Dieta pentru fumatori - alimentele care reduc din efectele negative ale fumatului
©
Autor: Druță Corina, Nutriționist
In fiecare zi corpul nostru lupta din greu pentru a face fata unei expuneri perpetue la toxine din ce in ce mai multe si mai diverse, prezente in apa, mancare, aer, detergenti, sapunuri si cosmetice.
Indiferent daca ajung in organismul nostru prin ingestie sau prin absorbtia de la nivelul pielii, aditivii, substantele chimice organice si anorganice, pesticidele, metalele grele si multe alte toxine, ne pun in pericol sanatatea!
Pe langa faptul ca intram in contact cu atatea tipuri de substante in mod inconstient sau accidental, ne expunem corpurile in mod intentionat la unele toxine foarte periculoase, iar fumul de tigara nu face exceptie.
Daca aruncam macar o privire asupra compozitiei fumului de tigara, chiar daca denumirile substantelor chimice sunt greu de inteles, pericolul asupra sanatatii este mai mult decat evident, asa cum arata numeroase studii.
Majoritatea fumatorilor sunt constienti de efectele negative ale fumatului asupra sanatatii: imbatranire prematura, daune cardiovasculare, probleme respiratorii, numeroase cancere.
Cu toate acestea, fumatul continua sa fie „la moda”, „un trend”, un mijloc de socializare, fapt pentru care numarul fumatorilor este in continuare foarte mare, de aici si nevoia cunoasterii unei alimentatii cat mai corecte, care sa faca fata toxinelor si sa reduca sau sa intarzie din efectele negative ale acestui viciu. Principiile pe care se bazeaza o dieta corecta pentru un fumator vin din nevoia suplimentarii cu antioxidanti puternici, cum ar fi vitamina C si E.
• Fructele cat mai colorate (rodii, struguri negri, portocale, grapefruit, lamai)
• Sucurile de citrice (preferabil cele facute acasa, proaspete si fara zahar adaugat)
• Uleiul din germeni de grau important pentru continutul in vitamina E (2lingurite/zi) la fel ca si nucile
• Rosiile, care contin un antioxidant puternic numit licopen (important este ca acestea sa fie sub forma gatita)
• Usturoiul si ceapa (proaspete)
• Ceaiul verde in detrimentul cafelei
• Pestele, pentru continutul in acizi grasi omega 3
• Apa, macar 2 litri/zi, pentru ca este foarte importanta, iar fumatorii intra adesea in cercul vicios cafea-tigara/bauturi dulci-tigara si uita sa mai bea apa.
Nu in ultimul rand, exercitiul fizic trebuie sa insoteasca o dieta echilibrata. 30-40 minute de efort fizic de intensitate medie pe zi pot oferi o protectie mai mare fata de bolile pulmonare.
Sunteti protejat cu adevarat de boli numai daca renuntati la fumat!
Indiferent daca ajung in organismul nostru prin ingestie sau prin absorbtia de la nivelul pielii, aditivii, substantele chimice organice si anorganice, pesticidele, metalele grele si multe alte toxine, ne pun in pericol sanatatea!
Pe langa faptul ca intram in contact cu atatea tipuri de substante in mod inconstient sau accidental, ne expunem corpurile in mod intentionat la unele toxine foarte periculoase, iar fumul de tigara nu face exceptie.
Daca aruncam macar o privire asupra compozitiei fumului de tigara, chiar daca denumirile substantelor chimice sunt greu de inteles, pericolul asupra sanatatii este mai mult decat evident, asa cum arata numeroase studii.
Principalele componente ale fumului de tigara si efectele asupra sanatatii
- 1,3 Butadeina- afecteaza reproducerea si dezvoltarea, poate conduce la cancer
- Aldehida acestica - irita caile respiratorii, poate conduce la cancer
- Acroleina - irita caile resporatorii
- Acrilonitrit - irita caile respiratorii, poate conduce la cancer
- Arsenic - afecteaza sistemul cardiovascular, reproducerea si dezvoltarea, poate conduce la cancer
- Benzen - afecteaza reproducerea si dezvoltarea, poate conduce la cancer
- Camdiu - poate conduce la cancer
- Monoxid de carbon - afecteaza sistemul cardiovascular
- Crom - poate conduce la cancer
- Formaldehida - irita caile respiratorii, poate conduce la cancer
- N-nitrosornicotina - poate conduce la cancer
- N-nitrosodimetilamina - poate conduce la cancer
- N- nitrosopirolidina - poate conduce la cancer
Majoritatea fumatorilor sunt constienti de efectele negative ale fumatului asupra sanatatii: imbatranire prematura, daune cardiovasculare, probleme respiratorii, numeroase cancere.
Cu toate acestea, fumatul continua sa fie „la moda”, „un trend”, un mijloc de socializare, fapt pentru care numarul fumatorilor este in continuare foarte mare, de aici si nevoia cunoasterii unei alimentatii cat mai corecte, care sa faca fata toxinelor si sa reduca sau sa intarzie din efectele negative ale acestui viciu. Principiile pe care se bazeaza o dieta corecta pentru un fumator vin din nevoia suplimentarii cu antioxidanti puternici, cum ar fi vitamina C si E.
Ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa unui fumator?
• Legumele verzi, rosii, galbene (ardei, spanac, patrunjel, morcov)• Fructele cat mai colorate (rodii, struguri negri, portocale, grapefruit, lamai)
• Sucurile de citrice (preferabil cele facute acasa, proaspete si fara zahar adaugat)
• Uleiul din germeni de grau important pentru continutul in vitamina E (2lingurite/zi) la fel ca si nucile
• Rosiile, care contin un antioxidant puternic numit licopen (important este ca acestea sa fie sub forma gatita)
• Usturoiul si ceapa (proaspete)
• Ceaiul verde in detrimentul cafelei
• Pestele, pentru continutul in acizi grasi omega 3
• Apa, macar 2 litri/zi, pentru ca este foarte importanta, iar fumatorii intra adesea in cercul vicios cafea-tigara/bauturi dulci-tigara si uita sa mai bea apa.
Nu in ultimul rand, exercitiul fizic trebuie sa insoteasca o dieta echilibrata. 30-40 minute de efort fizic de intensitate medie pe zi pot oferi o protectie mai mare fata de bolile pulmonare.
Sunteti protejat cu adevarat de boli numai daca renuntati la fumat!
Data actualizare: 22-09-2024 | creare: 07-05-2012 | Vizite: 13160
Bibliografie
https://www.smokersdiet.com/https://lifestyle.iloveindia.com/lounge/diet-for-smokers-2263.html
https://www.botanical-online.com/english/smokingdiet.htm
https://www.ndp.govt.nz/moh.nsf/pagescm/1005/$File/chemicalcompositioncigarettesbrands.pdf
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- Beneficiile principalelor condimente
- Alimente care pot ameliora stările de anxietate
- Dieta în gripă (ce să mănânci și ce să bei)
- Gadgeturi și unelte de bucătărie pentru un gătit mai sănătos
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
- Alimente care îți scad apetitul
- Ce peşte să mănânc? Topul celor mai buni peşti şi cei de care să ne ferim
- Topul celor mai alergene alimente
- Alimentele înghețate - ce e bine și ce nu să ții la congelator
- Sfaturi pentru a păstra fructele și legumele proaspete mai mult timp
- E posibil să nu fie așa cum credeai - Mituri despre gătit
- Cum adaugi ușor fibre în alimentația ta
- Recomandări de gustări (între mese)
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Ce tip de carne alegem?
- Alimente expirate - ce e și ce nu riscant de mâncat
- Greșeli frecvente care te readuc la greutatea inițială (după ce ai slăbit)
- Sursele ascunse de sare din alimentație
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Ce trebuie să mănânc dacă donez sânge?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Nu ma simt bine
- Prietenul meu nu vrea sa renunte la fumat
- Fratele meu fumeaza mult si nu vrea doctorii
- Posibil o gastrita?
- Consecinta a masturbarii...
- Dureri picioare (gambe)
- Intepaturi intre gat si ureche
- Fumatul dupa ablatie
- Fumat, durere piept
- Probleme la nivelul gatului