E posibil să nu fie așa cum credeai - Mituri despre gătit

©

Autor:

E posibil să nu fie așa cum credeai - Mituri despre gătit

Este adevarat să spunem că toți avem câteva tehnici de gătit sau folosim o metodă de gătit pe care am găsit-o pe internet sau despre care am auzit de la un prieten și am crezut că vom îmbunătăți gustul mâncării, dar și abilitățile noastre culinare. Ei bine, există o mulțime de mituri de gătit care nu au efectul dorit în bucătărie și pe care ar trebui să le cunoști îaninte de a te grăbi să pregătești masa.

Spre deosebire de legendele urbane, miturile legate de gătit tind să fie destul de convingătoare. Multe au apărut în cărți de bucate și au fost transmise din generații, așa că ai putea crede că ar trebui să fie adevărate, însă este important ca în prezent să se realizeze o distincție între ceea ce funcționează și ceea ce este doar greșit înțeles atunci când vine vorba de cele mai populare mituri de gătit.

Alcoolul se evaporă atunci când este gătit

Este cunoscut faptul că alcoolul se evaporă aunci când intră în contact cu căldura, lăsând în urmă doar aroma lichidului în sine. În realitate, căldura reduce puterea alcoolului, dar acesta nu se evaporă complet. Se va încălzi destul de mult, dar are nevoie de până la trei ore în majoritatea felurilor de mâncare pentru a se evapora.

Ouăle fierte sunt mai ușor de decojit dacă adaugi oțet în apă

Există multe sfaturi pentru a face ouăle mai ușor de decojit, de la folosirea apei minerale, până la a face mici găuri în coaja de ou. În realitate, totul se reduce la temperatura apei. Pune ouăle la fiert în apă clocotită și pe lângă faptul că vei avea un ou mai bine fiert, acesta va fi și mai ușor de decojjit.

Apa cu sare fierbe mai repede

Adăugarea de sare ridică punctul de fierbere al apei, așa că face ca apa să fie mai fierbinte, dar nu o va fierbe mai repede. Principalul motiv pentru utilizarea apei sărate este de a da gust mâncării pe care o gătiți. (1)

Clătește pastele pentru a opri procesul de gătire

Pastele nu continuă procesul de gătire după ce au fost luate de pe foc, așa încât nu este nevoie să le răcești înainte de a le amesteca cu un sos fierbinte. În schimb, clătirea pastelor cu apă rece îndepărtează stratul de amidon care ajută sosul să adere mai bine la acestea. Singurul caz în care ai putea dori să clătești pastele este atunci când vrei să le răcești pentru salata de paste.

Gătitul elimină substanțele nutritive din legume

Mulți oameni cred că consumul de legume crude este cel mai bun mod de a obține nutrienții lor. Aceștia sunt de părere că dacă expun legumele la căldură, vitaminele și mineralele acestora se vor descompune, iar legumele vor fie mai puțin sănătoase. (2)

Adevărul este că majoritatea vitaminelor nu sunt prea afectate de căldură sau de procesul de fierbere, iar legumele gătite ar putea fi unele dintre cele mai ușor de digerat.

Untul este nesănătos

Untul are mai puțină grăsime saturată și colesterolul decât margarina și spre deosebire de uleiurile vegetale parțial hidrogenate nu are grăsimi trans.

Carnea prăjită nu este suculentă

Cu cât carnea este gătită mai mult, cu atât își pierde mai mult suculența. Gătitul cărnii pe foc produce o crustă delicioasă și creează textura, dar cel mai bun mod de a păstra suculența este să lași carnea deoparte timp de cinci minute înainte de a o tăia felii.

Marinarea face carnea mai proaspătă

Este adevărat că ingredientele acide denaturează proteinele (le schimbă structura), dar majoritatea proceselor de marinare nu penetrează mai adânc de suprafața cărnii. Motivul real pentru a folosi această metodă este pentru a aroma mâncarea și pentru a o ajuta să rețină umiditatea. (3)

Cum să recunoști miturile alimentare?

Unele dintre cele mai persistente mituri alimentare sunt cele care sunt considerate a fi cunoscute în mod obișnuit sau cele care au fost pentru mult timp dezaprobate, dar au fost lăudate cu voce tare atunci când au fost prezentate publicului larg, fără a fi respinse atunci când specialiștii le-au demitizat.

Este important, de asemenea, să căuți și să acorzi atenție unor surse de informație verificate înainte de a te grăbi să aderi la tot ceea ce auzi nou sau ceea propun nutriționiștii. De asemenea, nu ezita să cauți studii științifice și cercetări științifice revizuite, pentru a dovedi sau a respinge o anumită teorie alimentară.

În general, intuiția este cea mai importantă în aceste cazuri. Spre exemplu, dacă un sfat sau o dietă pare prea prea bună ca să fie adevărată, sau prea simplă pentru a fi valabilă pentru toți oamenii, sunt șanse mari să nu fie de încredere.


Data actualizare: 31-05-2024 | creare: 24-09-2018 | Vizite: 2663
Bibliografie
1. 10 Stubborn Food Myths That Just Won't Die, Debunked by Science. Url: https://lifehacker.com/5847591/10-stubborn-food-myths-that-just-wont-die
2. Cooking Myths. Url: https://skeptoid.com/episodes/4453
3. 8 Common Cooking Myths You Probably Believed Were True. Url: https://www.tasteofhome.com/article/8-common-cooking-myths-debunked/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou studiu demonstrează efectele mentale benefice ale gătitului acasă
  • Cum să gătești sănătos - strategii, trucuri și sfaturi utile
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum