Consumul de sare
Autor: Costin Alexandra
Efectele consumului de sare în exces
Excesul de natriu conduce la o presiune sanguină foarte ridicată, cauza principală pentru atacul cerebral, stopul cardiac, insuficiența cardiacă și renală. Odată cu acumularea sodiului în organism, acesta începe să rețină apă pentru a-l dizolva. Acest proces amplifică volumul de lichid din jurul celulelor și crește cantitatea de sânge din corp, fapt ce pune mai multă presiune asupra inimii și vaselor de sânge.În timp, eforturile la care este supus întreg sistemul circulator determină rigiditatea vaselor de sânge și, implicit, favorizează apariția afecțiunile cardiovasculare, care sunt responsabile pentru două treimi din numărul total al atacurilor cerebrale și pentru 50% dintre cazurile clinice în insuficiența cardiacă. (2)
De asemenea, lucrările științifice realizate în domeniu au confirmat că reducerea consumului de sare poate conduce, în timp, la evitarea riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare și la scăderea ratei mortalității în rândul populației. (3)
Totuși, nu doar sistemul circulator este afectat de cantitățile mari de natriu. Studiile medicale arată că alimentele cu un conținut ridicat de sare favorizează apariția tumorilor stomacale, iar Institutul American de Cercetare în Oncologie confirmă această ipoteză, încadrând mâncărurile bogate în sodiu în rândul principalelor cauze ale cancerului de stomac. (4)
Deopotrivă, consumul exagerat de sare poate determina instalarea osteoporozei. Cantitatea de calciu pe care organismul nostru o pierde prin urinare crește în mod direct proporțional cu volumul de sodiu pe care îl absoarbe. În cazul persoanelor care prezintă un deficit de calciu în sânge, el este extras din oase, fapt ce are ca efect atrofierea masei oasoase – osteoporoza. (2)
Cantitatea maximă de sodiu recomandată
The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) recomandă tuturor persoanelor să acorde mai multă atenție obiceiurilor alimentare pe care le urmează și, mai ales, să-și aleagă cu mai multă responsabilitate meniurile. Limitarea consumului de sare este indicată tuturor, indiferent de vârstă, de sex sau de istoricul medical, dar devine obligatorie pentru persoanele cu vârste peste 50 de ani, diagnosticate cu hipertensiune arterială. Această categorie a populației nu ar trebui să depășească valoarea de 1,500 mg sodiu pe parcursul unei zile, ceea ce are ca echivalent 3,800 mg de sare sau două treimi dintr-o linguriță cu sare. (5)Pentru persoanele care nu suferă de afecțiuni cardiace, boli renale și alte maladii asociate, cantitatea maximă de sare pe care o pot consuma în cursul unei zile poate fi urmărită în tabelul de mai jos (6):
Vârsta | Cantitatea maximă de sare/zi | Cantitatea maximă de sodiu/zi |
1-3 ani | 2.000 mg | 800 mg |
4-6 ani | 3.000 mg | 1.200 mg |
7-10 ani | 5.000 mg | 2.000 mg |
11-19 ani | 5.800 mg | 2.300 mg |
19-50 ani | 6.000 mg | 2.500 mg |
51-65 ani | 5.000 mg | 2.000 mg |
Peste 65 de ani | 3.000 mg | 1.200 mg |
1.150 mg sodiu = 1/2 linguriță sare
1.500 mg sodiu = 2/3 linguriță sare
1.725 mg sodiu = 3/4 linguriță sare
2.300 mg sodiu = 1 linguriță sare
Singura categorie a populației pentru care datele cuprinse în tabelul de mai sus nu se aplică 100% cuprinde persoanele care practică mult sport și clasa muncitoare care lucrează în condiții termice foarte ridicate. În cazul acestora, prin transpirație se elimină o parte din sodiul ajuns în organism, așa încât este permisă creșterea cantității maxime de sare/zi.
Alimente care trebuie evitate
Cel mai mare volum de sare pe care îl consumăm provine din alimentele procesate, gata preparate – biscuiții, cașcavalul, produsele conservate, cerealele din comerț – dar și din mâncărurile servite la restaurant.
Chiar dacă mâncărurile procesate nu au un gust sărat – cerealele pentru micul-dejun, de exemplu – acestea pot ascunde o cantitate surprinzătoare de sodiu. De asemenea, alimentele consumate de mai multe ori în timpul zilei – precum pâinea – pot amplifica nivelul de natriu din organism, chiar dacă în mod normal, servite individual, nu sunt considerate bogate în sodiu.
Potrivit CDC, peste 40% din cantitatea totală de natriu care ajunge în organismul nostru provine din consumul următoarelor 10 alimente:
- pâinea, sub toate formele sale – franzelă, baghetă, rondele coapte etc.;
- mezelurile și restul preparatelor reci pe bază de carne;
- pizza;
- carnea de pasăre din comerț;
- supele instant;
- alimentele de tipul fast-food;
- cașcavalul produs în cantități industriale;
- pastele făinoase;
- meniurile pe bază de carne tocată, măruntaie – drob, chiftele etc.;
- snacks-urile: chips-uri, covrigei crocanți, pop-corn; (7)
Cantitatea de sodiu în principalele alimente consumate (8)
Proteine
Aliment | Cantitate | Sodiu (mg) |
Bacon | 1 felie medie | 155 |
Carne de pui (prăjită) | 100 gr | 87 |
Ou (prăjit) | 1 | 162 |
Omletă (cu lapte) | 1 felie medie | 171 |
Fasole, mazăre, linte (nepreparate) | 250 mg | 4 |
Pește (preparat termic) | 100 gr | 66 |
Șuncă (prăjită) | 100 gr | 1.300-1500 |
Hamburger | 100 gr | 77 |
Hot dog | 100 gr | 585 |
Alune (prăjite) | 30 gr | 228 |
Ceafă de porc (prăjită) | 100 gr | 65 |
Pulpă de miel (prăjită) | 100 gr | 65 |
Pulpă de vită (prăjită) | 100 gr | 68 |
Somon | 85 gr | 50 |
Crustacee marine | 85 gr | 100-325 |
Creveți | 85 gr | 190 |
Ton | 85 gr | 300 |
Carne de curcan (prăjită) | 100 gr | 70 |
Lactate
Aliment | Cantitate | Sodiu (mg) |
Lapte bătut | 250 ml |
443 |
Brânză Cheddar | 30 gr | 175 |
Brânză Cottage | 30 gr | 918 |
Lapte integral | 250 ml |
120 |
Lapte, 1% grăsime | 250 ml |
125 |
Iaurt integral | 250 ml |
115 |
Legume
Aliment | Cantitate | Sodiu (mg) |
Fasole | 250 mg | 4 |
Păstăi boabe | 250 mg | 4 |
Sfeclă roșie | 250 mg | 84 |
Broccoli (preparat termic) | 125 mg |
20 |
Morcov (crud) | 1 tulpină medie | 25 |
Morcov (preparat termic) | 125 mg |
52 |
Țelină | 1 tulpină medie | 35 |
Vânătă (preparată termic) | 250 mg | 4 |
Salată verde | 1 frunză | 2 |
Ciuperci (preparate termic) | 125 mg | 2 |
Ceapă (crudă sau preparată termic) | 125 mg |
3 |
Mazăre | 250 mg | 4 |
Cartof (preparat termic) | 1 | 12 |
Dovlecel (preparat termic) | 125 mg | 4 |
Ridiche | 10 | 11 |
Spanac (preparat termic) | 125 mg |
63 |
Roșie | 1 | 11 |
Suc de roșii | 200 ml |
660 |
Fructe
Aliment | Cantitate | Sodiu (mg) |
Mere | 1 | 1 |
Suc de mere | 250 ml | 7 |
Caise | 3 | 1 |
Banane | 1 | 1 |
Pepene galben (tăiat cublețe) | 125 mg |
14 |
Curmale | 10 | 2 |
Struguri (boabe) | 250 mg | 2 |
Suc de struguri | 250 ml | 7 |
Grepfrut | 1 | 0 |
Suc de grepfrut | 250 ml | 3 |
Portocală | 1 | 1 |
Suc de portocale | 250 ml | 2 |
Piersici | 1 | 0 |
Prune | 10 | 3 |
Stafide | 70 mg | 6 |
Căpșuni | 250 mg | 2 |
Pepene verde (tăiat cubulețe) | 250 mg | 3 |
Alimente pe bază de făină de grâu și alte cereale
Aliment | Cantitate | Sodiu (mg) |
Fulgi de tărâțe | 200 mg |
220 |
Pâine integrală | 1 felie | 159 |
Pâine albă | 1 felie | 123 |
Chiflă hamburger | 1 | 241 |
Cereale instant | 1 pachet | 250 |
Fulgi de porumb | 250 mg | 250 |
Brioșă | 1 | 364 |
Clătită | 1 | 431 |
Orez alb, bob lung (preparat termic) | 250 mg | 4 |
Biscuiți din cereale intergrale | 1 | 0 |
Paste făinoase | 250 mg | 7 |
Gofre congelate | 1 | 235 |
Mâncăruri conservate
Alimente | Cantitate | Sodiu (mg) |
Supe la conservă | 250 mg | 600-1.300 |
Preparate la conservă sau congelate | 200 gr | 500-2.570 |
5 moduri de a consuma mai puțină sare
Organismul uman are nevoie de cantități mici de sare în fiecare zi, datorită sodiului din componența sa. Totuși, consumată în exces, crește presiunea sanguină, stresând inima și vasele de sânge. Pentru scăderea nivelului de natriu din corp, nutriționiștii recomandă o alimentație bogată în fucte, legume și cereale integrale, un consum moderat de oleaginoase și lactate slabe și renunțarea, pe cât posibil, la carnea roșie și la cărnurile procesate.Pentru o viață sănătoasă, mai puțin „sărată”, țineți cont de următoarele sfaturi:
- Evitați mâncărurilor procesate, comercializate sub formă congelată sau la conservă;
- Citiți cu atenție etichetele de pe alimentele pe care le consumați – aveți grijă ca valoarea sodiului să fie mai mică sau egală cu aceea a caloriilor;
- Reduceți numărul meselor în oraș – produsele servite la restaurantele de tip fast-food pot conține până la 6.000 mg de sodiu/meniu (de aproximativ 4 ori mai mult decât este recomandabil pe zi);
- Încercați să renunțați la snacks-urile sărate și procesate – dacă simțiți nevoia unei gustări sărate, puteți presăra puțină sare peste un bol de cereale integrale sau peste porția de legume și oleaginoase;
- Educați-vă simțurile – un studiu științific realizat în domeniu a demostrat că persoanele care mănâncă mai puțin sărat de bucură de aceeași delectare gustativă precum cele care abuzează de sare. Modificarea obiceiurilor alimentare poate fi dificilă, dar, dacă trecerea se face treptat, o veți resimți mult mai puțin.
2. He FJ, MacGregor GA, A comprehensive review on salt and health and current experience of worldwide salt reduction programmes, 2009;
3.Strazzullo P, D’Elia L, Kandala NB, Cappuccio FP. Salt intake, stroke, and cardiovascular disease: meta-analysis of prospective studies, 2009;
4.World Cancer Research Fund, American Institute for Cancer Research, Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: A Global Perspective. London, 2007;
5. Sodium, salt, and you, link: https://www.health.harvard.edu/newsletters/Harvard_Womens_Health_Watch/2009/November/sodium-salt-and-you;
6. Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate, National Academies Press, 2004.
7. Take Action: How to Reduce Your Intake, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/take-action-on-salt/;
8. Low-Sodium Diet Guidelines, link: https://my.clevelandclinic.org/health/healthy_living/hic_What_We_Eat_Affects_How_We_Feel/hic_Keeping_Your_Digestive_Tract_Healthy/hic_Low-Sodium_Diet_Guidelines;
9. 6 ways to eat less salt, link: https://www.health.harvard.edu/healthbeat/6-ways-to-eat-less-salt.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Beneficiile principalelor condimente
- Alimente care pot ameliora stările de anxietate
- Dieta în gripă (ce să mănânci și ce să bei)
- Gadgeturi și unelte de bucătărie pentru un gătit mai sănătos
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
- Alimente care îți scad apetitul
- Ce peşte să mănânc? Topul celor mai buni peşti şi cei de care să ne ferim
- Topul celor mai alergene alimente
- Alimentele înghețate - ce e bine și ce nu să ții la congelator
- Sfaturi pentru a păstra fructele și legumele proaspete mai mult timp
- E posibil să nu fie așa cum credeai - Mituri despre gătit
- Cum adaugi ușor fibre în alimentația ta
- Recomandări de gustări (între mese)
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Ce tip de carne alegem?
- Alimente expirate - ce e și ce nu riscant de mâncat
- Greșeli frecvente care te readuc la greutatea inițială (după ce ai slăbit)
- Sursele ascunse de sare din alimentație
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Ce trebuie să mănânc dacă donez sânge?
- Ce parere aveti despre postul negru si despre scoaterea sarii din alimentatie
- Sarea iodata favorizeaza cancerul, cea normal e interzisa
- Prednison - mancare sarata sau mai putin sarata
- Consecinte dupa administrarea de prednison
- Sarea de bucatarie?
- Am folosit ClinSin Med in sinuzita cronica