Mancarea fast food si disfunctiile renale - exista o legatura?

©

Autor:

Mancarea fast food si disfunctiile renale - exista o legatura?

Mancarea fast food este un mod convenabil si usor al persoanelor grabite de a-si satisface foamea. Consumul regulat al acestui tip de alimente poate afecta sever sanatatea. Alaturi de o valoare nutritionala scazuta, procentul crescut al grasimilor, caloriilor si al sodiului din aceste alimente poate duce la o varietate de probleme de sanatate. Avand in vedere asocierile statistice care arata cresterea numarului de pacienti obezi, diabetici si cardiovasculari asociat cu acest tip de alimente, consumul regulat de fast food poate fi periculos. (3)

O masa fast food clasica are un continut foarte ridicat in grasimi si calorii, dar si sodiu si fosfor, doua minerale care solicita la maximum functia renala. Cercetatorii au descoperit ca un consum care depaseste doua mese pe saptamana in restaurantele de tip fast food este asociat cu diferite disfunctii renale la persoanele sanatoase si agravarea bolilor renale cronice, fiind contraindicat persoanelor care fac dializa.

Pacientii cu boala renala trebuie sa evite alimentele care contin in mod natural o cantitate mare de fosfor mineral, care este dificil de eliminat pentru rinichii deja afectati. Exista studii care au descoperit ca o mare parte dintre alimentele procesate si cele de tip fast food contin aditivi cu fosfor care pot fi la fel de periculosi pentru acesti pacienti. (4)

Nivelul ridicat al fosforului in sange poate conduce la boli cardiace, boli osoase si chiar decesul printre pacientii cu boala renala avansata. De aceea acesti pacienti trebuie sa evite alimentele cu nivele naturale crescute de fosfor, cum sunt carnea, cerealele, lactatele, legumele boabe si nucile.

Cercetatorii au descoperit ca a devenit o obisnuinta printre producatorii de alimente sa adauge aditivi fosforati, precum fosfatul sau pirofosfatul in alimentele procesate. Aditivii sunt folositi pentru a potenta aromele si a creste durata de pastrare a alimentelor, mai ales in carnuri, branzeturi, dulciuri si bauturi, fiind foarte dificil pentru consumatori sa cunoasca prezenta sau nu a acestor aditivi in produsele alese.

Caloriile, grasimile si continutul de sodiu sunt obligatoriu trecute in tabele de nutritie pe ambalajul produselor, cu exceptia fosforului. (4)

Aditivii cu fosfor adaugati pentru a ingrosa produsul alimentar, a potenta gustul sau a preveni oxidarea si decolorarea cuprind:

  • fosfatul de calciu, disodium fosfat, acid fosforic
  • fosfat monopotasiu, polifosfatii pirofosfat. (2)


Continutul mare de sare din alimentele fast food este riscant atat pentru persoanele in varsta, cat si pentru cele tinere. Consumul de sare este asociat cu hipertensiunea arteriala, atacurile vasculare cerebrale si disfunctiile renale. Unele studii au aratat existenta competitiei intre calciu si sodiu la nivelul glomerulului renal. Astfel, pe masura ce consumul de sodiu creste exista si o crestere a excretiei urinare de calciu care poate fi responsabila de formarea calculilor renali, demineralizarea osoasa si scaderea masei osoase, care creste riscul de osteoporoza si fracturi osoase la femei. Acest concept este foarte important in cazul copiilor care se afla in etape critice de dezvoltare a densitatii osoase. (4)

Limita recomandata pentru sodiu este de 2.200 mg/zi. Totusi, in medie femeile consuma 3.200 mg pe zi. Aceasta doza maxima recomandata este usor depasita cand un burger contine in medie 870 mg de sodiu, iar o portie de cartofi prajiti 290 mg, fiind posibil ca un individ sa depaseasca la o singura masa jumatate din valoarea maxima de sodiu permisa pe zi. Pe de alta parte doza maxima recomandata de calciu este de 800 mg/zi dar media consumata de femei este sub 600 mg. (3)

Necesarul de fosfor poate varia, in functie de functia renala a individului. Pentru adultii cu boala renala, in general limita este de 800-1.000 mg de fosfor pe zi. Multi adulti sanatosi consuma aproape o cantitate dubla de fosfor. Aproape orice aliment contine o anumita cantitate de fosfor. Ca regula generala, alimentele bogate in proteine sunt si bogate in fosfor. Pentru pacientii cu boala renala este recomandata evitarea unui aport crescut de fosfor si proteine animale. Aceste date arata necesitatea unor alternative alimentare sanatoase. Incorporarea unor alegeri alimentare bogate in nutrienti si a aperitivelor sanatoase intr-un stil activ de viata imbunatateste sanatatea populatiei generale si previne debutul bolilor. (1)


Data actualizare: 15-02-2024 | creare: 10-02-2014 | Vizite: 6428
Bibliografie
1. Alimentatia fast food si bolile renale,link: https://www.stonybrook.edu/heartlinks/fastfooddangers.pdf
2. Riscurile asupra sanatatii prin consumul de fast food,link; https://healthyeating.sfgate.com/statistics-health-risks-eating-fast-food-3290.html
3. Fast food-ul si alimentele ieftine asociate cu boala renala,link: https://ivanhoe.com/channels/p_channelstory.cfm?storyid=25286
4. Fosforul ascuns in aditivii alimentari periculos pentru pacientii cu disfunctie renala,link: https://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090210161912.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum ne putem distruge rinichii
  • Funcție renală anormală - explicații
  • Disponibilitatea ridicată a restaurantelor de tip fast-food, asociată cu rate mai mari de diabet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum