Dieta Rina

©

Autor:

Dieta Rina
Dieta Rina sau dieta de 90 de zile este în prezent una dintre cele mai căutate diete pentru slăbit în mediul online din România și promite pe lângă pierderea a 15 kilograme în 3 luni și accelerarea metabolismului dacă este urmată întocmai.

Principiile dietei Rina

Dieta Rina propune repetarea unui ciclu de 4 zile, o perioadă de 3 luni, care are la bază principul disocierii sau al combinării alimentelor, mai exact consumul în zile separate al principiilor nutritive sau al grupelor alimentare:
 • ziua 1 sau ziua proteinelor din carne, ouă și lactate,
 • ziua 2 sau ziua legumelor și implicit a amidonoaselor (preparate termic, dietetic),
 • ziua 3 sau ziua carbohidraților,
 • ziua 4 sau ziua vitaminelor care permite consumul fără interdicții de fructe și legume crude.
 • ziua de apă (a 29-a, a 58-a și a 87-a zi a dietei), care urmează obligatoriu zilei în care sunt consumate exclusiv fructe și legume proaspete, cu scopul de a detoxifia organismul. (1) Citiți aici despre validitatea metodelor de detoxifiere.

Aflați mai multe depre mitul combinațiilor alimentare în articol.

Pe întreaga perioadă a dietei micul dejun rămâne neschimbat și constă în consumul de fructe sau legume proaspete, fructe uscate, semințe și/sau nuci, cu două ore înainte de prânz. Alte surse permit înlocuirea unei mese de fructe cu un pahar de suc 100% din fructe sau legume, fără adaos de zahăr, miere sau alți îndulcitori.

De asemenea, se propune și un orar de specific pentru servirea celor 4-5 mese zilnice:
 • perioada de purificare: între ora 4 și 12, la prânz, corespunzătoare micului dejun;
 • perioada de ingestie: de la ora 12 până la 20, când se presupune că este mai importantă combinarea alimentelor, nu cantitatea mai mică sau mai mare ingerată și intervalul orar dintre mese. Intervalul orar între mese în zilele în care se consumă predominant proteine este de 4 ore, de 3 ore atunci când se consumă carbohidrați, respectiv 2 ore în celelalte zile;
 • perioada de digestie: de la ora 20 la ora 4, perioadă în care nu este permisă ingestia de alimente. (1)

Potrivit unui studiu publicat în International Journal of Obesity, combinarea alimentelor sau dietele disociate nu aduc beneficii suplimentare asupra pierderii ponderale și a compoziției corporale în cadrul procesului de slăbire.
Din acest punct de vedere, dietele echilibrate care permit consumul concomitent în cadrul meselor al celor trei principii nutritive (proteine, glucide, lipide) sunt mult mai potrivite atât pentru a avea o alimentație sănătoasă, dar și pentru pierderea în greutate, fiind de asemenea mult mai facile, practice și satisfăcătoare. (2), (3)

Dieta Rina - Argumente pro și contra

Argumente pro

 • dieta Rina nu presupune restricții energetice foarte severe, încurajând consumul de lichide non-calorice și creșterea gradului de activitate fizică, fapt care permite o pierderea în greutate estimată la aproximativ 1-1.5 kg săptămânal.

Atenție! Pentru a spune că o dietă este eficientă, pierderea în greutate se calculează în funcție de reducerea țesutului adipos și gradul de conservare al masei musculare. Aportul inconsecvent de proteine, carbohidrați și lipide pe parcursul celor 90 de zile de dietă ar putea conduce la modificări importante ale compoziției corporale, cu pierdere implicită de țesut muscular non-gras.

Argumente contra

 • deoarece dieta Rina nu propune un program spontan, rațional de alimentare, ci unul rigid, programat și extrem de specific în funcție de zile, aceasta nu poate fi permanentizată pe tot parcursul vieții. În acest caz există riscul de a reveni la vechile obiceiuri alimentare care au condus la excesul de greutate inițial.
 • dieta Rina nu este recomandată în diverse patologii, prin urmare este important să fie consultat medicul înainte de a adopta această dietă de slăbire.

Prezentată sub forma a două ghiduri publicate de Breda Hrobat și Mojca Poliansek, unul pentru pierdere în greutate, respectiv menținerea greutății obținute, se vehiculează faptul că dieta Rina se pretează unui stil de viață sănătos și nu este doar un regim de slăbit. Cu excepția recomandărilor pentru prepararea dietetică a meniurilor recomandate și un stil de viață activ, dieta Rina nu se distinge însă de o dietă disociată, dezechilibrată din punctul de vedere al aportului normal de nutrienți, fără existența unei justificări științifice.

Data actualizare: 03-02-2024 | creare: 05-01-2017 | Vizite: 10766
Bibliografie
(1) Rina's 90, link: http://www.rina90.ro/ro/homepage
(2) Similar weight loss with low-energy food combining or balanced diets, link: https://www.researchgate.net/publication/12511324_Similar_weight_loss_with_low-energy_food_combining_or_balanced_diets
(3) The Dissociated Diet, link: http://en.benessere.com/dietetics/topics/dissociated_diet.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Aplicații care ajută persoanele supraponderale să reziste tentațiilor alimentare
 • Dieta nesănătoasă și mortalitatea din cauze cardiometabolice
 • HAPIfork – furculița inteligentă care îți monitorizează porțiile
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum