Utilizarea si prepararea carnii
Autor: Redacția ROmedic

Carnea - o sursa naturala de proteine, nelipsita de multe ori de la mesele noastre. Cat de sanatos este consumul de carne? Este sigur? Cum putem alege cele mai bune sortimente de carne?
Proteinele furnizate de carne contribuie la dezvoltarea si mentinerea masei musculare, la reinnoirea tesuturilor si la energia necesara activitatilor de zi cu zi. Pe langa proteine, carnea contine minerale si vitamine cu rol activ in sanatatea oaselor si dintilor. Carnea contine insa grasimi saturate, care pot dauna organismului, prin cresterea nivelului de colesterol „rău”.
Din aceste considerente, e important sa intelegem cum anume trebuie preparata carnea si ce sortimente sa alegem, pentru a gasi un echilibru nutritional.
Pentru o stare generala buna de sanatate,optati pentru sortimentele de carne slaba, astfel:
- daca doriti sa gatiti carne de vita, alegeti: biftecul, cotletul, muschiul, pulpa.
- in cazul in care preferati carnea de porc: file de muschi, jambonul.
- alegeti carnea tocata slaba, cu cel mult 10% grasime.
- cumparati carne de pui fara piele, sau indepartati pielea inainte de gatire.
- pieptul de pui dezosat si curatat de pielita si snitelul de curcan natur sunt optiunile de carne de pasare cele mai sarace in grasime.
- alegeti carnea slaba de curcan, friptura uscata de vita, sunca, sau carnea slaba presata in locul sortimentelor de salam cu mai multa grasime.
Iata cateva sfaturi de manipulare, depozitare si preparare a carnii:
- indepartati toata grasimea vizibila de pe carnea de vita sau pui inainte de preparare
- inabusiti, fierbeti, opariti sau frigeti pe gratar carnea si pestele, in locul prajirii in ulei
- scurgeti toata grasimea care apare in timpul gatirii
- alegeti sau preparati mancaruri fara sosuri grase
- preparati fasolea uscata sau mazarea fara sa adaugati grasime
- pastrati carnea cruda, gatita si semi-preparatele in compartimente separate
- nu spalati sau clatiti carnea inainte de gatire
- spalati cutitele si ustensilele de bucatarie in apa fierbinte cu detergent de vase dupa prepararea fiecarui aliment, inainte de a trece la urmatorul
- pastrati carnea cruda in sertarul de jos al frigiderului, pentru a nu se scurge pe celelelalte alimente
- fierbeti alimentele la o temperatura adecvata, pentru a distruge bacteriile. Folositi un termometru pentru carne, pentru a va asigura ca este gatita complet
- puneti alimentele la frigider fara intarziere si dezghetati-le in mod adecvat. Congelati sau pastrati la rece alimentele alterabile si pe cele preparate, cat mai repede posibil
- nu lasati niciodata carnea la dezghetat la temperatura camerei. Este de preferat sa acoperiti cu apa rece pachetul de carne inchis ermetic, sau sa lasati carnea sa se dezghete in frigider, ori sa folositi cuptorul cu microunde.
- nu mancati carne fiarta insuficient
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mituri și realități despre pâine: ce arată dovezile științifice despre pâinea albă, integrală și pâinea industrială
- Este mâncarea gătită la airfryer (prăjire cu aer cald) mai sănătoasă decât prăjită în baie de ulei?
- Alimentația și riscul de constipație cronică la adulți
- Este sigur să gătim cu folie de aluminiu?
- Tigaia de gătit și sănătatea: cât contează materialul și ce să alegem
- Zahărul și diabetul - ce trebuie să știi
- Semințele de chimen negru îmbunătățesc profilul lipidic (scad LDL, scad colesterolul total, cresc HDL)
- Alimentele și dopamina - cum alimentația ne dă peste cap creierul
- Postul alimentar (fasting cu apă) de 24 ore, 5 zile și 14 zile: comparație între efecte metabolice, cardiovasculare și hormonale
- Semnele care arată că mănânci prea multe grăsimi
- Resetarea organismului în 5 zile de post alimentar complet (doar apă) – explicațiile Dr. Eric Berg
- Lipofagia (autofagia lipidică) - un nou mecanism descoperit în postul alimentar (fasting)
- Cum să te hidratezi corect - Ecuația Galpin
- Cafeaua decofeinizată - bună sau rea?
- Oțetul de mere ajută la scăderea în greutate [meta-analiză]
- 7 zile fasting - studiu de caz
- 13 alimente pe care nu merită să le cumperi bio
- Zahărul, insulina și adevărul ascuns al industriei alimentare – Dr. Robert Lustig explică de ce „caloriile” nu contează
- Beneficiile principalelor condimente
- Alimente care pot ameliora stările de anxietate
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni
- Pastile pentru slabit
- Lindaxa are efecte negative?
- Vreau sa slabesc 30 kg - macar atat!
- Poftiti la slabit !!!
- Capsula de slabit
- Vreau sa slabesc aici
- Super slim chinezesc si slabirea
- Pastile de slabit - ce recomandati?
- Sanatate, greutate normala, fara boli cronice: Postul Intermitent