Fructe și legume ecologice versus convenționale

©

Autor:

Fructe și legume ecologice versus convenționale
Frecvent apar în mediul online informații scrise sau materiale vizuale care exemplifică într-o manieră dramatică diferența dintre produsele cu origine organică și cele convenționale. Acest trend este mult mai amplu în ceea ce privește agricultura și produsele de origine vegetală și manifestă un grad crescut de interes indiferent de continent.

Cererea mare pentru produsele provenite din producția ecologică este atribuită:
  • temerilor cu privire la aportul inadecvat de nutrienți din produsele convenționale;
  • temerilor cu privire la utilizarea pesticidelor de sinteză și a fertilizatorilor chimici și posibilele efecte ale acestora asupra sănătății umane și a mediului înconjurător.

Acest fenomen are loc în ciuda eforturilor și asigurărilor guvernamentale că produsele convenționale sunt sigure pentru consumul uman. Produsele organice sunt promovate și percepute drept „pure”, „curate” și mult mai „sănătoase”, respectiv „nutritive” în comparație cu cele convenționale, în special fructele și legumele.

Topul alimentelor convenționale bogate în pesticide

De exemplu, o listă cu vegetalele și fructele care prezintă cantități variabile de pesticide a fost elaborată în Statele Unite de către o organizație non-guvernamentală dedicată protejării mediului înconjurător, Environmental Working Group. Aceasta a generat un val de agitație în rândul consumatorilor, în special în rândul celor cu venituri medii sau mici, unde prețul este unul dintre cei mai importanți factori de decizie în vederea achiziției de fructe și legume. (1), (2)

Top 50 legumele și fructele cele mai bogate în pesticide include:
1. Căpșunile 26. Mandarinele
2. Merele 27. Dovlecelul
3. Nectarinele 28. Mazărea păstăi (producție locală Statele Unite)
4. Piersicile 29. Ceapa verde
5. Țelina 30. Bananele
6. Strugurii 31. Portocalele
7. Cireșele 32. Pepenele verde
8. Spanacul 33. Broccoli
9. Roșiile 34. Cartofii dulci
10. Ardeiul gras roșu 35. Ciupercile
11. Roșiile Cherry 36. Conopida
12. Castraveții 37. Pepenele galben Cantalup
13. Mazărea păstăi (proveniență din import) 38. Grapefruit
14. Afinele (producție locală Statele Unite) 39. Pepene galben Honeydew
15. Cartofii 40. Vinetele
16. Ardeiul iute 41. Kiwi
17. Salata verde 42. Papaya
18. Kale/ varza furajeră 43. Mango
19. Afinele (proveniență din import) 44. Sparanghelul
20. Fasolea verde păstăi 45. Ceapa
21. Prunele 46. Fasole verde păstăi – congelată
22. Perele 47. Varză
23. Zmeura 48. Ananas
24. Morcovii
49. Porumb dulce
25. Dovleacul/ bostanul 50. Avocado
 

Sunt fructele și vegetalele ecologice mai sănătoase?

O dietă bogată în fructe și vegetale contribuie la realizarea aportului recomandat de nutrienți și a varietății acestora, oferind un cadru optim pentru menținerea sănătății ideale. Cu toate acestea, studiile nu au remarcat beneficii suplimentare directe pentru sănătate sau în ceea ce privește profilaxia bolilor, ale dietei organice. (3), (4)

Un studiu publicat în jurnalul științific Food and Chemical Toxicology admite faptul că percepția consumatorilor cu privire la utilizarea pesticidelor în agricultură și riscurile pentru sănătate este una eronată. Potrivit analizei circa 20,000 de cazuri de cancer ar putea fi prevenite prin creșterea consumului de fructe și legume cu o porție pe zi, în timp ce mai puțin de 10 cazuri de cancer ar putea implica prezența reziduurilor de pesticide în acestea. (5)

Sunt fructele și vegetalele ecologice mai bogate în nutrienți?

Conținutul în nutrienți al plantelor este determinat de multipli factori, inclusiv cei genetici, climatici, condiția solului, gradul de maturare al produsului la momentul recoltării, condițiile de depozitare și transport.

Cu toate acestea, susținătorii agriculturii ecologice pretind că produsele cu provenineță organică sunt superioare din punct de vedere nutrițional celor obținute prin metode convenționale care implică și utilizarea fertilizatorilor chimici.

Dacă sunt asigurate condițiile optime enumerate anterior, compoziția nutrițională nu este influențată de utilizarea fertilizatorilor organici sau a celor de sinteză. Acești fertilizatori asigură solului nutrienții necesari pentru a susține dezvoltarea unei noi plante și implicit fertilizatorii chimici sunt produși pentru a îndeplini aceste cerințe nutritive ale solului, respectiv ale plantei. Deoarece compoziția fertilizatorilor ecologici nu este una standardizată, beneficiile acestora este imprevizibilă. (6)

Concentrațiile în nutrienți ale produselor organice vegetale versus convenționale sunt relativ similare. Diferențele găsite în unele studii în ceea ce privește conținutul mai redus de nitrați și proteine, respectiv crescut de fosfor în cazul produselor organice, au fost nesemnificative și inconstante, putând fi explicate de compoziția și tipul fertilizatorilor utilizați. (6), (7), (8), (9) O meta-analiză publicată în British Journal of Nutrition a identificat concentrații crescute de antioxidanți, implicit polifenoli, și cantități semnificativ reduse de vitamina E, în cazul produselor organice. (14)

Sunt fructele și legumele ecologice mai sigure pentru consumul uman?

Pentru a fi considerate „sigure”, produsele organice nu trebuie să reprezinte un risc pentru sănătate din punct de vedere al încărcării cu microorganisme patogene, toxine naturale și reziduuri de pesticide.

Risc microbiologic

Escherichia coli (E. Coli) 0157:H7, Salmonella, Listeria monocytogenes și Campylobacter jejuni reprezintă patogenii majori implicați în bolile infecțiooase transmise prin intermediul alimentelor. Produsele de origine vegetală pot fi contaminate indiferent de producția lor ecologică sau convențională, în urma fertilizării cu îngrășământ biologic provenit din dejecțiile animale sau din materiale vegetale, a irigației culturilor cu surse contaminate de apă sau a contactului inadecvat cu materiile fecale în timpul manipulării sau procesării. (6)

Escherichia coli 0157:H7 este frecvent implicată în apariția sindromului hemolitic-uremic, caracterizat de severitatea a trei manifestări clinice: insuficiență renală eprogresivă, anemie hemolitică și trombocitopenie. Citiți mai multe despre acest sindrom în articol.

Toxine naturale

De asemenea, unele alimente, fie ecologice sau convenționale, conțin în mod natural toxine cum sunt de exemplu aflatoxinele în alune și cerealiere, solanina la nivelul părților verzi ale cartofilor, goitrogenii în unele legume crude, respectiv unele toxine produse de ciuperci și ierburi. Majoritatea acestora sunt inofensive când sunt ingerate în cantități mici în contextul unei diete variate, sănătoase. Similar pesticidelor, și în cazul acestor toxine endogene secretate pentru a proteja planta de dăunători, „doza face otrava”. (6)

Pesticide

Printre argumentele în favoarea agriculturii ecologice se numără restricționarea utilizării pesticidelor de sinteză.

Trebuie avut în vedere faptul că peste 99% dintre reziduurile de pesticide din dietă sunt produse în mod natural de plante, diferența până la 100% fiind acoperită de cele sintetice. În mod paradoxal, îngrijorarea se manifestă doar cu privire la cele chimice și contribuția lor la alterarea sănătății. În consecință, premisa potrivit căreia pesticidele naturale nu pun în pericol sănătatea umană este eronată, deoarece acești compuși sunt la fel de dăunătoare indiferent dacă se găsesc în mod natural în plantă sau ne referim la omologii lor sintetici. (12)

Multiple rapoarte înfiorătoare cu privire la utilizarea pesticidelor și a reziduurilor prezente în alimentele convenționale au instigat frica în rândul populației fără a exista dovezi științifice concrete ale riscului pentru sănătatea umană.

Aflați mai multe infromații despre reziduurile de pesticide din produsele vegetale și riscul acestora pentru sănătatea umană din articol.

De exemplu, metodologia utilizată pentru realizarea listei de mai sus a inclus multiple erori, iar informațiile obținute sunt prezentate într-o manieră lacunară, cu riscul de a dezinforma și a genera reacții radicale, frică, respectiv anxietate în rândul persoanelor care intră în contact cu aceste date:

 

  • pesticidele utilizate deși au fost prezentate drept „toxice pentru organism” în raportul celor de la EWG, acestea sunt reglementate de către organismele autorizate și prezentau un grad redus de toxicitate.
  • deși frecvența utilizării pesticidelor a fost mai mare în rândul produselor convenționale, cantitățile de reziduu de pesticide regăsite în alimente se aflau în intervalul de siguranță pentru sănătatea umană stabilit de către EPA (United States Environmental Prodection Agency), astfel cantitatea de reziduu găsită în peste 90% de produse analizate întrunea valori de minimum 1000 de ori mai mici comparativ cu cele permise și sigure; în cazul afinelor, cireșelor și al verzei furajere valorile găsite erau de 30,000 ori mai mici în comparație cu doza tolerabilă de referință. (10)
  • într-un raport independent (2011) care a inclus 10,480 mostre de fructe și vegetale doar 0.18% au prezentat reziduuri de pesticide peste limita de toleranță, iar restul de 99.82% s-au încadrat în intervalul de siguranță. (11)
  • natura și cantitățile neglijabile de reziduuri de pesticide din fructele și vegetalele din lista celor de la EWG nu constituie o justificare suficientă pentru a alege produsele organice/ecologice în detrimentul celor convenționale;
  • trebuie amintit faptul că produsele ecologice nu sunt în mod obligatoriu alimente fără pesticide. Deși producătorii evită utilizarea acestora, contaminarea încrucișată pe calea aerului sau a apelor subterane poate conduce la detectarea pesticidelor chimice în produsele organice. De asemenea, 
  • în cadrul unei analize realizate prin intermediul Programului de Monitorizare a Contaminării cu Pesticide a Produselor Alimentare din Statele Unite (PDP, Pesticide Data Program), circa 23% dintre alimentele organice testate au prezentat reziduuri de pesticide, fără a interesa o problemă de siguranță pentru sănătate. (10)


Sunt justificate prețurile fructelor și vegetalelor ecologice?

Produsele alimentare ecologice au un preț cu 10% până la 40% mai mare în comparație cu cele convenționale. Acestea se justifică în primul rând prin costurile de producție crescute, producției scăzute etc. (4)

Un studiu publicat în jurnalul Nutrition Today a analizat care sunt factorii ce îi determină pe unii consumatori să cumpere produse organice (efectele promise asupra stării de sănătate și a statusului nutrițional 39%, lipsa pesticidelor 17% etc.), toate acestea fiind analizate și invalidate anterior.

La polul opus, din cei 13 factori luați în calcul, costul alimentelor ecologice reprezintă o barieră în ceea ce privește achiziția alimentelor organice la 58% dintre persoanele intervievate. (2), (4)

Decizia de a achiziționa alimente ecologice sau convenționale trebuie luată în funcție de preferințele și nevoile personale, ținând cont și de buget.

Fructele și vegetalele provenite din agricultura ecologică nu și-au dovedit superioritatea în materie de nutrienți și beneficii asupra sănătății prin comparație cu omoloagele convenționale. Agresivitatea cu care cele din urmă sunt prezentate publicului drept nocive din cauza reziduurilor de pesticide, cu toate că nu constituie un risc real pentu sănătate, afectează comportamentul alimentar al consumatorilor, în defavoarea aportului zilnic de fructe și legume recomandat pentru o alimentație sănătoasă.

Consumul insuficient de legume și fructe este demonstrat a fi dăunător pentru sănătatea umană, contrar opiniilor populare în media cu privire la pesticidele existente sau nu în produsul final. Din păcate, România este țara care înregistrează cel mai scăzut consum de fructe și legume din Europa.

 

Ce trebuie să iei în considerare când alegi între produsele ecologice și cele convenționale?

  • Fructele și vegetalele organice nu sunt „pure” în ceea ce privește reziduurile de pesticide de sinteză, dar de regulă au un conținut mai redus comparativ cu cele convenționale.
  • Sugarii și copiii sunt mult mai susceptibili efectelor adverse ale pesticidelor în comparație cu adulții. În ciuda riscului de expunere la astfel de reziduuri, asociațiile medicale de pediatrie și dietetică recomandă o dietă abundentă în fructe și legume, care să includă între 5 și 9 porții zilnice.
  • În general, urmele reziduurilor de pesticide nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană în urma aportului dietetic de alimente. Deși muncitorii în agricultură au un grad ridicat de expunere la aceste pesticide, dovezile în ceea ce privește posibilele efecte adverse ale expunerii profesionale la pesticide sunt limitate.
  • Trebuie avut în vedere faptul că folosirea pesticidelor contribuie la menținerea abundenței  și a varietății proviziilor de alimente. Mai mult decât atât sunt stabilite norme stricte pentru utilizarea pesticidelor de către organismele guvernamentale (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Ministerul Sănătăţii), susținute la nivel legislativ național și internațional. Aceste reglementări au drept scop protejarea sănătății omului, dar și a mediului înconjurător. (13)
  • Atât produsele organice, dar și cele convenționale pot intra în contact cu pesticidele. Expunerea la astfel de reziduuri poate fi limitată printr-o prelucrare corespunzătoare a alimentelor: spălarea adecvată, dar fără a utiliza săpun sau detergenți, îndepărtarea cojii, a frunzelor externe, preparare termică adecvată. Dezavantajul acestor metode este reprezentat de pierderea anumitor nutrienți.
  • Produsele cu proveniență ecologică nu elimină riscul de a contracta boli transmise prin intermediul alimentelor. Este recomandată evitarea alimentelor acoperite cu pământ, infestate cu insecte, mucegai sau putrezite. Prezența acestor semne nu reflectă absența reziduurilor de pesticide, ci inițierea unor procese de alterare, cu numeroase riscuri pentru sănătate. (6)

Cum recunoști produsele ecologice din comerț? Mai multe detalii găsiți în articol.

 


Data actualizare: 10-12-2023 | creare: 30-01-2017 | Vizite: 5361
Bibliografie
(1) EWG's 2016 Shopper's Guide to Pesticides in Produce™, șinl: https://www.ewg.org/foodnews/dirty_dozen_list.php
(2) Low-Income Shoppers and Fruit and Vegetables: What Do They Think?, link: http://journals.lww.com/nutritiontodayonline/Fulltext/2016/09000/Low_Income_Shoppers_and_Fruit_and_Vegetables__What.6.aspx
(3) Health Risks of Pesticides in Food, link: https://depts.washington.edu/ceeh/downloads/FF_Pesticides.pdf
(4) Organic Foods: Health and Environmental Advantages and Disadvantages, link: http://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/early/2012/10/15/peds.2012-2579.full.pdf
(5) Estimation of cancer risks and benefits associated with a potential increased consumption of fruits and vegetables, link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512006394
(6) Organic foods and children, link: http://cursoenarm.net/UPTODATE/contents/mobipreview.htm?18/14/18656?source=HISTORY
(7) Are Organic Foods Safer or Healthier Than Conventional Alternatives?: A Systematic Review, link: http://annals.org/aim/article/1355685/organic-foods-safer-healthier-than-conventional-alternatives-systematic-review
(8) Nutritional quality of organic foods: a systematic review,link: http://ajcn.nutrition.org/content/90/3/680.long
(9) Consuming organic versus conventional vegetables: The effect on nutrient and contaminant intakes, link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691510005028?np=y
(10) Dietary Exposure to Pesticide Residues from Commodities Alleged to Contain the Highest Contamination Levels, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3135239/
(11) An Independent Analysis of the 2011 USDA Pesticide Residue Data, link: https://www.scribd.com/presentation/142002990/An-Independent-Analysis-of-the-2011-USDA-Pesticide-Residue-Data
(12) Putting the safety of organic food into perspective, link: https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0954422403000155
(13) Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2012 pentru stabilirea cadrului instituţional de acţiune în scopul utilizării durabile a pesticidelor pe teritoriul României, link: http://lege5.ro/Gratuit/gmzdcnzxgm/ordonanta-de-urgenta-nr-34-2012-pentru-stabilirea-cadrului-institutional-de-actiune-in-scopul-utilizarii-durabile-a-pesticidelor-pe-teritoriul-romaniei/2
(14) Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses, link: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/div-classtitlehigher-antioxidant-and-lower-cadmium-concentrations-and-lower-incidence-of-pesticide-residues-in-organically-grown-crops-a-systematic-literature-review-and-meta-analysesdiv/33F09637EAE6C4ED119E0C4BFFE2D5B1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Merele organice au mai multe bacterii benefice decât cele convenționale
  •