Alimente expirate - ce e și ce nu riscant de mâncat

©

Autor:

Alimente expirate - ce e și ce nu riscant de mâncat

Inscripția de pe ambalajele produselor alimentare de tipul „a se consuma de preferință înainte de” este adesea confundată de consumatori ca având același sens cu „a se consuma până la”.


„A se consuma de preferință înainte de” indică data până la care se preconizează că produsul alimentar își păstrează calitatea. Chiar dacă produsele alimentare depășesc această dată, acestea pot fi în continuare consumate, atâta timp cât instrucțiile de depozitare sunt respectate, iar ambalajul nu este deteriorat.

În ceea ce privește mențiunea „a se consuma până la”, indică data până la care produsul poate fi consumat în siguranță.
Aspectul și mirosul pot fi uneori înșelătoare, motiv pentru care datele de expirare de pe ambalaje vă pot îndruma în direcția corectă și pot ajuta în prevenirea bolilor. (1)

Câteva produse alimentare care au nevoie de o atenție specială din acest punct de vedere sunt:

Înlocuitorii de ouă

Dacă ouăle crude pot fi păstrate în frigider timp de trei până la cinci săptămâni, pentru produsele de înlocuire ale ouălor este recomandat să fie păstrate de la trei până la cinci zile, odată ce au fost deschise.

Brânzeturi cremoase

Brânzeturi care au textură mai tare cum ar fi brânza cheddar sau gouda, au o durată de depozitare mai lungă, deoarece este mai dificil pentru bacterii și mucegai să le pătrundă. Odată deschise, brânzeturile tari pot dura până la șase luni în frigider, potrivit Academy of Nutrition and Dietetics. Cu toate acestea, brânzeturile mai moi, cum ar fi ricotta, brânză topită sau brânză de capră, sunt mai susceptibile la mucegai și bacterii și ar trebui aruncate la primul semn de alterare sau după expirarea termenului de valabilitate, oricare dintre acestea survine mai întâi.

Condimente și sosuri

Deși impresia generală este că sosurile și condimentele durează pentru o perioadă îndelungată de timp, deoarece sunt depozitate în frigider, asta nu înseamnă că sunt ferite de bacterii. Spre exemplu, zahărul tinde să aibă o expunere mai mare la bacterii.

Salată de cartofi

Salatele ca acestea sunt adesea împinse în spatele frigiderului și uitate, dând timp pentru ca bacteriile să se înmulțească și pentru ca hrana să se altereze.

Sucurile presate la rece

Sucurile presate la rece sunt incredibil de populare, deoarece sunt nutritive, dar este important să le consumați foarte curând după cumpărare. Spre deosebire de sucurile procesate care urmează un proces de pasteurizare pentru a distruge bacteriile dăunătoare și pentru a spori durata de păstrare, aceste sucuri nu sunt pasteurizate, făcându-le predispuse la contaminarea cu bacterii. Astfel, este recomndat să fie consumate în termen de 48-72 de ore, dacă doriți să evitați să vă îmbolnăviți.

Carnea proaspătă

În ceea ce privește carnea proaspătă, aceasta trebuie, fie preparată, fie înghețată după ce a fost cumpărată. De asemenea, este recomandat să se prepare carnea proaspătă la temperaturi adecvate ca o metodă de protecție împotriva bacteriilor.

Carnea tocată

FDA declară că carnea tocată ar trebui să fie consumată sau înghețată în termen de două zile de la cumpărare. (2) Acest lucru este valabil pentru carne de vită, carne de porc, curcan, miel și orice alt tip de carne tocată.

Carnea felii

Aceste felii de șuncă și de curcan vor dura doar trei până la cinci zile, deci este important să cumpărați doar ceea ce veți mânca în mod realist în această perioadă. Acest tip de carne, în particular, este susceptibilă la un anumit tip de bacterie numită Listeria, care se poate multiplica în medii reci, cum ar fi frigiderul, așa că doar pentru că este depozitată la rece, nu înseamnă că este complet protejată.

Pește

Carnea de pește nu sunt mai puțin predispuspă la bacterii decât celelalte tipuri de carne și ar trebui să fie consumată în termen de una sau două zile după cumpărare. În caz contrar, Whole Foods sfătuiește să înfășurați peștele în hârtie sau folie de aluminiu și să-l puneți în congelator.

Fructe de pădure proaspete

Indiferent dacă le cumpărați din magazin sau din piață, fructele de pădure au o valabilitate scăzută. Zmeura și căpșunile sunt comestibile doar pentru aproximativ trei zile după cumpărare, în timp ce afinele pot dura câteva zile în plus în frigider. Este recomandat să înghețați orice tip de fructe de pădure pe care știți că nu le veți mânca în acest interval de timp, deoarece, în caz contrar, acestea pot dezvolta o bacterie numită ciclospora cayetanensis, care poate provoca diaree, balonare, vărsături și alte simptome specifice intoxicației alimentare.

Legume cu frunze verzi

Prevention.com afirmă că aceste legume cu frunze verzi au potențialul de a transporta bacterii precum E. coli. Pentru siguranța dumneavoastră spălați toate tipurile de legume verzi înainte de a le consuma și acordați atenție datei de expirare inscripționată pe ambalaj.

Germenii din plante

Sunt crescuți într-o mediu cu o climă caldă, ceea ce îi transformă în produsul ideal de reproducere pentru bacterii. Este recomandat să îi consumați la două zile după achiziționare. În cazul femeilor însărcinate sau care prezintă semne de boală, se evită complet consumul acestora.

Crustacee

Așa cum se întâmplă în cazul altor fructe de mare, crustaceele crude au un termen de valabilitate de doar o zi sau două zile în frigider înainte ca bacteriile lor să provoace boli alimentare. Scoicile ar trebui consumate nu mai târziu de 24 de ore după ce sunt cumpărate. Stridiile consumate după data de expirare pot conține vibrio vulnificus, bacterii care pot provoca otrăvirea sângelui. (3)

Pentru a sta protejați de riscului unei intoxicații alimentare sau a unei contaminări cu bacterii precum Salmonella sau E. coli, specialiștii recomandă să acordăm atenție inscripției de pe ambalajele produselor alimentare și să gătim, pe cât posibil, la o temperatură adecvată produsele alimentare, în special pe cele proaspete. Salmonella, de exemplu, dispare după ce un aliment este gătit la 150 de grade sau mai mult.


Data actualizare: 14-11-2023 | creare: 12-09-2018 | Vizite: 5213
Bibliografie
1. How to Tell Whether Expired Food Is Safe to Eat. Url: https://www.consumerreports.org/food-safety/how-to-tell-whether-expired-food-is-safe-to-eat/
2. REFRIGERATOR & FREEZER STORAGE CHART. Url: https://www.fda.gov/downloads/Food/ResourcesForYou/HealthEducators/ucm109315.pdf
3. 13 Foods You Should Never, Ever Eat Past the Expiration Date. Url: https://www.rd.com/health/wellness/food-expiration-date/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Folia alimentară antibacteriană care prelungește viața alimentelor
  • Nu uitați de siguranța alimentară când mancați în aer liber
  • Greșeli în bucătărie care te pot îmbolnăvi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum