Dieta Paleolitică

©

Autor:

Dieta Paleolitică
Într-o lume în care aproape în fiecare zi se raportează decese cauzate de diverse afecţiuni (hipertensiune, diabet etc.), în care la fiecare pas pândeşte, am putea spune, cea mai gravă boală a secolului şi anume obezitatea, dieta paleolitică apare ca un „colac de salvare” pentru cei care doresc fie să mai slăbească, fie să-şi îmbunătăţească aspectul şi condiţia fizică sau pentru persoanele care, pur şi simplu, aleg un stil sănătos de viaţă.

Cunoscută sub diferite nume precum dieta paleo, dieta omului preistoric sau dieta epocii de piatră, dieta paleolitică beneficiază de suportul oamenilor de ştiinţă, care afirmă că aceasta ar fi singura abordare nutriţionistă perfect compatibilă cu sistemul nostru genetic!

Specialişti în biologie, biochimie, dermatologie şi în multe alte domenii susţin acest punct de vedere, subliniind totodată faptul că doar întorcându-ne la un regim alimentar cât mai asemănător cu cel al strămoşilor noştri, putem evita apariţia şi dezvoltarea unor boli ca: diabetul, cancerul, infertilitatea, Parkinson’s, Alzheimer’s şi alte afecţiuni cronice, pentru care răspunzătoare este hrana pusă nouă la dispoziţie, tratată şi procesată chimic.
Altfel spus, dieta paleolitică nu este o dietă clasică, propriu-zisă, care trebuie urmată pe o anumită perioadă de timp, care impune consumul a trei mese pe zi şi a două gustări şi care mai poate fi reluată la nevoie ci este, într-adevăr, o modalitate de îmbunătăţire a vieţii individului sub mai multe aspecte, prin schimbarea obiceiurilor alimentare.

Printre susţinătorii acestei diete se numără şi Loren Cordain, profesor în cadrul Universităţii de Stat Colorado, autor al cărţii Dieta Paleo, care, la rândul său, afirmă că acest „regim” alimentar este cel mai potrivit pentru a reduce riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare şi a hipertensiunii arteriale, precum şi pentru a trata acneea, pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive cât şi, bineînţeles, pentru pierderea în greutate.

La prima vedere, s-ar părea că ne aflăm în faţa unei diete-minune, care ne-ar oferi nu doar posibilitatea de a evita anumite boli ci şi, de asemenea, de a arăta fantastic. Este însă posibil aşa ceva? Este această dietă „perfectă”, fără cusur? Înainte de a formula un răspuns pentru aceste întrebări, haideţi mai întâi să vedem ce presupune, concret, dieta paleolitică.

Alimente permise si interzise in dieta Paleo

Aşa cum am menţionat anterior, dieta se bazează pe acele tipuri de alimente care ar fi putut face parte din viaţa omului preistoric, adaptate, bineînţeles, la condiţiile de astăzi, dat fiind faptul că nu avem cum să trăim sau să retrăim condiţiile istorice ale strămoşilor noştri. Aşadar, o dietă paleolitică 100 % conformă cu realitatea nu avem cum să urmăm; putem, însă, să alegem o variantă uşor modificată.

Printre alimentele interzise se numără:

  • Cerealele (orz, ovăz, secară etc.)
  • Legumele (fasole, soia, linte)
  • Uleiurile (din seminţe de soia, porumb etc.)
  • Produsele lactate
  • Cartofii
  • Sarea
  • Tot ceea ce conţine zahăr rafinat (sucuri, prăjituri, bomboane şi altele)

În schimb, sunt recomandate şi se pot consuma următoarele alimente:

  • Legume rădăcinoase (morcovi, napi, păstârnac şi altele asemenea)
  • Ouă
  • Fructe
  • Fructe de pădure
  • Nuci
  • Peşte, fructe de mare
În ceea ce priveşte carnea de origine animală (deci nu de râu, mare sau ocean), aceasta va proveni numai de la acele rumegătoare (vite, miei etc.) care au fost hrănite numai cu iarbă netratată chimic. De asemenea, se pot include în alimentaţie şi organele provenite de la animale (ficatul, rinichii, creierul), însă numai dacă persoana care urmează dieta le tolerează.
După cum se poate observa, alimentele menţionate anterior sunt strict cele de care putea face rost omul preistoric – prin pescuit, vânat sau cules – cu excepţia cărnii animalelor domestice, care şi-au făcut apariţia în viaţa acestuia abia după practicarea agriculturii şi a creşterii animalelor.

Deşi pare uşor de urmat, această dietă nu este una tocmai facilă, mai ales pentru un om modern, obişnuit să consume alimente din toate categoriile şi care este deprins cu anumite obiceiuri, cum ar fi acela de a pune sare în mâncare sau de a consuma, ocazional, un pahar de vin. Tocmai de aceea, dieta se găsește în mai multe variante, pentru a putea fi mai uşor abordată de persoanele interesate.

Aşadar, dacă veţi căuta, veţi găsi şi alte versiuni ale dietei, care permit un consum moderat (spre scăzut) de sare, ulei, ceai verde şi chiar de alcool, cantitatea permisă nedepăşind unul sau două pahare săptămânal. Nevoia de dulce va putea fi satisfăcută prin consumul de miere de albine, naturală.

În cazul în care vă decideţi să urmaţi această dietă, trebuie să fiţi conştienţi de faptul că organismul va avea nevoie de un timp pentru a se adapta noilor condiţii. De aceea, vă sfătuim ca, pentru început, să introduceţi alimentele permise numai la micul dejun (măcar pentru câteva zile) pentru ca, mai apoi, să le puteţi include şi la masa de prânz şi cină. Procedând în acest fel, veţi evita ca organismul dumneavoastră să sufere un şoc, permiţându-vă, în acelaşi timp, să vă acomodaţi fizic şi psihic cu noul stil de viaţă.

Avantajele Dietei Paleo

Cu toate că dieta paleolitică se bucură de mult sprijin venit din partea oamenilor de ştiinţă, ca orice dietă, are şi aceasta avantaje şi dezavantaje, pe care le vom detalia în cele ce urmează.

Primul şi cel mai important avantaj ar fi tocmai faptul că oferă şansa unei alimentaţii mai sănătoase, din care nu fac parte mâncărurile procesate, zahărul rafinat, uleiurile şi prăjelile care, după cum ştim, stau la baza procesului de îngrăşare. Adoptând această dietă, se evită nu numai acumularea kilogramelor în plus ci, în acelaşi timp, şi contractarea unor boli care, de altfel, nu se pot manifesta decât într-un organism cu un sistem imunitar scăzut, consecinţă a consumului de alimente „moderne”.
Cei care vor alege această dietă, vor fi mai puţin predispuşi la obezitate sau la alte infecţii, cum ar fi, de exemplu, scleroza multiplă. Totodată, renunţarea la anumite alimente va permite menţinerea unui nivel optim al colesterolului bun din sânge şi va reduce riscul constipaţiilor, al problemelor digestive sau al balonărilor ce pot fi uneori resimţite după o masă copioasă. Odată ce nivelul colesterolului va fi unul echilibrat, riscul îngroşării vaselor de sânge se va reduce de asemenea, iar trigliceridele se vor încadra în cote normale.

Dezavantajele dietei Paleolitice

Cu toate că această dietă pare să aducă numai beneficii adepţilor – fie ei oameni de ştiinţă, teoreticieni sau practicanţi – există totuşi şi unele dezavantaje, recunoscute chiar de membrii Asociaţiei Americane pentru Dietă.

Purtătoarea de cuvânt a acestei asociaţii, Heather Mangieri, afirmă că tocmai limitările impuse de această dietă o fac să fie greu de urmat, din mai multe motive.

În primul rând, persoanele ar trebui să se priveze de anumite alimente care, în mod normal, fac parte din alimentaţia de zi cu zi (cum ar fi lactatele, de exemplu). Asistăm aici la un adevărat paradox. Pe de o parte, limitarea aceasta se presupune a fi bună şi, mai mult, cea mai potrivită sistemului nostru genetic, iar, pe de altă parte, aceeaşi limitare impune eliminarea unor tipuri de mâncăruri care ar aduce aportul necesar de proteine, glucide şi lipide.

În al doilea rând, cei care vor alege această dietă, vor trebui să suplimenteze lipsa calciului şi a vitaminei D care, în mod normal, le-ar fi fost furnizate de consumul de lactate, cu pastile care să le conţină. De asemenea, această privare de anumite alimente va conduce şi la stări de ameţeală, oboseală şi, uneori, la pierderea masei musculare.

Un alt factor demn de luat în seamă îl poate constitui însuşi preţul ridicat pe care va trebui să-l plătească persoana care se va dedica acestei diete, aceasta trebuind să cheltuiască destul pentru a se asigura că legumele, fructele sau carnea nu au fost supuse tratamentelor specifice industriei alimentare. Un alt dezavantaj al dietei Paleo este faptul că nu poate fi urmată o perioadă mai lungă de timp şi acest lucru nu se întâmplă neapărat din cauza costurilor, ci din cauză că, de-a lungul evoluţiei speciei umane, organismul s-a adaptat şi altor tipuri de alimente pe care, dacă le excludem, putem fi victimele unor dezechilibre metabolice. Pe de altă parte, ingerarea alimentelor crude, negătite (în special consumul de carne) poate conduce, treptat, la apariţia viermilor intestinali.

Concluzii

O dietă care include alimente proaspete, negătite, neprocesate industrial poate fi baza unui stil sănătos de viaţă, însă aceasta nu ar trebui să excludă consumul de cereale, lactate şi legume. Soluţia optimă ar fi găsirea unei căi de mijloc, pentru ca individul să poată beneficia atât de produsele proaspete, specifice dietei paleolitice, cât şi de cele cu care a fost obişnuit până la momentul respectiv.

Dacă, într-un final, vă decideţi să urmaţi dieta paleolitică, vă sfătuim să vă informaţi în detaliu cu privire la avantajele şi dezavantajele acesteia şi să consultaţi şi un medic specialist în nutriţie.

Data actualizare: 04-11-2023 | creare: 30-05-2013 | Vizite: 5795
Bibliografie
1. What is the Paleo Diet?, link: https://thepaleolithicdiet.org/what-is-the-paleo-diet/#more-852;
2. Diet Review: The Caveman (Paleo) Diet, link: https://www.webmd.com/diet/features/diet-review-the-caveman-paleo-diet
3. Introduction to the Paleolithic Diet, link: https://www.earth360.com/diet_paleodiet_balzer.html
4. Paleo Diet: The Advantages and Disadvantages, link: https://paleolifestyleblueprint.com/paleo-diet-the-advantages-and-disadvantages/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: