Greșeli frecvente care te readuc la greutatea inițială (după ce ai slăbit)

©

Autor:

Greșeli frecvente care te readuc la greutatea inițială (după ce ai slăbit)

Este încurajator să observi rapid rezultatele dorite cu ajutorul unei diete restrictive care poate duce la o pierdere mai rapidă în greutate. Cu toate acestea, o dietă restrictivă și pierderea de greutate, într-un interval scurt de timp, afectează hormonii care sunt responsabili de senzația de foame. Aceasta înseamnă, nu numai că este mental și fizic este mai greu să realizezi o pierdere în greutate din nou, dar că, de asemenea, hormonii tăi lucrează, de fapt, împotriva ta.

Deși date oferite de National Weight Control Registry arată că unele persoane au reușit să piardă în greutate cel puțin 30 de kilograme și să păstreze această schimbare, o rată de eșecuri de 99% a fost asociată cu această provocare. De cele mai multe ori, acest lucru este cazuat de faptul că cei mai mulți oameni se concentrează mai mult pe dietă decât pe menținerea greutății. (1) Așadar, acestea sunt câteva cauze care afectează modul în care îți poți menține greutatea la indicele dorit:

Ai renunțat la dietă

Scăderea în greutate este doar jumătate din bătălie: rezultatele pe care le atingi cu ajutorul dietei nu contează dacă nu reușești să menții pierderea în greutate pentru totdeauna. Dacă renunți brusc la dietă sau la antrenamentul de rutină după ce îți atingi obiectivul, nu oferi corpului instrumentele necesare pentru a susține această schimbare.

În timp ce unele diete pot acționa rapid, ele nu sunt recomandate pe termen lung și nu oferă resursele necesare pentru a menține pierderea în greutate. Ca urmare a acestui fapt, nutriționiștii recomandă ca dietele care promit rezultate rapide să fie înlocuite cu mici schimbări care pot fi încorporate într-un plan de menținere a greutății pe termen lung, nu doar pentru câteva săptămâni.

Ești mai indulgent

În timp ce ai fost strict cu privire la ceea ce ai mâncat în timpul procesului de scădere în greutate, după ce îți atingi obiectivul ai putea deveni mai indulgent. O felie de pâine în plus la cină sau un alt pahar de vin poate să nu pară lucruri importante, dar, în timp, cantitatea acestora poate crește.

Pe de altă parte, ești mai restrictiv

Pare a fi ușor de realizat: să scoți carbohidrații din dietă, să fii atent cu proteinele animale sau să nu mănânci desert, iar, astfel, kilogramele s-ar putea reduce considerabil. Acest plan ar putea funcționa, însă doar pe o perioadă scurtă de timp și poate conduce la un dezechilibru nutrițional.

Prin eliminarea carbohidraților din dietă, de exemplu, organismul se va baza mai mult pe propriile resurse, iar când începi să consumi carbohidrați din nou, este posibil să câștigi rapid în greutate.

Sănătatea stomacului

Din ce în ce mai multe cercetări au apărut despre relația dintre sănătatea stomacului și pierderea în greutate - există un motiv pentru care probioticele sunt atât de populare – și atenția acordată zonei gastrointestinale te poate ajuta să ai un abdomen mai plat.

Potrivit American Scientific, diferite bacterii stomacale pot regla diferiți hormoni, inclusiv cel denumit ghrelin, care stimulează foametea. Consumul de alimente prelucrate, nu doar că poate copleși sistemul cu calorii goale și substanțe chimice, dar poate dăuna ecosistemului intestinal, distrugând bacteriile care vă ajută în mod natural să mențineți o greutate adecvată.

Ai interpretat greșit senzația de foame

O parte din dificultatea de a menține greutatea la cotele dorite constă în faptul că organismul nu înțelege că dorești să atingi un anumit număr de kilograme. În timp ce ești îngrijorat să încapi în blugii cu câteva mărimi mai mici, restricția bruscă a caloriilor te poate face să crezi că corpul suferă de foame.

Când pierzi în greutate, nivelurile de leptină, care ajută la controlul foametei, nu mai sunt controlate la fel de bine, ceea ce conferă o senzație de foame mai mare decât organismul resimte în mod real. Când mănâncii, ascultă-ți corpul: este de dorit să te simți satisfăcut mai degrabă decât mult prea plin și, ai grijă să mănânci încet. De asemenea, senzațiile acute de foame pot fi un semn al deshidratării, așadar ai grijă să consumi apă înainte de a te grăbi să iei o gustare.

Nu dormi suficient

Beneficiile unui somn bun sunt deja cunoscute și somnul profund este o parte critică a pierderii în greutate și a menținerii acesteia. Nu numai că senzația de oboseală crește nivelul de stres și de cortizol, dar ești mai predispus să alegi alimente nesănătoase. Când ești obosit, corpul are nevoie de carbohidrați, iar când nu ești obosit, nu faci alegerea cea mai sănătoasă. (2)

Mănânci aceeași cantitate ca înainte de pierderea în greutate

Amintește-ți că nu mai ai nevoie de același aport de calorii cum aveai înainte să slăbești.

Când pierzi în greutate, metabolismul poate fi lent și masa slabă poate scădea. Aceasta este o problemă în special pe măsură ce îmbătrânim, dar o modalitate bună de a contracara un metabolism lent și de a păstra masa musculară este prin antrenamentele de forță. De asemenea, un studiu a arătat că că pierderea în greutate, poate contribui la pierderea netă a masei slabe la bărbații mai în vârstă. (3)

Nu ții evidența a ceea ce mănânci

Jurnalele alimentare, fie că sunt de modă veche cu stilou și hârtie, fie ca folosiți o aplicație sau un site web, poate fi un instrument util de zi cu zi pentru a pierde în greutate și pentru a păstra această schimbare. Atunci când renunți la a acorda atenție alimentelor pe care le consumi riști să devii mai puțin responsabil.

Antrenamentul nu funcționează

Oamenii pot deveni atât de angajați într-o rutină de antrenament încât nu mai funcționează. Specialiștii sugerează crearea unei rutine de care să vă bucurați și pe care să vă doriți să o continuați. (4)

Plecând de la ideea că obezitatea duce la creșterea morbidității, mortalității și invalidității, pierderea în greutate, urmată de recâștigrarea kilogramelor nu face decât să îngreuneze această procesul de slăbire. În timp ce eforturile științifice și clinice din ultimii ani au condus la identificarea mecanismelor importante care reglează homeostaza în greutate corporală, multe alte lucruri care influențează menținerea greutății rămân necunoscute.


Data actualizare: 23-10-2023 | creare: 12-09-2018 | Vizite: 2703
Bibliografie
1. 6 Easy Ways to Regain the Weight You've Lost. Url: https://www.healthywomen.org/content/blog-entry/6-easy-ways-regain-weight-youve-lost
2 .Nine medical reasons for putting on weight. Url: https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/nine-medical-reasons-for-putting-on-weight/
3. Weight Loss and Regain and Effects on Body Composition: The Health, Aging, and Body Composition Study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2796877/
4. 9 Common Mistakes That Make You Regain Weight. Url: https://www.rd.com/health/diet-weight-loss/keep-weight-off/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să slabești fără să te îngrași înapoi - conform studiilor
  • Încercările dese de pierdere în greutate ar trebui evitate
  • Adaptarea creierului la o dietă bogată în grăsimi poate reduce capacitatea unui individ de a pierde în greutate
  •