Topul celor mai sănătoase 100 de alimente

©

Autor:

Topul celor mai sănătoase 100 de alimente
O alimentație sănătoasă și echilibrată înseamnă un aport moderat și variat de produse naturale din toate grupele, de la fructe și legume, până la condimentele și verdețurile care dau gust și savoare preparatelor. Vă prezentăm o listă cu cele mai sănătoase 100 de alimente, care aduc un aport substanțial de vitamine, minerale și alte elemente nutritive, esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Cele mai sănătoase legume și leguminoase

Legumele și leguminoasele sunt surse importante de nutrienți, nu sunt dense caloric și aduc un aport semnificativ de minerale, vitamine, fibre alimentare și fitonutrienți cu beneficii majore asupra sănătății. Iată care sunt cele mai sănătoase:
  • Ardeiul
  • Broccoli
  • Morcovul
  • Conopida
  • Castravetele
  • Usturoiul
  • Varza Kale
  • Ceapa
  • Roșiile
  • Sfecla roșie
  • Fasolea verde
  • Cartoful dulce
  • Varza de Bruxelles
  • Țelina
  • Porumbul
  • Dovleacul
  • Vânăta
  • Feniculul
  • Varza
  • Prazul
  • Ciupercile champignon
  • Napul
  • Măslinele
  • Salata verde
  • Algele
  • Spanacul
  • Dovlecelul
  • Sparanghelul
  • Fasolea boabe
  • Lintea
  • Mazărea
  • Năutul
  • Soia

Cele mai sănătoase fructe

Fructele sunt bogate în vitaminele A și C, folat și alți nutrienți esențiali pentru menținerea sănătății și reducerea riscului pentru unele boli, de la cele cardiovasculare, până la cele osteoarticulare sau cancerul. Iată care sunt cele mai sănătoase fructe:
  • Merele
  • Strugurii
  • Pepenele galben
  • Pepenele roșu
  • Avocado
  • Kiwi
  • Merișoarele
  • Bananele
  • Lămâile
  • Afinele
  • Papaya
  • Grapefruitul
  • Portocalele
  • Pomelo
  • Perele
  • Zmeura
  • Căpșunile
  • Ananasul
  • Caisele
  • Piersicile
  • Prunele

Cele mai sănătoase lactate și ouă

Lactatele și ouăle sunt surse importante de proteine și calciu, esențiale pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată. Iată care sunt acestea:
  • Brânza cottage
  • Ricotta
  • Parmezanul
  • Ouăle
  • Laptele
  • Iaurtul

Cele mai sănătoase tipuri de carne

Carnea nu trebuie să lipsească din alimentația niciunul individ, un aport sănătos, corect și moderat fiind asociat cu efecte benefice, datorită conținutului de proteine, lipide, vitamine și minerale. Cele mai sănătoase tipuri de carne sunt:
  • Carnea de pui
  • Carnea de vită
  • Carnea de curcan
  • Carnea de miel

Cele mai sănătoase surse de grăsimi

Grăsimile sănătoase în cantitate moderată sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului, pentru menținerea membranelor celulare, absorbția unor vitamine și minerale etc. Cele mai sănătoase sunt considerate:
  • Uleiul de măsline
  • Uleiul de cocos
  • Uleiul de pește
  • Untul

Cele mai sănătoase semințe și fructe oleaginoase

Semințele și fructele oleaginoase conțin acizi grași nesaturați, proteine, fibre și alți compuși care au rol antioxidant și cardioprotector. Cele mai sănătoase sunt:
  • Migdalele
  • Nucile de macadamia
  • Nucile
  • Semințele de susan
  • Caju
  • Semințele de in
  • Semințele de dovleac
  • Semințele de floarea-soarelui
  • Semințele de chia
  • Cocosul
  • Arahidele

Cele mai sănătoase cereale

Cerealele sunt surse importante de nutrienți, inclusiv fibre, vitamine, minerale ca fier, magneziu sau seleniu etc. Cele mai sănătoase sunt:
  • Orezul brun
  • Ovăzul
  • Secara
  • Orzul
  • Hrișca
  • Germenii
  • Quinoa
  • Meiul

Cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare

Peștele și fructele de mare sunt alimente bogate în nutrienți esențiali ca acizii grași Omega 3 și vitamina D. Iată care sunt cele mai benefice:
  • Somonul
  • Sardinele
  • Scoicile
  • Codul
  • Păstrăvul
  • Tonul
  • Creveții

Cele mai sănătoase condimente și verdețuri

Nici condimentele și verdețurile nu lipsesc din topul alimentelor sănătoase, fiind bogate în vitamine, minerale și fitonutrienți cu beneficii dovedite asupra sănătății. Cele mai importante sunt:
  • Turmenicul
  • Busuiocul
  • Piperul
  • Chilli
  • Coriandrul
  • Cuișoarele
  • Ghimbirul
  • Oregano
  • Pătrunjelul
  • Scorțișoara
  • Rozmarinul
  • Mărarul
  • Menta
  • Cimbrul
  • Salvia
  • Chimionul

Alege să incluzi în meniul zilnic o varietate de alimente, sub forme diferite, pentru a-i asigura organismului toți nutrienții de care are nevoie pentru o funcționare optimă și corectă. Topul celor mai sănătoase alimente vine în sprijinul adoptării unui meniu sănătos, și susține alegerea de produse naturale, variate și în porții echilibrate!

Data actualizare: 27-09-2023 | creare: 30-01-2018 | Vizite: 5531
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: