Gadgeturi și unelte de bucătărie pentru un gătit mai sănătos

©

Autor:

Gadgeturi și unelte de bucătărie pentru un gătit mai sănătos

Atunci când vine vorba de gătitul unor mese sănătoase, majoritatea românilor consideră că acest lucru este posibil doar cu o cheltuială mai mare decât în mod normal. De regulă, oamenii consumă sume ceva mai mari de bani pe alimente sănătoase, dar pe care, printr-o preparare improprie, le fac să îşi piardă din proprietăți. Anumite tehnici de gătit, precum gătitul la abur sau cel la cuptor, pot salva din proprietăților alimentelor. De asemenea, instrumentele utilizate în bucătărie pot face ca mâncarea gătită să fie mult mai sănătoasă. Pentru a putea păstra bucătăria în siguranță, dar şi pentru a oferi preparate sănătoase, poate fi folosit oricare dintre următoarele unelte de bucătărie.

Tigaia gril, utilă pentru gătitul cu mai puține grăsimi

Tigaia, împreună cu cuțitul, sunt instrumentele care de regulă nu lipsesc din nicio bucătărie. În ceea ce privește tigăile, contradicțiile sunt la ordinea zilei. Conform anumitor nutriționiști, tigaia din fontă este cea mai recomandată pentru cei care au nevoie de un conținut de fier ceva mai crescut, în timp ce tigaia gril este perfectă pentru o scădere a grăsimilor, deoarece gătitul cu o astfel de tigaie nu necesită ulei. Oalele din inox sunt însă cele mai accesibile, dar şi cele mai utilizate de către bucătari. Inoxul este îndeajuns de sigur pentru sănătate, însă beneficiile utilizării sale sunt mai puține. Mâncărurile preparate în oalele de inox se pot prinde, motiv pentru care este obligatorie utilizarea uleiului, cu excepția cazurilor în care sunt pregătite supe sau ciorbe.


Tigăile ceramice, un aliat al bucătarilor

Tigăile din material ceramic sunt de asemenea recomandate pentru gătitul cu puțin ulei, deoarece acestea sunt mai puțin aderente, iar posibilitatea ca alimentele să se prindă de fundul tigăii este una mică. Aromele şi textura alimentelor gătite cu o tigaie ceramică nu sunt afectate. Tigaia ceramică este extrem de ușor de curățat, dar şi foarte rezistentă la zgârieturi. (1)


Vasele de lut, folosite chiar şi pe foc direct

Anumite feluri de mâncare pot fi preparate în vase de lut, de regulă la cuptor, asta deşi pe piață există şi vase de lut ce pot fi utilizate pe foc direct. Avantajele oferite de oalele de lut sunt multiple:

 • umiditate crescută, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de mai puțin ulei la gătit;
 • alimentele sunt gătite mai degrabă la aburi;
 • PH-ul alimentelor este neutralizat, deoarece lutul este alcalin;
 • alimentele se păstrează calde mai mult timp, dacă sunt ținute în vasul de lut.


Blenderul, necesar în aproape orice gospodărie

Un stil de viață sănătos este sinonim cu consumul regulat de fructe şi legume. Un blender poate să fie extrem de util nu doar pentru prepararea unor aluaturi sau pentru mărunțirea unor ingrediente ce urmează a fi folosite în rețete, ci şi pentru prepararea unor sucuri de legume şi fructe. Familiile cu copii în întreținere au nevoie imperioasă de un blender, deoarece dieta unui copil în creștere include în mod obligatoriu fructe şi legume, ce pot fi consumate doar pasate, din cauza lipsei dentiției. Cu ajutorul acestei unelte de bucătărie pot fi pregătite sosuri, smoothies, shake-uri, dar şi supe.

Rice cooker: orezul, gătit sănătos

Concepută special pentru fierberea orezului şi pentru prepararea alimentelor la aburi, oala de tip Rice Cooker este extrem de ușor de folosit, dar şi foarte utilă, în special datorită faptului că acesta poate pregăti foarte rapid un anumit fel de mâncare. În doar câteva minute poate fi preparată o cantitate mare de orez, pentru întreaga familie. (2)

Slow Cook, aparatul cu care se poate găti la temperaturi mai mici

Excelent pentru crearea unor supe sănătoase, a unor sosuri sau tocane, dar şi a deserturilor sau mâncărurilor vegetariene, aparatul electric de tip Slow Cook va păstra nutrienții alimentelor utilizate, prin simpla preparare a mâncărurilor la o temperatură mai mică. Mâncarea va fi mai sănătoasă, dar şi cel puțin la fel de delicioasă. (3)

Termometrul pentru măsurarea temperaturii cărnii

Atunci când este gătită carnea, cel mai important criteriu pentru prepararea corectă este temperatura internă a cărnii. Fiecare tip de carne se pregătește până la o anumită temperatură, astfel încât proprietățile cărnii să fie păstrate. Tocmai din acest motiv, pentru a putea ști mereu care este temperatura cărnii, este nevoie de acest dispozitiv.

Cântar pentru bucătărie

Utilizat îndeosebi de către persoanele care suferă de diabet, pentru măsurarea cantităților de carbohidrați consumate, cântarul de bucătărie este indispensabil pentru cei care îşi doresc să îşi mențină sub control greutatea corporală.


Spray pentru ulei

Deşi nu are deloc un preț foarte mare, un astfel de spray lipsește din multe case, asta deși acest gadget are beneficiile sale. Deoarece cantitatea de ulei folosită la mâncăruri nu trebuie să fie una tocmai mare, pentru a fi redusă totodată cantitatea de grăsimi consumată, se poate utiliza spray-ul, care va pulveriza ulei pe întreaga suprafață a tigăii sau a oalei cu care urmează să se gătească.

Presa pentru citrice

Fie că e vorba de portocale, lămâi, grepfrut sau mandarine, citrice recomandate pentru consumul zilnic, acestea ar putea fi mult mai uşor transformate în sucuri, ce pot fi consumate oricând pe parcursul zilei. Sucurile naturale de citrice pot fi preparate în propriul apartament, cu ajutorul unei prese pentru citrice. Desigur, mâna umană ar putea ajuta la presarea citricelor, însă cu ajutorul unei prese poate fi eliberat întreg conținutul lichid al fructului.


Data actualizare: 08-11-2023 | creare: 16-11-2018 | Vizite: 2464
Bibliografie
(1) Top 8 Kitchen Gadgets for Healthier Cooking, link: https://chopra.com/articles/top-8-kitchen-gadgets-for-healthier-cooking
(2) Your Top 11 Kitchen Essentials Checklist to Cook Healthy Recipes, link: https://www.everydayhealth.com/healthy-recipes-pictures/make-cooking-healthy-recipes-a-breeze.aspx
(3) 7 Essential Kitchen Tools For Healthy Cooking (And Where To Find Them), link: https://cravingboston.wgbh.org/article/20170420/7-essential-kitchen-tools-healthy-cooking-and-where-find-them
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Cel mai sănatos vas de gătit - cum influențează materialul mâncarea (conform studiilor)
 • Un nou studiu demonstrează efectele mentale benefice ale gătitului acasă
 • Cum să gătești sănătos - strategii, trucuri și sfaturi utile
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum