Regim ulcer gastro-duodenal

©

Autor: Redacția ROmedic

Regim ulcer gastro-duodenal

Reguli generale de alimentatie in ulcerul gastric si duodenal

Suferi de ulcer gastro-duodenal? Sfaturile de mai jos au drept scop reducerea hipersecretiei acide si vindecarea leziunilor gastrice:
  • alcoolul si tutunul sunt interzise
  • evitati mesele abundente (unii medici recomanda fragmentarea ratiei alimentare in trei mese reduse cantitativ si trei gustari pe zi)
  • luati masa pe cat posibil la ore fixe
  • mancati incet, avand grija sa mestecati bine
  • retineti alimentele care v-au provocat neplaceri in trecut si evitati-le
  • stati jos in timp ce mancati si odihniti-va o ora dupa masa de pranz
  • nu mancati cu mai putin de 3 ore inainte de culcare. Gustarile luate prea tarziu pot determina secretii gastrice in timpul noptii
  • evitati alimentele si bauturile care contin cafeina (cafea, ceai, cola) – acestea pot creste secretia gastrica
  • evitati citricele, rosiile si ciocolata – daca aceste alimente va provoaca disconfort
  • includeti o sursa de proteine (lapte, carne, oua, branza) la fiecare masa sau gustare

Mult timp, bolnavilor de ulcer li s-a recomandat un regimul bazat pe consumul de lapte. Studiile recente arata insa ca laptele nu are drept efect neutralizarea aciditatii ci, din contra, are tendinta de a mari producerea de sucuri gastrice. Totusi, la unele persoane laptele pare sa aiba un efect calmant.
Daca dumneavoastra nu resimtiti efecte adverse, nu este nevoie sa renuntati la consumul de lapte, atat timp cat acesta face parte dintr-un regim echilibrat, care include toate grupele de alimente.

S-a considerat ca fragmentarea alimentatiei in 5 -6 mese zilnice este benefica pentru bolnavii de ulcer. In prezent, se crede ca acest comportament ar avea drept efect stimularea producerii de acizi gastrici. Prin urmare, se recomanda trei mese echilibrate pe zi si adaugarea a 2 gustari, daca acest lucru are drept efect reducerea durerii.

De asemenea, condimentele, care sunt de obicei interzise bolnavilor de ulcer, nu ar trebui excluse decat daca nu sunt tolerate. In plus, se pare ca ulcerul este mai frecvent la persoanele al caror regim este sarac in fibre alimentare. Nu se cunoaste inca efectul curativ al fibrelor asupra ulcerelor deja instalate, dar se pare ca persoanele care consuma multe fibre au mai putine riscuri de aparitie a bolii.

Alimente recomandate in ulcerul gastro-duodenal

Alimente recomandate in ulcerul gastro-duodenal
  • painea si cerealele: intr-o prima perioada, este de preferat sa se consuma paine din faina alba si cereale rafinate
  • lactatele: sunt permise toate lactatele,  cu exceptia branzeturilor fermentate sau sarate
  • carnea: este preferata cea de pasare, fara grasime, pregatita fie fiarta, fie fripta sau facuta pe gratar.
  • peste: nu exista restrictie; sunt permise toate speciile, atat in stare proaspata, cat si conservate in apa
  • fructe: sunt preferate in stare coapta sau fiarta; se pot consuma cu incredere banane, deoarece au un rol benefic deosebit, gratie fosfolipidelor si contribuie la protejarea mucoasei gastrice.
  • legume: se pot consuma numai foarte bine fierte
  • sucurile naturale trebuie diluate si consumate numai dupa masa

Atunci cand simptomele dispar, iar bolnavii doresc sa introduca mai multe fibre in alimentatia lor, acesta lucru trebuie sa se realizeze treptat, pentru a lasa timp organismului sa se adapteze.

In afara perioadelor in care ulcerul este simptomatic, bolnavilor de ulcer li se recomanda un regim echilibrat, care sa contina toate grupele alimentare.  Singurele alimentele nerecomandate sunt cele care nu sunt tolerate  si provoaca o senzatie de discomfort.

Alimente nerecomandate in ulcerul gastric

Alimente nerecomandate in ulcerul gastric Pentru a grabi vindecarea si a elimina simptomele, e recomandat sa evitati urmatoarele categorii de alimente si bauturi:
  • cafeaua (inclusiv cea decofeinizata)
  • ceaiul
  • alcoolul
  • bauturile carbogazoase.
  • ciocolata.
  • alimentele bogate in grasimi: prajelile, carnea rumenita in unt sau margarina, sosurile grase si ouale prajite
  • pestele marinat sau afumat,
  • mezelurile
  • condimentele: mustar, maioneza, ketchup, otet, piper, hrean, ardei iute
  • legumele care pot provoaca, in general, discomfort abdominal:  brocoli, varza, varza de Bruxelles, castravete, porumb, ceapa, praz, nap, ridichi, gulii, sfecla, conopida, fasole uscata, mazare uscata, linte, vinete, rosii

Consumati cu moderatie:
  • fructe proaspete, cu coaja
  • nuci
  • fructe uscate (stafide, curmale, smochine, caise)
  • laptele - trebuie evitat excesul, cantitati mai mari fiind permise doar daca resimtiti in acest fel o reducere a durerii

Toate alimentele care stagneaza in stomac si care cresc producerea de sucuri gastrice trebuie de asemenea evitate pana la disparitia simptomelor.

Data actualizare: 23-01-2014 | creare: 02-07-2012 | Vizite: 171299
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum