Cele mai sănătoase specii de pește

©

Autor:

Cele mai sănătoase specii de pește

PeÈ™tele È™i fructele de mare trebuie să fie incluse în regimul nostru alimentar pentru a ne bucura de o bună stare de sănătate. Două porÈ›ii de peÈ™te pe săptămână ne furnizează elemente nutritive esenÈ›iale È™i acizi graÈ™i omega 3. În general, peÈ™tii sunt bogaÈ›i în proteine È™i au o cantitate redusă de grăsimi saturate nesănătoase.

Specii de pește

Există o varietate de specii de pește și fructe de mare care oferă diferite substanțe nutritive.

  • PeÈ™tele gras conÈ›ine o cantitate ridicată de acizi graÈ™i omega -3 care ajută la prevenirea bolilor de inimă È™i furnizează vitamina D. De asemenea, peÈ™tele gras conÈ›ine oase care se pot mânca È™i reprezintă o bună sursă de calciu È™i fosfor care menÈ›in oasele puternice. În general, peÈ™tele gras ale cărui oase se pot mânca este conservat precum sardinele, sardelele È™i somonul conservat. Somonul, macroul, crapul de peste 3 kg, păstrăvul È™i heringul sunt exemple de peÈ™te gras. [2] [3]
  • PeÈ™tele cu carnea albă are un conÈ›inut scăzut de grăsimi È™i reprezintă o bună alternativă la carnea roÈ™ie sau carnea prelucrată care conÈ›ine mai multe grăsimi, în special grăsimi saturate nesănătoase. Exemple de peÈ™te alb includ codul, È™alăul, cambula, eglefin, chefal roÈ™u, rândunică de mare È™i tilapia. [2] [3]
  • Fructele de mare sunt sărace în grăsimi È™i constituie o bună sursă de zinc, iod, cupru È™i seleniu. Unele tipuri de fructe de mare cum ar fi midiile, stridiile, calamarul È™i crabul sunt bogate în acizi graÈ™i omega -3, dar nu conÈ›in la fel de mult precum peÈ™tele gras. Alte fructe de mare pe care ar trebui să le includem în regimul nostru alimentar, pe lângă cele deja menÈ›ionate, sunt creveÈ›ii È™i langustinele. [3]


O dietă sănătoasă ar trebui să includă două porÈ›ii de peÈ™te pe săptămână, dintre care una de peÈ™te gras. Există însă È™i anumite recomandări referitoare la cantitatea de peÈ™te maximă pe care o putem consuma, în funcÈ›ie de tipul de peÈ™te È™i de grupele de vârstă.

  • Putem consuma de la o porÈ›ie de peÈ™te gras pe săptămână – aproximativ 140 de grame până la patru porÈ›ii. PeÈ™tele gras conÈ›ine o cantitate scăzută de poluanÈ›i care se acumulează în organism. Femeile care doresc să rămână însărcinate în viitorul apropiat, cele care sunt deja gravide sau se află în perioada alăptării, nu trebuie sub nicio formă să consume mai mult de două porÈ›ii de peÈ™te gras pe săptămână. Cantitatea de poluanÈ›i care se găseÈ™te în peÈ™tele gras, deÈ™i mai scăzută în comparaÈ›ie cu alte specii de peÈ™te, poate afecta dezvoltarea fătului în uter. În schimb, femeile care nu sunt însărcinate È™i nici nu planifică sarcina în viitorul apropiat, dar È™i bărbaÈ›ii, pot consuma până la patru porÈ›ii de peÈ™te gras pe săptămână. [1] [2] [3]
  • PeÈ™tele alb se poate consuma în cantități nelimitate, cu excepÈ›ia a câtorva specii de peÈ™te care conÈ›in cantități ridicate de poluanÈ›i È™i anume – dorada, bibanul de mare, calcanul, halibut È™i somon de stâncă cunoscut È™i sub denumirea de câine de mare. DeÈ™i rechinul È™i marlinii cunoscuÈ›i sub denumirea de peÈ™te cu cioc fac parte tot din categoria peÈ™tilor cu carne albă, există anumite recomandări în privinÈ›a consumului lor. Astfel, copiii, femeile însărcinate sau cele care doresc să rămână însărcinate nu trebuie sa consume carne de rechin sau de marlin deoarece conÈ›ine o cantitate însemnată de mercur. În general, adulÈ›ii nu trebuie să consume mai mult de o porÈ›ie de rechin sau marlin pe săptămână. [1] [2] [3]
  • În privinÈ›a consumului de fructe de mare, nu există restricÈ›ii cu excepÈ›ia crabului cu carne maro care conÈ›ine o cantitate mare de poluanÈ›i. [2] [3]


Pericolul mercurului din carnea de pește

Mercurul este un element natural care se găseÈ™te în aer, apă È™i alimente. Majoritatea persoanelor este expusă la mercur prin alimente. PeÈ™tele este contaminat cu mercur în cursurile de apă È™i oceanele în care trăieÈ™te È™i se hrăneÈ™te. Acest mercur formează cea mai toxică forma È™i anume, metilmercur È™i afectează proteinele tisulare ale organismului uman, precum muÈ™chii. PeÈ™tii răpitori au cea mai mare cantitate de mercur dintre toate speciile de peÈ™te. [4]

Printre speciile de pește și fructe de mare cu o cantitate redusă de mercur se numără: anșoa, escolar, merluciu, crab, languste, hering, macrou, cambula, șalău, somon (proaspătsau conservat), sardine, scoici, creveți, calamar, tilapia, homari, stridii. [4] [5]

  • Speciile de peÈ™te cu un conÈ›inut moderat de mercur È™i care ar trebui consumate de maxim È™ase ori pe lună includ: crap, cod, halibut, ton, biban, cobe de Atlantic. [4] [5]
  • Speciile de peÈ™te cu un conÈ›inut ridicat de mercur È™i care ar trebui consumate de maxim trei ori pe lună, ocazional sau deloc includ: rechin, marlin, ton roÈ™u, peÈ™tele spadă. [4] [5]


Tehnicile de pregătire È™i preparare a peÈ™telui nu reduc semnificativ cantitatea de mercur. Copiii nenăscuÈ›i sunt cei mai predispuÈ™i la efectele negative ale mercurului deoarece substanÈ›a se transmite fătului prin placentă. În a treia È™i a patra lună, fătul este cel mai sensibil la mercur, însă efectele sunt evidente abia în etapele de dezvoltare – mersul È™i vorbirea pot fi întârziate, iar memoria, comunicarea È™i atenÈ›ia pot fi afectate. [4]

IndicaÈ›ii în privinÈ›a consumului de peÈ™te

  • Metilmercurul din peÈ™te consumat de femei în perioada sarcinii reprezintă o ameninÈ›are pentru sănătatea copilului doar în perioada când fătul este în uter. Nivelul de mercur din laptele matern nu este suficient de mare pentru a afecta sănătatea copilului. [3] [4]
  • Mercurul care se găseÈ™te în carnea de rechin, de marlin È™i în peÈ™tele spadă poate afecta sistemul nervos al copiilor cu vârsta sub 16 ani. [6]
  • De-a lungul timpului, organismul are capacitatea de a elimina mercurul. AÈ™adar, limitele sigure de consum sunt depășite doar dacă mâncăm porÈ›ii foarte mari de peÈ™te bogat în mercur pe o perioadă lungă de timp. [3] [4]
  • Oamenii care manifestă alergie la peÈ™te pot fi alergici doar la unele tipuri de peÈ™te sau la fructe de mare. Cele mai multe reacÈ›ii la peÈ™te au loc atunci când o persoană consumă sau atinge peÈ™tele ori respiră vaporii formaÈ›i în timpul preparării peÈ™telui. În cazul în care alergologul a diagnosticat copilul cu alergie la peÈ™te, este recomandat să aveÈ›i la îndemâna adrenalină injectabilă. [7]


PeÈ™tele poate fi un aliment nesănătos atât datorită mercurului, substanÈ›elor toxice È™i pesticidelor pe care le conÈ›ine, dar È™i datorită felului în care este gătit. Prepararea peÈ™telui la cuptor sau gătirea lui pe o tigaie grill din material antiaderent de calitate reprezintă opÈ›iuni mai sănătoase în comparaÈ›ie cu prăjirea în baie de ulei. [8]


Data actualizare: 25-12-2023 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 127848
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de peÈ™te pentru prevenÈ›ia bolii Parkinson
  • AsociaÈ›ia Americană a Inimii recomandă 2 porÈ›ii de peÈ™te pe săptămână pentru sănătatea cardiovasculară
  • De ce este important sa mananci peÈ™te
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum