Utilizarea si prepararea carnii
Autor: Redacția ROmedic
Carnea - o sursa naturala de proteine, nelipsita de multe ori de la mesele noastre. Cat de sanatos este consumul de carne? Este sigur? Cum putem alege cele mai bune sortimente de carne?
Proteinele furnizate de carne contribuie la dezvoltarea si mentinerea masei musculare, la reinnoirea tesuturilor si la energia necesara activitatilor de zi cu zi. Pe langa proteine, carnea contine minerale si vitamine cu rol activ in sanatatea oaselor si dintilor. Carnea contine insa grasimi saturate, care pot dauna organismului, prin cresterea nivelului de colesterol „rău”.
Din aceste considerente, e important sa intelegem cum anume trebuie preparata carnea si ce sortimente sa alegem, pentru a gasi un echilibru nutritional.
Pentru o stare generala buna de sanatate,optati pentru sortimentele de carne slaba, astfel:
- daca doriti sa gatiti carne de vita, alegeti: biftecul, cotletul, muschiul, pulpa.
- in cazul in care preferati carnea de porc: file de muschi, jambonul.
- alegeti carnea tocata slaba, cu cel mult 10% grasime.
- cumparati carne de pui fara piele, sau indepartati pielea inainte de gatire.
- pieptul de pui dezosat si curatat de pielita si snitelul de curcan natur sunt optiunile de carne de pasare cele mai sarace in grasime.
- alegeti carnea slaba de curcan, friptura uscata de vita, sunca, sau carnea slaba presata in locul sortimentelor de salam cu mai multa grasime.
Iata cateva sfaturi de manipulare, depozitare si preparare a carnii:
- indepartati toata grasimea vizibila de pe carnea de vita sau pui inainte de preparare
- inabusiti, fierbeti, opariti sau frigeti pe gratar carnea si pestele, in locul prajirii in ulei
- scurgeti toata grasimea care apare in timpul gatirii
- alegeti sau preparati mancaruri fara sosuri grase
- preparati fasolea uscata sau mazarea fara sa adaugati grasime
- pastrati carnea cruda, gatita si semi-preparatele in compartimente separate
- nu spalati sau clatiti carnea inainte de gatire
- spalati cutitele si ustensilele de bucatarie in apa fierbinte cu detergent de vase dupa prepararea fiecarui aliment, inainte de a trece la urmatorul
- pastrati carnea cruda in sertarul de jos al frigiderului, pentru a nu se scurge pe celelelalte alimente
- fierbeti alimentele la o temperatura adecvata, pentru a distruge bacteriile. Folositi un termometru pentru carne, pentru a va asigura ca este gatita complet
- puneti alimentele la frigider fara intarziere si dezghetati-le in mod adecvat. Congelati sau pastrati la rece alimentele alterabile si pe cele preparate, cat mai repede posibil
- nu lasati niciodata carnea la dezghetat la temperatura camerei. Este de preferat sa acoperiti cu apa rece pachetul de carne inchis ermetic, sau sa lasati carnea sa se dezghete in frigider, ori sa folositi cuptorul cu microunde.
- nu mancati carne fiarta insuficient
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Beneficiile principalelor condimente
- Alimente care pot ameliora stările de anxietate
- Dieta în gripă (ce să mănânci și ce să bei)
- Gadgeturi și unelte de bucătărie pentru un gătit mai sănătos
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
- Alimente care îți scad apetitul
- Ce peşte să mănânc? Topul celor mai buni peşti şi cei de care să ne ferim
- Topul celor mai alergene alimente
- Alimentele înghețate - ce e bine și ce nu să ții la congelator
- Sfaturi pentru a păstra fructele și legumele proaspete mai mult timp
- E posibil să nu fie așa cum credeai - Mituri despre gătit
- Cum adaugi ușor fibre în alimentația ta
- Recomandări de gustări (între mese)
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Ce tip de carne alegem?
- Alimente expirate - ce e și ce nu riscant de mâncat
- Greșeli frecvente care te readuc la greutatea inițială (după ce ai slăbit)
- Sursele ascunse de sare din alimentație
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Ce trebuie să mănânc dacă donez sânge?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni
- Pastile pentru slabit
- Lindaxa are efecte negative?
- Vreau sa slabesc 30 kg - macar atat!
- Poftiti la slabit !!!
- Capsula de slabit
- Vreau sa slabesc aici
- Super slim chinezesc si slabirea
- Pastile de slabit - ce recomandati?
- Sanatate, greutate normala, fara boli cronice: Postul Intermitent