Am voie să mănânc înainte să donez sânge?

©

Autor:

Am voie să mănânc înainte să donez sânge?
Spre diferență de recoltarea de sânge în vederea determinării glicemiei de exemplu, a cărei valori poate fi influențată de alimentele ingerate, atunci când te pregătești să donezi sânge micul dejun nu trebuie să lipsească cu certitudine.

Această recomandare este esențială atât pentru sănătatea donatorului, dar și pentru buna desfășurare a procedurii, fără incidente.

Se recomandă consumul a minimum 500 de ml de apă înainte de donare pentru  reduce riscul reacției vasovagale post-donare. Aportul a 500 de ml de apă imediat după donare ar putea de asemenea să contribuie la reducerea riscului de efecte adverse.

Nu se presupun restricții majore sau recomandări foarte specifice în ceea ce privește alimentația donatorului, cu excepția unei hidratări corespunzătoare, respectiv consumul unor alimente echilibrate în grăsimi, în special în ajunul donării. În caz contrar, grăsimile în exces au capacitatea de a modifica profilul lipemic al sângelui colectat, ceea ce ar putea conduce la respingerea acestuia.

Perioada între ultima masă și momentul donării se recomandă să nu depășească 4 ore.

Este contraindicat consumul de alcool sau alimente/băuturi care pot interfera cu metabolismul fierului: cafea, ceai, alimente bogate în calciu – lapte și derivate, vin roșu, ciocolată.

În intervalul dintre donații este crucială menținerea unui stil de viață sănătos, inclusiv adoptarea unei alimentații echilibrate și dense în nutrienți.

Află ce trebuie să mănânci dacă donezi sânge din articol.

Data actualizare: 04-11-2023 | creare: 14-03-2018 | Vizite: 9608
Bibliografie
Blood Donor Selection. Guidelines on Assessing Donor Suitability for Blood Donation, link: https://apps.who.int/iris/bitstream/10665/76724/1/9789241548519_eng.pdf?ua=1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce trebuie să mănânc dacă donez sânge?
  • Am voie să mănânc înainte să donez sânge?
  • Care sunt criteriile de selecție pentru donatorii de sânge?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum