Bio, eco sau organic?

©

Autor:

Bio, eco sau organic?
Natura organică, bio sau cea ecologică a unui produs nu reprezintă în mod obligatoriu un trend în materie de nutriție, ci o modalitate de protejare și conservare a mediului înconjurător, gestionând în mod rațional resursele pământului și nevoia de suficiență, respectiv a unei alimentații echilibrate de zi cu zi.

Aflați care sunt avantajele consumului de fructe și legume ecologice din articol.

Trebuie stabilit de la început faptul că nu există diferențe între termenii „bio”, „eco” sau „ organic” în ceea ce privește definiția acestora:

  • „bio”(biologic)/„eco”(ecologic) , sunt utilizați de regulă în spațiul franco-german;
  • „organic” este denumirea atribuită produselor agroalimentare în spațiul anglo-saxon, în Statele Unite ale Americii și în Canada.

În România, se preferă denumirea de „ecologic” pentru a face referire la produsele cu proveniență din „agricultura ecologică”. Termenul este protejat și atribuit României de către Uniunea Europeană, fiind similar cu „agricultura organică” sau „agricultura biologică”, termeni utilizați în alte state membre. Sigla națională specifică produselor ecologice este „ae”, care atestă că acestea sunt obținute în conformitate cu metodele de producție, procesare, etichetare, comercializare, import, inspecție și certificare ecologică. (1)

Atenție! Menționarea pe etichetă a termenului „natural” nu înseamnă că produsul a fost obținut prin metode ecologice.

Utilizarea termenului „100% natural” evidențiază faptul că nu au fost incluse în cadrul procesării substanțe artificiale sau sintetice (inclusiv coloranții alimemntari naturali) sau alți aditivi care în mod normal nu sunt prezenți în produsul final. Acesta nu este reglementat prin lege și nu se adresează în mod explicit metodelor de producție a materiilor prime (folosirea pesticidelor, a antibioticelor) sau de fabricare și procesare a alimentelor (tratarea termică, pasteurizarea, iradierea).

Unele produse pot fi etichetate drept „naturale” deși conțin mai puțin de 10% ingrediente naturale și includ aditivi sau alte substanțe pentru prelungirea vieții la raft.

De asemenea, nu garantează calitatea superioară a alimentului și nu descrie niciun beneficiu suplimentar din punct de vedere nutrițional sau pentru sănătate în general. (2)

Când vorbim de agricultura ecologică, calitatea și încrederea sunt foarte importante atât pentru producători, cât și pentru clienți, indiferent dacă vorbim de produsul final sau impactul asupra mediului și ecosistemelor acestuia.

Astfel producătorii trebuie să asigure clienții că:
  • procesul de producție respectă natura și sistemele acesteia, încât energia și resursele naturale sunt utilizate responsabil, menținând biodiversitatea, păstrând calitatea apei și chiar îmbunătățind fertilitatea solului;
  • produsele sunt obținute într-o manieră sustenabilă, fără a epuiza resursele disponibile și fără a afecta în mod negativ mediul încojurător, pentru a nu compromite posibilitățile generațiilor următoare de a își satisface nevoile;
  • utilizarea organismelelor modificate genetic (OMG) și a derivaților acestora nu este permisă în cadrul agriculturii ecologice;

Citiți mai multe despre organismele modificate genetic în articol.

  • sunt formulate reglementări foarte stricte cu privire la utilizarea pesticidelor chimice, a fertilizatorilor de sinteză, a hormonilor de creștere și antibioticelor;
  • rotațiile între culturile agricole au loc la intervale bine stabilite pentru a realiza în mod natural întreruperea ciclului organismelor dăunătoare culturilor și a evita dezechilibrarea agroecosistemelor;
  • în etapa de procesare a produselor ecologice este restricționată utilizarea aditivilor alimentari și a substanțelor chimice de sinteză. (3), (4)

Cum recunoști produsele ecologice?

Pe eticheta aplicată produselor ecologice trebuie menționate în regim obligatoriu următoarele:
  • sigla ecologică națională „ae” (proprietate a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, M.A.D.R.) care garantează consumatorilor faptul că produsul a fost obținut în conformitate cu metodele și standardele de producție ecologică în procent de minimum 95%;
  • logo-ul comunitar al Uniunii Europene (UE) alături de numele și codul organismului de certificare și inspecție care oferă recunoașterea produselor certificate ecologic la nivelul UE. (1)

Știai că în România utilizarea hormonilor în industria cărnii și a produselor lactate este interzisă indiferent de proveniența organică sau nu?
În schimb, unul dintre avantajele produselor ecologice de origine animală este restricționarea utilizării antibioticelor în absența unui scop terapeutic în cadrul lanțului tehnologic. Astfel ar putea contribui la controlul și reducerea bolilor cauzate de microorganismele rezistente la antibiotice în rândul oamenilor.

Data actualizare: 18-03-2024 | creare: 30-01-2017 | Vizite: 3302
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Merele organice au mai multe bacterii benefice decât cele convenționale
  •