Dieta în gripă (ce să mănânci și ce să bei)
Autor: Dr. Purtan Teodora

Care sunt însă alimentele recomandate în cazul gripei? Și care este modul de acțiune al acestora asupra stării de sănătate?
Manifestările clinice apărute în contextul răcelii sau a gripei pot fi ușor combătute prin adoptarea unui regim alimentar sănătos.
În cele mai multe cazuri, persoanele cu gripă prezintă lipsa poftei de mâncare (inapetență), cu scăderea aportului alimentar pe perioada bolii. Din această cauză, se recomandă ca în timpul răcelii să fie adoptată o alimentație echilibrat,ă pentru ameliorarea stării de sănătate și pentru creșterea rezistenței organismului în lupta cu diferiții agenți patogeni determinanți ai bolii.
În continuare, vom prezenta o listă de alimente recomandate de către medici de afi consumate în perioada răcelii sau a gripei:
Supă de pui
Supa de pui este preparatul alimentar favorit al numeroaselor persoane. Indiferent de felul doi care se servește la o masă de prânz, supa de pui este întotdeauna pe primul loc. Supa de pui este recomandată însă și în cazul persoanelor cu gripă și aceasta nu doar datorită proprietăților sale hrănitoare și hidratante, ci și anumitor studii clinice care au demonstrat eficiența supei de pui în contextul gripei. Datorită efectelor sale antiinflamatoare, supa de pui poate stimula vindecarea organismului afectat de gripă. Studiile realizate în acest sens au demonstrat faptul că supa călduță de pui stimulează activitatea cililor nazali, protejând astfel organismul împotriva diferiților agenți patogeni (bacterii, virusuri sau paraziți).
Carne de curcan
Datorită conținutului crescut de proteine și numeroase alte substanțe nutritive, carnea de curcan este recomandată persoanelor cu gripă. Carnea de curcan asigură energia necesară organismului pentru lupta împotriva diferiților agenți microbieni.
Usturoi
Usturoiul este condimentul perfect al mâncării, nu doar în cazul persoanelor cu gripă. Datorită proprietăților sale imunostimulatoare, antimicrobiene și deconcestionante, usturoiul stimulează vindecarea organismului.
Varză Kale şi broccoli
Datorită conținutului crescut de vitamina C, vitamina E şi alte substanțe nutriționale, aceste două legume sunt deosebit de utile în creşterea imunității şi a rezistenței organismului față de agresiunile diferiților agenți microbieni. Studiile realizate în acest sens au demonstrat că consumul periodic de broccoli şi varză Kale scade riscul apariției infecțiilor respiratorii superioare.
Turmeric
Datorită gustului plăcut şi culorii îmbietoare pe care o creează diferitelor preparate culinare, trmericul este condimentul perfect. Mai important este însă efectul antiinflamator pe care acesta îl are. Un studiu realizat în China la Nanjing Medical University a demonstrat că turmericul prezintă un conținut bogat de curcumină. Aceasta, datorită proprietăților antiinflamatorii ameliorează inflamația mucoasei bucofaringiene apărute în gripă şi împiedică evoluția bolii, blocând căile inflamatorii de acțiune a virusului gripal.
Suc de legume
Salata sau sucul de legume sunt printre puținele alimente pe care o persoană cu gripă ar simți nevoia sau și-ar dori să le consume. Datorită proprietăților sale nutritive, sucul de legume poate regla nivelul de sodiu în organism și va asigura nivelul optim de vitamine și minerale în corpul uman. Pe lângă aceste aspecte, sucul de legume poate asigura hidratarea organismului și datorită proprietăților sale antioxidante, favorizează întărirea sistemului imunitar, grăbind vindecarea bolii. În plus, sucul de fructe sau de legume poate reduce nevoia de dulce a organismului.
Ceai cald din plante
Datorită proprietăților lor antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene, ceaiurile din plante pot fi alegerea potrivită pentru hidratare în perioada gripei, facilitând vindecarea bolii prin creșterea sistemului imunitar. De asemenea, aburul emanat de către ceaiul călduț poate duce la ameliorarea congestiei nazale. Introducerea unei felii de lămâie sau a unei lingurițe cu miere pot potența efectul ceaiului.
Ghimbir
Conform studiilor realizate pe baza utilizării ghimbirului în alimentație, acest produs are atât efect antiinflamator, fiind util în combaterea simptomelor specifice gripei, cât și efect antiemetic și antidiareic, combătând durerile gastrice. Ghimbirul poate fi consumat ras sub formă de condiment sau sub formă de suc.
Pâine prăjită sau biscuiți
Aceștia pot reprezenta o sugestie de gustare în cazul persoanelor cu gripă, datorită faptului că nu accentuează inflamația gâtului și sunt bine tolerați la nivel gastric.
Somon
Somonul reprezintă una din puținele surse cu un conținut atât de ridicat de vitamina D3. Un studiu efectuat în Londra la Queen Mary University a demonstrat faptul că vitamina D3 are capacitatea de a proteja organismul împotriva gripei şi a diferitelor infecții de tract respiratorii.
Banane
Bananele, alături de alte alimente, precum merele, orezul sau pâinea prăjită, sunt alimente recomandate în cazul adulților și al copiilor cu tulburări digestive apărute în cadrul gripei, deoarece sunt utile în combaterea stărilor de greață, vomă și a diareii.
Băuturi proteice
Datorită conținutului crescut de vitamine esențiale și substanțe nutritive, băuturile proteice pot furniza energie organismului în contextul gripei. Se recomandă consumarea băuturilor proteice care prezintă un conținut redus de zahăr și conțin cel puțin șase grame de proteine. [1], [2], [3]
2. What Should I Eat When I Have the Flu?, link: https://www.webmd.com/cold-and-flu/what-to-eat-when-you-have-the-flu#1
3. What to Eat (and Drink) When You Have the Flu, link: https://time.com/5131682/what-to-eat-and-drink-when-you-have-the-flu/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mituri și realități despre pâine: ce arată dovezile științifice despre pâinea albă, integrală și pâinea industrială
- Este mâncarea gătită la airfryer (prăjire cu aer cald) mai sănătoasă decât prăjită în baie de ulei?
- Alimentația și riscul de constipație cronică la adulți
- Este sigur să gătim cu folie de aluminiu?
- Tigaia de gătit și sănătatea: cât contează materialul și ce să alegem
- Zahărul și diabetul - ce trebuie să știi
- Semințele de chimen negru îmbunătățesc profilul lipidic (scad LDL, scad colesterolul total, cresc HDL)
- Alimentele și dopamina - cum alimentația ne dă peste cap creierul
- Postul alimentar (fasting cu apă) de 24 ore, 5 zile și 14 zile: comparație între efecte metabolice, cardiovasculare și hormonale
- Semnele care arată că mănânci prea multe grăsimi
- Resetarea organismului în 5 zile de post alimentar complet (doar apă) – explicațiile Dr. Eric Berg
- Lipofagia (autofagia lipidică) - un nou mecanism descoperit în postul alimentar (fasting)
- Cum să te hidratezi corect - Ecuația Galpin
- Cafeaua decofeinizată - bună sau rea?
- Oțetul de mere ajută la scăderea în greutate [meta-analiză]
- 7 zile fasting - studiu de caz
- 13 alimente pe care nu merită să le cumperi bio
- Zahărul, insulina și adevărul ascuns al industriei alimentare – Dr. Robert Lustig explică de ce „caloriile” nu contează
- Beneficiile principalelor condimente
- Alimente care pot ameliora stările de anxietate
- Procupare excesiva fata de sanatate
- Chiar imi este frica!
- De vreo 2-3 luni am o umflatura la obrazul stang
- Sinuzita cronica, gripa, simt ca lesin, ca ma pierd
- Va rog foarte mult un raspuns urgent, multumesc
- Gripa sau meningita?
- Remedii naturale pentru raceala si gripa
- Infectie care nu trece cu antibiotice plus complicatii