Dieta pentru fumatori - alimentele care reduc din efectele negative ale fumatului
©
Autor: Druță Corina, Nutriționist

Indiferent daca ajung in organismul nostru prin ingestie sau prin absorbtia de la nivelul pielii, aditivii, substantele chimice organice si anorganice, pesticidele, metalele grele si multe alte toxine, ne pun in pericol sanatatea!
Pe langa faptul ca intram in contact cu atatea tipuri de substante in mod inconstient sau accidental, ne expunem corpurile in mod intentionat la unele toxine foarte periculoase, iar fumul de tigara nu face exceptie.
Daca aruncam macar o privire asupra compozitiei fumului de tigara, chiar daca denumirile substantelor chimice sunt greu de inteles, pericolul asupra sanatatii este mai mult decat evident, asa cum arata numeroase studii.
Principalele componente ale fumului de tigara si efectele asupra sanatatii
- 1,3 Butadeina- afecteaza reproducerea si dezvoltarea, poate conduce la cancer
- Aldehida acestica - irita caile respiratorii, poate conduce la cancer
- Acroleina - irita caile resporatorii
- Acrilonitrit - irita caile respiratorii, poate conduce la cancer
- Arsenic - afecteaza sistemul cardiovascular, reproducerea si dezvoltarea, poate conduce la cancer
- Benzen - afecteaza reproducerea si dezvoltarea, poate conduce la cancer
- Camdiu - poate conduce la cancer
- Monoxid de carbon - afecteaza sistemul cardiovascular
- Crom - poate conduce la cancer
- Formaldehida - irita caile respiratorii, poate conduce la cancer
- N-nitrosornicotina - poate conduce la cancer
- N-nitrosodimetilamina - poate conduce la cancer
- N- nitrosopirolidina - poate conduce la cancer
Majoritatea fumatorilor sunt constienti de efectele negative ale fumatului asupra sanatatii: imbatranire prematura, daune cardiovasculare, probleme respiratorii, numeroase cancere.
Cu toate acestea, fumatul continua sa fie „la moda”, „un trend”, un mijloc de socializare, fapt pentru care numarul fumatorilor este in continuare foarte mare, de aici si nevoia cunoasterii unei alimentatii cat mai corecte, care sa faca fata toxinelor si sa reduca sau sa intarzie din efectele negative ale acestui viciu. Principiile pe care se bazeaza o dieta corecta pentru un fumator vin din nevoia suplimentarii cu antioxidanti puternici, cum ar fi vitamina C si E.
Ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa unui fumator?
• Legumele verzi, rosii, galbene (ardei, spanac, patrunjel, morcov)• Fructele cat mai colorate (rodii, struguri negri, portocale, grapefruit, lamai)
• Sucurile de citrice (preferabil cele facute acasa, proaspete si fara zahar adaugat)
• Uleiul din germeni de grau important pentru continutul in vitamina E (2lingurite/zi) la fel ca si nucile
• Rosiile, care contin un antioxidant puternic numit licopen (important este ca acestea sa fie sub forma gatita)
• Usturoiul si ceapa (proaspete)
• Ceaiul verde in detrimentul cafelei
• Pestele, pentru continutul in acizi grasi omega 3
• Apa, macar 2 litri/zi, pentru ca este foarte importanta, iar fumatorii intra adesea in cercul vicios cafea-tigara/bauturi dulci-tigara si uita sa mai bea apa.
Nu in ultimul rand, exercitiul fizic trebuie sa insoteasca o dieta echilibrata. 30-40 minute de efort fizic de intensitate medie pe zi pot oferi o protectie mai mare fata de bolile pulmonare.
Sunteti protejat cu adevarat de boli numai daca renuntati la fumat!
Data actualizare: 10-04-2025 | creare: 07-05-2012 | Vizite: 13533
Bibliografie
https://www.smokersdiet.com/https://lifestyle.iloveindia.com/lounge/diet-for-smokers-2263.html
https://www.botanical-online.com/english/smokingdiet.htm
https://www.ndp.govt.nz/moh.nsf/pagescm/1005/$File/chemicalcompositioncigarettesbrands.pdf
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- Este mâncarea gătită la airfryer (prăjire cu aer cald) mai sănătoasă decât prăjită în baie de ulei?
- Alimentația și riscul de constipație cronică la adulți
- Este sigur să gătim cu folie de aluminiu?
- Tigaia de gătit și sănătatea: cât contează materialul și ce să alegem
- Zahărul și diabetul - ce trebuie să știi
- Semințele de chimen negru îmbunătățesc profilul lipidic (scad LDL, scad colesterolul total, cresc HDL)
- Alimentele și dopamina - cum alimentația ne dă peste cap creierul
- Postul alimentar (fasting cu apă) de 24 ore, 5 zile și 14 zile: comparație între efecte metabolice, cardiovasculare și hormonale
- Semnele care arată că mănânci prea multe grăsimi
- Resetarea organismului în 5 zile de post alimentar complet (doar apă) – explicațiile Dr. Eric Berg
- Lipofagia (autofagia lipidică) - un nou mecanism descoperit în postul alimentar (fasting)
- Cum să te hidratezi corect - Ecuația Galpin
- Cafeaua decofeinizată - bună sau rea?
- Oțetul de mere ajută la scăderea în greutate [meta-analiză]
- 7 zile fasting - studiu de caz
- 13 alimente pe care nu merită să le cumperi bio
- Zahărul, insulina și adevărul ascuns al industriei alimentare – Dr. Robert Lustig explică de ce „caloriile” nu contează
- Beneficiile principalelor condimente
- Alimente care pot ameliora stările de anxietate
- Dieta în gripă (ce să mănânci și ce să bei)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Carnita glanda salivara.poate paranoia
- De vreo 4-5 zile ma simt ametit, ma simt pe alta lume
- Fumatoare de 12 ani (5 tigari/zi), ma confrunt zilnic cu dureri de stern
- Pericolul Fumatului
- Sunt prea slaba! Ajutor!
- Sangerare bucala doar dimineata
- Probleme cu gatul, posibil de la fumat
- Fumatul - viciul asta il am si eu ca multii altii de altfel si nu pot renunta la el
- Problema psihica: ipohondru?
- Durere fata spate