Bio, eco sau organic?
Natura organică, bio sau cea ecologică a unui produs nu reprezintă în mod obligatoriu un trend în materie de nutriție, ci o modalitate de protejare și conservare a mediului înconjurător, gestionând în mod rațional resursele pământului și nevoia de suficiență, respectiv a unei alimentații echilibrate de zi cu zi.
În România, se preferă denumirea de „ecologic” pentru a face referire la produsele cu proveniență din „agricultura ecologică”. Termenul este protejat și atribuit României de către Uniunea Europeană, fiind similar cu „agricultura organică” sau „agricultura biologică”, termeni utilizați în alte state membre. Sigla națională specifică produselor ecologice este „ae”, care atestă că acestea sunt obținute în conformitate cu metodele de producție, procesare, etichetare, comercializare, import, inspecție și certificare ecologică. (1)
Când vorbim de agricultura ecologică, calitatea și încrederea sunt foarte importante atât pentru producători, cât și pentru clienți, indiferent dacă vorbim de produsul final sau impactul asupra mediului și ecosistemelor acestuia.
Astfel producătorii trebuie să asigure clienții că:
Aflați care sunt avantajele consumului de fructe și legume ecologice din articol.
Trebuie stabilit de la început faptul că nu există diferențe între termenii „bio”, „eco” sau „ organic” în ceea ce privește definiția acestora:
- „bio”(biologic)/„eco”(ecologic) , sunt utilizați de regulă în spațiul franco-german;
- „organic” este denumirea atribuită produselor agroalimentare în spațiul anglo-saxon, în Statele Unite ale Americii și în Canada.
În România, se preferă denumirea de „ecologic” pentru a face referire la produsele cu proveniență din „agricultura ecologică”. Termenul este protejat și atribuit României de către Uniunea Europeană, fiind similar cu „agricultura organică” sau „agricultura biologică”, termeni utilizați în alte state membre. Sigla națională specifică produselor ecologice este „ae”, care atestă că acestea sunt obținute în conformitate cu metodele de producție, procesare, etichetare, comercializare, import, inspecție și certificare ecologică. (1)
Atenție! Menționarea pe etichetă a termenului „natural” nu înseamnă că produsul a fost obținut prin metode ecologice.
Utilizarea termenului „100% natural” evidențiază faptul că nu au fost incluse în cadrul procesării substanțe artificiale sau sintetice (inclusiv coloranții alimemntari naturali) sau alți aditivi care în mod normal nu sunt prezenți în produsul final. Acesta nu este reglementat prin lege și nu se adresează în mod explicit metodelor de producție a materiilor prime (folosirea pesticidelor, a antibioticelor) sau de fabricare și procesare a alimentelor (tratarea termică, pasteurizarea, iradierea).
Unele produse pot fi etichetate drept „naturale” deși conțin mai puțin de 10% ingrediente naturale și includ aditivi sau alte substanțe pentru prelungirea vieții la raft.
De asemenea, nu garantează calitatea superioară a alimentului și nu descrie niciun beneficiu suplimentar din punct de vedere nutrițional sau pentru sănătate în general. (2)
Utilizarea termenului „100% natural” evidențiază faptul că nu au fost incluse în cadrul procesării substanțe artificiale sau sintetice (inclusiv coloranții alimemntari naturali) sau alți aditivi care în mod normal nu sunt prezenți în produsul final. Acesta nu este reglementat prin lege și nu se adresează în mod explicit metodelor de producție a materiilor prime (folosirea pesticidelor, a antibioticelor) sau de fabricare și procesare a alimentelor (tratarea termică, pasteurizarea, iradierea).
Unele produse pot fi etichetate drept „naturale” deși conțin mai puțin de 10% ingrediente naturale și includ aditivi sau alte substanțe pentru prelungirea vieții la raft.
De asemenea, nu garantează calitatea superioară a alimentului și nu descrie niciun beneficiu suplimentar din punct de vedere nutrițional sau pentru sănătate în general. (2)
Când vorbim de agricultura ecologică, calitatea și încrederea sunt foarte importante atât pentru producători, cât și pentru clienți, indiferent dacă vorbim de produsul final sau impactul asupra mediului și ecosistemelor acestuia.
Astfel producătorii trebuie să asigure clienții că:
- procesul de producție respectă natura și sistemele acesteia, încât energia și resursele naturale sunt utilizate responsabil, menținând biodiversitatea, păstrând calitatea apei și chiar îmbunătățind fertilitatea solului;
- produsele sunt obținute într-o manieră sustenabilă, fără a epuiza resursele disponibile și fără a afecta în mod negativ mediul încojurător, pentru a nu compromite posibilitățile generațiilor următoare de a își satisface nevoile;
- utilizarea organismelelor modificate genetic (OMG) și a derivaților acestora nu este permisă în cadrul agriculturii ecologice;
Citiți mai multe despre organismele modificate genetic în articol.
- sunt formulate reglementări foarte stricte cu privire la utilizarea pesticidelor chimice, a fertilizatorilor de sinteză, a hormonilor de creștere și antibioticelor;
- rotațiile între culturile agricole au loc la intervale bine stabilite pentru a realiza în mod natural întreruperea ciclului organismelor dăunătoare culturilor și a evita dezechilibrarea agroecosistemelor;
- în etapa de procesare a produselor ecologice este restricționată utilizarea aditivilor alimentari și a substanțelor chimice de sinteză. (3), (4)
Cum recunoști produsele ecologice?
Pe eticheta aplicată produselor ecologice trebuie menționate în regim obligatoriu următoarele:- sigla ecologică națională „ae” (proprietate a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, M.A.D.R.) care garantează consumatorilor faptul că produsul a fost obținut în conformitate cu metodele și standardele de producție ecologică în procent de minimum 95%;
- logo-ul comunitar al Uniunii Europene (UE) alături de numele și codul organismului de certificare și inspecție care oferă recunoașterea produselor certificate ecologic la nivelul UE. (1)
Știai că în România utilizarea hormonilor în industria cărnii și a produselor lactate este interzisă indiferent de proveniența organică sau nu?
În schimb, unul dintre avantajele produselor ecologice de origine animală este restricționarea utilizării antibioticelor în absența unui scop terapeutic în cadrul lanțului tehnologic. Astfel ar putea contribui la controlul și reducerea bolilor cauzate de microorganismele rezistente la antibiotice în rândul oamenilor.
În schimb, unul dintre avantajele produselor ecologice de origine animală este restricționarea utilizării antibioticelor în absența unui scop terapeutic în cadrul lanțului tehnologic. Astfel ar putea contribui la controlul și reducerea bolilor cauzate de microorganismele rezistente la antibiotice în rândul oamenilor.
Data actualizare: 04-10-2024 | creare: 30-01-2017 | Vizite: 3426
Bibliografie
(1) Agricultura ecologică, link: https://www.madr.ro/agricultura-ecologica.html (2) "Natural" on Food Labeling, link: https://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/GuidanceDocumentsRegulatoryInformation/LabelingNutrition/ucm456090.htm
(3) Producng organic, link: https://ec.europa.eu/agriculture/organic/organic-farming/what-is-organic-farming/producing-organic_ro
(4) The organic logo guarantees..., link: https://ec.europa.eu/agriculture/organic/consumer-trust/certification-and-confidence/the-organic-logo-guarantees_ro
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- Beneficiile principalelor condimente
- Alimente care pot ameliora stările de anxietate
- Dieta în gripă (ce să mănânci și ce să bei)
- Gadgeturi și unelte de bucătărie pentru un gătit mai sănătos
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
- Alimente care îți scad apetitul
- Ce peşte să mănânc? Topul celor mai buni peşti şi cei de care să ne ferim
- Topul celor mai alergene alimente
- Alimentele înghețate - ce e bine și ce nu să ții la congelator
- Sfaturi pentru a păstra fructele și legumele proaspete mai mult timp
- E posibil să nu fie așa cum credeai - Mituri despre gătit
- Cum adaugi ușor fibre în alimentația ta
- Recomandări de gustări (între mese)
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Ce tip de carne alegem?
- Alimente expirate - ce e și ce nu riscant de mâncat
- Greșeli frecvente care te readuc la greutatea inițială (după ce ai slăbit)
- Sursele ascunse de sare din alimentație
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Ce trebuie să mănânc dacă donez sânge?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul Diete si regimuri de slabire:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni
- Pastile pentru slabit
- Lindaxa are efecte negative?
- Vreau sa slabesc 30 kg - macar atat!
- Poftiti la slabit !!!
- Capsula de slabit
- Vreau sa slabesc aici
- Super slim chinezesc si slabirea
- Pastile de slabit - ce recomandati?
- Sanatate, greutate normala, fara boli cronice: Postul Intermitent