Recomandări pentru prepararea în siguranță a alimentelor

©

Autor:

Recomandări pentru prepararea în siguranță a alimentelor
De obicei, mâncarea contaminată cu bacterii care ne pot pune sănătatea și viața în pericol nu prezintă un miros, gust sau aspect mai diferite. Singura modalitate de a depista aceste bacterii o reprezintă un test micro-biologic.
 
Principalii factori care favorizează apariția toxiinfecțiilor alimentare sunt:
  • gătirea insuficientă a alimentelor, dar și reîncălzirea lor într-un mod necorespunzător;
  • prepararea alimentelor cu prea mult timp înainte de a fi consumate și păstrarea acestora la o temperatură ce facilitează dezvoltarea bacteriilor;
  • contaminarea încrucișată (de exemplu de la carnea crudă contaminată la fructe, legume, carne gătită necontaminate);
  • igiena personală necorespunzătoare. (4)

Acestea fiind luate în considerare, este absolut necesar să respectăm anumite reguli de manevrare, preparare, procesare și conservare a alimentelor pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și toxiinfecțiile alimentare. (1)

Recomandări pentru achiziționarea alimentelor

Contaminarea cu bacterii poate începe încă de la supermarket dacă nu respectăm câteva reguli simple. În special produsele de origine animală necesită o atenție mai sporită.

Iată câteva recomandări:
  • Produsele ce conțin carne crudă trebuie separate de cele ce urmează a fi mâncate crude (fructe și legume). Puteți utiliza o pungă pentru a evita scurgerea lichidelor din carne peste celelalte produse din coșul de cumpărături.
  • Chiar dacă data expirării este încă valabilă, dacă simțiți un miros neplăcut al alimentelor nu le cumpărați.
  • Inspectați cu atenție ouăle și aveți grijă ca nici unul să nu fie spart, altfel riscați ca acesta să fie contaminat.
  • Cumpărați doar fructe și legume ce au coaja intactă.
  • Cumpărați doar lapte și sucuri pasteurizate (acest proces împiedică dezvoltarea bacteriilor).
  • Așezați produsele refrigerate, la urmă, în coșul de cumpărături. (2)

Recomandări pentru prepararea și depozitarea alimentelor

În continuare, după ce am făcut cumpărăturile într-un mod corespunzător, trebuie să acordăm atenție preparării lor și mai apoi modalității de depozitare.

Iată câteva reguli utile care, dacă sunt respectate, garantează viabilitatea și siguranța alimentelor:
  • Spălați mâinile cu apă caldă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde. Este important să o faceți înainte și după prepararea alimentelor, dar și după fiecare dată în care ați atins carne crudă sau ouă. De asemenea, luați în considerare că animalele de casă poartă bacterii ce pot contamina mâncarea. Nu ștergeți mâinile cu prosopul pentru că bacteriile se vor transfera. Așadar, spălatul pe mâini e singura modalitate să evitați acest lucru. (2), (4), (3)
  • Păstrați toate suprafețele din bucătărie curate. Folosiți apă caldă și o soluție de curățare pentru toate suprafețele, vasele și prosoapele de bucătărie. În special tocătoarele ridică mai multe riscuri. Este important să folosiți tocătoare diferite pentru carne și pentru fructe și legume. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci este necesar să dezinfectați cu ajutorul unei soluții de curățare pentru a vă asigura că bacteriile de la carne nu vor contamina alimentele ce urmează a fi consumate crude. (2), (4), (3)
  • Gătiți alimentele suficient. Multe dintre alimentele crude, în special carnea, ouăle și laptele nepasteurizat, conțin bacterii dăunătoare pentru sănătatea omului. Simpla spălare a acestora nu este de ajutor. De aceea, este important ca acestea să fie gătite suficient, pentru a distruge agenții patogeni. Pentru ca acest lucru să fie posibil, temperatura trebuie să ajungă la cel puțin 70-74 °C în interiorul alimentelor. (2) De asemenea, dacă doriți să consumați mâncare reîncălzită, atunci este important ca temperatura să ajungă din nou la 70 °C pentru a distruge bacteriile ce se pot dezvolta în timpul păstrării în frigider. (4)
  • Cu cât alimentele sunt consumate mai curând, cu atât bacteriile au mai puțin timp să se răspândească. Așadar, ideal este să consumați alimentele imediat după gătire, înainte ca bacteriile să găsească un mediu favorabil pentru proliferare. Dar dacă este necesar să gătiți dinainte, aveți grijă să păstrați alimentele la temperaturi fie de peste 60 °C, fie sub 10 ° C. De asemenea, aveți grijă ca frigiderul să nu fie suprasolicitat cu alimente calde și astfel să nu fie capabil să păstreze interiorul alimentelor sub 10 ° C. (4) Totodată, este important să puneți alimentele în frigider la maximum 2 ore de la gătire. (2)

Recomandări pentru procesarea și conservarea alimentelor

Bacteriile periculoase pentru sănătate, precum Clostridium botulinum (cauzează botulismul), sunt rezistente la procesarea termică și pot supraviețui chiar și câteva ore în apa clocotită. Dar de departe, cele mai prielnice condiții sunt cele de joasă aciditate și temperaturi ale camerei.

Tocmai de aceea, anumite reguli trebuie respectate pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare cu potențial periculos și chiar fatal:
  • Nu gustați/mâncați alimente ce provin din borcane din care s-a prelins lichid sau spumă, au capacul umflat sau au un miros ori aspect anormale.
  • Nu experimentați conservarea rețetelor proprii de supe sau amestecuri de legume deoarece este posibil ca pH-ul acestora să nu fie îndeajuns de scăzut. Pentru a preveni botulismul este necesar un pH sub valoarea de 4, 6. Se recomandă testarea corespunzătoare. Doar pentru că un aliment are gust acru sau pare a fi murat nu înseamnă neapărat că acesta are un pH îndeajuns de scăzut. (7) (5)
  • Dacă credeți că metoda de conservare folosită nu a fost corespunzătoare, atunci este indicat să fierbeți alimentele cel puțin 10 minute înainte de consumare pentru a fi siguri că bacteriile periculoase sunt distruse. Adăugați un minut pentru fiecare 300 metri altitudine deoarece apa fierbe mai greu odată cu creșterea în altitudine. (5) (7)
  • Este necesar să folosiți o oală cu presiune. Bacteriile ce cauzează botulismul sunt rezistente în apa fiartă iar mai apoi vor produce toxine ce pot fi chiar fatale. Alimentele acide precum fructele nu ridică aceste probleme, însă în cazul alimentelor cu un pH mai ridicat, oala cu presiune reprezintă singura metodă de conservare sigură pentru sănătate.
  • Alegeți o oală cu presiune potrivită. Este necesar să aibă o mărime corespunzătoare. Observați orice defecte ale oalei și aveți grijă să fie curățată foarte bine înainte de a începe procesul de conservare. (6)
  • Alimentele contaminate cu Clostridium botulinum nu prezintă un miros sau aspect anormal. Este important să respectați normele de conservare pentru fiecare aliment în parte pentru a evita eventualele probleme de sănătate.

Câteva greșeli de evitat

  • Neglijarea igienei personale. Spălați mâinile timp de 20 de secunde cu apă caldă și săpun pentru a evita contaminarea alimentelor.
  • Gătirea insuficientă a cărnii și a ouălor.
  • Marinarea cărnii la temperatura camerei. Este necesar ca aceasta să fie depozitată în frigider.
  • Gustarea aluatului crud sau a alimentelor ce conțin ouă crude.
  • Lăsarea mâncării să se răcească înainte să o depozitați în frigider. Nu lăsați mâncarea gătită mai mult de 2 ore la temperatura camerei.
  • Spălarea cărnii și a ouălor înainte de gătire. Astfel veți împrăștia bacteriile pe suprafața chiuvetei, a blatului de bucătărie etc. Bacteriile vor muri doar în urma procesării termice.
  • Dezghețarea alimentelor la temperatura camerei. Utilizați doar frigiderul sau cuptorul cu microunde.
  • Contaminarea încrucișată de la carnea/ouăle crude la alimentele deja gătite sau ce urmează a fi consumate crude.
  • Gustarea mâncării pentru a verifica dacă mai este bună. Nu puteți gusta sau mirosi bacteriile ce cauzează toxiinfecțiile alimentare. (8)

Fie că vorbim de manevrarea, prepararea sau conservarea alimentelor, respectarea unor reguli de bază în bucătărie ne vor asigura o masă ce nu ne va compromite sănătatea. Fiecare aliment în parte vine cu reguli de respectat, în special în cazul conservării, dar sperăm ca recomandările generale prezentate mai sus să vă vină în ajutor.

Data actualizare: 12-11-2023 | creare: 28-05-2015 | Vizite: 4553
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Folia alimentară antibacteriană care prelungește viața alimentelor
  • Nu uitați de siguranța alimentară când mancați în aer liber
  • Greșeli în bucătărie care te pot îmbolnăvi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum