Ce trebuie să mănânc dacă donez sânge?

©

Autor:

Ce trebuie să mănânc dacă donez sânge?
O dietă echilibrată constituie standardul de aur pentru o viață sănătoasă, iar acest echilibru este cu atât mai important înainte de a dona, respectiv necesită a fi restabilit după prelevarea sângelui.

Deoarece în cadrul donării de sânge se pierd mai mult decât elemente figurate (hematii, leucocite, trombocite), dar și nutrienții circulanți dintre care se evidențiază fierul, adoptarea unei alimentații sănătoase, bogată în surse de fier este esențială și nu doar cu o zi înainte de a dona, ci mai ales după.

În urma unei donări de circa 450 ml sânge se îndepărtează aproximativ 200-250 ml de fier heminic, în timp ce rezervele saturate de fier, sub formă de feritină și hemosiderină, se consideră la femei la circa 300 mg de fier în țările dezvoltate. În țări precum România, în care deficitul de fier are caracter endemic, este necesară o monitorizare atentă a statusului nutrițional în general și a fierului în particular, înainte dar și între donații. Mai ales în cazul donatorilor de masă concentrată de eritrocite prin afereză, suplimentarea cu fier prin dietă este esențială, la fel și a altor nutrienți ce participă la formarea elementelor sangvine.

Substanțele necesare eritropoiezei – procesul care asigură producția continuă de eritrocite sau globule roșii în vederea menținerii constante a masei eritrocitare în organism și înlocuind astfel pierderile fiziologice - sunt reprezentate în principal de proteine, fier, cupru, cobalt, zinc, acid folic, respectiv vitaminele B12, B6, C și E.

Surse alimentare de fier

Fierul hemic se găsește în produsele de origine animală – carnea, peștele, ouă – și are o biodisponibilitate superioară fierului non-hemic, iar absorbția este influențată foarte puțin de factorii dietetici (prepararea termică, antinutrienții din sursele vegetale).

Produsele vegetale și lactate – cerealele integrale, quinoa, spanacul, lintea și alte leguminoase, tofu, fructele oleaginoase – sunt surse non-hem de fier.

Prin gătire scade conținutul de fier al alimentelor. De asemenea prezența, în special în produsele de origine vegetală, a fitaților, a compușilor polifenolici, a proteinelor din soia și a calciului pot inhiba absorbția fierului.

Alimentele bogate în vitamina C și acizi organici, chiar daca au cantități neglijabile de fier, biodisponibilitatea este mai mare. Asocierea dintre acestea și sursele animale de fier favorizează absorbția fierului non-hem.

Citește pe larg despre fier și rolul lui în organism din articol. 

Surse alimentare de cupru

  • Carnea și viscerele în special
  • Crustaceele și moluștele
  • Leguminoasele uscate
  • Ciupercile
  • Ciocolata
  • Fructele și semnițele oleaginoase
  • Cerealele integrale
  • Ciupercile.

Surse alimentare de cobalt

  • Carnea de vită și viscerele
  • Peștele și fructele de mare
  • Laptele și produsele lactate.

Surse alimentare de zinc

  • Carnea
  • Fructe de mare și alte animale marine
  • Oul
  • Produse lactate
  • Fructe oleaginoase
  • Leguminoasele uscate
  • Cerealele integrale.


Sursele vegetale conțin însă puțin zinc și antinutrienți (fitații, de exemplu) care scad biodisponibilitatea lui.

 

Află mai multe despre zinc și rolul lui în organism în articol.

Surse alimentare de folați

  • Legumele cu frunze verzi în special (varza, spanacul, sparanghelul, broccoli, salata verde)
  • Leguminoasele uscate (linte, mazăre, năut, soia)
  • Fructele proaspete și oleaginoasele
  • Semințele oleaginoase
  • Carnea și viscerele
  • Cerealele integrale pot conține acid folic prin fortificare.

 
Citește pe larg despre folați și rolurile esențiale în organism din articol.

Surse alimentare de vitamina B12

  • Pește și fructe de mare
  • Carne, viscere
  • Pește
  • Lapte și derivate
  • Ouă.


Sursele vegetale conțin cantități neglijabile de vitamina B12 și care nu pot fi utilizate de organismul uman. În dietele care exclud total alimentele de origine animală suplimentarea cu vitamina B12 este obligatorie. De ajutor sunt și produsele din comerț fortificate cu vitamina B12.

Află din articol mai multe informații despre vitamina B12 și rolurile vitale pentru menținerea sănătății organismului.

Surse alimentare de vitamina B6

  • Carnea, în special viscerele
  • Oul
  • Peștele
  • Cerealele integrale
  • Leguminoasele uscate
  • Cartofi, banane, prune
  • Legumele proaspete  și fructele, în special cele oleaginoase.


Citește pe larg despre vitamina B6 sau piridoxina și importanța ei pentru sănătatea organismului în articol.

Surse alimentare de vitamina C

Fructele și legumele proaspete conțin cea mai mare cantitate de vitamina C, gătirea intensă și congelarea un interval mare de timp favorizând pierderea acestui nutrient esențial.

Află mai multe informații din articol despre vitamina C și importanța sa în organism.

Surse alimentare de vitamina E 

  • Uleiurile vegetale (din germeni de grâu, de floarea-soarelui, ulei de șofran, de soia, ulei de măsline)
  • Nucile, arahidele și semnințele oleaginoase
  • Avocado
  • Peștele gras
  • Legumele verzi (salată, broccoli, spanac, sparanghel)
  • Cerealele integrale, germenii de grâu
  • Oul.


Citește pe larg despre importanța vitaminei E și rolul ei în organismul uman în articol.

Menținerea unui stil de viață activ, alături de o dietă echilibrată, densă în nutrienți, sunt premisele unei vieți sănătoase atât a care donează, dar și a primitorului.


Data actualizare: 26-03-2024 | creare: 14-03-2018 | Vizite: 9438
Bibliografie
(1) Blood Donor Selection. Guidelines on Assessing Donor Suitability for Blood Donation, link: https://apps.who.int/iris/bitstream/10665/76724/1/9789241548519_eng.pdf?ua=1
(2) Vitamins, link: https://www.dietitians.ca/Your-Health/Nutrition-A-Z/Vitamins.aspx
(3) Vitamins, link: https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins
(4) Minerals, link: https://www.dietitians.ca/Your-Health/Nutrition-A-Z/Minerals.aspx
(5) Minerals, link: https://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce trebuie să mănânc dacă donez sânge?
  • Am voie să mănânc înainte să donez sânge?
  • Care sunt criteriile de selecție pentru donatorii de sânge?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum