Efectele cafelei asupra organismului
©
Autor: Asiminii Georgiana
Mulți dintre noi își încep ziua cu o ceașcă de cafea, fără de care simt că startul nu ar fi același. Alții „se dau în vânt” după aroma licorii calde și o savurează cu plăcere oricând.
Ce efect are cafeaua asupra organismului? E bine să bei cafea sau nu?
Ei bine, există avantaje și dezavantaje.
Efectele pozitive ale cafelei
- contine antioxidanți ce previn îmbătrânirea
- luptă împotriva oboselii
- îmbunătățește activitatea creierului
- îmbunătățește memoria
- arde grăsimile
- calmează febra musculară
- scade riscul diabetului de tip II
- scade riscul de boli precum Alzheimer și Parkinson
- protejează ficatul
- combate depresia
Efectele negative ale cafelei
- dezhidratează
- scade calitatea somnului
- poate cauza stări de agitați și neliniște
- poate agrava ulcerul gastric
- poate crește nivelul colesterolului
- crește presunea sângelui
- intensifică bătăile inimii
- poate da dependență
- poate cauza stări de anxietate și panică
- poate cauza stări de oboseală
Consumă responsabil cafeaua și în concordanță cu starea ta de sănătate.
Dacă te temi că bei prea multă cafea sau ai manifestări neplăcute după ce o consumi, e bine să te adresezi medicului!
Dacă te temi că bei prea multă cafea sau ai manifestări neplăcute după ce o consumi, e bine să te adresezi medicului!
Data actualizare: 14-06-2025 | creare: 27-01-2014 | Vizite: 9135
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- De ce săritul peste micul dejun nu mai este recomandat: cum și-a schimbat Rhonda Patrick perspectiva
- Ortorexia nervoasă - preocuparea obsesivă pentru alimentația sănătoasă
- Mituri și realități despre pâine: ce arată dovezile științifice despre pâinea albă, integrală și pâinea industrială
- Este mâncarea gătită la airfryer (prăjire cu aer cald) mai sănătoasă decât prăjită în baie de ulei?
- Alimentația și riscul de constipație cronică la adulți
- Este sigur să gătim cu folie de aluminiu?
- Tigaia de gătit și sănătatea: cât contează materialul și ce să alegem
- Zahărul și diabetul - ce trebuie să știi
- Semințele de chimen negru îmbunătățesc profilul lipidic (scad LDL, scad colesterolul total, cresc HDL)
- Alimentele și dopamina - cum alimentația ne dă peste cap creierul
- Postul alimentar (fasting cu apă) de 24 ore, 5 zile și 14 zile: comparație între efecte metabolice, cardiovasculare și hormonale
- Semnele care arată că mănânci prea multe grăsimi
- Resetarea organismului în 5 zile de post alimentar complet (doar apă) – explicațiile Dr. Eric Berg
- Lipofagia (autofagia lipidică) - un nou mecanism descoperit în postul alimentar (fasting)
- Cum să te hidratezi corect - Ecuația Galpin
- Cafeaua decofeinizată - bună sau rea?
- Oțetul de mere ajută la scăderea în greutate [meta-analiză]
- 7 zile fasting - studiu de caz
- 13 alimente pe care nu merită să le cumperi bio
- Zahărul, insulina și adevărul ascuns al industriei alimentare – Dr. Robert Lustig explică de ce „caloriile” nu contează
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ma simt rau in special cand beau cafea si dimineata
- Durere baza sternului dupa consumul de cafea
- Ce efect are cafeaua la voi?Dar ciocolata neagra?
- Dependenta de cafea... ajutor!
- Cafeaua in sarcina
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Cafeaua si rinichii
- Sindrom WPW vs.cafea
