Dieta în intoleranța la fructoză
Managementul dietetic al intoleranței la fructoză constituie principala modalitate de a ține sub control simptomele gastrointestinale.
Deoarece vorbim despre un deficit înnăscut al enzimei implicate în metabolizarea fructozei, în cazul intoleranței ereditare la fructoză se recomandă excluderea totală, permanentă a fructozei din alimentație pentru a prevenit efectele toxice ale fructozei.
Având în vedere că simptomele intoleranței dietetice la fructoză sunt cauzate de malabsorbția acestui monozaharid ca urmare a excesului din alimentație, este indicată excluderea totală, de această dată temporară, a fructozei din dietă, până la dispariția simptomelor. Acestea tind să se diminueze după 4-6 săptămâni de la eliminarea fructozei din alimentație. Ulterior se vor reintroduce progresiv alimentele cu un conținut redus de fructoză, câte 1-2 alimente noi pe săptămână, consumate în cantități mici. (1)
În funcție de toleranța individuală se vor păstra în dieta zilnică doar alimentele sigure, care consumate corespunzător (în porțiile recomandate, fracționate pe tot parcursul zilei și incluse în cadrul meselor – nu vor fi consumate individual sub formă de gustări) nu determină disconfort gastrointestinal.
Pentru a fi identificate alimentele care provoacă efecte adverse se recomandă consemnarea lor într-un jurnal alimentar, precizându-se dacă au fost sau nu semnalate astfel de reacții. În acest mod poate fi estimată și cantitatea de fructoză ingerată. Trebuie avut în vedere că majoritatea simptomelor apar inclusiv în rândul persoanelor sănătoase în urma unui aport uneori mai mic de 25 grame și până la 50 grame de fructoză. (1)
Cantitatea de fructoză pentru 100 g aliment:
Trebuie acordată o atenție deosebită porțiilor alimentare, în special în cazul alimentelor care sunt tolerate doar în cantități mici.
Etichetele alimentelor trebuie citite cu atenție atât cele ale alimentelor, dar și a băuturilor răcoritoare, respectiv alcoolice.
Sursa: Hamilton Health Sciences (3)
Porțiile de fructe se vor limita la echivalentul a 1/2 cană (125 ml/g). Nu se vor depăși mai mult de 3 porții într-o zi, consumate în cadrul meselor. Consumați fructele proaspete sau congelate care pot fi mai bine tolerate comparativ cu cele conservate, în detrimentul sucurilor din 100% fructe sau alte concentrate din fructe (nectar, sirop, dulceață etc.).
Surse: Food standards Australia New Zeeland, United States Department of Agriculture (4), (5)
Sursa: Hamilton Health Sciences (3)
Porțiile de legume se vor limita la echivalentul a 1/2 cană (125 ml/g) la majoritatea vegetalelor și o cană (250 ml/g) pentru frunzoasele verzi, circa 3 porții într-o zi. Legumele tratate termic pot fi mai bine tolerate comparativ cu cele proaspete.
Surse: Food standards Australia New Zeeland, United States Department of Agriculture (4), (5)
Sursa: Food standards Australia New Zeeland (4)
Produsele care se găsesc în comerț reprezintă surse concentrate în fructoză, prin urmare acestea trebuie consumate cu precauție sau evitate total, în funcție de toleranța individuală.
Îndulcitorii responsabili de cele mai multe ori de apariția efectelor adverse afiliate malabsorbției fructozei sunt:
Dintre îndulcitori, ar putea fi bine tolerați următorii:
Atenție la alimentele etichetate drept „dietetice”, „fără zahăr”, implicit la cele adresate persoanelor cu diabet zaharat, care conțin de regulă alcooli ai zaharurilor (sorbitol, manitol sau xilitol) ce pot produce efecte adverse. De asemenea, gumele și dropsurile fără zahăr pot fi îndulcite cu acești polioli.
Unele persoane ar putea prezenta sensibilitate la fructani, polimeri ai fructozei, prin urmare aceștia ar trebui să fie evitați. Fructanii se găsesc de regulă în produsele din grâu integrale și sunt frecvent utilizați în alimente pentru a îmbogăți compoziția acestora în fibre, având rol de prebiotic, de substrat pentru metabolismul bacterian normal. În cazul în care sunt semnalate efecte secundare, alimentele etichetate conținând „fructo-oligo-zaharide” sau „inulină” ar trebui limitate, iar produsele din grâu integral ar trebui înlocuite cu varietăți din orz, ovăz etc. (1), (6)
În cazul în care restricțiile dietetice sunt foarte extinse,unele persoane și în special copiii, ar putea necesita suplimentarea dietei cu multivitamine. Astfel este indicată consultarea prospectului și a listei de ingrediente înainte de achiziționare, pentru a nu conține fructoză sau sorbitol. (6)
Deoarece vorbim despre un deficit înnăscut al enzimei implicate în metabolizarea fructozei, în cazul intoleranței ereditare la fructoză se recomandă excluderea totală, permanentă a fructozei din alimentație pentru a prevenit efectele toxice ale fructozei.
Mai multe informații despre intoleranța ereditară la fructoză și dietoterapia în această afecțiune găsiți aici.
Având în vedere că simptomele intoleranței dietetice la fructoză sunt cauzate de malabsorbția acestui monozaharid ca urmare a excesului din alimentație, este indicată excluderea totală, de această dată temporară, a fructozei din dietă, până la dispariția simptomelor. Acestea tind să se diminueze după 4-6 săptămâni de la eliminarea fructozei din alimentație. Ulterior se vor reintroduce progresiv alimentele cu un conținut redus de fructoză, câte 1-2 alimente noi pe săptămână, consumate în cantități mici. (1)
În funcție de toleranța individuală se vor păstra în dieta zilnică doar alimentele sigure, care consumate corespunzător (în porțiile recomandate, fracționate pe tot parcursul zilei și incluse în cadrul meselor – nu vor fi consumate individual sub formă de gustări) nu determină disconfort gastrointestinal.
Pentru a fi identificate alimentele care provoacă efecte adverse se recomandă consemnarea lor într-un jurnal alimentar, precizându-se dacă au fost sau nu semnalate astfel de reacții. În acest mod poate fi estimată și cantitatea de fructoză ingerată. Trebuie avut în vedere că majoritatea simptomelor apar inclusiv în rândul persoanelor sănătoase în urma unui aport uneori mai mic de 25 grame și până la 50 grame de fructoză. (1)
Cantitatea de fructoză pentru 100 g aliment:
- Scăzută – mai puțin de 1 g de fructoză pentru 100 g aliment;
- Moderată – între 1- 2.5 g de fructoză per 100 g aliment;
- Crescută – mai mult de 2.5 - 5 g de fructoză per 100 g aliment;
- Foarte crescută – mai mult de 5 g de fructoză pentru 100 g aliment. (2)
Trebuie acordată o atenție deosebită porțiilor alimentare, în special în cazul alimentelor care sunt tolerate doar în cantități mici.
Etichetele alimentelor trebuie citite cu atenție atât cele ale alimentelor, dar și a băuturilor răcoritoare, respectiv alcoolice.
Fructe
Fructe care pot fi ușor tolerate |
Fructe al căror consum trebuie limitat | Fructe care trebuie evitate |
Banane, verzi/ necoapte Afine, coacăze, mure Clementine Grapefruit Pepene galben Cantalup, Honeydew Kiwi Lămâie, lime Mandarine Portocale Papaya Fructul pasiunii Ananas Zmeură Rubarbă Căpșuni |
Avocado* Caise* Nectarine* Piersici* Prune* *fructele conțin în mod natural alcooli ai zaharidelor și fructani care pot declanșa simptome |
Mere Suc de mere Cidru Cireșe* Lapte sau cremă de cocos Fructe deshidratate Sucuri din 100% fructe Struguri Curmale Mango Pere* Suc de pere Corcodușe* Pepene roșu Banane bine coapte |
Sursa: Hamilton Health Sciences (3)
Porțiile de fructe se vor limita la echivalentul a 1/2 cană (125 ml/g). Nu se vor depăși mai mult de 3 porții într-o zi, consumate în cadrul meselor. Consumați fructele proaspete sau congelate care pot fi mai bine tolerate comparativ cu cele conservate, în detrimentul sucurilor din 100% fructe sau alte concentrate din fructe (nectar, sirop, dulceață etc.).
Cantitatea de fructoză din fructe
Aliment 100 grame | Fructoză (grame) |
Avocado | 0.1 |
Caise | 0.4 |
Lime |
0.4 |
Lămâi |
0.6 |
Rubarbă | 0.7 |
Clementine | 1 |
Nectarine | 1.3 |
Piersici | 1.5 |
Ananas | 1.8 |
Prune | 1.8 |
Grapefruit | 1.8 |
Fructul pasiunii |
1.9 |
Portocale | 2.3 |
Căpșuni | 2.4 |
Mandarine | 2.4 |
Mango | 2.7 |
Pepene galben Cantaloupe |
2.7 |
Pepene galben Honeydew |
2.9 |
Prune | 3 |
Pepene roșu |
3.3 |
Papaya | 3.7 |
Zmeură | 3.8 |
Mure | 3.9 |
Cireșe | 4.7 |
Banane verzi |
4.8 |
Afine, coacăze negre |
5.5 |
Kiwi | 5.7 |
Rodie | 5.7 |
Mere verzi |
5.8 |
Struguri albi |
6 |
Banane coapte |
6.4 |
Mere roșii |
6.4 |
Pere | 7 |
Suc de struguri |
7.2 |
Suc de mere |
7.4 |
Suc de pere |
7.4 |
Curmale | 7.8 |
Struguri rose |
9.2 |
Struguri negri |
9.5 |
Prune uscate |
11.9 |
Caise uscate |
12.5 |
Stafide | 32.2 |
Mere uscate |
39.6 |
Surse: Food standards Australia New Zeeland, United States Department of Agriculture (4), (5)
Vegetale și leguminoase
Legume care pot fi ușor tolerate |
Legume al căror consum trebuie limitat |
Legume care trebuie evitate |
Mazăre* Țelină Porumb Ghimbir Legume frunzoase (spanac, ierburi aromate proaspete) Ciuperci* Pătrunjel Ridiche Ceapă verde Dovlecie, zucchini Napi Cartofi albi și dulci |
Sparanghel* Varză* Morcov Conopidă* Castravete* Vinete Salată verde Ardei gras* Dovleac Roșii Ceapă Sfeclă Broccoli* Varză de Bruxelles* *consumul lor este asociat frecvent cu producția în exces de gaze |
Varză roșie crudă Fenicul Usturoi Rucolla Fenicul Leguminoase* (fasole uscată, năut, linte) |
Sursa: Hamilton Health Sciences (3)
Porțiile de legume se vor limita la echivalentul a 1/2 cană (125 ml/g) la majoritatea vegetalelor și o cană (250 ml/g) pentru frunzoasele verzi, circa 3 porții într-o zi. Legumele tratate termic pot fi mai bine tolerate comparativ cu cele proaspete.
Cantitatatea de fructoză din legume
Aliment 100 grame | Fructoză (grame) |
Fasole roșie |
0.1 |
Soia, mazăre, năut |
0.1 |
Cartofi albi |
0.1 |
Andive | 0.2 |
Salată Iceberg |
0.2 |
Spanac | 0.2 |
Linte | 0.3 |
Ciuperci | 0.5 |
Castraveți murați |
0.5 |
Țelină | 0.5 |
Morcov | 0.5 |
Usturoi | 0.6 |
Dovlecel | 0.6 |
Ridiche roșie |
0.8 |
Varză de Bruxelles |
0.8 |
Zucchini | 0.8 |
Broccoli | 0.8 |
Păstârnac | 0.8 |
Sparanghel | 0.9 |
Conopidă | 0.9 |
Ghimbir | 0.9 |
Salată verde |
1 |
Vânătă | 1.1 |
Ardei gras verde | 1.1 |
Cartofi dulci | 1.2 |
Nap | 1.3 |
Roșii cherry | 1.3 |
Ridiche albă | 1.3 |
Fenicul | 1.4 |
Ceapă albă | 1.4 |
Varză roșie | 1.5 |
Varză albă | 1.5 |
Dovleac | 1.8 |
Porumb dulce | 1.9 |
Sfeclă | 2.1 |
Ceapă verde | 2.3 |
Ardei gras roșu | 2.3 |
Pastă de tomate | 5.4 |
Roșii uscate la soare | 20.2 |
Surse: Food standards Australia New Zeeland, United States Department of Agriculture (4), (5)
Produse din comerț concentrate în fructoză
Aliment 100 grame | Fructoză (grame) |
Biscuiți cu fructe confiate | 2.2 |
Plăcintă cu mere | 2.3 |
Biscuiți simpli de tip cracker | 2.3 |
Croissant simplu | 2.6 |
Conservele/ compoturile de fructe | >3 |
Dressinguri salate | >3 |
Biscuiți cu gem | 5.1 |
Maioneză | 5.7 |
Pâine cu fructe uscate | 6.8 |
Pâine prăjită cu fructe uscate | 7.6 |
Tartă cu gem de fructe | 8.3 |
Musli cu de fructe uscate și nuci | 8.3 |
Cereale fortificate cu fructe uscate | 11.9 |
Gemuri | >15 |
Topping cu aromă de ciocolată | 15.1 |
Prăjituri | ~16 |
Topping cu aromă de fructe | 21.2 |
Sursa: Food standards Australia New Zeeland (4)
Produsele care se găsesc în comerț reprezintă surse concentrate în fructoză, prin urmare acestea trebuie consumate cu precauție sau evitate total, în funcție de toleranța individuală.
Îndulcitorii responsabili de cele mai multe ori de apariția efectelor adverse afiliate malabsorbției fructozei sunt:
- siropul de porumb bogat în fructoză (High Fructose Corn Syrup, HFCS)
- siropul de glucoză-fructoză
- siropul auriu din zahăr invertit
- siropul de agave
- melasa
- mierea
- poliolii: sorbitol, eritriol, isomalt, lactitol, maltitol, manitol, xilitol.(3)
Se recomandă consultarea declarației nutriționale, astfel nu sunt indicate alimentele care conțin printre ingrediente îndulcitorii amintiți anterior.
Dintre îndulcitori, ar putea fi bine tolerați următorii:
- gemul, jeleul sau marmeladele fără adaos de zahăr din fructele care pot fi bine tolerate, în cantități mici
- untul de arahide fără adaos de zahăr
- siropul de arțar, maxim 1 lingură
- sucroza sau zahărul de masă, în cantități MODERATE!
- îndulcitori noncalorici precum: sucraloza*, aspartamul*, ștevia, acesulfamul K, ciclamatul. (3)
Atenție la alimentele etichetate drept „dietetice”, „fără zahăr”, implicit la cele adresate persoanelor cu diabet zaharat, care conțin de regulă alcooli ai zaharurilor (sorbitol, manitol sau xilitol) ce pot produce efecte adverse. De asemenea, gumele și dropsurile fără zahăr pot fi îndulcite cu acești polioli.
Informații suplimentare despre dietoterapia în intoleranța la fructoză puteți găsi aici.
Unele persoane ar putea prezenta sensibilitate la fructani, polimeri ai fructozei, prin urmare aceștia ar trebui să fie evitați. Fructanii se găsesc de regulă în produsele din grâu integrale și sunt frecvent utilizați în alimente pentru a îmbogăți compoziția acestora în fibre, având rol de prebiotic, de substrat pentru metabolismul bacterian normal. În cazul în care sunt semnalate efecte secundare, alimentele etichetate conținând „fructo-oligo-zaharide” sau „inulină” ar trebui limitate, iar produsele din grâu integral ar trebui înlocuite cu varietăți din orz, ovăz etc. (1), (6)
În cazul în care restricțiile dietetice sunt foarte extinse,unele persoane și în special copiii, ar putea necesita suplimentarea dietei cu multivitamine. Astfel este indicată consultarea prospectului și a listei de ingrediente înainte de achiziționare, pentru a nu conține fructoză sau sorbitol. (6)
Data actualizare: 10-10-2016 | creare: 10-10-2016 | Vizite: 15673
Bibliografie
(1) Fructose-Restricted Diet, link: https://www.uwhealth.org/healthfacts/nutrition/376.pdf(2) Low fructose diet for children, link: https://www.wch.sa.gov.au/services/az/other/nutrition/documents/Low_fructose_factsheet.pdf
(3) Your child’s diet with Dietary Fructose Intolerance (DFI), link: https://www.hamiltonhealthsciences.ca/documents/Patient%20Education/DFI-trh.pdf
(4) Foods that contain Fructose, link: https://archive.foodstandards.gov.au/consumerinformation/nuttab2010/nuttab2010onlinesearchabledatabase/onlineversion.cfm?&action=nutrientFoods&category=Proximates&nutrientID=FRU
(5) Fructose Content, link: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients/report/nutrientsfrm?max=25&offset=0&totCount=0&nutrient1=212&nutrient2=&nutrient3=&subset=0&sort=c&measureby=g
(6) Low-Fructose Food Choices, link: https://www.seattlechildrens.org/pdf/PE281.pdf
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum