Regim copii cu vărsături
Autor: Vasiliu Alina
Vomitatul reprezintă expulzarea forțată a conținutului stomacal pe gură sau pe nas. Cel mai mare risc pentru copiii care se confruntă cu vărsăturile îl reprezintă deshidratarea, deoarece aceasta duce la pierderea de lichid. Uneori, copiii nu pot bea suficient pentru a compensa lichidul pierdut sau nu vor să mănânce, dar această lipsă de apetit provoacă, rareori, o problemă.
De ce au copiii vărsături
Cel mai adesea, vărsăturile sunt cauzate de o infecție virală cunoscută sub numele de gastroenterită (virusul stomacului). Infecția irită stomacul și sistemul digestiv. Copiii cu gastroenterită pot avea și diaree.
Alte cauze ale vărsăturilor includ durerile de cap sau leziunile la nivelul capului, blocaje în tractul intestinal, tuse severă, alergii alimentare, reacții alergice severe (anafilaxie) și intoxicații alimentare. (1)
Severitate:
- Ușoară: 1 - 2 ori / zi
- Moderată: 3 - 7 ori / zi
- Severă: vomită totul sau vomită de 8 ori / zi
La începutul bolii, este obișnuit ca un copil să vomite totul. Această stare poate dura trei sau patru ore.
Cât pot dura vărsăturile?
O infecție cu gastroenterită virală începe, de obicei, cu vărsături și, uneori, cu febră. Vărsăturile durează una sau două zile. Un copil poate avea diaree în același timp sau după vărsături.
Care este cel mai bun mod de a trata vărsăturile?
În cele mai multe cazuri, vărsăturile se vor opri fără un tratament medical specific. Atunci când vomită, ține copilul întins pe stomac sau pe o parte, cât mai mult posibil. Făcând acest lucru, vei reduce șansele acestuia de a inhala voma în căile respiratorii superioare și în plămâni.
Evită deshidratarea
Deshidratarea este un termen folosit atunci când organismul pierde atât de multă apă încât nu mai poate funcționa eficient. Dacă i se permite să atingă un grad sever, poate pune viața în pericol. Pentru a împiedica acest lucru, asigură-te că acorzi copilului suficiente lichide pentru a restabili ceea ce s-a pierdut în urma vărsăturilor. (2)
Modifică dieta copilului
Pentru primele 24 de ore de la apariția vărsăturilor, nu oferi copilului alimente solide și încurajează-l să bea cantități mici de soluție de electrolit, lichide clare precum apă, apă cu zahăr (1/2 linguriță zahăr în 120 ml apă), apă cu gelatină (1 linguriță gelatină în 120 ml de apă. Lichidele, nu numai că ajută la prevenirea deshidratării, dar sunt și o alternativă la alimentele solide, mai susceptibile la a provoca vărsături.
În cele mai multe cazuri, copilul va trebui să rămână acasă și să primească o dietă lichidă timp de 24 de ore.
Dacă copilul are și diaree, adresează-te medicului pediatru pentru a primi instrucțiuni privind administrarea lichidelor și restabilirea solidelor în dieta acestuia.
Dacă copilul vomită, începe să îi oferi o cantitate mai mică de lichid (2 lingurițe sau 10 ml). Asigură-te că evită sucurile, deoarece acestea pot înrăutăți starea de sănătate.
După o perioadă de 8 ore în care copilul nu mai vomită, poți începe să introduci alimente solide. Copilul tău îți va spune când îi este foame. Poți alege să îi dai alimente precum biscuiți sărați, pâine prăjită, piure de cartofi sau supe ușoare. Evită alimentele picante, mâncarea prăjită și alimentele bogate în grăsimi. (3)
Dacă copilul nu mai vomită de 24 de ore, poți să revii la dieta obișnuită a copilului.
Este indicat să cauți ajutor medical dacă:
Copilul prezintă semne de deshidratare, cum ar fi apatie, letargie, gură sau buze uscate sau lipsa urinării pentru mai mult de șase ore.
Copilul vomită și are dureri de stomac severe sau se plânge de dureri de cap. Copilul tău poate avea meningită dacă are febră și vomită, mai ales dacă nu are diaree.
Copilul vomită după o leziune la cap. Acest lucru poate indica prezența unei contuzii sau a unei hemoragii cerebrale. Dacă vomită sânge sau o substanță care arată ca granulele de cafea, acesta este un semn că există sânge în stomac. Dacă vomită substanțe verzi și are dureri abdominale severe, copilul poate avea un blocaj în intestine. De asemenea, dacă observi o schimbare dramatică a statutului mental, ar putea fi un semn al unei infecții la nivelul creierului sau măduvei spinării.
Tratament
Vărsăturile cauzate de gastroenterită se îmbunătățesc, de obicei, de la sine. Este important să te asiguri că acorzi suficiente fluide. Se folosesc soluții de rehidratare orală care conțin electroliți.
Băuturile sportive, soluțiile, sucurile și băuturile similare au prea puțin sodiu și prea mulți carbohidrați și sunt contraindicate. Chiar și copiii care vomită frecvent pot tolera cantități mici de soluție, dacă sunt administrate des. De obicei, se administrează 1 linguriță la fiecare 5 minute. (4)
Cu toate acestea, copiii cu deshidratare severă și cei care nu obțin suficient lichid pe cale orală pot avea nevoie de lichide intravenoase.
Dacă greața sau vărsăturile sunt severe sau nu dispar, medicii pot prescrie prometazină, proclorperazină, metoclopramidă sau ondansetron la copiii care au peste doi ani.
2. Vomiting Without Diarrhea. Url: https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/vomiting-without-diarrhea/
3. Management of a child with vomiting.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23340985
4. Treating Vomiting. Url: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/abdominal/Pages/treating-vomiting.aspx
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Amigdalite subglotice recurente
- Rau de masina la copil de 2 ani
- Vomita mai tot timpul
- Mamicilor, urgenta grad zero la mine! :-((
- Enterocolita la un copil de 1 an si 7 luni
- Vasaturi la copil mic
- Baietelul meu vomita absolut orice i-as da!
- Varsatul de dimineata
- Recomandare medic gastroenterolog prin copii