Dieta anti-candida

©

Autor:

Dieta anti-candida
Candida este o ciupercă ce ne poate da, deseori, simptome supărătoare. Prezentă în mod natural în cavitatea bucală, intestin şi flora vaginală, infecţia cu Candida nu este o boală venerică, aşa cum se crede în mod eronat, deşi ea poate apărea şi în urma unui raport sexual.

Una dintre cele mai frecvente forme a acestei infecţii este Candida Albicans, cea care duce la apariţia candidozei vaginale. De altfel, înmulţirea exagerată a acestei ciuperci este fenomenul care declanşează infecţia şi apariţia simptomelor. Acest dezechilibru poate apărea din cauza mai multor factori:
 • scăderea imunităţii corpului şi a mucoasei vaginale,
 • administrarea de antibiotice,
 • dezechilibrele hormonale,
 • spălaturile vaginale dese,
 • contactul sexual,
 • stresul,
 • alimentaţia necorespunzătoare.

Pe lângă mâncărimi şi scurgeri vaginale, alte simptome frecvente sunt şi oboseala, durerea de cap, tulburări de memorie, apariţia mătreţii, balonarea, infecţii fungice la nivelul unghiilor etc. Uneori, în ciuda tratamentului medicamentos, candidoza nu dă semne de remisie, de vină fiind stilul de viaţă şi alimentaţia. Tocmai din acest motiv, se recomandă reechilibrarea organismului cu ajutorul unei diete potrivite: dieta anti-candida. (1)

Ce presupune dieta anti-candida?

Prezentată în mai multe variante, de către diferiţi nutriţionişti sau medici, dieta anti-candida are trei principii de bază:

1. Detoxifierea

O etapă opţională a acestui program, ideal ar să începi procesul de refacere a organismului cu o perioadă de eliminare a toxinelor. Astfel, îţi vei susţine mai bine ficatul, un organ primordial în detoxifierea corpului. În această perioadă, pe lângă respectarea listei de alimente interzise, ar trebui să consumi foarte multă apă pentru a elimina din intestin eventualele colonii de candida. Optează pentru o dietă bazată pe salate, legume gătite la aburi şi câteva condimente şi uleiuri, atât cât să dai gust mâncărurilor. Această etapă de detoxifiere ar trebui să dureze doar câteva zile. (2)

2. Dieta anti-candida

Dacă nu vrei să urmezi programul de eliminare intensivă a toxinelor, poţi începe pur şi simplu cu respectarea regulilor dietei anti-candida. Principiul de bază este să elimini din alimentaţie anumite produse, să le consumi pe altele alături de probiotice şi anti-fungice, iar după un timp stabilit chiar de tine, să reintroduci treptat acele alimente eliminate. În linii mari, trebuie să renunţi la zahăr, cele mai multe legume cu amidon, cofeină şi orice aliment cu indice glicemic mare.

Alimente recomandate: asparagus, avocado, broccoli, varză de Bruxelles, varză, ţelină, castravete, vinete, usturoi crud, varză kale, măsline, spanac, roşii, dovlecei, kefir, carne de vită, pui, miel şi curcan, ouă (surse bio), sardine, somon sălbatic, cereale fără gluten (ovăz, quinoa, hrişcă, mei), ghimbir, oregano, cimbru, busuioc, piper negru, scorţişoară, ulei extravirgin de cocos, ulei de măsline, ulei de susan.

Ai grijă ca sursele de carne şi ouă să fie unele organice şi nu opta pentru carnea procesată sau afumată. De asemenea, poţi consuma o cantitate mică de seminţe şi nuci (seminţe de in, migdale, nuci), dar ar fi bine să le înmoi câteva ore în suc de grapefruit.

Alimente nerecomandate: zahăr sub orice formă (deşi unele programe anti-candida permit consumul fructelor proaspete), alcool, cereale gluteline, fructe uscate sau conservate, sucul de fructe, cartofi, morcovi, cartofi dulci, sfeclă roşie, păstârnac, carnea de porc, carnea procesată sau afumată, peştele şi fructele de mare în afară de sardine şi somon sălbatic, aproape toate lactatele, aditivii şi conservanţii, ceai verde şi negru, băuturile carbogazoase, caju, alune, fistic, fasole, tofu, brânză de soia şi toate produsele cu soia, ciuperci, maioneză, ketchup, toate tipurile de oţet în afară de cel de mere. (2), (3)

Administrarea de probiotice şi anti-fungice
Pe lângă ajustările alimentare, tratamentul cu probiotice şi anti-fungice este şi el foarte important. Studiile efectuate până în acest moment arată că B. Bifidum are acelaşi efect, însă pentru ca acestea să lucreze eficient, trebuie să respecţi regulile alimentare de mai sus.

Şi tratamentele cu anti-fungice (naturale sau medicamentoase) sunt benefice: de la administrarea de diflucan sau nistatină, până la consumul de aloe vera, scorţişoară, cuişoare, usturoi, ghimbir, goldenseal, ulei de oregano, turmeric sau ceaiul de Pau D’Arco, unul dintre cele mai eficiente contra candidozei. (2)

3. Reintroducerea treptată a anumitor alimente

După remisia simptomelor, dieta anti-candida presupune reintroducerea treptată a anumitor alimente. Bineînţeles, adoptarea aceloraşi principii alimentare de dinainte nu este un pas prea înţelept, având în vedere că poate tocmai acel stil de alimentaţie ţi-a slăbit sistemul imunitar. Introdu alimente cu indice glicemic scăzut, brânzeturi şi fii atent la ce semnale îţi transmite propriul organism. (2)

Păreri pro

1. Dieta anti-candida elimină zahărul, direct responsabil cu apariţia candidozei
Unul dintre principalele avantaje ale acestei diete este renunţarea la zahăr. Studiile efectuate au demonstrat o asociere între acest aliment şi apariţia candidozei, ca de altfel şi slăbirea sistemului imunitar. (4)

2. O stare de sănătate mai bună
Aproape întotdeauna cei care optează pentru o astfel de dietă simt în scurt timp o îmbunătăţire considerabilă a stării de sănătate. Acest lucru se întâmplă datorită renunţării la făina albă şi zahăr, ceea ce elimină şi alimentele procesate şi cele cu indice glicemic mare. (1)

3. Simptomele candidozei scad considerabil
În scurt timp de la începerea acestei diete, simptomele asociate candidozei încep să scadă în intensitate, ba chiar să dispară. (1)

Păreri contra

1. Eficienţa acestei diete este dată şi de alţi factori
Nu doar recomandările alimentare pot îmbunătăţi considerabil manifestările candidozei. Pentru aceasta, este nevoie de un stil de viaţă schimbat: renunţă la semi-preparate şi consumă mâncărurile gătite acasă, elimină stresul şi munca peste program, relaxează-te şi meditează câteva minute pe zi şi fă sport în fiecare zi. (5)

2. Nu există dovezi concrete care să susţină vindecarea candidozei după introducerea acestei diete
În momentul de faţă, nu există studii clinice care să ateste această dietă ca metodă de vindecare a candidozei. Chiar dacă simptomele dispar, asta nu înseamnă că infecţia dispare în totalitate şi nu revine la fel de agresiv după un timp. Specialiştii susţin că înlocuirea alimentelor procesate duc la o stare de sănătate generală mai bună, dar nu presupune neapărat împiedicarea dezvoltării infecţiei în tractul gastrointenstinal.

În plus, unele programe permit consumul de fructe proaspete (bogate şi ele în zahăr), dar şi a cerealelor cu amidon sau a celor negluteline. Dr. Natasha Campbell-McBride, autorul articolului Gut Psychology Syndrome, explică faptul că dizaharidele sunt prezente în mulţi carbohidraţi, inclusiv în toate cerealele, nu doar cele cu gluten, ceea ce dezechilibrează din nou flora intestinală. (1) (6)

3. Dieta anti-candida este foarte greu de ţinut pe termen lung
În ciuda lipsei dovezilor oficiale, dieta anti-candida prezintă îmbunătăţiri evidente ale simptomelor acestei afecţiuni. Cu toate astea, odată cu începerea reintroducerii celorlalte alimente, simptomele reapar. Astfel, dieta anti-candida ar putea fi eficientă pe termen lung doar dacă ar deveni un stil de viaţă alimentar, însă renunţarea totală la brânză sau la alte alimente de bază este aproape imposibil de realizat. De asemenea, există voci care susţin că alte planuri alimentare, cum ar fi Dieta GAPS sau Specific Carbohydrate Diet, ar prezenta rezultate mult mai eficiente. (6)

Data actualizare: 19-11-2014 | creare: 19-11-2014 | Vizite: 68992
Bibliografie
(1) Ce este dieta anti-candida si cum functioneaza?, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-living/consumer-health/expert-answers/candida-cleanse/faq-20058174
(2) Dieta anti-candida, link: https://www.thecandidadiet.com/anti-candida-diet/
(3) Dieta anti-candida, link: https://www.anticandidadiet.org
(4) Un sensor de glucoza in candida albicans, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1595344/
(5) Scapa de candida cu ajutorul suplimentelor cu probiotice si a stilului de viata, link: https://probiotics.org/candida-probiotic-supplements/
(6) Nu-ti pierde timpul cu dieta anti-candida – nu functioneaza!, link: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/dont-waste-your-time-why-the-candida-diet-doesnt-work/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • MIT: Zahărul „hrănește” Candida
 • Tratamentul candidozei vaginale cu iaurt - funcționează?
 • Cum să te ferești de candidoză
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum