Beneficiile uleiului de măsline (meta-analiză)

©

Autor:

Beneficiile uleiului de măsline (meta-analiză)
Uleiul de măsline (OO) este un component esențial al dietei mediteraneene, cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății. Un studiu recent a revizuit literatura științifică pentru a evalua impactul consumului de ulei de măsline asupra sănătății umane, concentrându-se pe studiile clinice publicate între octombrie 2016 și decembrie 2022.
Studiul a fost realizat prin analiza a 535 de articole din bazele de date PubMed și Scopus, care au inclus studii clinice publicate în limba engleză în ultimii șase ani.


Uleiul de măsline este produs în principal în țările din jurul Mării Mediterane, cu Spania, Grecia și Italia fiind principalii producători. Acesta este obținut prin presarea și zdrobirea măslinelor, păstrând astfel componentele bioactive, inclusiv polifenolii. Uleiul de măsline este clasificat în funcție de calitatea sa în ulei de măsline extra-virgin (EVOO) și ulei de măsline virgin (VOO).

Compoziția nutritivă a uleiului de măsline

Compoziția uleiului de măsline este complexă și variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv varietatea măslinelor, condițiile climatice și tehnica de producție. Cu toate acestea, componentele principale și cele minore ale uleiului de măsline au fost identificate și asociate cu diverse beneficii pentru sănătate.

Acizi Grași

 • Acizi Grași Mononesaturați (MUFA): Aceștia reprezintă majoritatea compoziției acizilor grași din uleiul de măsline, variind între 55,3% și 86,5%. Oleicul și palmitoleicul sunt cei mai predominanți acizi grași mononesaturați.
 • Acizi Grași Polinesaturați (PUFA): Aceștia reprezintă între 3,5% și 21% din acizii grași și includ acizi grași precum linoleic și linolenic.
 • Acizi Grași Saturați (SFA): Aceștia variază între 8% și 25,1% și includ acizi grași ca miristic, palmitic și stearic.

Alte componente

 • Polifenoli: Hidroxitirosol și oleuropeină sunt cei mai importanți polifenoli prezenți în uleiul de măsline. Aceștia sunt asociați cu efectele antioxidante și antiinflamatoare ale uleiului.
 • Tocoferoli (Vitamina E): Aceștia contribuie la proprietățile antioxidante ale uleiului de măsline.
 • Steroli, Terpenoizi și Alcooli Alifatici: Aceste componente minore contribuie, de asemenea, la beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline.
 • Pigmenți și Squalen: Acestea sunt alte componente minore care pot avea efecte benefice asupra sănătății.

Sinergia Componentelor

Studiul subliniază faptul că beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline nu sunt doar rezultatul unui singur component, ci mai degrabă al sinergiei dintre aceste componente complexe.


Rezumat asupra beneficiilor uleiului de măsline

Efecte Antioxidante și Antiinflamatoare: Studiile au arătat că uleiul de măsline are efecte antioxidante și antiinflamatoare, contribuind la îmbunătățirea funcției endoteliale și a profilului lipidic.
Prevenirea Bolilor: Consumul de ulei de măsline a fost asociat cu prevenirea obezității, diabetului, bolilor cardiovasculare și neurodegenerative.
Modularea Microbiotei Intestinale: Uleiul de măsline a fost, de asemenea, asociat cu modularea microbiotei intestinale, ceea ce poate avea implicații pozitive în prevenirea și gestionarea unei varietăți de boli netransmisibile.

Efectele metabolice ale uleiului de măsline

Studiile de metabolomică, cum ar fi cel realizat de Vazquez-Aguilar și alții, au arătat că consumul regulat de ulei de măsline virgin are impact asupra metabolismului carbohidraților, lipidelor și aminoacizilor. Acțiunea combinată a acizilor grași mononesaturați și a polifenolilor din uleiul de măsline virgin influențează pozitiv diverse căi metabolice, deși metabolitii specifici încă nu au fost identificați.

Uleiul de Măsline și Boala de Ficat Gras

Mai multe studii au arătat rezultate promițătoare în ceea ce privește consumul de ulei de măsline și efectele sale asupra bolii de ficat gras. De exemplu, un studiu controlat randomizat de 10 săptămâni a constatat că uleiul de măsline a avut potențialul de a reduce semnificativ gradul de ficat gras și Modelul Homeostatic de Evaluare a Rezistenței la Insulină la femeile cu sindrom ovarian polichistic.

Uleiul de Măsline și Managementul Greutății Corporale

Cercetările au arătat că o dietă mediteraneană bogată în grăsimi, suplimentată cu ulei de măsline extra virgin, nu are un efect semnificativ asupra greutății corporale și circumferinței taliei. Acest lucru susține ideea că grăsimile vegetale benefice, cum ar fi uleiul de măsline, nu ar trebui reduse pentru managementul greutății corporale. Cu toate acestea, unele studii au găsit rezultate neconcludente în ceea ce privește relația dintre consumul de ulei de măsline și greutatea corporală.

Uleiul de Măsline și Reglarea Hormonală

S-a constatat că uleiul de măsline extra virgin induce creșteri semnificative ale nivelurilor sangvine de acizi grași mononesaturați, leptină, secretină, factor de creștere a fibroblastelor 21 și acid 12,13-dihidroxi-9Z-octadecenoic la voluntarii slabi. Acești hormoni și indicatori joacă un rol crucial în atenuarea obezității.

Uleiul de Măsline și Comorbiditățile Legate de Obezitate

Studiile au arătat că o dietă bogată în ulei de măsline tinde să crească nivelurile de omentină și adiponectină, care au un rol protector în prevenirea comorbidităților legate de obezitate.

Uleiul de Măsline și Hormonii Intestinali

Cercetările au constatat că consumul de ulei de măsline poate stimula secreția de hormoni intestinali precum colecistokinina și peptidul glucagon-like-1, care sunt reglatori esențiali ai energiei și homeostazei glucozei.

Uleiul de Măsline și Managementul Glicemic

Mai multe studii au fost efectuate pentru a studia efectul uleiului de măsline asupra modulării glucozei postprandiale. De exemplu, un studiu a constatat că o masă care conține 10 mL de ulei de măsline extra virgin a fost asociată cu o reducere a glucozei și a activității dipeptidil-peptidazei-4. Cu toate acestea, unele studii au găsit rezultate contrastante, indicând faptul că impactul uleiului de măsline asupra managementului glicemic poate varia între indivizi.

Uleiul de Măsline și Prevenirea Diabetului de Tip 2

Studiul PREDIABOLE a demonstrat că consumul regulat de un ulei de măsline îmbogățit cu acid oleanolic a redus semnificativ riscul de a dezvolta diabet de tip 2 la pacienții prediabetici. Un alt studiu în contextul PREDIMED a constatat că o dietă mediteraneană suplimentată cu ulei de măsline extra virgin poate întârzia introducerea medicamentelor de scădere a glucozei la persoanele cu diabet de tip 2.

Uleiul de Măsline și Profilurile Lipidice

Diverse studii au comparat eficacitatea uleiului de măsline asupra profilurilor lipidice cu alte uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de tărâțe de orez și palmier. În general, nu s-au găsit efecte semnificativ diferite între uleiul de măsline și celelalte uleiuri vegetale.

Beneficiile cardiovasculare ale uleiului de măsline

Efecte asupra Dislipidemiei

Uleiul de măsline a fost eficient în normalizarea nivelurilor de colesterol și trigliceride serice la indivizii cu diabet de tip 2. Un alt studiu a arătat că uleiul de măsline poate fi benefic în reducerea tensiunii arteriale crescute.

Funcția Endotelială și Proprietăți Antitrombotice

Uleiul de măsline, bogat în polifenoli, poate îmbunătăți funcția endotelială. Un studiu a constatat că suplimentarea orală cu ulei de măsline îmbogățit cu vitamine (K1, D3 și B6) a redus agregarea plachetară la femeile aflate în postmenopauză.

Proprietăți Antiinflamatoare

Studiile sugerează că uleiul de măsline are proprietăți antiinflamatoare. Consumul de ulei de măsline a fost mai eficient în reducerea nivelului citokinei inflamatorii interleukină-6 (IL-6), comparativ cu uleiul de rapiță.

Studiul ATTICA

Un studiu prospectiv, bazat pe populație, realizat în Atena, a implicat 3042 de adulți fără BCV. După un follow-up de 10 ani, s-a constatat o asociere inversă între consumul exclusiv de ulei de măsline și riscul de a dezvolta BCV. Nivelurile plasmatice de fibrinogen au avut cel mai mare efect de mediere asupra acestei asocieri.

Cohorte Prospective în SUA

Un alt studiu de cohortă a analizat 92,978 de bărbați și femei din SUA, urmăriți timp de 24 de ani. Înlocuirea margarinei, untului, maionezei și grăsimilor lactate cu ulei de măsline a dus la un risc semnificativ mai mic de boală coronariană și BCV.

Studiul PREDIMED

Un total de 7447 de bărbați și femei spanioli, fără diagnostic de BCV, dar cu risc cardiovascular înalt, au fost înscriși în studiul PREDIMED. Rezultatele au arătat că dieta mediteraneană (MedDiet) suplimentată cu ulei de măsline sau nuci a redus semnificativ incidența evenimentelor cardiovasculare majore.

Alte Studii și Trialuri

Studiile ulterioare au confirmat beneficiile dietei mediteraneene bogate în ulei de măsline ca prevenție secundară a BCV. Un studiu recent a arătat că uleiul de măsline îmbogățit cu compuși fenolici a avut efecte cardioprotectoare la pacienții cu boală renală cronică.

Efectul antioxidant al uleiului de măsline

Multe boli cronice sunt rezultatul stresului oxidativ și al inflamației cauzate de acesta. Uleiul de măsline (OO) a fost studiat intens pentru rolul său protector împotriva acestor mecanisme. Acest articol își propune să analizeze în detaliu efectele antioxidante și antiinflamatoare ale uleiului de măsline, bazându-se pe numeroase studii clinice.

Rolul Polifenolilor

Efectele asupra Controlului Metabolic

Consumul de ulei de măsline extravirgin (EVOO) bogat în polifenoli (PC) a îmbunătățit controlul metabolic și profilul adipokinelor inflamatorii la pacienții supraponderali cu diabet de tip 2 (T2D). Acesta a redus semnificativ nivelurile plasmatice ale glucozei, hemoglobinei glicozilate (HbA1c), indicele de masă corporală (BMI) și greutatea corporală, precum și nivelurile serice ale AST, ALT și visfatinei.

 

Studiul OLIVAUS a fost realizat pe 50 de indivizi australieni, care au fost împărțiți aleatoriu și au fost rugați să consume 60 ml/zi de EVOO cu conținut ridicat sau scăzut de polifenoli. Rezultatele au arătat efecte antioxidante și antiinflamatoare mai vizibile la indivizii cu risc cardiometabolic ridicat.

Modularea Activității Enzimatice

În cadrul cohortelor PREDIMED, o dietă mediteraneană suplimentată cu EVOO a redus semnificativ activitatea xantin oxidazei (o sursă enzimatică de specii reactive de oxigen) și a crescut activitățile superoxid dismutazei și catalazei, enzime cheie în sistemul antioxidant celular.
Studiul Luisi et al. a constatat că markerii inflamației și stresului oxidativ, TNF-α și IL-6, au fost semnificativ reduși la subiecții cu greutate normală și supraponderali care au folosit EVOO de înaltă calitate ca singurul tip de grăsime pentru gătit și dressing în cadrul unei diete mediteraneene timp de 3 luni.

Alte Molecule Bioactive: Triterpenele

În studiul NUTRAOLEUM, realizat pe 51 de adulți sănătoși, s-a constatat că uleiul de măsline îmbogățit cu acizi triterpenici a redus markerii stresului oxidativ și inflamației, comparativ cu uleiul de măsline cu mai puțini acizi triterpenici.

Alte Studii și Biomarkeri

Studiul Longhi et al. a examinat efectele intervențiilor nutriționale asupra biomarkerilor inflamatori la 149 de participanți cu obezitate severă. Rezultatele au arătat că DieTBra + EVOO a redus semnificativ numărul total de leucocite și raportul limfocite-la-monocite.
Studiul Loffredo et al. a utilizat nivelurile de peptide derivate din Nox2 solubil (sNox2-dp) pentru a arăta potențialul antioxidant al consumului de ciocolată îmbogățită cu EVOO la pacienții cu T2D.

Efectele uleiului de măsline asupra sănătății mintale și bolilor neurodegenerative

Impactul asupra funcțiilor cognitive

Studiul Mazza et al.
Într-un studiu de un an privind impactul dietei mediteraneene, s-a arătat că includerea unei doze reduse (20-30 g/zi) de ulei de măsline extravirgin (EVOO) a dus la o îmbunătățire semnificativă a funcțiilor cognitive la persoanele în vârstă (≥ 65 de ani). Acest lucru sugerează că o schimbare în calitatea uleiurilor vegetale ar îmbunătăți funcțiile cognitive mai bine decât cantitatea.
Studiul DieTBra
În cadrul unui studiu randomizat controlat (RCT) efectuat pe indivizi cu obezitate severă, s-a constatat că dieta tradițională DieTBra și EVOO, singure sau în combinație, au dus la o reducere semnificativă a simptomelor de anxietate și depresie în acest grup specific de populație.

Beneficii Cognitive în Populații Specifice

Femeile cu HIV
Un alt studiu a evidențiat efectul benefic potențial al OO asupra funcției cognitive a femeilor cu HIV, crescând scorurile lor de atenție/concentrare cu 4,2 puncte.

 

Populația greacă cu deficiențe cognitive ușoare
Două studii au arătat că consumul de EVOO cu un conținut ridicat de fenoli a dus la o îmbunătățire semnificativă a funcției cognitive, a redus supraexcitarea fluxului de informații în activitatea cerebrală spontană și a crescut flexibilitatea cerebrală după 12 luni.

Efecte terapeutice împotriva Alzheimerului

Studiile Tzekaki et al.
Aceste studii sugerează că EVOO ar putea fi considerat ca o strategie terapeutică împotriva bolii Alzheimer. Administrarea de EVOO la pacienții cu deficiențe cognitive ușoare timp de 1 an a dus la o creștere a proteinei neuroprotectoare BMI1 și la o scădere a markerilor bolii Alzheimer, precum și a factorilor sistemului fibrinolitic.
Studiul Kaddoumi et al.
Acest studiu a arătat că consumul zilnic de 30 mL/zi de EVOO timp de 6 luni a îmbunătățit semnificativ evaluarea demenței clinice și scorurile comportamentale, a îmbunătățit conectivitatea funcțională și a redus permeabilitatea barierelor hemato-encefalice.

Efectele uleiului de măsline asupra microbiotei intestinale

Microbiota intestinală joacă un rol cheie în reglarea activităților metabolice și a imunității gazdei. Modificarea compoziției microbiotei intestinale este asociată cu un risc crescut de tulburări metabolice și imune la om. În acest context, uleiul de măsline (OO) și compușii săi fenolici (PC) pot interacționa cu microbiota intestinală, având potențialul de a influența starea oxidativă a barierei intestinale, inflamația și răspunsul imun al gazdei.

Efecte Cardio-Protective și Prebiotice

Studiul VOHF
În cadrul studiului VOHF, care a implicat 12 adulți cu hipercolesterolemie, s-a demonstrat că ingestia de ulei de măsline virgin (VOO) îmbogățit cu un amestec de OO și PC de cimbru a redus concentrațiile de ox-LDL din sânge și a crescut numărul de bifidobacterii și nivelurile de acid protocatehuic, un metabolit fenolic microbial cu activități antioxidante.
Studiul Luisi et al.
Într-un studiu anterior despre dieta mediteraneană, s-a arătat că îmbogățirea cu ulei de măsline extravirgin de înaltă calitate (HQ-EVOO) a dus la o creștere a numărului de bacterii producătoare de acid lactic din profilul microbiotei intestinale.

Efecte în Populații Specifice

Pacienții cu HIV
Consumul susținut de EVOO de către pacienții infectați cu HIV a avut un efect benefic asociat cu o creștere semnificativă a diversității alfa a microbiotei intestinale la bărbați. De asemenea, s-a observat o scădere a colesterolului total.
Studiul Morvaridi et al.
Acest studiu a arătat că EVOO ar putea avea un rol benefic important în tratamentul colitei ulceroase, o boală mediată imun, care provoacă inflamație în tractul gastrointestinal.

Efecte Mixte și Alte Uleiuri

Studiul dublu-orb RCT
Acest studiu a arătat că ingestia de EVOO nu a afectat diversitatea și abundența relativă a bacteriilor intestinale la 19 femei supraponderale.
Studiul cu uleiuri amestecate
Un studiu de 8 săptămâni a comparat efectele a două tipuri de uleiuri de gătit amestecate cu ulei de rapiță asupra microbiotei intestinale. Rezultatele au arătat că amestecul cu cea mai mare concentrație de acizi grași omega-3 a fost asociat cu o creștere a diversității alfa.

Alte potențiale efecte ale uleiului de măsline

Sănătatea Oaselor

Două studii privind densitatea osoasă au demonstrat că un aport mai mare de OO (>18,32 g/zi) a crescut semnificativ densitatea minerală osoasă volumetrică. Un alt studiu a arătat că consumul mediu de 56,5 g/zi de OO a redus riscul de fracturi osteoporotice într-o cohortă de 523 de femei spaniole cu vârste cuprinse între 23 și 81 de ani.
Un studiu controlat randomizat din Brazilia a constatat că 52 mL/zi de ulei de măsline extravirgin (EVOO) au avut efecte pozitive asupra parametrilor de sănătate osoasă la adulții cu obezitate severă, crescând nivelurile de calciu.

Boli Respiratorii

Un studiu multi-cazal al populației (proiectul GEIRD) a 871 de adulți italieni cu vârste cuprinse între 20 și 84 de ani a arătat că un consum ridicat de acizi grași mononesaturați (MUFA), acid oleic și OO a redus riscul de astm curent, dar nu și de rinită.

Xerostomia (Gura Uscată)

Un studiu clinic randomizat cu 60 de pacienți vârstnici cu xerostomie indusă de medicamente a arătat că aplicarea orală de ulei de măsline virgin îmbogățit cu licopen sub formă de spray (de 3 ori pe zi) a îmbunătățit semnificativ simptomele lor.

Durere

Un studiu clinic controlat randomizat, paralel, a constatat că EVOO și DieTBra, singure sau combinate, au fost benefice în reducerea durerii și a intensității durerii în diferite locuri, cum ar fi șoldurile, printre 149 de adulți cu obezitate severă pe o perioadă de 12 săptămâni.

Data actualizare: 18-03-2024 | creare: 30-08-2023 | Vizite: 634
Bibliografie
Is There More to Olive Oil than Healthy Lipids?
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/16/3625
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Dieta mediteraneană, protecție împotriva micșorării creierului la vârsta a treia
 • E dăunător să prăjim în ulei de măsline?
 • Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum