Dieta pentru prevenirea cancerului
Autor: Redacția ROmedic
Studiile asupra prevalentei cancerului in diverse grupe populationale ale lumii arata ca dieta determina 40% din cazurile de cancer. Incidenta diferitelor tipuri de cancer din regiuni variate ale globului de asemenea indica regimul alimentar drept o cauza a aparitiei cancerului.
Factorii genetici joaca de asemenea un rol. Cancerul apare uneori si la persoane tinere, care fac sport, mananca sanatos, nu se expun excesiv la soare, nu fumeaza si nu consuma alcool. Daca este depistat din fazele timpurii, cancerul poate fi tratat.
Daca o alimentatie necorespunzatoare creste riscurile de aparitie a cancerului cu 40%, consumul de alimente care contin substante anticancerigene (fructele si legumele), poate avea rezultate foarte bune in prevenirea acestei maladii.
Principii de baza ale dietei pentru prevenirea cancerului
Reducerea consumului de grasimi
In general, consumam prea multe grasimi, in special acizi grasi Omega-6 ( proveniti din margarina, ulei de floarea soarelui folosit la gatit), grasimi trans (din ulei refolosit) si prea putini acizi grasi Omega-3.
Acizii grasi Omega-3 sunt benefici sanatatii si se gasesc in uleiul de masline presat la rece si in uleiul de rapita.
In trecut, raportul dintre consumul de acizi grasi Omega-6 si Omega-3 era de 1/1. In prezent, acesta a ajuns la 10/1. Aceasta schimbare nu putea sa nu aiba niciun impact asupra sanatatii populatiei.
Incidenta cancerului (in special a celui de prostata sau de san) a crescut foarte mult in ultimii ani. Cancerul de san pare sa fie mai frecvent in randul femeilor care consuma multe alimente bogate in grasimi.
Reducerea consumului de fainoase
In trecut, produsele din faina alba (painea alba) erau consumate doar de oamenii instariti, in timp ce clasele inferioare consumau produse mai ieftine, dar si mai sanatoase, facute din cereale integrale. Odata cu revolutia industriala, toate cerealele au inceput sa fie rafinate, indepartand astfel o mare parte a substantelor nutritive.
E recomandat sa reduceti consumul de alimente preparate din faina alba rafinata si sa optati pentru cele din faina integrala.
Cresterea consumului de substante anticancerigene
Substantele anticancerigene se gasesc in urmatoarele alimente:
rosii - gatite, crude, sau sub forma de sos sau paste de tomate, sunt un anticancerigen puternic si pot fi consumate in cantitati mari. Se pare ca rosiile reduc riscul de cancer de prostata cu 50%.
ceapa si usturoiul - substantele continute stimuleaza producerea unor enzime care neutralizeaza celulele cancerigene.
fructele si legumele proaspete - sunt bogate in anticancerigeni
Evitarea produselor conservate prin afumare sau sarare
Studiile arata ca in tarile in care se consuma astfel de produse in cantitati mari, incidenta cancerului esofagian sau gastric este mult mai ridicata. Prin urmare, e bine sa evitati urmatoarele preparate: carnatii, pestele afumat, sunca, pastrama si alte mezeluri.
Consumarea bauturilor alcoolice doar cu moderatie
Excesul de alcool, alaturi de fumat, este asociat cu cresterea riscurilor de aparitie a cancerului.
Recapituland, iata o grila alimentara pe care e bine sa o aveti in vedere pentru o sanatate indelungata si un risc minim de cancer:
Alimente nerecomandate
- grasimile animale in exces – se gasesc in diferite tipuri de carne si produse lactate
- margarina in cantitati mari
- produsele din faina alba
- consumul excesiv de alcool
- excesul de sare si zahar
Alimente recomandate
- alimentele bogate in vitamina B si acid folic: mazare verde, spanac
alimente bogate in acizi grasi Omega-3: peste (ton, somon, macrou), uleiul de masline. Acestea nu numai ca reduc nivelul de colesterol, dar joaca si un rol important in combaterea efectelor negative ale acizilor grasi Omega-6 - produsele din cereale integrale
- fructele si legumele proaspete - cele cu proprietati anticancerigene sunt in special cele cu frunze verzi, precum si usturoiul si ceapa. Aceasta din urma produc enzime care neutralizeaza celulele cancerigene. Consumul de rosii este de asemenea benefic.
O alimentatie echilibrata, care sa contina fructe, legume (in special crucifere), derivate din cereale integrale, leguminoase si o cantitate mica de materii grase poate preveni cancerul colorectal....
Prevenirea si tinerea sub control a cancerului ovarian presupune anumite alegeri alimentare sanatoase: fructe si legume proaspete, fibre, proteine vegetale si reducerea acizilor grasi saturati si a zaharurilor rafinate. Ce alimente sunt indicate?...
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cancer vezical
- Tumora phyllodes
- Plasmocitom
- Fibrosarcom
- Osteosarcom
- Condrosarcom
- Cancerul vaginal
- Cancer ovarian
- Cancerul endometrial
- Cancerul de sân
- Metastazele
- Preventia primara a cancerului
- Rolul antioxidantilor in cancer
- Factori de risc în cancer
- Dieta pentru prevenirea cancerului colorectal
- Dieta pentru prevenirea cancerului ovarian
- Tratamente cancer
- Tratamentul cancerului care vindeca garantat!
- ASA ARATA UN PACIENT DE CANCER CU MULTIPLE METASTAZE
- A fost descoperit microbul cancerului
- Ce inseamna cancer in faza t2nomx?
- Tratament naturist pentru cancer
- Immunocal ajuta importiva luptei cu cancerul
- Prevenire-detectare cancer
- Camine spital pentru bolnavi de cancer
- Lipsa poftei de mancare bolnav cancer si diabet insulino depependent