Regimul pentru intoleranta la lactoza
Autor: Redacția ROmedic
Regimul pentru intoleranta la lactoza este compus doar din alimente care contin o cantitate minima de lactoza.
Scopul unei astfel de diete alimentare este de a preveni aparitia efectelor adverse ale consumului de lapte sau de produse lactate: balonare, crampe intestinale, diaree. Severitatea acestor simptome depinde de cantitatea de lactoza ingerata si de nivelul deficitului de lactaza.
In cazul in care efectele adverse sunt deja instalate, acestea se opresc in general dupa 3-5 zile de la inceperea dietei.
Acest regim este creat in principal pentru persoanele care nu pot digera zaharul din lapte (lactoza), din cauza unui deficitul de lactaza, enzima gastrica responsabila de digestia produselor lactate. De asemenea, se recomanda si in cazurile de lipsa totala a lactazei din cadrul bolii inflamatorii intestinale si altor sindroame de malabsorbtie.
Trebuie spus ca dieta are un caracter general; exista mai multe niveluri ale intolerantei la lactoza, iar fiecare persoana trebuie sa afle care este gradul individual de toleranta la un anumit aliment. Dieta de mai jos este destinata pacientilor foarte sensibili, care nu pot tolera lactoza nici in cantitati reduse.
Indicatii generale:
- dieta se bazeaza pe eliminarea laptelui si a produselor lactate
- cititi cu atentie informatiile nutritive de pe produse
- evitati produsele care contin lactoza, lapte sau substanta uscata din lapte
- Lactalbumina si compusii calciului sunt saruri ale acidului lactic si nu contin lactoza
Alimente permise in intoleranta la lactoza
Paine si cereale - intre 6 si 11 portii pe zi
- paine integrala
- cereale
- orez
- orz
- paste (care nu contin lapte): macaroane, taitei, spaghetti
- biscuiti
Legume - intre 3 si 4 portii pe zi
- toate legumele si sucurile de legume
Fructe - intre 2 si 4 portii pe zi
- toate fructele si sucurile de fructe
Lapte si produse lactate - intre 2 si 3 portii pe zi
- lapte de soia, lapte fara lactoza
- branza maturata, procesata
- unt
Carnea si inlocuitorii de carne
- toate tipurile de carne (vita, pui, porc, peste), preparata fiarta, prajita sau facuta la cuptor
- oua (preparate fara lapte)
- fasole uscata, mazare, linte
- nuci si unt de arahide
Alimente interzise in intoleranta la lactoza
Paine si cereale
- toate produsele de brutarie sau patiserie (biscuiti, briose, clatite, etc.) preparate cu lapte sau derivate din lapte
- painea de casa cu lapte
- cerealele uscate care contin lactoza sau lapte
Legume
- legumele preparate cu branza, lapte sau produse lactate
Fructe
- sucurile de fructe care contin lactoza
Lapte si produse lactate
- lapte, produse lactate, lapte de capra, lapte acidofil
- lapte praf
- toate branzeturile
Altele: supa crema, ciocolata calda, frisca, sosuri cu lapte sau smantana
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Intoleranta lactoza.
- Sufar de balonare de foarte multi ani (mai mult de 10)
- Boala celiaca
- Genotip 13910 C/C (homozigot)
- Intoleranta la proteina laptelui de vaca