Sursele ascunse de sare din alimentație

©

Autor:

Sursele ascunse de sare din alimentație
Studiile arată că reducerea cantității de sare din alimentație poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, reducând astfel riscul de atac de cord, insuficiență cardiacă și alte probleme de sănătate asociate consumului excesiv de sare. Experții sunt de părere că majoritatea oamenilor ar trebui să consume în medie 2.300 mg de sare în fiecare zi, care ar echivala cu o linguriță de sare. Recomandat ar fi ca oamenii care suferă de anumite afecțiuni să consume și mai puțin de atât. (1) Sodiul este un mineral indispensabil vieții și este esențial în menținerea funcțiilor mușchilor și nervilor la nivel optim. (2)

Însă, adesea, consumul de sare este mai mare decât cel recomandat, în mare din cauza faptului că există numeroase produse bogate în sare fără ca noi să știm acest lucru. Acesta este motivul pentru care, în acest articol, vom discuta despre sursele ascunse de sare din alimentație.

Există mâncăruri care conțin multă sare deși nu au gust sărat

Deși este o idee excelentă să nu mai adăugăm atât de multă sare în mâncare atunci când servim masa, din păcate, majoritatea mâncărurilor procesate, semipreparatele au deja sare în compoziția lor, chiar dacă multe dintre acestea nici nu au gust sărat. Printre aceste tipuri de mâncăruri se numără: produsele congelate, produsele din conserve, murăturile, produsele marinate, micile gustări dintre mese, brânza, condimentele, sosurile și siropurile, pâinea, cerealele și sucurile acidulate (inclusiv cele catalogate ca „diet soda”). Singura modalitate prin care putem ști câtă sare conțin produsele din coșul nostru de cumpărături este să citim cu atenție etichetele produselor pe care le achiziționăm. (1)

Dulciuri sărate?

De obicei, dulciurile nu sunt asociate consumului de sare, ci de zahăr. În chip surprinzător, s-a descoperit că multe deserturi sunt bogate în sodiu, adesea de la conservanții din compoziția lor. Spre exemplu, budincile și cremele pentru prăjituri pot conține până la 285 mg de sodiu per porție. O bucată de turtă dulce are 240 de miligrame de sodiu, o felie de tort poate conține între 250 și 300 de miligrame de sodiu. Și procesul de coacere implică utilizarea sării; o linguriță de praf de copt are 488 miligrame de sodiu și o linguriță de bicarbonat de sodiu (cantitatea folosită în cookie-urile clasice cu ciocolată) vine cu 1.259 miligrame de sodiu per pachet. (3)

Câtă sare conțin în medie cele mai des consumate produse?

Pâinea și produsele de panificație pot conține 230 mg de sodiu, în timp ce o felie de pizza poate avea în compoziție până la 760 mg de sodiu, carnea de pasăre – în special „chicken nuggets” - doar 3 bucățele au aproape 600 mg de sodiu în compoziție, supele instant (la pachet/ conservă) – o porție de supă de pui cu tăiței conține până la 940 mg de sodiu. Senvișurile, dacă luăm în considerare toate ingredientele - pâinea, mezelurile, brânza și condimentele - pot depăși cu ușurință cantitatea de 1.500 mg de sodiu. (1)

De asemenea, unele păsări de curte sunt injectate cu sodiu. Astlfel, păsările injectate pot avea de 5-8 ori mai mult sodiu decât păsările de curte netratate, în timp ce produse precum peștele și fructele de mare sunt adesea ținute în băi de apă cu sare pentru a le îmbunătăți aroma, textura și aspectul. (2)

În cazul unor conserve cu fasole verde, doar o jumătate de ceașcă conține 390 mg de sodiu. Când utilizăm aceste produse în rețete care necesită să adăugăm și mai multă sare, cantitatea de sare pe care o consumăm la o singură masă poate scăpa de sub control. (2)

Cât de mult este prea mult?

În timp ce un adult poate să consume până la 2.300 mg de sare zilnic, persoanele cu tensiune arterială crescută sau persoanele mai în vârstă nu ar trebui să consume mai mult de 1.500 de miligrame de sodiu pe zi. Să nu uităm că alimentele procesate cu conținut scăzut de grăsimi conțin adesea cantități mai mari de sare decât produsele bogate în grăsimi. (4)

Câteva sfaturi

  • Prepară-ți singur mâncarea, renunță la semipreparate și la mâncarea de tip fast-food și fii atent la câtă sare conțin deja toate ingredientele din rețetă.
  • Nu adăuga mai multă sare decât este necesar pentru gătit și la servirea mesei.
  • Încearcă să te obișnuiești să nu mai mănânci atât de sărat.
  • Citește cu atenție etichetele produselor pe care le achiziționezi.
  • Fii atent la diferența dintre „conținut foarte scăzut de sare” și „conținut redus de sare” de pe etichete.

Data actualizare: 01-10-2023 | creare: 03-08-2018 | Vizite: 2406
Bibliografie
1. Do You Know Where Salt Is Hiding in Your Food?: https://health.clevelandclinic.org/know-salt-hiding-food/
2. Hidden Sources of Sodium: https://www.myfooddiary.com/blog/hidden-sources-of-sodium
3. Top 10 Hidden Sources of Salt: https://www.caring.com/articles/top-10-hidden-sources-of-salt
4. Salt Lurks in Unsuspected Foods: https://www.webmd.com/diet/news/20081201/salt-lurks-in-unsuspected-foods#2
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Senzorul intraoral pentru verificarea nivelului de sodiu ar putea contribui la controlul hipertensiunii arteriale
  • Consumul de sare - un studiu amplu trage concluzii optimiste
  • Medicamentele hipertensive influențează aportul zilnic de sare al pacienților
  •