Sfaturi pentru a păstra fructele și legumele proaspete mai mult timp

©

Autor:

Sfaturi pentru a păstra fructele și legumele proaspete mai mult timp

Fructele și legumele proaspete sunt componente importante ale unei alimentații sănătoase.

Pe de o parte, un studiu a analizat distanța, ca factor care influențează consumul de fructe și de legume proaspete. Concluzia a arătat că frecvența cumpărăturilor este asociată cu accesul la mașină, dar o distanță mai mare îi împiedică pe indivizi să meargă la cumpărături. Accesul la magazinele aproapiate de cumpărător poate favoriza cumpărăturile și consumul mai frecvent de produse. (1)

Pe de altă parte, risipa de alimente este o problemă tot mai pregnantă în prezent. De fapt, aproape o treime din toate alimentele produse în lume sunt aruncate sau irosite din diverse motive. Aceasta echivalează cu aproape 1,3 miliarde de tone în fiecare an (2).

Cei mai mulți dintre noi nu au timp să ajungă în fiecare zi în piață pentru a obține produse proaspete și, în schimb, aleg să facă cumpărături o dată pe săptămână. Din păcate, chiar și cu cele mai bune intenții, până la sfârșitul săptămânii ne găsim adesea în situația în care, mai mult decât o parte echitabilă de legume și fructe se strică și trebuie, apoi aruncate. Cu toate acestea, există metode pentru a evita rispa și a păstra alimentele pentru mai mult timp în frigider. Cu puțină atenție suplimentară, există diverse modalități de a păstra fructele și legumele proaspete mai mult timp.

• Fructe de pădure: Clătește-le cu oțet

Înainte de a le depozita în frigider, spală căpșunile, zmeura și alte fructe de pădure cu un amestec de oțet și apă (este recomandat un raport de 1:3). Acest lucru protejează împotriva mucegaiului, care poate prelungi termenul de valabilitate al fructelor de pădure. Apoi, clătește cu apă și usucă bine fructele.

• Salată: Depozitează în prosop de hârtie

Depozitează frunzele de salată rămase într-un castron cu un prosop de hârtie deasupra, apoi sigilează cu o folie de plastic. Prosopul absoarbe umezeala, ceea ce împiedică ca frunzele să devină moi și cu pete maro. Schimbă prosopul atunci când devine umed. Un alt truc este acela de a presăra puțină sare peste frunze, lucru care ajută împotriva umezelii.

• Avocado: Stropește cu lămâie

Avocado conține enzime care produc un pigment maro atunci când este expus la oxigen, motiv pentru care avocado pare neapetisant atât de repede după depozitare. Pentru a evita acest lucru, împrospătează-l cu suc de lămâie. (Poți, de asemenea, să faci același lucru și cu guacamolele.)

Acidul citric va ajuta la prevenirea tentei maro timp de cel puțin o zi. De asemenea, poți păstra felii de avocado împreună cu bucăți mari de ceapă. Aceleași gaze care produc lăcrimarea ochilor atunci când tai ceapa, previne, de asemenea, oxidarea în avocado. Atâta timp cât ceapa atinge doar pielea avocadoului, nu va exista o aromă notabilă.

• Morcovi: Înmoaie în apă

Pentru a evita aspectul vechi și uscat pe care tind să-l capete marcovii, mai întâi taie frunzele verzi dacă ai cumpărat morcovi întregi (frunzele pot scoate nutrienți din rădăcini). Pune-i într-un recipient plin cu apă, sigilează cu o folie de plastic și depozitează-i în frigider. Sau înfășoară-i în folie cu bule înainte de a-i depozita în frigider: va permite să ajungă la morcovi doar o cantitate suficientă de umiditate.

• Lămâi: Evită să le tai în jumătate

Dacă ai nevoie doar de puțină zeamă de lămâie pentru a adaugă la o rețetă sau într-o băutură, folosește o furculiță pentru a străpunge coaja de lămâie, în loc să o tai în jumătate. În acest fel, poți stoarce zeama de lămâie, fără a usca întreaga lămâie.

• Ceapa: Înfășoară în material

Materialul care seamănă cu o plasă permite aer suficient pentru a ajunge la legume, ceea ce ajută ceapa să rămână proaspătă. Pur și simplu înfășoară ceapa într-un material, legând un nod la fiecare capăt.

• Cartofi: Depozitează cu mere

Merele produc gaz de etilenă care poate menține o stare proaspătă pentru mai mult de opt săptămâni.

• Mere: Se înmoaie felii în apă sărată

Feliile de măr sunt o gustare convenabilă sau pot fi folosite ca decor pentru salate. Înmoaie feliile rămase într-un castron cu apă rece și sărată pentru a preveni oxidarea (nu mai mult de ½ linguriță de sare pe litru de apă). După cinci minute, usucă și depozitează feliile în frigider într-o pungă de plastic închisă ermetic.

• Țelină: Învelește în folie de aluminiu

Spre deosebire de o pungă de plastic, folia de aluminiu va elibera gazul de etilenă. Atunci când etilenă este conservată într-o pungă de plastic, au loc pierderile de umiditate și apar semnele de deteriorare ale țelinei.

• Banane: Înfășoară tulpinile cu folie de plastic

Gazul de etilenă este din nou vinovatul și în acest caz, iar separarea fiecărei banane de ciorchine și împachetarea fiecărei tulpini în folie de plastic poate opri răspândirea gazului. Dacă acestea au devenit deja prea coapte, decojește-le și păstrează-le în congelator pentru a le adăuga ulterior în smoothie.

• Roșii: Păstrează-le afară din frigider și așezate cu partea tulpinii în jos

Atunci când sunt păstrate în frigider, roșiile își pierd gustul și textura. În plus, atunci când le așezi, aigură-te că le pui cu partea tulpinii în jos, deoarece această parte a fructului este ultima care se coace.

• Sparanghel: Păstrează în poziție verticală într-o ceașcă cu apă

Sparanghelul se usucă adesea înainte de a avea șansa de a fi preparat, dar există o metodă care să-l păstreze suficient de umed pentru rețetele tale preferate. La fel cum faci atunci când păstrezi flori, așează sparanghelul în poziție verticală cu marginile tăiate scufundate într-un castron sau într-o ceașcă cu apă.

Indiferent dacă bananele se strică sau roșiile devin moi, toată lumea a trebuit să arunce o parte din produsele lor cel puțin o dată. Cu toate acestea, dacă ții cont de sfaturile de mai sus poți îmbunătăți atât modul în care îți manageriezi timpul, prin faptul că, dacă mergi o dată pe săptămână la cumpărături ai siguranța că le vei păstra proapete mai mult timp, iar, pe de altă parte, vei contribui la reducerea unei probleme tot mai iminente, aceea a rispei de alimente, dintre care fructele și legumele sunt cel mai adesea aruncate.


Data actualizare: 14-05-2024 | creare: 26-09-2018 | Vizite: 2857
Bibliografie
1. Fresh produce consumption and the association between frequency of food shopping, car access, and distance to supermarkets. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211335514000308
2. Global Initiative on Food Loss and Waste Reduction. Url: https://www.fao.org/save-food/resources/keyfindings/en/
3. 12 Tricks to Keep Fruits and Vegetables Fresh Longer. Url: https://www.rd.com/food/fun/keep-fruits-and-veggies-fresh-longer/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Păstrarea fructelor și legumelor proaspete - metode și sfaturi utile
  •