Dieta in hipertensiunea arteriala
Autor: Redacția ROmedic
Tinand cont ca, la majoritatea persoanelor, hipertensiunea arteriala este de natura idiopatica (independenta de alte afectiuni ale organismului), sau primara (fara a avea o cauza specifica), indicarea unor masuri preventive este dificila. Cu toate acestea, se pot face unele recomandari generale:
- reducerea consumului de alcool si cafeina
- scaderea in greutate la persoanele supraponderale (IMC > 25)
- diminuarea aportului de sodiu la mai putin de 2,4 g pe zi, adica 5 ml (1 lingura) de sare si evitarea alimentelor care contin 480 mg de sodiu pe portie
- cresterea aportului de potasiu
- cresterea aportului de acizi grasi Omega-3
- respectarea unui program de activitate fizica
Un studiu recent arata ca obiceiurile alimentare corecte (consumul de fructe si legume, de cereale integrale, produse lactate degresate si carne slaba) sunt la fel de eficiente ca si medicamentele antihipertensive.
Factorii care influenteaza tensiunea arteriala
Dieta vegetariana
Dieta vegetariana se poate dovedi benefica in scaderea tensiunii arteriale. Mai multe studii au incercat sa identifice componentele alimentare ale dietei vegetariene, responsabile pentru scaderea tensiunii. Se pare ca absenta carnii si a proteinelor din lapte este raspunsul. Beneficiile oferite de vegetarianism se pot datora si aportului crescut de fibre alimentare, grasimi polinesaturate, proteine vegetale, potasiu si/sau magneziu.
Alcoolul
Consumul frecvent de alcool (mai mult de 3 pahare de zi) creste tensiunea arteriala. Se recomanda deci limitarea consumului la doua pahare pe zi, pentru barbati si la un pahar pentru femei. Daca tensiunea arteriala este ridicata chiar si in aceste conditii, renuntarea completa la alcool este pe deplin justificata.
Excesul ponderal
Un obez, al carui indice de masa corporala (IMC) este de 40 va avea cu siguranta o tensiune arteriala mai mare decat cea a unei persoane cu un IMC de 20, in conditiile in care toti ceilalti factori sunt identici. Prin urmare, se recomanda atingerea si mentinerea unei greutati normale, in special in cazurile de obezitate abdominala.
Fumatul
Nicotina stimuleaza eliberarea de adrenalina si noradrenalina, marind presiunea sangvina, ritmul cardiac si consumul de oxigen al miocardului.
Sodiul
Doar 15% din sodiul consumat provine din sarea de bucatarie. 10% este continuta in mod natural de alimente. Cea mai importanta sursa de sodiu este de departe reprezentata de produsele gata preparate din comert.
In cazurile de hipertensiune arteriala se recomanda deseori un regim fara sare, care consta in renuntarea la sarea adaugata la gatit, evitarea alimentelor care contin mult sodiu si alegerea atenta a apei imbuteliate (se prefera tipurile de apa care contin mai putin de 23 mg de sodiu pe litru). In plus, untul de arahide, branza, sucul de rosii si legumele obisnuite trebuie consumate cu moderatie.
Alimentele care contin mult sodiusunt:
- supele din comert
- carnea afumata, sarata sau conservata: sunca, pastrama, carnati afumati, costita, salamuri
- peste sarat, afumat sau conservat: scrumbie afumata, sardele, hamsii, morun afumat, somon sau ton la conserva
- masline, alge marine, varza murata
- sosuri din comert: chili, soia, ketchup, mustar
- produse acoperite cu sare: arahide, covrigei, biscuiti sarati
Potasiul
Un aport crescut de potasiu antreneaza o scadere a tensiunii arteriale prin favorizarea excretiei urinare de sodiu. Potasiul se gaseste in cantitati mari in lapte si carne, dar si in legume, fructe, nuci, cereale integrale. De fapt, cele mai bune surse sunt fructele si legumele.
Calciul
Mai multe studii au pus in evidenta asocierea dintre aportul crescut de calciu alimentar si scaderea tensiunii arteriale. Se pare ca un supliment de calciu (de 1,5 g pe zi) are un efect benefic asupra presiunii sangvine.
Magneziul
Magneziul este un vasodilator natural. In conditiile unei deficiente de magneziu, se observa o crestere a nivelului de calciu in celulele peretilor vasculari, ceea ce creste contractilitatea si efectul constrictor al unor substante. In plus, carenta de magneziu este asociata cu pierderea de potasiu din celule. Astfel, e bine sa consumati cat mai multe alimente bogate in magneziu: cereale integrale, leguminoasele, branza tofu, fructele de mare, laptele, fructele si legumele, nucile.
Acizii grasi Omega-3
Acizii grasi Omega-3, care se gasesc aproape exclusiv in pestele gras, au un efect antihipertensiv, in special la persoanele cu tensiune marita. Totusi, pentru a obtine efectele dorite, ar trebui sa se consume cca 10 portii de peste gras pe saptamana, sau sa se ia suplimente de ulei de peste. Un aport scazut in lipide, dar bogat in acizi grasi Omega-3 ar antrena de asemenea o scadere a presiunii arteriale.
Cafeina
Persoanele care nu consuma in mod normal cafeina pot suferi o usoara crestere a tensiunii arteriale atunci cand sunt expuse la aceasta substanta. Astfel, consumul a 2-3 cesti de cafea poate antrena o crestere temporara a presiunii sangvine (14/10 mmHg) la aceste persoane. Totusi, toleranta la cafeina se dezvolta cu rapiditate si tensiunea arteriala revine la nivelul obisnuit.
Activitatea fizica
Activitatea fizica de intensitate moderata, efectuata cu regularitate favorizeaza diminuarea presiunii sistolice si diastolice. Aerobicul, inotul si ciclismul sunt sporturi recomandate.
Alimente permise in hipertensiune arteriala
Daca suferiti de hipetensiune arteriala, puteti consuma urmatoarele alimente:- legume proaspete
- carne si peste, congelat sau proaspat
- branza nesarata, lapte, iaurt, smantana
- condimente: piper, plante aromatice
- otet balsamic
- supe sau ciorbe preparate acasa, fara pasta de tomate
- unt de arahide natural
- chips-uri fara sare
- suc de legume cu continut mic de sodiu
- prajituri preparate acasa
- apa minerala (cu mai putin de 23 mg sodiu pe litru)
Alimente interzise in hipertensiunea arteriala
In schimb, urmatoarele alimente va sunt contraindicate:- sare de masa
- mustar, ketchup, sos de soia, chili, maioneza din comert
- masline
- supe la plic, concentrat de supa (cuburi)
- chips-uri, arahide sau biscuiti cu sare
- branzeturi sarate: telemea, branza de burduf, branza feta, mozzarella
- mezeluri
- fructe de mare
- peste sarat sau afumat, unele tipuri de peste congelat (verificati continutul de sodiu de pe ambalaj)
- conservele de carne, legume; sucul de rosii
- prajiturile din comert care contin sare sau bicarbonat de sodiu
- apa minerala care contine mai mult de 23 mg sodiu pe litru
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Hipertensiunea portala
- Hipertensiunea arteriala (HTA)
- Hipertensiunea indusa de sarcina - Preeclampsia si eclampsia
- Boala cardiaca hipertensiva
- Hipertensiunea arteriala la copil
- Hipertensiunea de halat alb (sindromul de halat alb)
- Hipertensiunea arterială secundară de cauză endocrină
- Hipertensiunea arterială la gravidă
- Inhibitorii enzimei de conversie (IECA)
- Alimentele cu multă sare și efectul lor asupra sănătății
- HTA in sarcina
- Tensiune mare la 35 de ani
- Tratament naturist pentru hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala si...
- Crize de angina pectorala si hipertensiune arteriala
- Hipertensiune arteriala?!
- Tensiune
- Probleme cu Tensiunea?
- Cardiologie
- Leșin cu tensiune mare