Băuturile energizante

©

Autor:

Băuturile energizante
Băuturile energizante sunt foarte populare, mai ales printre tineri, fiind considerate drept un scut în fața oboselii și extenuării.

În timp ce unele persoane le consumă pentru efectele lor revitalizante, din dorința de a rezista stresului și solicitării de la școală sau serviciu, altele includ băuturile energizante în cocktail-uri alcoolice sau le consumă pentru a se simți activi, veseli și plini de viață.

Producătorii de băuturi energizante au o plajă foarte ofertantă unde își pot promova produsele: elevii, studenții, sportivii, alături de cei care practică profesii ce necesită atenție și concentrare sunt potențiali clienți ai licorilor ce promit să te mențină „în priză”.

Nu este un secret faptul că acestea nu sunt tocmai prietenoase cu sănătatea. În continuare, vom vedea de ce sunt atât de populare, ce substanțe conțin, cum acționează, ce beneficii au și ce riscuri presupun.

Ce conțin băuturile energizante

Băuturile energizante au de regulă ca ingredient activ cafeina (cofeina), aflată in doze mari, alături de alte substanțe stimulante (guarana, ginseng, ginko biloba), la care se adaugă o cantitate substanțială de zahăr sau îndulcitori.

Prin comparație, o băutură energizantă poate conține până la 200-350  mg de cofeină, în timp ce aceeași cantitate de băutura cola, aprox. 35 de grame! Practic, unele băuturi energizante pot echivala, într-o singură doză, cofeina prezentă în 10 doze de cola!

Puteți verifica cantitatea de cofeină conținută de diverse tipuri de energizante, folosind o bază de date utilă, aici (selectați Energy Drinks).

Deși aceste concentrații de substanțe stimulate sunt alarmant de mari, autoritățile au dificultăți în a reglementa dozajul, deoarece băuturile energizante intră adesea în categoria suplimentelor alimentare.

Astfel, Ministerul Sănătății nu poate interveni – avizarea acestora pe piață este făcută de către Institutul de Biuoresurse Alimentare, cu un minimum de documentație, fără testari prealabile.
Compoziția băuturilor energizante rămâne astfel numai la latitudinea producătorilor.

Cofeina

Cofeina este un stimulant puternic al sistemului nervos central, substanță prezent în alegerile alimentare a peste 90% din populația lumii. Se găsește în frunzele de ceai, cafea și preparate pe bază de cacao.

În cantități moderate, este benefică, mai ales dacă persoana este sănătoasă, însă atunci când consumăm în exces produse pe bază de cofeină, apar neplăcerile: deshidratarea, starea de agitație și nervozitate, insomnia, durerile de cap, palpitațiile, durerile de stomac.

Trebuie să fiți circumspecți în ce privește ingredientele energizantelor: unii producători susțin că produsele nu conțin cofeină sau zahăr, însă fără îndoiala acestea sunt substituite cu guarana sau cu îndulcitori, pentru efecte similare.

Medicii nu sfătuiesc consumul a mai mult de 200 mg de cofeină într-o zi, în cazul adulților și 100 mg, în cazul copiilor.
Dacă se consumă peste 350 mg de cofeină, apar efectele adeverse menționate.

Guarana

Guarana este o plantă originară din America de Sud și se crede că are un conținut mare de substanță mai stimulantă decât boabele de cafea.
Din acest motiv, există posibilitatea ca băuturile energizante pe bază de guarana, în locul cofeinei, să fie chiar mai puternice, pentru unele persoane.

Ginseng

Ginsengul este o plantă medicinală străveche, despre care se crede că are proprietăți asupra nivelului de energie, asupra memoriei și eliminării stresului.
Efectele certe ale acestuia nu sunt neaparat dovedite, însă în tot cazul, cantitatea de ginseng conținută de băuturile energizante este prea mică pentru a avea un potențial efect notabil. Prezența ginsengului pe etichetă este mai degrabă un factor de marketing.

Gingko Biloba

Ginko Biloba este o plantă cu efect recunoscut asupra memoriei, concentrării și ameliorării depresiei, însă la fel ca și în cazul ginseng-ului cantitatea prezentă în băuturile energizante este foarte mică și are mai degrabă un rol... simbolic.
Ginko poate interacționa cu tratamentele ce includ anticoagulante sau antidepresive.

Alte ingrediente cu rol stimulant, folosite în producerea băuturilor energizante sunt și taurina, acai berry, dar și vitaminele B (B12, B6 și B3).

Acai Berry

Mai recent, pe lista unor băuturi energizante, se adaugă și acai berry.

Susținătorii fructelor acai pretind că acestea sunt bogate în antioxidanți și că sunt extrem de benefice organismului. Dovezile concrete întârzie însă să apară, fapt pentru care nu e deplasat să afirmăm că „acai berry” reprezintă un nume foarte trendy pe o etichetă – o unealtă de marketing și cam atât.

Taurina

Taurina este, la bază, un aminoacid produs în mod natural de corpul uman, însă substanța din băuturile energizante este, bineînțeles, sintetizată chimic.
Rolul taurinei în organism este de a regla pulsul, contracțiile musculare și nivelurile de energie. În mod normal, corpul nostru produce suficientă taurină, iar suplimentarea este inutilă – de aceea, nu se suține promisiunea producătorilor de a „suplimenta” corpul cu energie necesară.
În plus, cantitățile de taurină prezente în băuturile energizante sunt în general prea mici pentru a putea genera vreun beneficiu.

Grupul de vitamine B

Vitaminele B sunt printre cele mai folosite suplimente alimentare în toată lumea, fiind folosite pentru a oferi organismului mai multă energie. De fapt, în cele mai multe situații, organismul uman produce suficientă energie, fără a fi nevoie de administrarea acestora.

Producătorii de băuturi energizante introduc astfel vitaminele în componența energizantelor mai mult pentru a creea impresia unui efect pozitiv – cuvântul „vitamine” are o conotație pozitivă pentru toată lumea.
E bine de știut faptul că unele vitamine B se absorb foarte greu atunci când sunt luate pe cale orală, astfel că se prea poate ca efectul acestora în sine să fie inexistent.

Zahărul

Despre zahăr nu ar mai fi prea multe de spus – este cunoscut faptul că glucoza reprezintă o sursă primară de energie și că generează o dependență greu de ignorat („pofta de dulce”).
Zahărul este, așa cum știm cu toții, unul din principalii vinovați pentru obezitate și diabetul de tip 2. De asemenea, zaharul este o cauză principală pentru formarea cariilor.

Cantitățile de zahăr din băuturile energizante sunt alarmante: o băutură energizantă poate conține cantitatea de zahăr prezentă în două batoane de ciocolată și caramel!

Îndulcitorii

„Fără zahăr” este o promisiune consacrată. Producătorii adaugă îndulcitori din belșug în băuturile energizante care nu conțin zahăr, atât din dorința de a se putea adresa și diabeticilor și celor care țin dietă, cât și pentru a da iluzia unei băuturi sănătoase.
Sorbitolul, aspartamul, sucraloza, zaharina  sunt principalii îndulcitori din băuturile energizante.
Deși efectele negative grave ale îndulcitorilor sunt controversate, neexistând un consens științific în privința efectelor cancerigene, de exemplu, s-a demonstrat că unii îndulcitori pot cauza neplăceri digestive și chiar au un efect laxativ.

Efectele negative ale băuturilor energizante

Un studiu australian desfășurat din 2003, până în 2010 a observat pe durata mai multor ani efectele băuturilor energizante asupra a 217 subiecți, cu vârsta medie de 15 ani, atât bărbați, cât și femei.

Majoritatea acestora (87%) a experimentat diverse simptome neplăcute cauzate de aceste băuturi, atunci când au fost consumate mai multe doze cu o singură ocazie. Cercetătorii notau că toate efectele adverse raportate sunt cauzate de dozele mari de cofeină conținute de energizante.

Iată câteva din efectele adverse observate:
  • creșterea pulsului și a tensiunii sângelui
  • palpitații
  • stare de agitație
  • tremurat
  • dureri de cap
  • dureri în piept și dificultăți de respirație
  • urinare frecventă
  • deshidratare
  • diaree
  • dureri de stomact
  • insomnie

Alte efecte mai puțin întâlnite în acest studiu au inclus: greața, vărsăturile, iritațiile la suprafața pielii, umflarea buzelor.

Un alt efect al consumului regulat al energizantelor este depedența de cofeină, mult mai puternică decât în cazul consumatorilor de cafea. Prin expunerea repetată la cantități mari de cofeină, organismul va experimenta simptome de sevraj atunci când nu mai primește substanța.

Un raport publicat în 2011 de autoritatea americană pentru abuz de substanțe a relevat faptul că numai în Statele Unite ale Americii, s-au înregistrat într-un singur an aproximativ 20.000 de cazuri de prezentare în regim de urgență, din cauza băuturilor energizante.

Cei mai mulți dintre cei care au ajuns la urgențe au consumat cantități mari de energizante, sau în combinație cu alcool sau medicamente.

Academia de Stomatologie
din Statele Unite ale Americii a publicat un studiu în 2012 în care enunța efectele băuturilor energizante asupra smalțului dentar. Practic, atunci când consumăm băuturi energizante, dinții „fac baie în acid”.
Afirmația se bazează pe următorul experiment: cercetătorii au scufundat mostre de smalț dentar în 9 tipuri de băuturi energizante și în 15 tipuri de băuturi pentru sportivi, timp de 15 minute, urmate de scufundare în salivă artificială, timp de două ore.

Expunerea s-a repetat de 4 ori pe zi, timp de 5 zile. După aceste 5 zile, smalțul dinților era vizibil afectat, iar efectele erau mai vizibile în cazul băuturilor energizante, decât în cazul celor pentru sportivi.

Putem concluziona astfel că un consum regulat de băuturi energizante cauzează erodarea smalțului și predispune la formarea cariilor.

Efectele pe termen lung ale băuturilor energizante nu sunt cunoscute, având în vedere că nu există încă studii pe perioade suficient de mari de timp care să monitorizeze sănătatea persoanelor ce consumă frecvent băuturi energizante. 

Amestecul energizantelor cu alcool

Obiceiul de a consuma la petreceri cocktail-uri ce conțin atât alcool, cât și băuturi energizante este cât se poate de periculos. Efectul stimulant al băuturilor energizante poate masca foarte bine amețeala produsă de alcool, astfel că persoana ajunge să consume mai mult decât are impresia.
Cofeina sau guarana neutralizează reacțiile organismului la o cantitate mare de alcool și astfel intervine subestimarea stării de ebrietate.

Mai mult, combinația predispune la un comportament „viteaz”, epatant: dorința de a impresiona, anularea instinctelor de autoconservare, gesturi antisociale sau pur și simplu ridicole.

Imediat ce efectul stimulant al energizantelor este depășit, rămân urmările alcoolului, care sunt chiar amplificate: cercetările arată că există o concentrație mai mare de alcool în sânge atunci când se consumă concomitent cafeină și alcool.

Mai mult, atât alcoolul, cât și cafeina tind să deshidrateze, fapt care afectează toate procesele corpului și în special, capacitatea de a metaboliza alcoolul. Astfel, după o noapte de consumat alcool și energizante, există toate premisele ca mahmureala să fie teribil de suportat.

Băuturile energizante pot cauza astfel efecte neplăcute și cu adevărat periculoase, dacă sunt consumate în exces, foarte frecvent sau în combinație cu alcool, ori alte surse de cofeină.

Având în vedere că sunt comercializate în doze mici, poate fi dificil de gestionat cantitatea consumată – este ușor să consumi, într-o singură oră, o cantitate de douăzeci de ori mai mare de cofeină decât cea recomandată, ca să nu mai vorbim despre conținutul de zahăr!

De asemenea, energizantele pot avea efecte mult amplificate la persoanele care suferă de afecțiuni cardiace sau dacă sunt consumate în condiții de temperaturi caniculare, ori efort fizic intens.

Un consum ocazional și moderat nu va presupune, cel mai probabil niciun risc serios; totuși, prin conținutul mare de cofeină și zahăr și prin combinația de substanțe chimice ale căror efecte nu sunt pe deplin cunoscute, băuturile energizante nu sunt o sursă de încredere pentru a ne procura vitalitatea.

Exista beneficii?

În fața unei palete atât de variate de dezavantaje și riscuri, pare greu de crezut că energizantele ar putea avea cu adevărat vreun beneficiu. Pe termen scurt, acestea reușesc să combată starea de somnolență și să țină organismul în priză, însă granița către cealaltă extremă este ușor de pășit.

Un alt posibil avantaj al energizantelor este că sunt ușor de procurat și transportat și pot fi consumate oriunde, spre deosebire de cafea, care ar putea necesita un timp de preparare mai mare.
Acestea nu sunt însă argumente suficiente și nici nu susțin consumul de băuturi energizante.

Conform unei analize publicate în Jurnalul Academiei Americane de Pediatrie, nu au fost identificate niciun fel de beneficii terapeutice în cazul acestora - dimpotrivă.

Alternative

Dacă vă simțiți fără vlagă, extenuat, lipsit de poftă de viață, copleșit de sarcinile de serviciu sau de examene, e mai indicat să apelați la alte metode de a fi mai energic.

  • faceți mișcare cu regularitate
  • mâncați echilibrat: limitați carbohidrații și supravegheați combinațiile alimentare pe care le faceți. Consumul concomitent de proteine și carbohidrați obosește organismul
  • consumați cafea cu moderație: preferați cafeaua, în locul energizantelor, însă nu abuzați. Maximum două cești pe zi este o cantitate potrivită, însă e bine să țineți cont și de particularitățile corpului dumneavoastră; dacă de exemplu sunteți hipertensiv, cafeaua trebuie consumată în cantități mici (cu atât mai mult, nu aveți niciun motiv să consumați băuturi energizante).
  • consumați ceaiuri: ceaiurile conțin o cantitate foarte mică de cofeină, în comparație cu energizantele. Evident, efectul nu va similar, insa va puteti forma un obicei sanatos, band constant ceaiuri neindulcite.
  • consumați din când în când o bucățică de ciocolată. Desigur, fiți atenți la cantitate și la frecvența obiceiului. Optați pentru ciocolata neagră, atât pentru că are un conținut mult mai scăzut de zahăr, cât și pentru că are o cantitate mare de cacao, care conține cofeină.

Data actualizare: 02-07-2024 | creare: 21-05-2014 | Vizite: 5140
Bibliografie
1 - Energy Drinks, link: http://www.brown.edu/Student_Services/Health_Services/Health_Education/alcohol,_tobacco,_&_other_drugs/energy_drinks.php
2 – Caffeine, link: http://www.brown.edu/Student_Services/Health_Services/Health_Education/nutrition_&_eating_concerns/caffeine.php
3 - Can energy drinks really boost a person's energy?, link: http://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/energy-drinks/faq-20058349
4 - Energy Drink Ingredients and What They Do, link: http://www.caffeineinformer.com/energy-drink-ingredients
5 - Energy drinks: health risks and toxicity, link: https://www.mja.com.au/journal/2012/196/1/energy-drinks-health-risks-and-toxicity
6 - Energy Drink Side Effects, link: http://www.caffeineinformer.com/energy-drink-side-effects#2
7 - What's the Buzz About Energy Drinks?, link: http://www.webmd.com/food-recipes/features/whats-the-buzz-about-energy-drinks
8 - Update on Emergency Department Visits Involving Energy Drinks: A Continuing Public Health Concern, link: http://www.samhsa.gov/data/2k13/DAWN126/sr126-energy-drinks-use.htm
9 - Health Effects of Energy Drinks on Children, Adolescents, and Young Adults, link: http://pediatrics.aappublications.org/content/127/3/511.short
10 - Sports and energy drinks responsible for irreversible damage to teeth, link: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120501134319.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cafea este determinat genetic, sugerează un studiu
  • După trei nopți de somn insuficient, cofeina aproape nu mai are efect
  • Consumul de băuturi îndulcite în rândul copiilor începe mult prea devreme
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum