Ce trebuie să mănânc dacă donez sânge?
Deoarece în cadrul donării de sânge se pierd mai mult decât elemente figurate (hematii, leucocite, trombocite), dar și nutrienții circulanți dintre care se evidențiază fierul, adoptarea unei alimentații sănătoase, bogată în surse de fier este esențială și nu doar cu o zi înainte de a dona, ci mai ales după.
În urma unei donări de circa 450 ml sânge se îndepărtează aproximativ 200-250 ml de fier heminic, în timp ce rezervele saturate de fier, sub formă de feritină și hemosiderină, se consideră la femei la circa 300 mg de fier în țările dezvoltate. În țări precum România, în care deficitul de fier are caracter endemic, este necesară o monitorizare atentă a statusului nutrițional în general și a fierului în particular, înainte dar și între donații. Mai ales în cazul donatorilor de masă concentrată de eritrocite prin afereză, suplimentarea cu fier prin dietă este esențială, la fel și a altor nutrienți ce participă la formarea elementelor sangvine.
Substanțele necesare eritropoiezei – procesul care asigură producția continuă de eritrocite sau globule roșii în vederea menținerii constante a masei eritrocitare în organism și înlocuind astfel pierderile fiziologice - sunt reprezentate în principal de proteine, fier, cupru, cobalt, zinc, acid folic, respectiv vitaminele B12, B6, C și E.
Surse alimentare de fier
Fierul hemic se găsește în produsele de origine animală – carnea, peștele, ouă – și are o biodisponibilitate superioară fierului non-hemic, iar absorbția este influențată foarte puțin de factorii dietetici (prepararea termică, antinutrienții din sursele vegetale).Produsele vegetale și lactate – cerealele integrale, quinoa, spanacul, lintea și alte leguminoase, tofu, fructele oleaginoase – sunt surse non-hem de fier.
Prin gătire scade conținutul de fier al alimentelor. De asemenea prezența, în special în produsele de origine vegetală, a fitaților, a compușilor polifenolici, a proteinelor din soia și a calciului pot inhiba absorbția fierului.
Alimentele bogate în vitamina C și acizi organici, chiar daca au cantități neglijabile de fier, biodisponibilitatea este mai mare. Asocierea dintre acestea și sursele animale de fier favorizează absorbția fierului non-hem.
Citește pe larg despre fier și rolul lui în organism din articol.
Surse alimentare de cupru
- Carnea și viscerele în special
- Crustaceele și moluștele
- Leguminoasele uscate
- Ciupercile
- Ciocolata
- Fructele și semnițele oleaginoase
- Cerealele integrale
- Ciupercile.
Surse alimentare de cobalt
- Carnea de vită și viscerele
- Peștele și fructele de mare
- Laptele și produsele lactate.
Surse alimentare de zinc
- Carnea
- Fructe de mare și alte animale marine
- Oul
- Produse lactate
- Fructe oleaginoase
- Leguminoasele uscate
- Cerealele integrale.
Sursele vegetale conțin însă puțin zinc și antinutrienți (fitații, de exemplu) care scad biodisponibilitatea lui.
Află mai multe despre zinc și rolul lui în organism în articol.
Surse alimentare de folați
- Legumele cu frunze verzi în special (varza, spanacul, sparanghelul, broccoli, salata verde)
- Leguminoasele uscate (linte, mazăre, năut, soia)
- Fructele proaspete și oleaginoasele
- Semințele oleaginoase
- Carnea și viscerele
- Cerealele integrale pot conține acid folic prin fortificare.
Citește pe larg despre folați și rolurile esențiale în organism din articol.
Surse alimentare de vitamina B12
- Pește și fructe de mare
- Carne, viscere
- Pește
- Lapte și derivate
- Ouă.
Sursele vegetale conțin cantități neglijabile de vitamina B12 și care nu pot fi utilizate de organismul uman. În dietele care exclud total alimentele de origine animală suplimentarea cu vitamina B12 este obligatorie. De ajutor sunt și produsele din comerț fortificate cu vitamina B12.
Surse alimentare de vitamina B6
- Carnea, în special viscerele
- Oul
- Peștele
- Cerealele integrale
- Leguminoasele uscate
- Cartofi, banane, prune
- Legumele proaspete și fructele, în special cele oleaginoase.
Surse alimentare de vitamina C
Fructele și legumele proaspete conțin cea mai mare cantitate de vitamina C, gătirea intensă și congelarea un interval mare de timp favorizând pierderea acestui nutrient esențial.
Află mai multe informații din articol despre vitamina C și importanța sa în organism.
Surse alimentare de vitamina E
- Uleiurile vegetale (din germeni de grâu, de floarea-soarelui, ulei de șofran, de soia, ulei de măsline)
- Nucile, arahidele și semnințele oleaginoase
- Avocado
- Peștele gras
- Legumele verzi (salată, broccoli, spanac, sparanghel)
- Cerealele integrale, germenii de grâu
- Oul.
Citește pe larg despre importanța vitaminei E și rolul ei în organismul uman în articol.
Menținerea unui stil de viață activ, alături de o dietă echilibrată, densă în nutrienți, sunt premisele unei vieți sănătoase atât a care donează, dar și a primitorului.
(2) Vitamins, link: https://www.dietitians.ca/Your-Health/Nutrition-A-Z/Vitamins.aspx
(3) Vitamins, link: https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins
(4) Minerals, link: https://www.dietitians.ca/Your-Health/Nutrition-A-Z/Minerals.aspx
(5) Minerals, link: https://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Beneficiile principalelor condimente
- Alimente care pot ameliora stările de anxietate
- Dieta în gripă (ce să mănânci și ce să bei)
- Gadgeturi și unelte de bucătărie pentru un gătit mai sănătos
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
- Alimente care îți scad apetitul
- Ce peşte să mănânc? Topul celor mai buni peşti şi cei de care să ne ferim
- Topul celor mai alergene alimente
- Alimentele înghețate - ce e bine și ce nu să ții la congelator
- Sfaturi pentru a păstra fructele și legumele proaspete mai mult timp
- E posibil să nu fie așa cum credeai - Mituri despre gătit
- Cum adaugi ușor fibre în alimentația ta
- Recomandări de gustări (între mese)
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Ce tip de carne alegem?
- Alimente expirate - ce e și ce nu riscant de mâncat
- Greșeli frecvente care te readuc la greutatea inițială (după ce ai slăbit)
- Sursele ascunse de sare din alimentație
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Am voie să mănânc înainte să donez sânge?
- Pot dona sange daca am anxietate sociala?
- Interpretare rezultat analize in urma unei donari de sange
- Am devenit impotent dupa ce am donat sange
- Donare de singe
- Pot dona dacă sunt sub tratament?
- Leucemie
- Astm bronsic si donarea de sange
- Intrebare donare sange.
- Recoltare sange
- Intarziere menstruatie dupa donare sange