Regim boala Crohn

©

Autor: Redacția ROmedic

Regim boala Crohn

Desi regimul alimentar nu are drept obiectiv tratarea sau evitarea unei recidive a bolii Crohn, el poate diminua sau elimina unele simptome ale sale.

Dieta si obiceiurile alimentare nu reprezinta o cauza a aparitiei bolii. Din pacate, persoanele care sufera de boala Crohn trebuie uneori sa renunte la alimentele preferate.


Alimentele care provoaca neplaceri sunt:

  • laptele
  • produsele condimentate
  • prajite sau grase
  • alimentele bogate in fibre


Legumele si fructele crude sau uscate, nucile, semintele – pot fi responsabile de declansarea simptomelor. Bolnavii invata ce alimente pot tolera sau nu prin incercari.

In majoritatea cazurilor, leziunile inflamatorii sunt limitate la partea terminala a intestinului subtire (ileon) si/sau la intestinul gros (colon), iar capacitatea de digerare si absorbtie nu este afectata, permitand astfel mentinerea unei stari bune de nutritie. Astfel, regimul trebuie sa fie adaptat simptomelor bolii cat si starii nutritionale a pacientului. El va fi diferit la fiecare pacient, in functie de episodul de acutizare a bolii sau de remisiune.

In timpul fazei active a bolii, alimentatia are 3 scopuri esentiale:

  • mentinerea sau restaurarea unei stari nutritionale bune cu ajutorul aporturilor suficiente de proteine in special, dar si de vitamine, saruri minerale si oligo-elemente
  • tratarea diareei, daca este cazul, de unde necesitatea unui regim sarac in fibre alimentare si in lactoza
  • obtinerea unei remisiuni – cu ajutorul alimentatiei enterale (prin sonda nazogastrica) sau parenterala totala (prin perfuzii intravenoase)


Terapia nutritionala este utilizata in special la copii si adolescenti, datorita efectelor sale pozitive asupra cresterii si dezvoltarii fizice normale.

In perioadele de remisiune si atunci cand boala este in faza inactiva, regimul alimentar trebuie sa devina treptat mai permisiv, pentru a se apropia pe cat posibil de o alimentatie normala. Fibrele alimentare sunt reintroduse progresiv, in functie de toleranta bolnavului. Trebuie evitat consumul lor excesiv si limitate anumite alimente (telina, ridichi etc)

Experienta clinica arata ca numerosi pacienti respecta mult timp un regim fara reziduuri mai mult din teama de reaparitie a simptomelor decat din necesitate. Dar, acest tip de regim este foarte monoton, favorizeaza luarea in greutate si trebuie deci inlocuit treptat cu o alimentatie cat mai apropiata de cea normala.

Toleranta lactatelor variaza de la un bolnav la altul. Ea depinde si de continutul in lactoza (zaharul din lapte) care este ridicat in laptele propriu-zis. In schimb, lactoza este bine tolerata atunci cand provine din iaurturi si mai ales din branzeturi care pot fi consumate fara restrictii. Aporturile alimentare de calciu sunt foarte importante pentru a preveni decalcifierea (osteoporoza, osteopenie) atat de frecventa in aceasta boala.

La unii pacienti care au suferit o rezectie intestinala se poate observa o diaree severa, care poate provoca pierderi importante de apa si electroliti (sodiu, potasiu, etc) Aceste pierderi trebuie compensate prin cresterea aporturilor de lichide, deoarece cel mai bun criteriu de eficacitate este obtinerea unei diureze normale. Diareea poate fi insotita de o dereglare a absorbtiei nutrientilor,  necesitand o adaptare a cantitatii de grasimi din alimentatie si o suplimentare cu vitamine (B12, D si acid folic) si in saruri minerale (in special calciu si magneziu). Cand dificultatile de absorbtie a grasimilor sunt importante trebuie reduse aporturile de oxalati (din spanac, sfecla, ciocolata, ceai si Coca Cola) pentru a reduce riscurile de calculi renali.

Alimentatia in boala Crohn

Nu se cunoaste nicio metoda de a preveni boala Crohn. Totusi, numarul de episoade acute poate fi redus cu ajutorul unor masuri simple: urmarea tratamentului si modificarea unor aspecte ale stilului de viata.

Fiind vorba de o boala care afecteaza sistemul digestiv, alimentatia are in mod sigur o influenta asupra starii bolnavilor. Astfel, unele alimente si bauturi agraveaza simptomele in timp ce altele sunt mai bine tolerate. O dieta specifica va fi creata pentru fiecare pacient in parte – un aspect fundamental al controlarii acestei boli.


Atentie:In cazul unei pierderi insemnate in greutate sau al subnutritiei, trebuie sa apelati de urgenta la un medic pentru a evita carentele si slabirea organismului.

Unele persoane nu pot sa isi asigure necesarul nutritiv prin alimentantie. Altele nu pot consuma alimente solide in timpul unor perioade de acutizare a bolii sau in urma unei interventii chirurgicale. Aceste grupuri de persoane pot avea nevoie de o dieta speciala.

 

Produsele lactate

Pentru persoanele care sufera de intoleranta la lactoza, o optiune mai buna sunt produsele lactate fermentate (iaurt, branzeturi). In unele cazuri, consumul de lactoza trebuie redus la minim sau eliminat complet. 

Alimentele care fermenteaza

Pentru a limita diareea si durerile abdominale, este indicata evitarea alimentelor care provoaca balonare si flatulenta: fasole, varza, ceapa, bauturi acidulate, popcorn, citrice.

Proteinele de calitate

Carnea fara grasimi (pui, peste) si ouale pot contribui la mentinerea unui aport nutritiv adecvat si la reducerea simptomelor cauzate de boala Crohn.

Fragmentarea portiilor

Inlocuirea celor trei mese clasice prin 5 sau 6 gustari repartizate pe parcursul zilei poate mentine un aport nutritional adecvat. Luarea unor mese reduse cantitativ contribuie la tolerarea mai usoara a alimentelor si oboseste mai putin organismul.

Consumul de lichide in cantitati adecvate

Aportul de lichide trebuie sa fie mentinut intre 8 si 10 pahare pe zi, de preferinta apa – evita deshidratarea cauzata de diareea cronica.

Pastrarea unui jurnal alimentar

Primul sfat dat bolnavilor este notarea aporturilor alimentare, ceea ce faciliteaza identificarea alimentelor care declanseaza simptomele.

Renuntarea la fumat

Aceasta este o masura de prima importanta in tratarea tuturor bolilor sistemului digestiv, conform specialistilor. S-a demonstrat ca riscurile unei recidive si necesitatea unei noi interventii chirurgicale sunt legate de durata si efectele fumatului.

Controlarea stresului

Evenimentele stresante pot fi cauze ale episoadelor de diaree. Este deci important sa modificati (pe termen lung) modul de a trata situatiile stresante si de reactiona.

Atentie la fibrele alimentare

Prezente in cerealele integrale, in fructe si legume, fibrele alimentare fac parte dintr-o alimentatie variata, recomandata majoritatii persoanelor. Pacientii cu boala Crohn, care prezinta simptome neplacute la ingestia acestor alimente, le pot consuma in stare fiarta.  In caz contrar, se recomanda un regim sarac in reziduuri – materii care nu sunt digerate si se elimina prin fecale. Acest regim va contine putine fibre alimentare.

Printre legumele greu de digerat se numara varza, napii, prazul, ridichile.


Data actualizare: 17-01-2014 | creare: 19-04-2012 | Vizite: 27430
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Diagnosticarea precoce a bolii Crohn, prin intermediul biomarkerilor serici
  • Modificări ale liniilor directoare pentru tratamentul bolii Crohn
  • Stresul poate suprimă sistemul imunitar înnăscut, sporind riscul de a dezvolta boli cronice, inclusiv boala Crohn
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum