Dieta Mayo Clinic

©

Autor:

Dieta Mayo Clinic
Dieta Mayo Clinic reprezintă un plan alimentar conceput de Clinica Medicală Mayo (Minnesota), care promovează atât alegerile alimentare sănătoase, dar și includerea activității fizice zilnice în contextul unui stil de viață echilibrat.

Cartea „The Mayo Clinic Diet” a fost publicată în anul 2010 și prezintă în mod detaliat parcursul programului oficial pentru pierderea în greutate într-un mod sănătos și pe termen lung, conceput pe baza experienței clinice (1).

Care sunt principiile Dietei Mayo Clinic?


Dieta Mayo Clinic reprezintă o abordare pe termen lung a  procesului de schimbare a stilului de viață dezechilibrat prin achiziția de noi obiceiuri alimentare sănătoase și renunțarea la comportamentele nocive pentru sănătate.

Scopul acestei diete este cel de a reduce greutatea în exces și a menține un status ponderal optim, implicit reducerea afecțiunilor cauzate de alimentația necorespunzătoare (diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, apneea în somn), toate acestea prin alegerile alimentare sănătoase și creșterea nivelului de activitate fizică.

Programul Mayo Clinic cuprinde două etape: „Lose it!” („Slăbește!”) și „Live it!” („Trăiește!”).

Lose it!

Prima parte a programului se desfășoară pe o perioadă de 2 săptămâni. Unul dintre obiectivele acestei etape este reprezentat de pierderea în greutate într-un mod sănătos, care poate varia între 2.7 și 4.5 kilograme, în funcție de greutatea anterioară inițierii dietei (1,2).

Scăderea substanțială în greutate se poate observa la începutul fiecărei diete echilibrate, când organismul încearcă să se adapteze la noul aport caloric, deseori mai redus decât precedentul, și folosește rezervele energetice pentru a funcționa la aceeași capacitatate. Odată cu adaptarea metabolismului energetic la noile cerințe ale dietei, scăderea în greutate se stabilizează. Pentru a se obține în continuare rezultate în această privință este necesară creșterea duratei de desfășurare și/sau a intensității activității fizice și urmarea recomandărilor alimentare propuse de dietă.

De asemenea, în cadrul programului Mayo Clinic este recomandată modificarea stilului de viață cu privire la adoptarea a 5 comportamente benefice pentru sănătate și renunțarea la alte 5 obiceiuri nesănătoase.

5 obiceiuri sănătoase:

  • servirea unui mic dejun sănătos, în fiecare zi, în cantități raționale;
  • consumul a minim 3-4 porții de vegetale și fructe în fiecare zi;
  • consumul cerealelor integrale;
  • aportul de grăsimi sănătoase, prin includerea în dietă a uleiului de măsline, a fructelor și semințelor oleaginoase ș.a.;
  • desfășuarea a minim 30 de minute pe zi de activitate fizică moderată (mers pe jos, exerciții fizice de intensitate ușoară sau moderată)

5 obiceiuri nesănătoase:
  • evitarea servirii meselor privind la televizor și reducerea timpului petrecut în fața televizorului și/sau a calculatorului;
  • limitarea aportului de zahăr, cu excepția celui conținut în mod natural de fructe;
  • gustările să fie compuse exclusiv din fructe și/sau legume;
  • reducerea consumului de carne grasă și lactate integrale;
  • evitarea servirii meselor la restaurant.

Pentru persoanele extrem de motivate au fost incluse în program 5 obiceiuri sănătoase suplimentare:
  • ținerea unui jurnal alimentar;
  • ținerea unui jurnal pentru activitatea fizică desfășurată;
  • realizarea a minim 60 de minute de activități fizice cum sunt mersul pe jos, exercițiile fizice de intensitate ușoară sau moderată;
  • consumul alimentelor proaspete sau procesate cât mai puțin;
  • consemnarea țintelor care se doresc a fi atinse prin urmarea acestui plan alimentar.

Live it!

În această etapă se urmărește consolidarea obiceiurilor sănătoase dobândite în prima parte a programului și achiziția de noi informații referitoare la alegerile alimentare sănătoase, mărimea porțiilor și la planificarea meselor. Activitatea fizică desfășurată regulat rămâne la fel de importantă. Scăderea în greutate se va înregistra și în această etapă, variind între 0.5 și 1 kg pe săptămână, până la atingerea greutății ideale pentru vârstă, sex și înălțime (1,2).

Piramida alimentară Mayo Clinic

Reprezentarea grafică a dietei Mayo Clinic o constituie Piramida pentru o greutate sănătoasă Mayo Clinic. La baza acesteia se află fructele și legumele, care pot fi consumate în cantitate nelimitată (minim 3 porții într-o zi) și activitatea fizică zilnică. Următoarele două etaje sunt destinate consumului de carbohidrați complecși (4-8 porții pe zi) și surselor de proteine slabe și/sau produselor lactate degresate sau semi-degresate (3-7 porții pe zi). Ultimele două etaje sunt reprezentate de grăsimi, de preferat cele provenite din uleiuri vegetale, fructe și semințe oleaginoase (3-5 porții zilnic) și de dulciuri, în cantități limitate, fără a se depăși 75 de calorii/zi (2).

A nu se confunda cu dieta Mayo, un regim restrictiv de slăbire rapidă, dezechilibrat din punctul de vedere al macronutrienților (hiperproteic, hipoglucidic) și deficitar în vitamine și minerale. Acest regim de slăbire este în continuare vehiculat pe canalele media însă nu este aprobat de specialiștii în medicină și nutriție din cadrul Clinicii Mayo.

Dieta Mayo Clinic – Fundamente științifice

Singurul studiu care a vizat în mod particular eficiența dietei Mayo Clinic a fost realizat în cadrul Clinicii Mayo din Minnesota în decursul anului 2008. Programul pilot a inclus 53 de anagajați ai clinicii care sufereau de obezitate și care au urmat timp de 2 săptămâni instrucțiunile programului „Lose it!”. S-a observat o scădere medie în greutate de 3.6 kg. Deși rezultatele au fost promițătoare, dezavantajul acestui studiu este reprezentat de lipsa unui grup de control pentru a confirma și/sau a consolida relația dintre dieta Mayo Clinic și scăderea ponderală (3).

Deși nu există studii specifice, aderența la o dietă cu o densitate energetică scăzută, cum este și dieta Mayo Clinic, a prezentat anumite beneficii asupra reducerii greutății corporale și asupra menținerii acesteia.

Dieta Mayo Clinic poate fi utilă în managementul ponderal

Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition (2006), realizat pe un lot format din 7356 voluntari, a concluzionat că adulții care au consumat o dietă cu o densitate energetică scăzută au avut un aport caloric scăzut, deși din punct de vedere cantitativ au consumat mai multe alimente decât cei care au urmat un regim cu o densitate energetică crescută. Acest lucru poate fi justificat prin creșterea consumului de fructe și legume în cazul primei categorii. Descoperirile acestui studiu susțin ipoteza conform căreia există o relație direct proporțională între densitatea energetică a dietei și obezitate. De asemenea, studiul accentuează importanța consumului de fructe și vegetale cu privire la managementul ponderal (4).

O meta-analiză publicată în Journal of the American Board of Family Medicine (2008) a analizat relația dintre diferite tipare de alimentație și obezitate. Unul dintre aceste tipare a fost reprezentat de consumul predominant de alimente deficitare din punct de vedere caloric, însă cu un conținut nutrițional crescut. În urma analizei datelor a rezultat faptul că femeile care au consumat minim 2 porții de fructe în fiecare zi au prezentat un risc mai mic cu 25% de a dezvolta obezitate. De asemenea, femeile care au consumat minim 3 porții de legume zilnic au prezentat un risc mai scăzut de a crește în greutate (5).

Dieta Mayo Clinic poate fi benefică în managementul diabetului și al bolilor cardiovasculare

Cu toate că nu există suficiente studii care să confirme în mod temeinic asocierea dintre dieta Mayo Clinic și prevenția/managementul afecțiunilor metabolice, trebuie luat în considerare faptul că reducerea greutății corporale poate, de asemenea, să îmbunătățească profilul cardio-metabolic: reducerea presiunii arteriale, a colesterolului total și a altor fracții lipidice din sânge, a glicemiei ș.a. (6,7).

Dieta Mayo Clinic - Argumente pro și contra

Argumente pro

  • alimentația bogată în alimente dense din punct de vedere nutrițional și cu valoare calorică scăzută recomandată de dieta Mayo Clinic poate reduce aportul alimentar în exces, și implicit poate ajuta la scăderea în greutate;
  • dieta Mayo Clinic nu restricționează consumul de dulciuri, doar limitează aportul, ceea ce reprezintă un factor pozitiv pentru creșterea aderenței la acest plan alimentar;
  • deoarece promovează un consum crescut de fructe, legume și cereale integrale și încurajează realizarea de activități fizice zilnice, se presupune că acest plan alimentar poate influența pozitiv starea de sănătate, reducând colesterolul, presiunea arterială și riscul de boli cardiovasculare și diabet. 

Argumente contra

  • dieta presupune un anumit grad de restricție calorică (fără a depăși pragul de siguranță de 1200 de calorii), de aceea se recomandă consultarea medicului sau a unui specialist în nutriție înainte de a începe dieta Mayo Clinic, mai ales în cazul unor afecțiuni preexistente.

Dieta Mayo Clinic în topul celor mai eficiente diete

Experții în nutriție, afecțiuni metabolice și cardiovasculare din cadrul Centrului pentru Management Ponderal Johns Hopkins (Baltimore) și al Departamentului de Nutriție al Universității din Utah au realizat la finalul anului 2015 un clasament al celor mai sănătoase și eficiente diete în managementul greutății corporale, al diabetului și al bolilor cardiovasculare. (3)
Dintr-un total de 38 de planuri alimentare, dieta Mayo Clinic s-a clasat pe următoarele poziții:

Categorie Poziție
Cea mai ușor de urmat dietă 9
Cea mai eficientă dietă 4
Cea mai sănătoasă dietă 5
Cea mai bună dietă pentru diabetici 4
Cea mai bună dietă pentru sănătatea cardiovasculară 10
Cea mai bună dietă pentru pierderea în greutate 12
Cea mai bună dietă pentru pierderea rapidă în greutate 16

Data actualizare: 31-12-2023 | creare: 01-02-2016 | Vizite: 5744
Bibliografie
(1) The Mayo Clinic Diet: A weight-loss program for life, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/mayo-clinic-diet/art-20045460
(2) Mayo Clinic Plan, link: https://www.everydiet.org/diet/mayo-clinic-plan
(3) Mayo Clinic Diet, link: https://health.usnews.com/best-diet/mayo-clinic-diet
(4) Dietary energy density is associated with energy intake and weight status in US adults, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16762948
(5) Preventing or Improving Obesity by Addressing Specific Eating Patterns, link: https://www.jabfm.org/content/21/2/135.long
(6) Weight loss is a useful therapeutic objective, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25661556
(7) Exercise and diet, independent of weight loss improve cardiometabolic risk profile in overweight and obese individuals, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21673488
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!