Alimentele înghețate - ce e bine și ce nu să ții la congelator
Autor: Vasiliu Alina
Înghețarea întârzie deteriorarea și menține alimentele în siguranță prin prevenirea creșterii microorganismelor și prin încetinirea activității enzimatice care determină alimentele să se strice.
Timpul este un factor important în menținerea alimentelor congelate de înaltă calitate. Alimentele congelate nu vor dura pentru totdeauna. Chiar și alimentele depozitate corespunzător își vor pierde culoarea, textura, aroma și calitatea nutrițională.
De asemenea, este recomandat să păstrezi congelatorul la -18°C sau la o temperatură mai scăzută pentru a menține calitatea alimentelor congelate. (1)
Cele mai multe alimente își vor menține calitatea dacă temperatura congelatorului este -23 până la -29°C. La temperaturi între -18 și 0°C, produsele alimentare se deteriorează mai rapid. Temperaturile fluctuante, cum ar fi cele din congelatoarele cu dezghețare automată (tehnologia No Frost), pot, de asemenea, să deterioreze calitatea alimentelor.
Temperaturile din congelator nu distrug microorganismele patogene sau degradante, care vor începe să se dezvolte la o temperatură mai ridicată. Când alimentele congelate sunt dezghețate la temperatura camerei, suprafața alimentelor se încălzește suficient pentru ca microorganismele să crească și să se înmulțească. (2)
Alimente care pot fi înghețate
Legume
Aproape toate legumele, cu câteva excepții (vinete, cartofi, anghinare, salată verde) pot fi înghețate. Pentru a-ți simplifica rutina, spală, curăță, taie opărește și îngheță legumele, astfel încât să le poți scoate și să le gătești în timp minim în cursul zilei.
De asemenea, congelează legumele repede și cu atenție în aceeași zi în care le cumperi, fără a îngheța legumele prăjite, pentru că își pierd prospețimea și gustul.
Fructe
Poți îngheța fructele cu sau fără sirop de zahăr. Alege fructele ferme și coapte. Taie și împachetează în porții mici de servire depozitate în recipiente rigide atunci când le pui la înghețat. Pungile de fructe congelate sunt perfecte pentru adăugarea în produse de patiserie sau în smoothie-uri.
Pește
Curăță peștele apoi împachetează-l într-o folie de plastic, după care, îl mai poți înfășura încă o dată cu o folie de aluminiu, pentru o mai bună protecție.
Carne
Pentru a preveni modificările de aromă și uscarea produselor din carne, împachetează-le bine înainte de a le îngheța. Poți folosi folii și pungi speciale de congelare care ar trebui sigilate strâns.
Produse de patiserie
Poți împacheta produsele de patiserie în ambalaje din plastic, pungi pentru congelat sau în folie. Pâinea își menține calitatea timp de până la 3 luni, prăjiturile timp de 2 luni, aluatul pentru 6 luni și cheesecake-ul timp de 2 până la 3 luni. (3)
Nerecomandat pentru congelare
Dar nu este ideal pentru toate alimentele să fie păstrate în congelator - și păstrarea alimentelor în mod necorespunzător în congelator poate duce la deterioarea alimentelor și la riscuri pentru sănătate.
Lapte
Din păcate, laptele depozitat în congelator își poate schimba consistența atunci când este dezghețat, mai exact se poate separa în bucăți și în părțile apoase atunci când este dezghețat. Va fi sigur de consumat, dar nu are exact cea mai bună consistență pentru laptele cu cereale sau pentru a fi adăugat în cafea.
Cartofi cruzi
Cartofii au un conținut ridicat de apă, deci după ce au fost depozitați în congelator, aceștia pot deveni moi. Pe de altă parte, cartofii gătiți nu vor fi la fel de moi precum cei cruzi. Schimbarea texturii nu va conta prea mult atunci când sunt adăugați în rețete precum tocana.
Cartofi prăjiți
Alimentele care au fost prăjite își vor pierde gustul și textura dacă le pui la înghețat. În schimb, cartofii gătiți la cuptor pot fi depozitați la congelator.
Ouă care nu sunt decojite
Depozitarea ouălor care sunt încă în coajă în congelator este un mare nu. Conținutul de apă din ou se extinde atunci când este înghețat, ceea ce poate provoca fisurarea cojii și creșterea vulnerabilității la bacterii. Dacă dorești să îngheți ouăle, întotdeauna scoate-le din coajă, amestecă-le și depozitează-le într-un container închis ermetic.
Brânzeturi moi
Stocarea brânzeturilor moi în congelator va avea un rezultat similar cu depozitarea laptelui acolo. Când vine vremea să le consumi, vei descoperi, de multe ori o textură diferită, cum se întâmplă în cazul alimentelor cum ar fi brânza topită, smântâna și ricota.
Carnea pe care deja ai dezghețat-o
Odată ce ai scos carnea din congelator pentru a o găti, nu o mai poți depozita la loc. Alimentele înghețate și dezghețate pot atrage mai rapid bacterii potențial dăunătoare decât carnea care nu a fost în congelator. Cea mai bună metodă este să gătești carnea la temperatura potrivită și să o consumi sau să o reintroduci în congelator după ce ai gătit-o.
Iaurt
Din punctul de vedere al sănătății, nu este nimic în neregulă cu depozitarea unui iaurt în congelator, atâta timp cât este respectată data de expirare a acestuia. Vestea bună este că depozitarea iaurtului la congelator nu ucide culturile sănătoase vii și active, dar vestea proastă este că atunci când este dezghețat, textura își va pierde cremozitatatea și va deveni granulată.
Paste
Nu te vei îmbolnăvi atunci când mănânci o poție de paste dezghețate, dar acestea își vor pierde textura și vor fi diferite de cele care sunt gătite al dente. (4)
Recomandări
Un congelator, spre deosebire de frigider, funcționează mai eficient dacă este plin. Nu-l decongela cu un uscător de păr, nu lăsa niciodată părțile laterale să fie acoperite cu gheață și, dacă există o întrerupere a alimentării cu energie electrică, țineț ușa închisă. Frigiderul va menține mâncarea rece timp de aproximativ patru ore dacă nu este deschis. Un congelator va păstra o temperatură adecvată timp de aproximativ 48 de ore dacă ușa rămâne închisă.
2. Refrigerator and Freezer Storage. Url: Refrigerator and Freezer Storage
3. Freezing food. Url: https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/cooking-for-people-with-diabetes/freezing-food
4. 10 Foods You Should Never Keep in the Freezer. Url: https://www.rd.com/food/fun/foods-not-to-freeze/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Beneficiile principalelor condimente
- Alimente care pot ameliora stările de anxietate
- Dieta în gripă (ce să mănânci și ce să bei)
- Gadgeturi și unelte de bucătărie pentru un gătit mai sănătos
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
- Alimente care îți scad apetitul
- Ce peşte să mănânc? Topul celor mai buni peşti şi cei de care să ne ferim
- Topul celor mai alergene alimente
- Sfaturi pentru a păstra fructele și legumele proaspete mai mult timp
- E posibil să nu fie așa cum credeai - Mituri despre gătit
- Cum adaugi ușor fibre în alimentația ta
- Recomandări de gustări (între mese)
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Ce tip de carne alegem?
- Alimente expirate - ce e și ce nu riscant de mâncat
- Greșeli frecvente care te readuc la greutatea inițială (după ce ai slăbit)
- Sursele ascunse de sare din alimentație
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Ce trebuie să mănânc dacă donez sânge?
- Am voie să mănânc înainte să donez sânge?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni
- Pastile pentru slabit
- Lindaxa are efecte negative?
- Vreau sa slabesc 30 kg - macar atat!
- Poftiti la slabit !!!
- Capsula de slabit
- Vreau sa slabesc aici
- Super slim chinezesc si slabirea
- Pastile de slabit - ce recomandati?
- Sanatate, greutate normala, fara boli cronice: Postul Intermitent