Regim colita ulcerativa

©

Autor: Redacția ROmedic

Regim colita ulcerativa

Colita ulcerativa poate duce la pierderea in greutate, ca urmare a unui apetit alimentar scazut si a absorbtiei deficitare a vitaminelor si mineralelor.
De aceea, adoptarea unei diete sanatoase si mentinerea unei stari bune de nutritie sunt doua aspecte vitale in controlarea bolii.

Pentru a asigura un aport suficient de substante nutritive, in general se recomanda o dieta echilibrata care sa contina alimente din cele 4 grupe principale:

  • carne (sau alte surse de proteine)
  • lactate
  • cereale
  • fructe si legume


In cazul bolnavilor de colita ulcerativa, anumite alimente si bauturi pot agrava semnele si simptomele, in special in perioadele de acutizare a bolii. Prin urmare, ei trebuie sa evite toate alimentele care au un efect negativ asupra starii generale. In plus, acesti pacienti pot avea necesitati nutritionale mai mari pentru a compensa pierderile de calorii si nutrienti datorate bolii.

Medicul poate recomanda suplimentarea cu vitamine si minerale (calciu, fier), pentru a preveni eventualele carente nutritionale si anemia. Intrucat suplimentele nu contin calorii, ele nu ar trebui sa inlocuiasca alimentele.
Unele modificari ale dietei si stilului de viata pot controla simptomele si intarzia aparitia puseurilor bolii. Consultati medicul pentru a va crea o dieta adaptata nevoilor dumneavoastra nutritionale.

Recomandari generale pentru colita ulcerativa

Daca suferiti de colita ulcerativa, alimentatia dumneavoastra trebuie sa se ghideze dupa anumite reguli:

  • inlocuiti cele 3 mese principale ale zilei cu gustari reduse cantitativ, luate la fiecare 3 -4 ore
  • mancati incet, cu inghitituri mici
  • nu luati masa pe graba sau cand sunteti stresat
  • adaugati doar un singur aliment nou la masa, pentru a testa toleranta organismului
  • hidratati-va suficient, pentru a compensa pierderile de lichide provocata de diaree, asociata frecvent cu colita ulcerativa. Pacientii sunt sfatuiti sa consume lichide din belsug, in special apa. Alcoolul si bauturile care contin cafeina stimuleaza intestinele si pot agrava diareea, in timp ce sucurile acidulate pot provoca gaze.

Multivitaminele

Intrucat colita ulcerativa poate reduce capacitatea corpului de a asimila substantele nutritive, la care se adauga faptul ca dieta este restrictiva, suplimentele de vitamine si minerale pot avea un rol important in furnizarea nutrientilor care lipsesc. Dar, acestia nu furnizeaza proteine si calorii si de aceea nu trebuie sa inlocuiasca alimentele.

Controlarea stresului

Stresul nu este o cauza a colitei ulcerative, dar poate agrava semnele si simptomele si chiar declansa puseurile bolii. Desi stresul nu poate fi intotdeauna evitat, exista cateva metode de controlare prin care poate fi controlat, iar printre acestea se numara: sportul, yoga, masajul sau oricare alte activitate care va ajuta sa va relaxati (lectura, plimbarile, muzica, etc.)

Alimente nerecomandabile in regimul colitei ulcerative

In general, nu sunt recomandate alimentele la care pacientul este alergic sau pe care sistemul sau digestiv nu le tolereaza:

  • laptele si produsele lactate – pot provoca distensie abdominala, flatulenta si diaree, in special la persoanele care sufera de intoleranta la lactoza. Daca acesta este cazul, puteti incerca sa limitati consumul de lactate.
  • alimentele bogate in grasimi – unt, margarina, ulei, carne, unele lactate, produsele fast-food, prajelile – pot provoca simptome abdominale. Daca in urma ingestiei de alimente grase apar simptomele diareei, atunci persoana in cauza poate suferi de malabsorbtie, o afectiune in care grasimile nu sunt absorbite in mod corespunzator. Evitarea alimentelor bogate in grasimi si alegerea grasimilor usor de asimilat poate fi o solutie buna in acest caz.
  • alimentele bogate in fibre pot de asemenea provoca discomfort abdominal. Ele accentueaza simptomele diareei deoarece nu sunt digerate in totalitate, iar atunci cand ajung in intestin, declanseaza contractii. Limitarea aporturilor de fibre in timpul puseurilor bolii poate fi o masura buna pentru controlarea simptomelor. Totusi, nu exista dovezi concrete care sa sustina faptul ca o dieta saraca in fibre poate reduce in mod permanent simptomele colitei ulcerative.
  • Pentru majoritatea persoanelor, alimentele bogate in fibre (din fructe, legume si cereale integrale) sunt baza unei diete sanatoase. Dar, pentru bolnavii de colita ulcerativa, fibrele pot provoca diaree, durere si gaze. Daca fructele si legumele crude dau nastere unor manifestari neplacute, ele pot fi consumate fierte sau coapte. Sau, pot fi tolerate doar anumite fructe, in timp ce altele provoaca discomfort. In general, probleme accentuate provoaca varza, brocoli, conopida, merele si morcovii.
  • alcoolul si cafeina - stimuleaza peristaltismul intestinal si pot agrava diareea. Incercati sa evitati aceste substante atunci cand apar simptomele.
  • alimentele bogate in celuloza – varza, fasole, brocoli, fructe si legume crude in general, condimente popcorn, etc.

Data actualizare: 21-02-2014 | creare: 16-08-2011 | Vizite: 33497
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum