripție legați de adipogeneză, cum ar fi receptorul activat de proliferatorul de peroxisomi gamma (PPARG), proteina de legare a elementelor de răspuns la sterol-1c (SREBP-1c) și proteina legatoare a elementelor de intensificare CCAAT α (C/EBPα). PPARG este un regulator al multor gene specifice grăsimilor și este principalul regulator care stimulează adipogeneza. C/EBPα și SREBP-1c sunt factori de transcripție care joacă un rol în expresia enzimelor de adipogeneză, cum ar fi sintetaza de acizi grași (FAS), carboxilaza acetil-CoA (ACC) și sintetaza acetil-CoA (ACS). [2,4]

Berberina ca agent antiinflamator și antioxidant

Așa cum a fost descris anterior, citokinele proinflamatorii pot cauza rezistență la insulină. În plus, berberina acționează și ca un compus antiinflamator, inhibând factorul de transcripție Nf-κB (factor nuclear kappa B), care poate încuraja expresia citokinelor proinflamatorii precum TNF-α, ciclooxigenaza-2 (COX2) și iNOS.
Efectul antiinflamator al berberinei este, de asemenea, probabil mediat prin AMPK, conform experimentelor efectuate. S-a observat că adăugarea inhibitorilor AMPK a diminuat efectul inhibitor al berberinei asupra producției de citokine proinflamatorii.


Pe lângă proprietățile sale antiinflamatorii, berberina are și avantajul de a fi un compus antioxidant. Antioxidanții sunt necesari ca antidoturi pentru radicalii liberi, care, atunci când se acumulează în cantități mari, pot cauza stres oxidativ. Stresul oxidativ este o condiție cauzată de un dezechilibru între formarea radicalilor liberi și eliminarea acestora, cum ar fi creșterea producției de radicali liberi, reducerea activității de apărare antioxidantă sau ambele. Radicalii liberi pot fi formați dintr-un proces incomplet de fosforilare oxidativă. Stresul oxidativ la pacienții cu hiperglicemie poate duce la dezvoltarea diverselor complicații diabetice, inclusiv nefropatie, retinopatie și neuropatie.
Activitatea inhibitorie a berberinei asupra complexului I al lanțului respirator este una dintre activitățile berberinei ca antioxidant, unde complexul I al lanțului respirator mitocondrial este un contributor major la producția de superoxid.
În plus, berberina este de asemenea cunoscută pentru activarea translocării Nrf2 (factor nuclear eritroid 2-înrudit 2), care este un factor de transcripție al superoxid dismutazei (SOD) și glutathionului (GSH), crescând astfel expresia ARNm a SOD, GSH și peroxidazei glutathionului GSH, care acționează ca o substanță antioxidantă în corp pentru a contracara radicalii liberi prin conversia radicalilor superoxid (O2−) în oxigen (O2) și apă (H2O).
Se spune, de asemenea, că berberina reglează proteina decuplantă 2 (UCP2), unde UCP2 este o proteină a membranei interne mitocondriale care este asociată negativ cu producția de ROS și stresul oxidativ. [2,4]

Berberina și microbiota intestinală

Disbioza, definită ca o alterare în calitatea și/sau cantitatea microbiotei intestinale, poate afecta fiziologia gazdei și poate fi un factor care duce la apariția diverselor boli, inclusiv obezitatea și diabetul de tip 2 (T2DM), precum și bolile cardiovasculare, boala Crohn și cancerul.
Berberina ar putea reduce riscul de a dezvolta sindromul metabolic prin efectele sale benefice asupra microbiotei intestinale. Datorită bio-disponibilității sale foarte scăzute după administrarea orală, se pare că berberina acționează afectând compoziția microbiotei intestinale. Impactul asupra homeostaziei metabolice a gazdei a fost implicat în mai multe căi metabolice microbiale care reglează producția sau transportul de aminoacizi, acizi grași cu lanț scurt (SCFA) sau acizi biliari (BA).
Conform unor studii administrarea berberinei a restabilit echilibrul dintre Firmicutes și Bacteroidetes, scăzând abundența Firmicutes și crescând ușor Bacteroidetes.
În bolile inflamatorii ale sistemului digestiv, berberina poate scădea prevalența bacteriilor dăunătoare și poate crește abundența totală relativă a Lactobacillilor și Bifidobacteriilor. [1]

Efectul anticancer

Activitatea anti-cancer a berberinei a devenit intens studiată în ultimul timp.
Rolul oxidativ și antiinflamator al berberinei ar putea fi implicat în reducerea oncogenezei.
Conform unor studii berberina manifestă o activitate antitumorală prin diverse mecanisme moleculare și căi de semnalizare, incluzând inducerea autofagiei și apoptozei, prevenirea avansării ciclului celular și suprimarea invaziei și metastazei în diferite tipuri de cancer.

Astfel au fost raportate efecte protectoare în cancerul gastric, ovarian și colorectal. [4]
Efectele terapeutice ale berberinei în cancerul colorectal se explică atât prin acțiunea directă asupra celulelor canceroase, cât și prin modularea microbiotei intestinale. Un studiu publicat recent demonstrează că berberina actionează direct la nivel molecular pe proteina FtfL a P. anaerobius (bacterie intestinală asociată cu cancerul colorectal), inhibând activitatea enzimatică a acesteia. [19]

Rolul berberinei în patologiile psihiatrice

Studiile recente au arătat că prevalența tulburărilor mentale, inclusiv condiții severe precum schizofrenia, tulburările bipolare și depresia, este de două până la trei ori mai mare în cazul sindromului metabolic, comparativ cu populația generală. De asemenea, metabolismul glucozei afectat și dislipidemia pot avea efecte patoplastice asupra tulburărilor psihiatrice.
Berberina traversează ușor bariera hematoencefalică după administrarea sistemică, ceea ce crește potențialul său în tratamentul bolilor neurologice, însă acest aspect necesită investigații clinice suplimentare.
Administrarea de berberină la șobolani a prevenit semnificativ creșterea în greutate indusă de olanzapină. Berberina a schimbat, de asemenea, activitatea neurotransmițătorilor aminei biogenice implicați în patogeneza sindromului metabolic indus de medicamentele antipsihotice.
Exista studii clinice în schizofrenie (prezentate și mai jos) ce confirmă că berberina, ca adjuvant, poate controla creșterea în greutate și alte simptome metabolice asociate cu terapia antipsihotică.
Privind tulburările neurodegenerative studiile aduc concluzii contrare, unele sustinând un efect neuroprotector, iar altele raportând că berberina exacerbează neurodegenerarea.

Berberina ca antidepresiv:

Cercetările sugerează că berberina acționează ca un antidepresiv, crescând nivelul neurotransmițătorilor cerebrali precum dopamina, serotonina și norepinefrina. Această acțiune rezultă din capacitatea berberinei de a inhiba activitatea monoamin oxidazei, ținta principală a multor medicamente antidepresive. Berberina afectează receptorul sigma 1 și poate acționa ca un antidepresiv prin calea de semnalizare NF-κB, activată de stresul oxidativ. Alt mecanism propus, tot pe teoria etiologiei inflamatorii a depresiei: berberina ar ameliora depresia prin inhibarea inflamației mediate de activitatea inflamazomului NLRP3. [17,18]

Efectele și beneficiile berberinei conform meta-analizelor

O meta-analiză[3] publicată în revista "Frontiers in Pharmacology" în 2021,

oferă o analiză detaliată a eficacității și siguranței berberinei ca tratament unic pentru diverse tulburări metabolice.
Studiul își propune să evalueze eficacitatea berberinei în tratamentul unor tulburări metabolice, fără a fi combinat cu alte medicamente. Aceasta vine în contextul în care tratamentele combinate sunt frecvent utilizate în practica clinică, dar pot avea efecte secundare semnificative.
Cercetătorii au efectuat o căutare sistematică în baze de date precum PubMed, Cochrane, GeenMedical și China National Knowledge Infrastructure (CNKI), selectând studii randomizate controlate care raportează date despre tratamentul cu berberină. Au fost incluse 18 documente eligibile din cele 1,660 de documente inițial identificate. Pentru a standardiza și a sintetiza datele, s-a folosit metoda diferenței medii standardizate (SMD).

Rezultate

Analiza a inclus factori precum trigliceridele (TG), colesterolul total (TC), lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), lipoproteinele cu densitate înaltă (HDL), modelul de evaluare a homeostazei pentru rezistența la insulină (HOMA-IR) și glucoza plasmatică în repaus (FPG).
Rezultatele au indicat îmbunătățiri semnificative în toți aceste parametri, sugerând că berberina poate reduce TG, TC și LDL, în timp ce crește HDL. De asemenea, poate reduce rezistența la insulină și îmbunătăți controlul glicemic în diabetul de tip 2.

Concluzii

Studiul concluzionează că berberina are potențialul de a îmbunătăți obezitatea și hiperlipidemia, de a reduce rezistența la insulină și de a preveni encefalopatia diabetică. Aceste rezultate sugerează că berberina ar putea fi o opțiune terapeutică eficientă și sigură pentru tratamentul unor tulburări metabolice, fără riscurile asociate cu terapiile combinate.

Meta-analiza: Eficacitatea și siguranța berberinei singură sau în combinatie cu Simvastatina în tratamentul hiperlipidemiei [15]

Data publicării: mai 2019
Subiecți: 1386 pacienți din 11 studii RCT
Rezultate:

  • Berberina vs placebo: reduce semnificativ Colesterolul total și LDL-C și crește HDL-C ( P<0.05 )
  • Berberina vs Simvastatin: berberina a fost eficientă doar în scăderea TG ( MD=−0.37 , 95% CI: − 0.66, − 0.07, P=0.02 ). Nu au fost diferențe semnificative între cele două grupuri în privința LDL și HDL.
  • Berberina + Simvastatina vs Simvastatina: Berberina + Simvastatina a scazut mai mult TG( MD=−0.33 , 95% CI: − 0.46, − 0.20, P<0.00001 ) și CT( MD=−0.36 , 95% CI: − 0.60, − 0.12, P=0.003 )
  • Reacțiile adverse: creșterea transaminazelor și dureri musculare - au fost mai scăzute în grupul tratat doar cu berberină și în cel berberină+ simvastatin față de cel de control. Costipația a apărut mai des în grupul cu berberină.

Concluzia metaanalizei: berberina este eficientă în tratarea hiperlipidemiei. [15]

 


Alte studii ale beneficiilor berberinei

Efectul berberinei asupra factorilor de risc ale bolilor cardiovasculare [5]

Data publicării: iulie 2021
Analiză: efectele berberinei asupra factorilor de risc cardiovascular.
Condiții: Factor de risc cardiovascular.
Faza: Faza 2 și Faza 3.
Subiecți: 84 de bărbați de etnie chineză, cu vârste între 20 și 65 de ani, cu hiperlipidemie, care nu primeau terapie de substituție hormonală (cum ar fi terapia de substituție cu testosteron) în ultimele 12 luni; care nu luau berberină sau medicină tradițională chineză ce conține berberină în ultima lună; fără boli congenitale, boli infecțioase, anemie și deficit de glucoză-6-fosfat dehidrogenază; și fără istoric de boli cronice, inclusiv boala ischemică cardiacă, infarct miocardic, accident vascular cerebral, diabet, cancer, disfuncție hepatică/renală și tulburări gastrointestinale.
Durata: 12 săptămâni.
Intervenții: Berberină versus placebo.
Rezultate în grupurile cu berberină sau combinații nutraceutice:
  • Reducerea colesterolului total și a HDL-C.
  • Berberina a fost sigură, fără evenimente adverse grave.
  • Reducerea LDL-C.
  • Creșterea testosteronului la bărbați.
  • Nu au fost observate diferențe în trigliceride, tromboxan A2, tensiune arterială, IMC sau raportul talie-șold. [5]

Eficacitatea și tolerabilitatea pe termen lung a unei combinații nutraceutice (orez roșu fermentat, policosanoli și berberină (MBP-NC)) la pacienții cu risc scăzut-moderat de hipercolesterolemie: un studiu dublu-orb, controlat cu placebo [6]

Data publicării: noiembrie 2014
Analiză: efectele unei combinații nutraceutice asupra hipercolesterolemiei.
Condiții: Hipercolesterolemie.
Faza: Faza 4.
Subiecți: 60 de adulți cu vârste între 18 și 60 de ani, recent diagnosticați cu hipercolesterolemie primară, care nu au fost anterior tratați. După o perioadă de inițiere de 3 săptămâni cu o dietă stabilă hipolipidică, participanții aveau un indice de masă corporală între 18,5 și 29,9 kg/m², colesterol LDL seric peste 150 mg/dL și un risc cardiovascular estimat pe 10 ani de sub 20% conform scorului de risc Framingham.
Evaluare: Evaluarea a fost realizată după 4, 12 și 24 de săptămâni de tratament.
Intervenții: Combinația nutraceutică de extract de orez roșu fermentat (monacoline), berberină și policosanoli după cină, în plus față de dieta hipolipidică, comparativ cu placebo.
Rezultate:
  • O reducere semnificativă a colesterolului total și a LDL-C în săptămâna 4.
  • Nu au fost observate schimbări semnificative în concentrațiile de HDL-C, glucoză de post și trigliceride serice în niciunul dintre grupuri.
  • Combinația MBP-NC a fost sigură și bine tolerată. [6]

Studiu privind efectele Armolipid Plus asupra nivelurilor de colesterol și funcției endoteliale [7]

Data publicării: aprilie 2008
Analiză: efectele unei combinații de berberină, policosanol și orez roșu fermentat asupra hiperlipidemiei și disfuncției endoteliale.
Condiții: Hiperlipidemie și disfuncție endotelială.
Faza: Nu este aplicabilă.
Subiecți: 50 de adulți cu vârste între 18 și 70 de ani, cu niveluri totale de colesterol > 220 mg/dL; LDL-colesterol > 130 mg/dL; și cu patologii concomitente, cum ar fi diabetul, insuficiența cardiacă cronică, boala arterială coronariană, hipertensiunea arterială și distiroidismul, dacă au fost stabile în ultimele trei luni.
Durata: 6 săptămâni.
Intervenții: Combinație de berberină, policosanol și orez roșu fermentat versus placebo.
Rezultate:
  • Reducere semnificativă în evaluarea modelului homeostazic al rezistenței la insulină (indexul HOMA-IR).
  • Scădere semnificativă a colesterolului total și a colesterolului LDL.
  • Trigliceridele, colesterolul HDL și testul de toleranță orală la glucoză (OGTT) nu au fost afectate.
  • Reduceri semnificative ale glicemiei și insulinei după masa mixtă standard.
  • Creștere în dilatația mediată de flux (FMD) și o reducere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice. [7]

Combinație nutraceutică cu berberină la pacienți cu inflamație sistemică de grad scăzut [8]

Data publicării: martie 2016
Analiză: efectele unei combinații de berberină, monacolin K, chitosan și coenzima Q10 asupra aterosclerozei, inflamației și hipercolesterolemiei.
Condiții: Ateroscleroză, inflamație, hipercolesterolemie.
Faza: Faza 4.
Subiecți: 100 de adulți cu vârste între 25 și 75 de ani, cu niveluri suboptimale de colesterol LDL (LDL 100–160 mg/dL) și niveluri de hsCRP (proteina C reactivă de înaltă sensibilitate) >2 mg/L, randomizați după 30 de zile de dietă cu conținut scăzut de colesterol.
Durata: 3 luni.
Intervenții: Combinație nutraceutică: extract de orez roșu fermentat (monacoline), policosanol, berberină, acid folic, coenzima Q10 și astaxantină, cu o dietă cu conținut scăzut de colesterol/grăsimi saturate și un program regulat de activitate fizică aerobică versus o dietă cu conținut scăzut de colesterol/grăsimi saturate și un program regulat de activitate fizică aerobică + placebo.
Rezultate:
  • Reducere semnificativă a colesterolului total și LDL.
  • Reducerea semnificativă a hsCRP.
  • Schimbarea nivelului de colesterol LDL a fost asociată pozitiv cu schimbările hsCRP și EMP (microparticulele endoteliale).
  • Schimbările hsCRP și EMP au fost asociate una cu cealaltă. [8]

Eficacitatea și tolerabilitatea formulărilor nutraceutice Coleosoma la subiecții cu dislipidemie [9]

Data publicării: iulie 2017
Analiză: efectele unei combinații de orez roșu fermentat, berberină și chitosan asupra dislipidemiilor.
Condiții: Dislipidemii.
Faza: Faza 2.
Subiecți: 39 de adulți cu vârste între 18 și 75 de ani, cu colesterol non-HDL ≥ 160 mg/dL.
Durata: 12 săptămâni.
Intervenții: Supliment alimentar brevetat Coleosoma, compus din berberină, orez roșu fermentat de Monascus purpureus (monacolin K), chitosan și coenzima Q10.
Rezultate:
  • Reducere semnificativă a colesterolului non-HDL-C.
  • Corelație semnificativă între nivelul de bază al colesterolului non-HDL-C și reducerea observată după 12 săptămâni de tratament.
  • Reducere semnificativă a colesterolului LDL-C și a apolipoproteinei (Apo) B.
  • Nu au fost observate schimbări între brațele de tratament în ceea ce privește HDL-C, trigliceridele, glicemia plasmatică de post (FPG), hemoglobina glicată (HbA1C), circumferința taliei și indicele de masă corporală.
  • Diferențele în raportul ApoB/ApoA nu au atins semnificația statistică. [9]

Efectele combinate ale compușilor bioactivi asupra profilului lipidic si greutății corporale la persoanele cu hipercolesterolemie moderată (orez roșu fermentat și policosanol compus din berberină, acid folic și coenzima Q10 (Armolipid Plus®, Rottapharm)) [10]


Data publicării: august 2014
Analiză: efectele unei combinații de compuși bioactivi asupra hiperlipidemiei, LDL-colesterolului și trigliceridelor crescute. Iată detaliile traduse în limba română și prezentate într-un format nontabelar:
Condiții: Hiperlipidemie, tipul cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), trigliceride crescute.
Faza: Faza 2 și Faza 3.
Subiecți: 118 adulți cu niveluri plasmatice de LDL-C între ≥ 130 mg/dL și ≤ 189 mg/dL, care nu necesitau tratament farmacologic pentru scăderea lipidelor conform ghidurilor ATPIII, precum și adulți care nu aveau boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, claudicație intermitentă, diabet zaharat, probleme renale sau efecte/contraindicații la terapia de scădere a lipidelor.
Durata: 12 săptămâni.
Intervenții: Armolipid Plus (orez roșu, astaxantină, berberină, policosanol, coenzima Q10 și acid folic) versus placebo.
Rezultate:
  • Reducerea LDL-C plasmatic.
  • Colesterolul total (TC) a fost redus.
  • Apolipoproteina B-100 (ApoB-100) a fost redusă.
  • Rapoartele TC/HDL-C au fost reduse.
  • Rapoartele LDL-C/HDL-C au fost reduse.
  • Rapoartele ApoB-100/ApoA-1 au fost reduse.
  • Nu au fost observate schimbări semnificative din punct de vedere statistic în nivelurile de TG și HDL-C.
  • Indicele de masă corporală a fost redus.
  • Pierderea în greutate observată în grupul care a consumat AP nu a avut un impact semnificativ asupra reducerii LDL-C, Apo B-100, raportului TC/HDL-C sau asupra raportului ApoB/ApoA1.
  • Contribuția nesemnificativă a pierderii în greutate la reducerea LDL-C. [10]


Efectele terapiilor nutraceutice cu Morus alba asupra profilului lipidic, rezistentei la insulină și funcției endoteliale [11]

Data publicării: aprilie 2015
Analiză: impactul unor combinații nutraceutice asupra hipercolesterolemiei și disfuncției endoteliale.
Condiții: Hipercolesterolemie, disfuncție endotelială.
Faza: Nu este aplicabilă.
Subiecți: Adulți cu vârste între 18 și 70 de ani, cu hipercolesterolemie care nu necesitau statine sau erau intoleranți la statine.
Durata: 8 săptămâni.
Intervenții:
Combinația A (Armolipid Plus): policosanol, orez roșu fermentat (monacolin K), berberină, astaxantină, acid folic și coenzima Q10.
Combinația B: berberină, pudră de orez roșu fermentat (monacolin K) și extract de frunze de Morus alba.
Măsurători:
  • Efectele asupra funcției endoteliale.
  • Evaluarea tolerabilității tratamentului.
  • Motivele pentru întreruperea tratamentului.
  • Efectele asupra profilului lipidic (colesterol total, colesterol LDL, colesterol HDL și trigliceride).
  • Efectele asupra indicilor metabolici (nivelurile de glucoză).
  • Efectele asupra indicilor metabolici (nivelurile plasmatice de insulină și indicele de sensibilitate la insulină (indexul HOMA)).
  • Efectele asupra agregării plachetare.
  • Efectele asupra rezervei de flux coronarian.
Rezultate:
  • Reducerea colesterolului LDL sub 130 mg/dL la 56,5% dintre pacienți (Combinația A).
  • Reducerea nivelurilor plasmatice de trigliceride, colesterol total și LDL, și creșterea colesterolului HDL.
  • Reducerea colesterolului total și LDL (Combinația B).
  • Reducerea nivelurilor plasmatice de hemoglobină glicată, glucoză de post și insulină, precum și a indexului HOMA (Combinația B).
Studiul a demonstrat efecte pozitive asupra reducerii colesterolului LDL, îmbunătățirea profilului lipidic și a indicilor metabolici, indicând potențialul benefic al acestor combinații în gestionarea hipercolesterolemiei și îmbunătățirea sănătății vasculare. [11]

Studiu privind hidroclorura de berberină în prevenirea recurenței adenomului colorectal

Analiza: eficacitatea berberinei în prevenirea reapariției adenomelor colorectale. [12]
Data publicării: ianuarie 2022
Condiții: Adenom colorectal.
Faza: Faza 2.
Subiecți: 1108 adulți cu vârste între 18 și 75 de ani, care aveau cel puțin un adenom colorectal confirmat histologic, și nu mai mult de 6, îndepărtate în ultimele 6 luni înainte de recrutare. Adenomul nu fusese complet îndepărtat în timpul unei colonoscopii anterioare; istoric de polipoză adenomatoasă familială sau cancer colorectal non-polipozic ereditar (HNPCC, sindromul Lynch); sau istoric de gastrectomie subtotală/totală sau rezecție parțială a intestinului.
Durata: 3 ani.
Intervenții: Hidroclorură de berberină versus placebo.
Măsurători:
  • Ratele de recurență ale adenomului colorectal.
  • Incidența tuturor leziunilor polipoide sau a adenomului colorectal avansat sau a cancerului colorectal.
  • Schimbări în microflora fecală.
Rezultate:
  • Berberina 0,3 g de două ori pe zi a fost eficientă și sigură.
  • Riscul de recurență a adenomului colorectal a fost redus. [12]

Efectele berberinei asupra simptomelor clinice și perturbărilor metabolice la pacienții cu schizofrenie [13]

Data publicării: martie 2021
Analiza: impactul berberinei asupra simptomelor și tulburărilor metabolice la pacienții cu schizofrenie.
Condiții: Schizofrenie.
Faza: Faza 4.
Subiecți: 65 de adulți cu vârste între 18 și 65 de ani, care îndeplineau criteriile de diagnostic pentru schizofrenie conform DSM-IV și care au urmat monoterapie cu antipsihotice atipice timp de 4 săptămâni sau mai mult, cu un scor de cel puțin 60 la Scala Sindromului Pozitiv și Negativ (Positive and Negative Syndrome Scale).
Durata: 8 săptămâni.
Intervenții: Berberină plus orice medicament antipsihotic atipic ca tratament de bază.
Măsurători:
  • Scala Sindromului Pozitiv și Negativ.
  • Schimbări în nivelul insulinei.
  • Schimbări în colesterolul total (TC).
  • Schimbări în trigliceride (TG).
  • Schimbări în HDL-colesterol (HDL-C).
  • Siguranța berberinei.
  • Schimbări în proteina C reactivă (CRP).
  • Schimbări în interleukina-1β (IL-1β).
  • Schimbări în interleukina-6 (IL-6).
  • Schimbări în factorul de necroză tumorală-α (TNF-α).
Rezultate:
  • Reducerea concentrației de colesterol total (TC) și LDL-C în plasmă.
  • Scădere semnificativă a insulinei de post și a rezistenței la insulină evaluate prin modelul homeostatic (indexul HOMA-IR).
  • Indicele de masă corporală (BMI) și concentrațiile serice de prolactină (PRL) au influențat îmbunătățirea insulinei de post și a rezistenței la insulină în grupul cu berberină, dar nu și în grupul placebo.
  • Răspunsul pacientului la berberină este dependent de BMI.
  • Pacienții cu niveluri mai ridicate de prolactină serică au avut un efect mai slab al tratamentului cu berberină.
Studiul a demonstrat că berberina poate reduce nivelurile de colesterol și îmbunătăți rezistența la insulină, indicând potențialul benefic al berberinei în gestionarea unor aspecte metabolice asociate cu schizofrenia și tratamentul antipsihotic. [13]

Berberina este un secretagog de insulină care vizează canalul de potasiu KCNH6 [14]

Analiză: efectele berberinei asupra secreției de insulină în contextul diabetului zaharat.
Data publicării: septembrie 2021
Condiții: Diabet zaharat.
Faza: Faza 1.
Subiecți: 15 bărbați adulți sănătoși, cu vârste între 18 și 45 de ani, cu un indice de masă corporală (BMI) între 18 și 25 kg/m² și un test normal de toleranță la glucoză orală înainte de studiu, fără istoric familial de diabet zaharat și fără tratament medicamentos în cele 4 săptămâni anterioare vizitei inițiale, precum și pe durata studiului.
Durata: 2 săptămâni.
Intervenții: Berberină versus placebo.
Rezultate:
  • Creșterea secreției de insulină dependentă de glucoză.
  • Berberina nu a avut efect asupra secreției de insulină la niveluri scăzute de glucoză.
  • La niveluri ridicate de glucoză, eliberarea de insulină a fost stimulată de berberină într-o manieră dependentă de doză.
  • Blocarea canalelor KCNH6 prin berberină a crescut secreția de insulină într-o manieră dependentă de glucoză sau hiperglicemică.
  • Berberina nu a cauzat hipoglicemie.

Studiul a demonstrat că berberina poate stimula eliberarea de insulină la niveluri ridicate de glucoză și nu a cauzat hipoglicemie, indicând potențialul benefic al berberinei în reglarea glicemiei. [14]

Berberina vs metformin în tratamentul pacienților cu diabet de tip 2 [16]

Publicat în: mai 2008
Analiză: impactul berberinei comparativ cu metformina în tratamentul diabetului de tip 2.
Condiții: Diabet de tip 2.
Faza: Faza 1 și Faza 2.
Subiecți: 70 de adulți cu vârste între 25 și 75 de ani, cu un diagnostic clinic de diabet de tip 2, cu hemoglobina glicată (HbA1c) > 7.0% sau glucoza de post (FBG) > 7.0 mmol/L, cu un control glicemic stabil sau înrăutățit timp de cel puțin 3 luni.
Durata: 13 săptămâni.
Intervenții: Berberină versus metformină.
Doza: 0.5g de 3 ori pe zi berberina sau metformina
Măsurători:
Hemoglobina glicată (HbA1c).
Glicemia.
Lipidele sanguine.
Rezultate:
  • Efect identic în reglarea metabolismului glucozei (HbA1c, FBG, glucoza postprandială (PBG), insulina de post și insulina postprandială), similar cu metformina.
  • Reglare mai bună a metabolismului lipidic decât metformina - trigliceridele și colesterolul total au fost semnificativ mai scăzute decât în grupul cu metformină.
  • Nivelurile de HbA1c au scăzut semnificativ (HbA1c a fost comparabilă cu cea a metforminei).
Studiul a demonstrat că berberina are un efect similar cu metformina în reglarea metabolismului glucozei și este chiar mai eficientă în reglarea metabolismului lipidic, indicând potențialul benefic al berberinei în gestionarea diabetului de tip 2 și a dislipidemiei asociate. [16]

Data actualizare: 18-12-2023 | creare: 18-12-2023 | Vizite: 728
Bibliografie
1 Berberine, a Herbal Metabolite in the Metabolic Syndrome: The Risk Factors, Course, and Consequences of the Disease
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8874997/

2 Berberine and Its Study as an Antidiabetic Compound
https://www.mdpi.com/2079-7737/12/7/973

3 Efficacy and Safety of Berberine Alone for Several Metabolic Disorders: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8107691/

4 Berberine: a comprehensive Approach to combat human maladies
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2023.2184300

5 Effect of Berberine on Cardiovascular Disease Risk Factors: A Mechanistic Randomized Controlled Trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34444711/

6 Long-term efficacy and tolerability of a nutraceutical combination (red yeast rice, policosanols, and berberine (MBP-NC)) in patients with low-moderate risk of hypercholesterolemia: a double-blind, placebo-controlled Study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26649075/

7 Effects of Armolipid Plus on Cholesterol Levels and Endothelial Function
https://clinicaltrials.gov/study/NCT00654459

8 Effects of a nutraceutical combination on lipids, inflammation and endothelial integrity in patients with subclinical inflammation: a randomized clinical trial
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4804276/

9 Effects of a New Nutraceutical Formulation (Berberine, Red Yeast Rice and Chitosan) on Non-HDL Cholesterol Levels in Individuals with Dyslipidemia: Results from a Randomized, Double Blind, Placebo-Controlled Study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5535988/

10 Effects of Poly-Bioactive Compounds on Lipid Profile and Body Weight in a Moderately Hypercholesterolemic Population with Low Cardiovascular Disease Risk: A Multicenter Randomized Trial
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4118855/

11 Effects of a New Combination of Nutraceuticals with Morus alba on Lipid Profile, Insulin Sensitivity and Endotelial Function in Dyslipidemic Subjects. A Cross-Over, Randomized, Double-Blind Trial
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4461797/

12 Berberine versus placebo for the prevention of recurrence of colorectal adenoma: a multicentre, double-blinded, randomised controlled study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31926918/

13 The effect of berberine adjunctive treatment on glycolipid metabolism in patients with schizophrenia: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33812218/

14 Berberine is an insulin secretagogue targeting the KCNH6 potassium channel
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8460738/

15 Efficacy and Safety of Berberine Alone or Combined with Statins for the Treatment of Hyperlipidemia: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Clinical Trials
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31094214/

16 Efficacy of Berberine in Patients with Type 2 Diabetes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2410097/

17 Berberine attenuates depression-like behavior by modulating the hippocampal NLRP3 ubiquitination signaling pathway through Trim65
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1567576923011335

18 Berberine ameliorates depression-like behaviors in mice via inhibiting NLRP3 inflammasome-mediated neuroinflammation and preventing neuroplasticity …
https://link.springer.com/article/10.1186/s12974-023-02744-7
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!